Humes Braamsluiper

Sylvia althaea  ·  Hume's Whitethroat

Datum 4 november 2012
Locatie Stortemelk, Vlieland
Fotograaf Sjoerd Radstaak Sjoerd Radstaak
Bekeken 13679 ×

Discussie

Garry Bakker  ·  5 november 2012  11:16

Een geluid trof ik reeds hier aan. Het uiterlijk van de vogel suggereert inderdaad minula, maar het geluid, zou dat geen rateltje moeten zijn in plaats van een tik?

Gert Ottens  ·  5 november 2012  16:14

Deze vogel doet me sterk denken aan de vogel in Katwijk (november 2003).

Jelmer Poelstra  ·  5 november 2012  16:18

Is die Katwijk vogel gehoord (of zelfs opgenomen)?

Arnoud B van den Berg  ·  5 november 2012  16:22

Nee: Katwijkvogel is slechts uitgebreid gefotografeerd. Onderzoekers van Aziatische taxa meenden op basis van de foto's wel dat hij sterk leek op een 'klein halimodendri-type', als ik me goed herinner.

Eric Jan Alblas  ·  5 november 2012  17:20

De vogel van Katwijk van november 2003 is (voorlopig) aanvaard als een halimodendri/minula. Overigens in afwachting van het langverwachte artikel van Leader et al.

Jelmer Poelstra  ·  6 november 2012  20:14

Van deze vogel afgelopen zaterdag in noord Zweden werd de roep ook beschreven als een iets "langere, rondere" tak dan braamsluiper.

Sjoerd Radstaak  ·  7 maart 2014  00:48, gewijzigd 7 maart 2014  09:57

Met de kennis van nu deze vogel nog maar eens bekeken. Halimodendri / blythi ligt voor de hand, maar klopt het dat de verschillen tussen beide taxons niet verder reiken dan de volgende 3 kenmerken: 1] halimodendri oogt compacter en kleiner; 2] blythi oogt donkerder bruin op bovendelen en 3] t6 is bij halimodendri geheel wit en t5 toont relatieve grote witte top / t6 is eveneens grotendeels wit met donkere tekening langs de schaft en t5 vertoont een kleine witte top? Laatstgenoemde kenmerk lijkt overigens al niet op te gaan voor de vogel van Vinkhuizen (zie foto in hand Marnix Jonker bij artikel Arnoud vd Berg)? Tijdje gezocht op het internet, maar meer kenmerken lijken niet bekend. Over roepjes wordt al helemaal nergens gesproken (als in: 'tekken' doen ze allemaal?). Weet iemand trouwens meer van een Desert Lesser Whitethroat op Helogoland, zie http://birdingfrontiers.c... Staat verder geen info bij (zoektocht leverde ook niks op), maar oogt wel heel erg minula-achtig. Ben benieuwd - ook naar hét artikel van Leader over de herkenning van 'oostelijke' braamsluipers, maar wie niet...

Davy Bosman  ·  7 maart 2014  01:14

Bedankt Sjoerd...

Arnoud B van den Berg  ·  7 maart 2014  09:07

Van de vogel van Vinkhuizen zijn (heb ik) allerlei opnamen van geluiden die ik niet gehoord heb van blythi's in West-Siberie, dus ik denk dat halimodendri en blythi aan hun geluid zijn te onderscheiden. Ze zullen net als alle braamsluipers misschien wel homologe geluiden kunnen produceren (als teks of rateltjes) maar het lijkt erop dat die roepjes per taxon verschillen. Ik zou echter niet weten of een van de door jou genoemde morfologische kenmerken bruikbaar is; het valt me bij de foto's van een zelfde winterbraamsluiper op hoe de kleur varieert onder verschillende lichtomstandigheden: op de ene foto lijkt een vogel veel bruiner dan op de andere. Denk inderdaad dat we moeten afwachten tot ons wordt uitgelegd welke uiterlijke kenmerken beslissend zijn, zoals afgelopen najaar met de baardgrasmussen gebeurde.

Sjoerd Radstaak  ·  7 maart 2014  09:56

@Arnoud: bedankt voor de uitleg. Bedoelde afgelopen nacht overigens t in plaats van p. Staartpennen dus in plaats van handpennen. Echter: als je dan naar het staartpatroon kijkt van de Vinkhuizen-vogel lijkt mij dat beter te passen op blythi dan op halomodendri. En in 't veld waarschijnlijk ook amper bruikbaar (alleen bij staat volledig gespreid). Wat betreft geluiden; ik ben benieuwd. De vogel van Vlieland riep een enkel 'tek', maar of dat bruikbaar blijkt. Ik begrijp dat dergelijke roepjes er op een sonogram uitzien als een verticaal streepje en zodoende (vrijwel) onbruikbaar?

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?