Ik moest even zuchten toen ik het piepkleine paragraafje in HWPB over taxonomie van blauwe vinken las. Het is duidelijk geen serieuze poging om datgene wat bekend is over de twee soorten samen te vatten.
Er zijn twee artikelen die de verschillen tussen beide soorten documenteren (Sangster et al. 2016, Lifjeld et al. 2016).
Er zijn:
* diagnostische verschillen in de aanwezigheid van een zwarte voorhoofdsband (duidelijk bij polatzeki; afwezig of beperkt bij teydea). Disclaimer: dit is alleen goed te beoordelen bij museumbalgen;
* diagnostische verschillen in de kleur van de kin, keel en borst (donkerder leigrijs, niet reikend tot onderborst en buik bij polatzeki; dof leigrijs reikend tot op de buik en flanken bij teydea);
* diagnostische verschillen in de kleur van de buik en flanken (grijsachtig-wit en duidelijk lichter dan de bovendelen bij polatzeki; bovenbuik en flanken middelgrijs tot lichtgrijs, vergelijkbaar met de bovendelen, en alleen de centrale buik grijsachtig wit bij teydea);
* diagnostische verschillen in de kleur van de grote dekveren (licht grijsachtig-wit, die samen een witte vleugelstreep vormen die sterk contrasteert met de zwartachtige veercentra bij polatzeki; middel tot lichtgrijs en zwak afgebakend van de zwartachtige veercentra bij teydea);
* diagnostische verschillen in de zomen van de bovenvleugeldekveren en tertials (smal en lei-blauw bij polatzeki; breed, as-grijs en zwak afgebakend bij teydea) (Sangster et al. 2016; zie ook Cramp & Perrins 1994, Lifjeld et al. 2016).
* duidelijke verschillen in morfometrie; er is geen overlap in multivariate character space (Lifjeld et al. 2016, Sangster et al. 2016; see also Eck 1975, Grant 1979).
* diagnostische verschillen in diverse zangkenmerken, waarbij er geen overlap is in multivariate analyse (Lifjeld et al. 2016, Sangster et al. 2016).
* In een playback studie reageerde polatzeki niet of nauwelijks op de zang van teydea, maar juist sterk op opnamen van de zang van het eigen taxon (Sangster et al. 2016).
* Het ons bekende repertoire aan roepen van de beide soorten overlapt niet Sangster et al. 2016).
* In DNA stambomen op basis van mitochondriale control region (Pestano et al. 2000) en COI (Lifjeld et al. 2016) sequenties vormen polatzeki en teydea aparte groepen.
* ook met nucleaire intron sequenties (Lifjeld et al. 2016) vormen polatzeki en teydea aparte groepen.
* De lengte van spermatozoiden van de twee taxa verschilt significant, en dit zou kunnen betekenen dat de twee taxa niet goed met elkaar kunnen reproduceren (Lifjeld et al. 2016).
In dit licht is de stelling in HWPB dat soortstatus van polatzeki 'arbitrair' is en dat je "bij eilandtaxa nu eenmaal vaker wat meer differentiatie ziet" wel erg zwakjes.