DB Actueel Online

Op gezette tijden wil de website aandacht besteden aan actuele ornithologische fenomenen. De Nederlandse vogelaars worden (gelukkig maar) nog regelmatig verrast. Door een influx van een bepaalde soort of bepaalde soorten, door een uiterst zeldzame soort waarvan de meeste vogelaars nog niet eens de juiste Nederlandse naam weten, door onverwachte determinatieproblemen en dergelijke. De kracht van dit medium is dat er direct en interactief ingegaan kan worden op deze spannende gebeurtenissen in het veld. Wat is er precies aan de hand? Wat is hier al van bekend? Is er al eerder over geschreven in Dutch Birding? Hoe denkt men in het veld hierover?

Pacifische Parelduiker!

7 januari 2025  ·  Sven Valkenburg  ·  2292 × bekeken

Pacifische Parelduiker Gavia pacifica, Oosterscheldekering – Vluchthaven Neeltje Jans, 4 januari 2025 (Vincent Legrand)

Op vrijdag 3 januari vertrek ik samen met mijn vriendin (en collega) Emma Scheltens richting Zeeland. Ik ben sinds enkele maanden ecoloog bij Duvekot (een lang gekoesterde wens is in vervulling gegaan!) en voor het werk moet ik een quickscan uitvoeren in Breskens. De wekker gaat 06:00, want zo’n kans komt niet vaak voor. We gaan er een mooie dag Delta van maken! Met Jelle Aalders en Rick Karsenbarg als teamleiders hoef ik niet te vragen of ik de dag verder vogelend mag invullen: dat is een luxe!

Emma is sinds een jaar geïnteresseerd in vogels, en grijpt dan ook elk moment aan om vogels te gaan kijken. Per toeval bezocht ze ook de Izabeltapuit in Wageningen afgelopen voorjaar, een dag waarop een vogel niet de meeste indruk op mij heeft gemaakt. Afijn… Laten we bij het onderwerp blijven 😉.

We beginnen de dag bij de Oesterdam, in het eerste licht kijken we naar drie Parelduikers (ik verzin het niet)! De dag ervoor hadden Daan Knoops en Taric Schrader een groep van vier vogels gevonden, erg gaaf! We rijden verder over de Oesterdam en komen een groepje Sneeuwgorzen tegen. Voor Emma is de dag al geslaagd, en haar aanstekelijke enthousiasme zorgt ervoor dat ik ook weer ‘gewoon’ geniet van alle soorten vogels…

De afgelopen jaren is het twitchen van soorten afgenomen. Na een ‘Big Year’ in 2021 zijn de prioriteiten verlegd. Ik merk aan mijzelf dat het zien van zeldzame vogels niet meer de reden is om in de auto te stappen. De gezelligheid, het weerzien van vogelvrienden, daar doe ik het misschien nog wel meer voor! Ik ben nou eenmaal een sociaal dier. ‘Maar Sven, volgens mij zien we je nog behoorlijk vaak bij zeldzaamheden?’ Zeker! Ik zoek misschien altijd onbewust een reden om eropuit te gaan, want natuurlijk zie ik liever een Siberische Taling dan een Tafeleend… En ja, fotograferen vind ik ook ontzettend leuk! ‘Doe je dan ook daadwerkelijk wat met die foto’s?’ Nee.

Toch heeft de zelfontdeklijst steeds meer prioriteit gekregen. Samen met mijn ‘vogelmaatje’ Erik-Jan Barten ga ik de afgelopen jaren steeds vaker zelf op pad om zeldzaamheden te zoeken. De afwisseling met een ‘ouderwetse’ gezellige twitch-dag samen met vogelvrienden (Anton de Koning, Mathijs Overeem etc.) zorgt voor de perfecte (persoonlijke) balans!

Na de Oesterdam rijden we door richting Zeeuws-Vlaanderen, we zijn aan het werk per slot van rekening. Onderweg mopper ik nog wat na over 2024; ik had mijn zelfontdeklijstje niet weten uit te breiden... Met 278 soorten (zelf gevonden) doe ik het niet perse heel slecht (er zitten natuurlijk wel wat strings bij…), en met een 15de plek in de YoungBirders competitie was het op papier een prima jaar qua 'selffinds'! En toch... Ik zeg nog: ‘Dit jaar moet er wel een nieuwe selffind komen, en hoe gaaf zou een echte ‘lifer’ zijn?!’ We rijden rustig verder; de groep Witbuikrotganzen lijkt onvindbaar, en Emma moet de altijd leuke Graszanger nog voor haar levenslijst!

