Langsnavelkuifleeuwerik

Galerida macrorhyncha  ·  Maghreb Lark

Datum 30 mei 2012
Locatie Rissani, Marokko
Fotograaf Harm Niesen Harm Niesen
Bekeken 6841 ×

Discussie

Arnoud B van den Berg  ·  4 juli 2012  14:38

Zoiets heet Langsnavelkuifleeuwerik. Niet in de naamlijst te vinden?

Garry Bakker  ·  4 juli 2012  15:57, gewijzigd 4 juli 2012  15:59

Langsnavelkuifleeuwerik? Daar heeft natuurlijk nog bijna geen mens van gehoord, want hij wordt in de standaard vogelboekjes nergens gebezigd. Hoewel het taxonomisch natuurlijk allemaal wel zal kloppen heeft vooruit lopen op de massa ook zijn nadelen ... Zien we deze onder die naam straks terug in de derde editie van 'de Collins'/'ANWB'-gids? Ik zou pleiten voor een iets simpelere en tegelijkertijd meer onderscheidende naam, Maquisleeuwerik of iets dergelijks, een kortere naam die teruggrijpt op biotoop, leefgebied of regio.

Wietze Janse  ·  4 juli 2012  16:45

Waar komt deze nu precies voor? Marokko en verder?

Arnoud B van den Berg  ·  4 juli 2012  16:58, gewijzigd 4 juli 2012  21:36

Informatie over deze soort is te vinden in Dutch Birding 30: 238-239, 2008, inclusief de verwijzingen naar het werk van Guillaumet et al (2003-2008); de naam Langsnavelkuifleeuwerik wordt sinds 2008 gebruikt, ook op deze website (de Engelse naam is inmiddels gewijzigd in Maghreb Lark); het voorkomen van beide ondersoorten (nominaat macrorhyncha en randonii) beperkt zich tot (het zuiden van) Marokko, Algerije en westelijk Mauretanie.

Jan Hein van Steenis  ·  4 juli 2012  21:46

“Maquis” is mediterrane struikvegetatie, iets waarin deze soort niet voorkomt (net zoals de Maquiszanger natuurlijk, maar daar heb ik al 's over gezeurd). Hij is het meest verwant aan de gewone Kuifleeuwerik en heeft een lange snavel... en ik vind de naam nog best uit te spreken (in elk geval beter dan Saharaanse Vale Spotvogel: daar krijg ik Jan-van-der-Laanse rillingen van). Maghrebleeuwerik vind ik ook niks – maak er dan Oaseleeuwerik, Tafilaltleeuwerik of Ammonietleeuwerik van (dat laatste vanwege zijn ietwat prehistorische uiterlijk én de lokale fossielverkopers).

Eduard Sangster  ·  4 juli 2012  21:51

Monstersnavelleeuwerik?

Harm Niesen  ·  4 juli 2012  22:08

Het navolgen van de Engelse naamgeving heeft natuurlijk veel voordelen. Talifaltleeuwerik vind ik een erg mooie en typerende naam, maar het zal velen weinig zeggen.

Max Berlijn  ·  9 juli 2012  11:19

Moet bij deze soort nog altijd denken aan het moment van afsplitsing van dit taxon. Ik in mijn verslagen over Marokko gedoken om te kijken of ik ze rond Merzouga gezien had (waar dit taxon zit). Geeft mijn verslag alleen maar Kuifleeuwerik - Algemeen gedurende de trip...daar heb je dus niets aan. Ran Schols gebeld en die wist mij te herinneren aan een tip van een mooi te fotograferen vogel bij Merzouga waar ik hem tijdens de reis op gewezen had. Digi erbij en ja hoor, soort erbij, niet echt opwindend overigens op die manier maar goed....

Arnoud B van den Berg  ·  9 juli 2012  12:34

In juli 1972, erg heet maar nu eenmaal schoolvakantietijd, trok ik met Edward v IJzendoorn door Noord-Afrika om er alle soorten van Noord-Afrika 'op te rollen'. De kaartjes in de Heinzelgids waren in die tijd naast een paar oude stoffige boeken als die van Heim de Balsac de enige bron van informatie over waar je welke soorten kon vinden; er waren nog geen reisverslagen en het was pionieren. Ik herinner me dat we na het zien van talloze Thekla- en/of Kuifleeuweriken een kuifloos exemplaar met een reusachtig lange snavel tegenkwamen. We noteerden aanvankelijk Duponts (een soort die toen in Spanje als vrijwel uitgestorven bekend stond) maar zodra we ons realiseerden dat er nogal wat Thekla-/Kuifleeuwerik door rui hun kuif kwijt waren, viel langzaam het kwartje en kwamen we tot de conclusie dat het een 'langsnavelige ondersoort' van Kuifleeuwerik moest zijn. Ik kan me die vogel nog levendig herinneren. Tegenwoordig zie ik jaarlijks veel meer Langsnavel- dan gewone Kuifleeuweriken...

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?