DB Actueel Online

Op gezette tijden wil de website aandacht besteden aan actuele ornithologische fenomenen. De Nederlandse vogelaars worden (gelukkig maar) nog regelmatig verrast. Door een influx van een bepaalde soort of bepaalde soorten, door een uiterst zeldzame soort waarvan de meeste vogelaars nog niet eens de juiste Nederlandse naam weten, door onverwachte determinatieproblemen en dergelijke. De kracht van dit medium is dat er direct en interactief ingegaan kan worden op deze spannende gebeurtenissen in het veld. Wat is er precies aan de hand? Wat is hier al van bekend? Is er al eerder over geschreven in Dutch Birding? Hoe denkt men in het veld hierover?

"Rock against the clock" - Landelijke Big Day 14 mei 2010

19 mei 2010  ·  15579 × bekeken

Voor alweer het vierde jaar stapten Sjoerd Radstaak, Reinoud Vermoolen en Steven Wytema op een fraaie donderdagavond de auto in voor een enerverende 24 uur vogels kijken. Dit jaar was dat de auto van stand-in Michel Veldt, die zo goedhartig was om de overdrukke Jaap Denee te vervangen (/overtreffen) in rijstijl. Net als vorig jaar werd gestart in Drenthe, alwaar we de enkele dagen ervoor gemelde Porseleinhoen nog net in ons strakke programma konden passen.
Alleen gaf tussen 24:00 en 0:05 géén Porseleinhoen thuis. Jammer, niet getreurd, het was toch een bonussoort! De rest van de nacht verliep op één soort na best goed, en ook de ochtendsessie (hei- en bosvogels als Nachtzwaluw, Boomleeuwerik, Raaf, Fluiter, Vuurgoudhaan, Goudvink, Kleine Bonte Specht) verliep haast 'routineus', met zowaar een mazzel-klapper van jewelste: 5 Kruisbekken aan het ontbijt!

Fluiter - Phylloscopus sibilatrix - Jaap DeneeFluiter Phylloscopus sibilatrix (Jaap Denee)

Inmiddels hebben we ook bericht gekregen dat de Breedbekstrandloper van gisteren nog aanwezig is op de Hamert, goed nieuws! Na een kort bezoek aan de Bennekomse bossen (Kortsnavelboomkruiper) en de Ooijpolder (Grote Zilverreiger, Zomertaling, Groene Specht maar helaas geen Paapje of Patrijs) komen we aan bij de Kraaijenbergse Plassen. Hier zitten braaf drie soorten meeuw ons op te wachten (Pontische, Geelpoot- en Kleine Mantelmeeuw). Ook is het gebied bij uitstek de beste plek voor Patrijs, en weten we een recent hervonden Toendrarietgans bij te schrijven. Evenals tijdens de voorbereiding (9 mei) vertrekken we hier net op het moment dat de Dwergaalscholver wordt doorgegeven. Als we dat iets eerder hadden geweten.... Bij aankomst in de Hamert blijkt een kleine teleurstelling: de Breedbek is vanochtend vroeg "mogelijk opgevlogen" en sindsdien niet meer gezien! Gelukkig weten we alle vier nog wel een vliegende Casarca op te merken, en kunnen ook onder andere Noordse Kwikstaart en Temminck's Strandloper worden toegevoegd aan het dagtotaal. De gehoopte Boomvalk en Paapje blijven echter achterwege. Vervelend genoeg geeft ook de zorgvuldig geïnventariseerde Middelste Bonte Specht niet thuis! Gelukkig hoeven we voor de Europese Kanarie en Kuifleeuwerik van Venlo geeneens de auto uit. Sjoerd weet nog een plekje waar we Paapje kunnen inhalen (onze enige die dag!), en daar vliegt zowaar een Sperwer voor de auto langs.