Rens Keijsers (collega) had het al voorspeld; Sven maakt er gewoon weer een twitch dag van. ‘Hij kan het toch niet laten’, en met Emma heeft hij een nieuw excuus om weer alles af te rijden… Zucht, misschien kijk ik toch wel graag naar voor Nederland ‘zeldzame’ vogels, wie niet?

Rond 12:45 rijden we de Oosterscheldekering op. Sinds de op een paar minuten gemiste Walrus uit 2022 heb ik toch altijd een haat-liefdeverhouding met deze plek. Echter, het is altijd leuk om de havens te checken! Voor adulte Kuifaalscholvers is het ‘the place-to-be’, en wie weet zit de IJsduiker er nog die gisteren werd gemeld! Van beide is geen spoor te bekennen… We rijden de havens verder door en komen aan in de ‘binnenhaven’… Al snel valt mijn oog op een duiker, hij dobbert een beetje achterin. Een Parelduiker! Wat gaaf, vier op één dag! De vogel zit in eerste instantie redelijk ver en ik laat het bij een bewijsplaatje. De vogel duikt veel en legt redelijke afstanden af, bonus! We zoeken nog even naar een (adulte) Kuifaalscholver en rijden bijna de haven weer uit…

Pacifische Parelduiker © Lenn van de Zande

Ik zie dat de Parelduiker inmiddels behoorlijk dichtbij zit; ‘Maak even wat plaatjes, hij zit nu wel dichtbij’. Bij het bekijken van de foto’s zie ik geen witte dijvlek. Zonder te overdrijven: ik raak in paniek. Samen checken we wat foto’s van Parelduikers, valt de witte dijvlek vaker weg? Ja, zo zie ik al snel bij foto’s die we vinden op waarneming.nl. Shit, hij lag misschien wat dieper in het water, weet jij veel?! En die ‘chin-strap’ dan? Het zit niet lekker; ik leg uit dat zijn Noord-Amerikaanse tegenhanger (de Pacifische Parelduiker) geen witte dijvlek heeft, maar kom tot de conclusie dat ik verder geen harde kenmerken paraat heb… Zucht!

Ik durf het niet los te laten. De absolute nachtmerrie zou zijn: het geluid van de Roodmus (Dutch Bird Alerts) te horen en vervolgens te moeten lezen: “Pacifische Parelduiker, Zeeland.” Hoe erg ik het die persoon ook zou gunnen 😉, dit gaat mij écht niet overkomen! Ik zit in een appgroepje genaamd ‘birdingdrerries’, een clubje vogelaars waar ik echt tegenop kijk. Dit zijn de mannen voor wie ik respect heb! Ik stuur in eerste instantie in de appgroep: ‘Wat waren de harde kenmerken van Pacifische Parelduiker ook alweer?’ Thijs Glastra stuurt een screen van ‘de duif’ (Lees: Handboek Europese Vogels, auteur: Nils van Duivendijk), Mayro Pattikawa volgt: ‘ontbreken van die witte vlek op de flank’.

Vervolgens stuur ik vier foto’s, bij de laatste foto (koppatroon) zeg ik: ‘Loos alarm.’ De snavel lijkt te lang, ik zie een donkere punt en ook het ‘steile’ voorhoofd zie ik niet terug. K*t, zo dichtbij… Ik vergeet de resterende foto’s, waar de flank toch echt de doorslag had kunnen geven! Het blijft stil in de app, minuten lijken uren te duren. Alleen Mayro heeft de berichten gelezen (lees: foto’s gezien). Vervolgens heeft hij de foto’s doorgestuurd naar Pim Wolf, die hij op zijn beurt weer doorzette naar Killian Mullarney. Om 14:10 krijg ik een heel bericht in het Engels, en het enige wat ik écht lees is de laatste zin: ‘So, I think this looks very good for a Pacific!’

