Gaaf zeg, iets over de leeftijd te zeggen van deze vogel?
Fotogalerij
Mozaïek |
Zeldzame soorten |
Schaarse soorten |
Overige |
WP-soorten |
Wereld-soorten |
Determinatie |
Historie |
Dutch Bird Alerts |
Dutch Birding 40 jaar |
België |
Belgian Bird Alerts |
Zeldzaamheden België |
Witkeelgors
Zonotrichia albicollis · White-throated Sparrow
Datum | 18 februari 2025 |
---|---|
Locatie | Vrensted, Denemarken |
Fotograaf |
![]() |
Bekeken | 2902 × |
Al op 1 januari gevonden en lokaal een grote hit begreep ik van de bewoners van een landgoedje in het buitengebied in het uiterste noorden van Jutland. Het beestje vermaakt zich prima en wordt op een voor vogelaars prettige plek bijgevoerd. Het komt daar 2-3 keer per dag terug en dat levert mooie plaatjes op. Bezoeken kan, maar men vraagt tevoren een afspraak te maken. Telefoon op Dofbasen te vinden of bij mij op te vragen. |
Discussie
Max Berlijn · 19 februari 2025 17:31
Henk Schut · 19 februari 2025 17:46
De meesten die een leeftijd durven toe te voegen vermelden ‘adult’. Enkelen 3cy+ en soms 2cy+. Het lijkt er op dat het in ieder geval geen 1e winter is wat we wellicht zouden verwachten.
Max Berlijn · 19 februari 2025 17:57, gewijzigd 19 februari 2025 17:59
dit in relatie tot de recent afgewezen 1989 Indigogors, waarbij het adult zijn een reden voor afwijzing was....
Frank Neijts · 19 februari 2025 21:37
Witkeelgors is, zeker einde winter/begin voorjaar, erg lastig op leeftijd te brengen. Je kunt dat makkelijk nagaan als je even googlet op ‘ageing of white-throated sparrow’ oid. Er is in elk geval vooralsnog geen enkele reden om daarmee n CDNA-besluit proberen in diskrediet te brengen…
Max Berlijn · 20 februari 2025 05:26, gewijzigd 20 februari 2025 06:22
Dat kan jij 😎 wel zo stellen en dan hopen dat niemand daar verder meer op reageert maar als deze vogel als adult of in ieder geval geen eerste winter zal worden aanvaard (ze zullen in Denemarken vast meer foto’s hebben van deze vogel) is en dat (wederom) een argument om het afwijzen vanwege adult zijn (een van de twee belangrijke redenen van afwijzen) van de 89 Indigogors met meer gefronste wenkbrauwen te bekijken.
Bas van der Burg · 20 februari 2025 07:33
Er waren natuurlijk meer argumenten om die Indigogors af te wijzen:
Op basis van een combinatie van feiten, namelijk dat het een adulte vogel betrof, de binnenstedelijke locatie, het tamme gedrag en dat het voorkomen op deze breedtegraad in Noord-Amerika op een datum als 10 maart zeer uitzonderlijk (veel noordelijker dan gebruikelijk) zou zijn was een meerderheid van de commissieleden van mening dat dit voor een soort met een bewezen escaperisico ‘te veel van het slechte’ was en het geval is daarom niet meer aanvaard. Hoe lastig dit soort beslissingen zijn liet deze soort zien door in het voorjaar van 2024 op verschillende plekken in Europa op te duiken (ten minste vier gevallen), waardoor een patroon van voorjaarsgevallen ‘ontstond’ dat voorheen nooit als zodanig was vastgesteld. De argumenten om de vogel van Amsterdamse af te wijzen bleven desondanks doorslaggevend.
(bron
(bron bericht CDNA 29 sept 2024)
Dick Groenendijk · 20 februari 2025 10:15
Even los van de beslissing zijn er twee (onderstreepte) argumenten die niet kloppen met de werkelijkheid van 1989. Het was (in 1989) geen binnenstedelijke locatie, maar de tuin van een oude boerderij die omgeven werd door een oase van groen (bijvoorbeeld een grote oppervlakte weilanden en een grote verwaarloosde boomgaard) en aan de rand van de stad lag. En het tamme gedrag is ook een verkeerde weergave van de werkelijkheid. De vogel kwam op het vogelvoer in de tuin en daardoor goed/gemakkelijk op korte afstand te bekijken (zoals dat gaat met vogels op een voederplaats). Maar het woord 'tam' is een verkeerde voorstelling van zaken. De vogel reageerde net zo alert op de huiskat, Sperwers, bruuske bewegingen van mij, harde geluiden in de omgeving, als de overige vogels die op het voer kwamen.
Maarten Platteeuw · 20 februari 2025 13:18
Aanvullend op wat Dick zegt, lijkt me ook het argument van de breedtegraad nogal wankel: immers op het Amerikaanse continent hebben de hogere noordelijke breedtegraden een heel ander klimaat (veel kouder) dan in Europa, hetgeen is toe te schrijven aan de Warme Golfstroom...
George Sangster · 20 februari 2025 14:03, gewijzigd 20 februari 2025 14:07
Maarten noemt een heel belangrijk tegenargument: de omstandigheden in oostelijk Noord Amerika zijn totaal anders dan op dezelfde breedtegraad in west Europa. Amsterdam (52e breedtegraad) ligt noordelijker dan het noordpuntje van Newfoundland (51e breedtegraad) en ongeveer halverwege Labrador.