Op weg naar deel twee van de dag (west-Nederland) missen we een cruciale afslag bij Eindhoven, wat een half uur vertraging oplevert. Zeer vervelend in verband met het afnemende tij in de delta! De Biesbosch blijkt bij aankomst minder vol dan gehoopt, maar is wel goed voor Matkop, Zomertortel, Cetti's Zanger, Dwergmeeuw, Smient, IJsvogel, Kleine Zilverreiger, Lepelaar en Purperreiger. Waar we stiekem op hadden gehoopt, een Zeearend die de laatste dagen de Hardenhoek bezoekt, blijft uit en ook Nonnetje en Watersnip weten zich voor het tweede jaar achtereen goed te verstoppen. Doordat we ook hier meer tijd besteden dan gepland, wordt het tijdschema strak gereviseerd omdat we nog met licht aan moeten komen in de Groene Jonker. In noodtempo worden Kleine Zwaan en Slechtvalk genoteerd op de Hellegatsplaten, en ook Battenoord (Strandplevier, Dwergstern, Noordse Stern en zoutwatersteltjes) verloopt soepeltjes. In de Flaauwers inlagen zitten gelukkig nog genoeg steltjes waartussen enkele Kleine en Drieteenstrandlopers, maar de Krombek die hier de dag ervoor zat is niet gebleven (net als nagenoeg alle andere Krombekken). Op de Brouwersdam zijn helaas zoveel Duitsers gestrand dat er geen plek meer is voor een Paarse Strandloper. Het aantal gemiste soorten begint nu toch wel zeer onaangename vormen aan te nemen, en zeker als we zo ongeveer de Gaatkensplas hebben drooggelegd en er nog steeds geen Buffelkopeend tevoorschijn komt begint het ons te dagen dat we lager uit gaan komen dan verwacht! Als ook geen van de jonge Ransuilen thuisgeven knakt er blijkbaar iets bij Sjoerd... we hebben hem nog net niet in de naastgelegen sloot zijn hoofd laten koelen, maar heel veilig voelt het niet op de achterbank (pers. med.) op weg naar de Reeuwijkse Plassen. Aldaar is Krooneend makkelijk en snel binnen. Bij de Groene Jonker komen we gelukkig op tijd aan om nog de laatste Kemphaan, Geoorde Fuut en Brilduiker in de schemer te zien. Een kwartiertje rijden (en onderweg een tweede Grote Zilverreiger!!) en we staan in de Bovenkerkerpolder. Gelukkig is Reinoud zo wijs om ons nog enkele minuten te laten blijven, want zowaar klinkt enkele malen het heerlijke "crex-crex" op deze zwoele lente-avond!! Als we bij vertrek richting de Flevo ook nog een Ransuil zien jagen gaan we vol moed de laatste anderhalf uur in!

Alleen die moed is tevergeefs,... Voor de Woudaap bij de Lepelaarsplassen waait het te hard, maar ook op luwe plekken is in geen velden of wegen een Roerdomp of Snor te horen. Als tot overmaat van ramp de Grote Karekiet van de Hoogekampse plas ook zijn snavel houdt, eindigt de Landelijke Big Day 2010 toch een beetje in mineur... Met welgeteld 17 deserteurs en 'slechts' 6 bonussen eindigen we dit jaar op 174. Teleurstellend, maar toch ook veelbelovend, aangezien we veel pech hebben gehad met belangrijke soorten. De 180-grens moet redelijk makkelijk te bereiken zijn, en vanaf daar kijk je alleen maar omhoog!
Hou ons in de gaten, de toekomst zal uitwijzen of die haast magische grens van 187 ooit te doorbreken is.

Het 2010-Big Day team,
Sjoerd Radstaak, Reinoud Vermoolen, Michel Veldt en Steven Wytema
(en vanaf de zijlijn Jaap Denee)

Had u nog iets verwacht? Juist ja. Wij hebben een onvergetelijke dag gehad, en dat was niet mogelijk geweest zonder de hulp en informatie van een heleboel mensen. Laten we deze keer eens bij het andere eind van het alfabet beginnen: Pim Wolf, Remco Wester, Albert Vrielink, Maarten Sluijter, August van Rijn, Hans Pohlmann, Bertus de Lange, Henk-Jan van der Kolk, Jan-Erik Kikkert, Robert Keizer, Justin Jansen, Daan van der Groef, Niels Godijn, Thomas van der Es, Alex Bos, Tim de Boer, Garry Bakker en vele vele anderen die kleine of grotere beetjes hebben bijgedragen aan de overweldigende stroom informatie die we hebben mogen krijgen.
Enorm bedankt!

Discussie

Justin Jansen  ·  20 mei 2010  08:18

Tot volgend jaar!

Jaap Denee  ·  20 mei 2010  14:45

Wat die rijstijl van Michel betreft: ik heb begrepen dat hij 'de achterbank' (altijd een bron van veel geluid) op een bepaald moment stil gekregen heeft, dus daarmee zit het wel goed. ;)

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?