Pacifische Parelduiker Gavia pacifica, Oosterscheldekering – Roompotsluis Binnenhaven, 3 januari 2025 (Sven Valkenburg)

Emma en ik zijn inmiddels een stukje verder gereden en ik houd met een schuin oog de telefoon in de gaten... Wat er dan gebeurt: Met tranen in mijn ogen en bibberende handen (ik, Emma bleef rustig) rijden we snel terug. We lezen de berichten: 'Koppatroon is variabel, achterlijf niet…’ aldus Pim. De Parelduiker was actief aan het duiken, was daarom de 'IJsduiker-achtige' knobbel op zijn voorhoofd niet duidelijk zichtbaar?! Ik begin er echt in te geloven…! Inmiddels scharen ook Pim Rijk, Joey Braat, Lenn van de Zande, Robert van Tiel en Thijs Glastra zich achter deze conclusie: ‘Ik zou je al wel willen feliciteren, Sven’, ‘Dit zit wel goed Sven! Heel ziek!’ Etc.

Mensen zo snel mogelijk willen attenderen via DB-alerts, ik heb er nog net geen sport van gemaakt de afgelopen jaren. Ik hoop altijd maar dat mensen de inzet van de admins waarderen, en ook inzien hoeveel tijd (vrijwillig) hier in zit! De app groepen (75+) waar ik onderdeel van ben, zorgen ervoor dat ik vaak snel van informatie word voorzien. Én dat ik halve dagen op mijn telefoon zit… Ja, mijn zelfontdeklijstje zal er vast onder lijden, fluister ik mezelf soms toe... Ach, er zijn zoveel betere vogelaars, dan accepteer ik maar dat ik de persoon mag zijn die het door kan zetten. Ook heel belangrijk!

‘DB-admin app:
Koen Stork: "Sven!" 'Piepen!'

Ik zit in de auto met een telefoon, een tissue en een vriendin die inmiddels doodsangsten uitstaat. Met een trillende stem stuur ik een spraak: ‘Doe jij maar, ik rijd, ik geloof het niet!’. Waarop Koen antwoordt: ‘Prima’. Heerlijk die nuchterheid, wat zou ik daar een moord voor doen…

We zijn snel terug in de haven, de vogel zit er nog en de eerste Zeeuwen komen aan. Lenn van de Zande maakt een (super) filmpje waarop de onder- en boven vleugels goed te zien zijn, + de brede donkere baan over de anaalstreek... Het is er écht één. De eerste voor Nederland…’

Pacifische Parelduiker Gavia pacifica, Oosterscheldekering – Roompotsluis Binnenhaven, 3 januari 2025 (Lenn van de Zande)

‘DB-admin app:
Marten Miske: 'Ongelooflijke feli! Voor het eerst dat een actieve Admin een nieuwe voor NL vindt? En dan niet in staat zijn om te piepen en het aan het team overlaten. Heerlijk.’

Pacifische Parelduiker Gavia pacifica, Oosterscheldekering – Vluchthaven Neeltje Jans, 4 januari 2025 (Thijs Glastra)

Tot in de schemer komen vogelaars aanrijden, wat zeg ik: aanscheuren! Ik kan er om lachen, en stuur mijn ‘vogelvrienden’ naar de goede plek: weg zijn ze! Inmiddels heb ik wat gebeld en stromen de appjes binnen, de gunfactor is er echt! Waanzinnig. Op de terugweg bel ik mijn vader (Rico Valkenburg, vogelaar), hij is zo enthousiast en trots! Vervolgens bel ik ook mijn moeder: ‘Ma, ik heb een nieuwe soort voor Nederland gevonden!’ Reactie: ‘O, leuk! 'Ik heb net pauze.’ Vervolgens benadruk ik dat ik met tranen in mijn ogen achter het stuur naar huis rijdt. Ma: ‘Moet je huilen?’ Een schaterlach volgt: ‘Om een vogel?’ Misschien moest ik inderdaad niet zo overdrijven, en eens relativeren. Achteraf bleek dat ze het niet helemaal goed begrepen had, en zeker na de uitzending van Hart van Nederland (SBS6) was ook zij apetrots!

