Een mooie naam! 👍🏻
Dattie maar naar Vlieland mag vliegen.
Op gezette tijden wil de website aandacht besteden aan actuele ornithologische fenomenen. De Nederlandse vogelaars worden (gelukkig maar) nog regelmatig verrast. Door een influx van een bepaalde soort of bepaalde soorten, door een uiterst zeldzame soort waarvan de meeste vogelaars nog niet eens de juiste Nederlandse naam weten, door onverwachte determinatieproblemen en dergelijke. De kracht van dit medium is dat er direct en interactief ingegaan kan worden op deze spannende gebeurtenissen in het veld. Wat is er precies aan de hand? Wat is hier al van bekend? Is er al eerder over geschreven in Dutch Birding? Hoe denkt men in het veld hierover?
12 augustus 2021 · Ben Gaxiola & Hans Pohlmann · 7812 × bekeken
Op 4 augustus 2021 rond 10:00 uur reed Ben Gaxiola in gezelschap van familie rustig richting Dwingelderveld. Toen hij in het gehuchtje Eursinge een bocht naar rechts nam, zag hij van links een grote roofvogel aan komen zeilen die hij onmiddellijk als arend spec. determineerde. Hij stopte snel in de berm en vroeg om zijn kijker omdat er een arend aankwam. Ben verwachtte een Slangenarend te zien, maar een eerste blik leverde een arend op met een dubbele komma en een lichte kop. Vandaar dat Ben hem tentatief uitschold voor Schreeuwarend.
Daarna concentreerde hij zich op het fotograferen van de vogel. Toen de vogel een kleine twee minuten later afzeilde richting oostzuidoost, wilde Ben de vogel zo snel mogelijk doorgeven. Vanwege de zenuwen deed hij dit via een omweg, door in een appgroep te vragen om dat voor hem te doen. Na het delen van de eerste foto's in de appgroep begon de twijfel te knagen, zeker omdat de vogel nogal groot was. Diederik Kok was de eerste die Keizerarend opperde. Dat bleek het ook te zijn, een 2 kj-vogel.
Toen Ben op 8 augustus zijn gemaakte foto's wat beter bekeek, bleek op één foto te zien dat de vogel gekleurringd is. Via Hans Pohlmann werd contact gezocht met de Hongaarse contacten, die ook leidden tot de identificatie van de vorige Keizerarend (‘Ladybird’) in 2017.
Keizerarend Aquila heliaca, Eursinge, 4 augustus 2021 (Ben Gaxiola)
Keizerarend Aquila heliaca, Eursinge, 4 augustus 2021 (Ben Gaxiola)
Márton Árvay berichtte terug, dat dit inderdaad een Hongaarse vogel was die in 2020 geboren is. Ook gaf hij aan, gelet op de identieke rui en beschadigingen, vrijwel zeker te zijn dat het dezelfde vogel was als die eind juni 2021 op meerdere plekken in Finland is gezien. Een nadere vergelijking van de foto's bevestigt dit vermoeden. Deze vogel is in 2020 geringd als nestjong nabij Jászivány (ca. 80 km pal oost van Boedapest). De vogel werd van 18 tot en met 26 juni 2021 een paar keer gezien aan de zuidkust van Finland. Zie voor meer informatie hierover deze link.
Indien aanvaard is dit de derde Keizerarend van Nederland, na de vogel van de Ketelbrug in 2005 en “Ladybird” in 2017. Deze vogel is tot nog toe alleen gezien door Ben, Mieke en Robin Gaxiola.
Gesponsorde GPS-tag
Midden in de corona-ellende van 2020, dook een gezenderde Havikarend op in Nederland. Op één avond waren we in staat om de slaapplaats van de vogel ongeveer door te geven, wat ertoe leidde dat een aantal gelukkigen de vogel hebben kunnen zien. In die periode is er ook een inzameling geweest, om een GPS-tag te kunnen schenken aan het Franse project waar deze Havikarend onderdeel van is. Helaas bleek na een lange tijd dat er in 2021 geen jonge Havikarenden meer gezenderd zouden worden. In overleg met het Dutch Birding-bestuur is er gezocht naar een ander project. Vanwege de goede contacten met de medewerkers van Birdlife Hongarije, en hun hulp bij de identificatie van de 2017-Keizerarend, werd besloten de tag te schenken aan het LIFE-project PannonEagle. Dat project richt zich op de bescherming van Keizerarenden in het Pannonian Basin. Deze sponsoractie bevestigt de goede relatie tussen Dutch Birding en de Hongaren.
Op 30 juni 2021 werd een jonge Keizerarend geringd op het nest en voorzien van deze GPS-tag. De vogel werd geringd nabij Jászberény, ca. 50 km pal oost van Boedapest. Dutch Birding ontvangt, als onderdeel van de sponsoractie, met enige regelmaat GPS-data van deze vogel. Die zullen dan worden gedeeld met de Dutch Birders. Dat begint overigens pas als de vogel het broedgebied heeft verlaten, om de kans op verstoring zo klein mogelijk te maken.
Keizerarend Aquila heliaca, Jászberény, Hongarije, 30 juni 2021 (Márton Árvay)
Bijzonder is dat we de vogel ook een naam hebben mogen geven. We hebben ervoor gekozen om de vogel HansterHaar te noemen. Hans is één van de grondleggers van de Dutch Birding Association en was enorm trots op de Keizerarend die hij vanaf 2005 heel lang als blokker op zijn lijst mocht hebben. Dit jaar is het 10 jaar geleden dat Hans, helaas veel te vroeg, overleed. Hans stimuleerde jonge enthousiastelingen altijd om naar zeldzame vogels te gaan kijken. Hopelijk geeft deze GPS-tag jonge vogelaars een goede mogelijkheid om deze Keizerarend een keer te gaan bekijken, bijvoorbeeld bij de Ketelbrug!
Ben Gaxiola & Hans Pohlmann
Keizerarend Aquila heliaca, Jászberény, Hongarije, 30 juni 2021 (Márton Árvay)
Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.