In Labrador City (52e breedtegraad) ligt op 10 maart het dagelijkse minimum op -19 Celcius (-2 F) en het maximum op -10 C (14 F).
In De Bilt (52e breedtegraad) was op 10 maart 1989 de minimumtemperatuur 5.9 C en de maximumtemperatuur 13.9 C.
Een verschil van 24-25 graden Celcius!
Bas van der Burg · 20 februari 2025 14:32
Don't shoot the messenger :) :)
Ik reageerde alleen maar op de opmerking van Max (Indigogors is adulte vogel) en de argumentatie uitgebreider was, zonder daar verder een waarde-oordeel over te geven
George Sangster · 20 februari 2025 14:55, gewijzigd 20 februari 2025 15:01
Bas, dat was mij volkomen duidelijk. Je hebt heel duidelijk aangegeven dat de geplaatste tekst een citaat is uit de onderbouwing van de CDNA. Maarten's reactie en die van mij gingen over die onderbouwing.
Dick Groenendijk · 20 februari 2025 14:59
@Bas: en dat geldt idem voor Dick
Ted Hoogendoorn · 22 februari 2025 13:43
@ Maarten en George: inderdaad, barre winterse omstandigheden daar, op onze breedte, dankzij de ijskoude Labrador Current. De vermaarde Canadese vogelaar Bruce Mactavish (Saint John's, Newfoundland Island) toog in vroeger jaren meestal één keer per winter naar L'Anse aux Meadows op de noordpunt van het eiland (51o36' N, exact dezelfde noorderbreedte als de noordkust van Walcheren), vooral voor Ivoormeeuwen. Een monstertocht van 900 km over besneeuwde wegen, naar de plek waar de Labrador Current bijna letterlijk op het eiland botst. Op goede dagen werd hij te midden van sneeuw en ijs rijkelijk beloond, dan zaten er tientallen. Als we op Walcheren, stel, 30 Ivoormeeuwen zouden krijgen, dan zou de massale toeloop het Brileiderfeest doen verbleken. ;-). Zou ooit nog kunnen als de Golfstroom tot stilstand komt en we er een Labrador Current 2.0 voor terugkrijgen. Tenzij de soort t.g.v. de voorafgaande opwarming uitsterft ….
@ Maarten: je bedoelt natuurlijk dat die kou is toe te schrijven aan de Labrador Current.
@ George: je analyseert terecht het enorme winterse temperatuurverschil, maar gemiddelde waarden dáár vergelijken met waarden van een specifieke dag híér, is niet helemaal zoals het hoort. Vermoedelijk heb je gedacht dat je je dat slordigheidje kon permitteren, omdat het voor de uiteindelijke uitkomst weinig tot niets uitmaakt. De winters zijn daar veeeel kouder dan hier, en duren ook een stuk langer, tot diep in maart. Geen Indigogors zal zich daar dan vertonen.
Max Berlijn · 22 februari 2025 14:03, gewijzigd 22 februari 2025 14:05
Hier zijn gevallen van Indigogorzen te zien in de wintermaanden (dec-feb) in de US en Canada van de laatste 10 jaar. Als je Maart erbij pakt krijg je al vroege aankomers erbij dus die heb ik weg gelaten. Genoeg gevallen in het (koude) noorden.
George Sangster · 22 februari 2025 19:14, gewijzigd 22 februari 2025 19:24
Ted schreef: "... gemiddelde waarden dáár vergelijken met waarden van een specifieke dag híér, is niet helemaal zoals het hoort. Vermoedelijk heb je gedacht dat je je dat slordigheidje kon permitteren ..."
Het gaat hier om de bewering van de CDNA dat de Indigogors van 10 maart 1989 voor de tijd van het jaar te noordelijk zat. Die redenering deugt niet vanwege het grote verschil in klimaat tussen beide continenten. Uiteraard vergelijk ik in dit geval het weer in Amsterdam/De Bilt op 10 maart 1989 met het normale weer op die datum op dezelfde breedtegraad in Noord Amerika. Daar is niets slordigs aan; sterker nog, het is precies zoals je deze vergelijking moet doen. Het gaat immers over deze ene Indigogors.
Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.
Forum spelregels
Dutch Birding Association beoogt met het forum in de fotogalerij de lezer een platform te bieden waarop informatief en inhoudelijk gediscussieerd kan worden over zeldzame en schaarse vogels. Het forum staat daarmee in het verlengde van het (semi-) wetenschappelijke karakter van het blad Dutch Birding.
Om het gebruik van het forum in goede banen te leiden, heeft Dutch Birding de volgende regels opgesteld: de moderatoren kunnen reacties verwijderen die
- een degelijke onderbouwing van de determinatie missen
- als beledigend of kwetsend kunnen worden ervaren door andere forumgebruikers
- off-topic zijn
- spam of reclame bevatten
- zij beschouwen als trolling
Auteurs die zich niet houden aan de bovenstaande regels krijgen een waarschuwing en bij herhaling van het overtreden van bovenstaande regels behoudt het DBA bestuur zich het recht voor om het account van de auteur te blokkeren.
De moderatoren hebben het recht om zonder opgaaf van reden, onder verwijzing naar de spelregels, reacties te verwijderen.
Erger je je aan het trollen van anderen, realiseer je dan dat met niet-reageren cq doodzwijgen het trollen het snelst stopt. Reageer niet! Sein de moderatoren in via foto@dutchbirding.nl, zodat zij gepaste actie kunnen ondernemen.