Ik wil een ieder van jullie ontzettend bedanken voor de vele honderden appjes, berichtjes op Instagram en Facebook etc. Het doet mij veel, en benadrukt voor mij maar eens te meer dat vogelen de allermooiste hobby is die er bestaat! Maar dat is wel dankzij jullie. 😉

Pacifische Parelduiker Gavia pacifica, Oosterscheldekering – Vluchthaven Neeltje Jans, 4 januari 2025 (Jaap Denee)

Pacifische Parelduiker Gavia pacifica, Oosterscheldekering – Vluchthaven Neeltje Jans, 4 januari 2025 (Arnoud van den Berg)

Sven Valkenburg

Discussie

Enno Ebels  ·  7 januari 2025  21:34

Leuk om te lezen, nogmaals dank voor deze topontdekking. Volgens mij zijn er zaterdag wel zo'n 1000 vogelaars geweest (als je kijkt naar het aantal invoeringen op waarneming.nl) - allemaal lid van de Svenclub!

Rob Halff  ·  7 januari 2025  21:39, gewijzigd 7 januari 2025  21:40

Nogmaals van harte gefeliciteerd Sven met deze superontdekking. Een lang verwachte nieuwe voor Nederland maar hij moest natuurlijk wel eerst even gevonden worden. Hij is je gegund. Prachtig verhaal ook! Ben benieuwd hoe lang de vogel blijft (wrs de hele winter..?). Tevens was dit ook dé locatie voor een massatwitch en dat werd het..! Beter word het niet.

Leo JR Boon  ·  7 januari 2025  21:47

Gaaf stukje. Net zo gaaf als de vogel. Ben er toch maar even voor uit de Eifel komen rijden! Dank voor de ontdekking. 

Robin Drenth  ·  7 januari 2025  22:18

Wat een fantastisch stuk, kippenvel tijdens het lezen! Hier zal je ongetwijfeld nog wel een paar jaar op kunnen teren. Nogmaals gefeliciteerd 😁

Folkert Jan Hoogstra  ·  7 januari 2025  22:19

Grappig dat je het zelf steeds hebt over relativeren. Als er één moment is om gewoon helemaal lekker uit je plaat te gaan en ff emotioneel te worden dan is het wel het vinden van een nieuwe voor Nederland! 

Als ik dan toch een puntje van kritiek mag hebben. Persoonlijk vind ik het wel jammer dat de waarneming toch nog bijna twee uur alleen in beperkte kring bekend was. Wat mij betreft wordt dit gewoon in de zeldzaamheden appgroepen gedeeld, zodat een ieder zelf direct kan bepalen of hij/zij wil gaan rijden. Nu komt het goed met zo'n vogel in de zomer, maar als dit nu tijdens de trektijd was gebeurd en de vogel was de volgende dag weg dan hadden velen de soort mogelijk onnodig gemist. 


Ed van Boheemen  ·  7 januari 2025  22:52

Prachtig stuk Sven!! Leuk om te lezen. Het is allemaal emotie en weet je, dat is helemaal niet erg! Topvondst van jullie! Nogmaals VAN HARTE!!!

Jan Verboom  ·  7 januari 2025  23:32

Mooi verhaal Sven. Veel dank voor deze prachtige vondst, waar ik van genoten heb. Een echte parel in deze grijze weken!

Wim Wiegant  ·  8 januari 2025  00:19, gewijzigd 8 januari 2025  00:20

Geweldige verhaal, en gefeliciteerd, Sven!
Ik ben het eens met Enno (zie hierboven): het was vrijwel zeker de best bezochte nieuwe soort voor Nederland ooit! 

Tiemen De Smedt  ·  8 januari 2025  00:44

Hoewel het een soort was die snel zou gaan opduiken, blijft het een geweldig verhaal over een fantastische vondst.  Ze vinden is een kunst op zich.

Gezien het aantal ingevoerde waarnemingen heb je heel veel vogelkijkers bijgemaakt (lifer voor mij).

Nogmaals gefeliciteerd en hopelijk volgen er dit jaar nog enkele (twitchbare) knallers. Het is tenslotte nog maar de 1ste week van januari. 

Max Berlijn  ·  8 januari 2025  05:20

Dit zijn de stukjes waar ik van hou. Doorspekt met emotie. Erg leuk en nogmaals dank.

Edwin Russer  ·  8 januari 2025  06:26

Heerlijk verhaal om te lezen Sven, nogmaals van harte gefeliciteerd met deze geweldige vondst! 

