Roodsterblauwborst

Luscinia svecica svecica ㅤ  ·  Red-spotted Bluethroat

Datum 7 juni 2013
Locatie Beijumerbos bij Groningen
Fotograaf Ipe Weeber Ipe Weeber
Bekeken 9686 ×

Discussie

Fred Visscher  ·  8 juni 2013  09:28

Dit kan gewoon voor blauwborst, als je op het keeltje blaast dan komen de witte veertjes daar onder te voorschijn. Roodster heeft überhaubt geen witte omranding. Ik denk dus dat het gewoon (ze worden vaker zo gezien) binnen de variatie van blauwborst past, of zelfs een hybride of hybride van een hybride, we gaan er niet achter komen.

Jan Hein van Steenis  ·  25 mei 2014  09:56

N.a.v. de waarneming van een "Roodsterblauwborst" in Ootmarsum gisteren heb ik maar even een rijtje vogels bekeken. Zekere Roodsterblauwborsten Maasvlakte, 2008 http://www.dutchbirding.n... http://www.dutchbirding.n... + ster donkerder dan borstband + witte baan tussen zwarte en rode borstband Vergelijk ook met andere geaccepteerde gevallen met foto’s op http://www.dutchavifauna.... Blijham, 2013 http://waarneming.nl/waar... + duidelijke witte baan tussen zwarte en rode borstband + kleur ster en borstband lijkt gelijk (hoewel lastig te beoordelen) “Pseudo-Roodsterblauwborsten” Texel, 2010 http://www.dutchbirding.n... - ster lichter dan borstband, vroege datum + witte baan tussen zwarte en rode borstband (niet mooi uitgekleurd) Ooijpolder 2004/2005: http://www.dutchbirding.n... - ster (wat) bleker dan borstband, geen witte baan tussen zwarte en rode borstband Dorsten (Duitsland) 2013/2014 http://www.dutchbirding.n... http://ornitho.de/index.p... - ster (wat) bleker dan borstband, geen witte baan tussen zwarte en rode borstband Aalkeetbuitenpolder, 2013 http://waarneming.nl/waar... - ster bleek (hoewel net zoals borstband), geen duidelijke witte baan tussen zwarte en rode borstband (niet mooi uitgekleurd) Woldlakerbos, 2012 http://waarneming.nl/soor... - ster bleker dan borstband, geen witte baan tussen zwarte en rode borstband (niet mooi uitgekleurd) Ootmarsum, 2014 http://waarneming.nl/waar... - ster bleker dan borstband, geen witte baan tussen zwarte en rode borstband De vogel van Beijum is helaas niet mooi uitgekleurd, heeft een bleke ster en een onduidelijke witte band tussen de rode en zwarte borstband. Ik zou hem maar geen Roodsterblauwborst noemen.

Jan Hein van Steenis  ·  4 maart 2025  15:30

Leuk artikel in de nieuwste DB, de kenmerken kwamen me wel bekend voor ↑.

Ander vraagje: de AOU plaatst Blauwborst (nog) in het genus Cyanecula, op basis van een artikel van George Sangster. (Sangster, G. , P. Alström , E. Forsmark , and U. Olsson. 2010. Multi-locus phylogenetic analysis of Old World chats and flycatchers reveals extensive paraphyly at family, subfamily and genus level (Aves: Muscicapidae). Molecular Phylogenetics and Evolution 57: 380–392).

Waarom is dat door de CSNA niet gevolgd, of zijn er nieuwe inzichten?

George Sangster  ·  4 maart 2025  16:38

In Sangster et al. (2010) stelden we niet voor om Blauwborst in Cyanecula te plaatsen maar hielden we hem juist in Luscinia. AOU (2018) heeft zelf besloten om Blauwborst in een monotypisch genus te plaatsen. Dat kan als ze de zustersoort van Blauwborst, Luscinia phaenicuroides, ook als een monotypisch genus erkennen. Niets houdt hen tegen, maar het is niet nodig. Persoonlijk vind ik het een beetje te veel van het goede: 4 verschillende genera (Irania, Luscinia, Cyanecula en Hodgsonius) voor een groepje van 5 soorten. Blauwborst noemen we in Europa al decennialang Luscinia svecica en er is geen noodzaak om die naam te wijzigen.

Jan Hein van Steenis  ·  4 maart 2025  18:29

Bedankt voor de opheldering George!

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?