Kumliens Meeuw

Larus glaucoides kumlieni  ·  Kumlien's Gull

Datum 17 januari 2012
Locatie Zeebrugge (B)
Fotograaf Yves Baptiste Yves Baptiste
Bekeken 6089 ×

Discussie

Max Berlijn  ·  17 januari 2012  22:45, gewijzigd 17 januari 2012  22:46

Gaaf beest, was vanmiddag tussen 14.40 en 14.50 ook weer aanwezig. de vogel verhuist soms naar het haven gebied (niet afzoekbaar) om dan na +/- een uurtje weer terug te keren, vaak helemaal alleen op het strand (niet aan de vloedlijn met de andere meeuwen). Vleugelpatroon is redelijk te zien maar ik had het spectaculairder verwacht. Zijn de lichte vogels de meest oostelijke van de Kumlien's populatie??

Max Berlijn  ·  18 januari 2012  10:37, gewijzigd 18 januari 2012  10:39

Ik zat gisteren nog eens te lezen in wat "populaire" literatuur betreffende Kumliens maar behalve de vleugeltekening zijn alle andere genoemde "zachte" kenmerken voor Kumliens niet echt bruikbaar, toch? Deze vogel lijkt bijv. erg veel op de vogel van Hoek van Holland, behalve die vleugeltekening dan.

Mars Muusse  ·  18 januari 2012  11:48

Eigenlijk is het toch niet zo moeilijk om je een voorstelling te maken? Op 'populatie niveau' zie je van west naar oost beesten steeds lichter worden. In het oosten wordt daarom het onderscheid met thayer's meeuw erg moeilijk, in het westen wordt het onderscheid met kleine burgemeester lastig. Maar je zou een soort 'standaard vogels' uit de kerngebieden kunnen beschrijven, die in een aantal kenmerken onderling verschillen. Het probleem doet zich voor dat ook binnen zo'n kerngebied variatie tussen individuen zit (en tussen geslacht). Het volgende probleem is dat aan de randen van het areaal steeds meer vogels in uiterlijk neigen naar de buurman/vrouw. Dan doen zich twee problemen voor: - de randen van het areaal liggen het dichtst bij Europa, dus daarvandaan zijn nou net de meeste beesten te verwachten voor ons, dat zijn dus wellicht niet 'standaard vogels'; - het gaat altijd maar om een individu (en het is niet raadzaam een enkeling 'met zekerheid' te willen plaatsen in het hokje van een bepaalde populatie). Kortom: wachten op zo'n 'standaard vogel' en ondertussen ringen om de poten van beesten uit periferie broedgebieden.

Gijsbert van der Bent  ·  18 januari 2012  12:00

Met die buitenste handpennen met donkerste tekening is dit toch een Kumlien's uit het boekje? Als 'Gulls' van Olsen en Larsson tenminste als 'het boekje' mag gelden. Ik wou dat wij zo'n vogel hier (Katwijk) op strand hadden.

Max Berlijn  ·  18 januari 2012  12:32, gewijzigd 18 januari 2012  12:34

@Mars, begrijp ik nou dat jij deze Zeebrugge toch niet "voldoende" vindt voor een Kumlien's contra Adriaans/Buckens? Overigens is de vleugeltekening van deze vogel het meest spectaculair in vlucht

Peter de Knijff  ·  18 januari 2012  15:06

Hoi Mars, De donker naar licht gradiënt die van west naar oost loopt klopt, maar natuurlijk zijn de vogels in het oosten niet of heel moeilijk van kleine burry zijn te onderscheiden, en in het westen van thayer's. Sta je in st. Johns op de kade, dan valt overigens op dat veel vogels redelijk uniform zijn met soms een moeilijke vogel. In IJsland is dat al moeilijker vanwege de veel algemenere kleine burries daar. Hier is het een kwestie van heel goed documenteren en dan heb je soms een vogel die er volgens mij duidelijk wel een is (Zeebrugge), en vaak kom je er niet uit ( de drie Nederlandse vogels van deze maand) omdat ze binnen de variatie van de kleine passen.

Martijn Bot  ·  18 januari 2012  15:42

Wat betreft discussie over Kumliens in het algemeen en "mijn" vogels in het bijzonder, zie de meningen van o.a. Bruce Mactavish op het wn.nl-forum: http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=173653.0

Mars Muusse  ·  18 januari 2012  22:45

Lieve mensen, ik vind dit een prima kumlieni, en zie geen reden een andere determinatie te opperen. Handpen patroon is gewoon doorslaggevend.

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?