Sebastiaan Koppelle  ·  8 januari 2025  06:54

Heerlijk om te lezen en ondanks dat ik zelf nooit zo'n mega heb ontdekt kan ik mij je gevoel volledig herkennen en inbeelden. Fantastische vondst waar ik een retourtje vanuit Drenthe meer dan voor over had ;). Nogmaals gefeliciteerd Sven! 

Teus Luijendijk  ·  8 januari 2025  09:45

Mooie ontdekking en een mooi relaas, Sven. Dank voor beide! 

Tim Schipper  ·  8 januari 2025  10:16

Geweldig verhaal om te lezen!


@FJ: in veel gevallen zou ik het met je eens geweest zijn dat de communicatie sneller had gekund, maar in dit geval zou ik toch graag wat nuance willen toevoegen. Ik zit zelf niet in de 'birdingdrerries' maar heb wel de chat gezien, en er zit 55 min tussen het moment dat Sven vraagt om kenmerken voor Pacifische Parelduiker en het moment dat Koen een piepje eruit gooit. Achteraf gezien is het altijd makkelijk praten en zou je kunnen zeggen dat het sneller had gekund, maar ik kan me goed voorstellen dat twijfels en stress in het moment zelf ervoor zorgen dat dingen net wat langer duren. Maargoed, dat is mijn mening. De 2 uur die hier wordt genoemd is iig (zwaar) overdreven.

Ik ben het wel met je eens dat het geen kwaad kan om zoiets wat wijder te spreiden, al dan niet met een slag om de arm, zodat mensen zelf kunnen bepalen wat ze ermee willen doen. Op dit forum lijkt het me niet meer dan logisch om de DB-kanalen aan te bevelen als de makkelijkste weg :)


Dennis Meeuwissen  ·  8 januari 2025  10:24

Lekker verhaal zeg, heerlijk! Feli!

Thomas Los  ·  8 januari 2025  11:36

Enorm genieten dit verhaal! Heel leuk opgeschreven wat er allemaal door je heen gaat tijdens en na het ontdekken van zo'n megasoort.

Gydo Koster  ·  8 januari 2025  12:05

Geweldig verhaal Sven, nogmaals gefeliciteerd!

Maarten Wielstra  ·  8 januari 2025  12:33, gewijzigd 8 januari 2025  12:38

"Een vriend van me" vond net de gouden steen op Landal Greenparks. Een vergelijkbaar gevoel, maar zelfs dat haalt het niet bij jouw vondst Sven! (En jij had vast ook geen diep teleurgestelde, afgunstige 5-jarige bij je - of de ontdekker van de "IJsduiker" misschien...). Gefeliciteerd! Ook met je verkering, wat een tijden!

Patrick Bouthoorn  ·  8 januari 2025  13:24, gewijzigd 8 januari 2025  13:24

Een ontzettend leuk verhaal, Sven. Het verminderde gevoel van het twitchen ken ik heel goed. De Roetvliegenvanger moest ik wel doen, want die ontbrak zelfs op mijn lifelist. De Pacifische Parelduiker heb ik meerdere malen in Alaska, Canada en NW USA gezien en het is een erg mooie duiker, maar ik heb er niet zo'n haast mee.  

Het is inderdaad ook nog steeds heel leuk om gewoon naar een mooi natuurgebied te gaan, te wandelen en allerlei 'gewone' vogels te zien. Geniet daarvan met jouw vriendin.

Ik heb deze bewuste vogel nog niet gezien en als het weer goed is combineer ik het wel met een leuke vogeldag op de Kwade Hoek of zo. Iedere vogelaar droomt van het vinden van een nieuwe soort voor Nederland en jij hebt dat gedaan. Voor al die Nederlandse en zelfs wat buitenlandse twitchers ben jij de held. Beter wordt het niet.     

Paul van Agthoven  ·  8 januari 2025  15:00

Gefeliciteerd Sven.. mooi verhaal, met recht een pareltje !

Hans Overduin  ·  8 januari 2025  15:09

Prachtig verhaal en van harte gegund! Thanks man :-) ! Behalve stroopwafels dus ook standaard tissues in de auto leggen, je weet maar nooit ;-) .. 

Willem Bosma  ·  8 januari 2025  16:26

Mooi geschreven Sven, ik kan de situatie me goed inbeelden en wat er door je heen gaat bij het ontdekken van een nieuwe voor NL. Gefeliciteerd met deze super ontdekking. 

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?