Jan-van-gent

Morus bassanus  ·  Northern Gannet

Datum 2 oktober 2024
Locatie NH 14-51-45
Fotograaf Martijn Bot Martijn Bot
Bekeken 3816 ×

Discussie

Leo Stegeman  ·  2 oktober 2024  11:00

Foto natuurlijk niet erg duidelijk, maar bruin op kop/nek lijkt niet uitgebreid genoeg (moet tot aan vleugel lopen), en te korte staart?

Maarten Platteeuw  ·  2 oktober 2024  19:04

Nick van der Ham, Bert de Haan en ik zagen vrijwel zeker dezelfde vogel vanaf de telpost Z-waarts vliegen. Ook ons viel de vogel op, vanwege het 'booby'-achtige kleed en ook leek de vogel kleiner en slanker en wendbaarder dan de Jan-van-genten die we rond dezelfde tijd zagen, ook al hebben we hem niet tegelijk met andere Jan-van-genten gezien. Het donker op de kop is echter, zoals Leo ook al aangeeft, te zeer beperkt tot alleen de kop; het scherpe contrast met de witte buik zou bij een Bruine Gent onder de borst moeten zitten. Wij beschouwen deze waarneming dan ook als betrekking hebbend op een 2ekj Jan-van-gent met een donkere kop. Zo zien we ze ook wel vaker...

Martijn Bot  ·  2 oktober 2024  20:23, gewijzigd 2 oktober 2024  20:24

Eens met Leo, kopkap is niet ver genoeg doorgetrokken voor een Bruine gent. Was echter wel even schrikken toen deze vogel van heel ver weg op ons af vloog. Deed in vooraanzicht eerst even aan een adulte jager denken, maar bleek natuurlijk al snel een 'gent' met een donkere kopkap, afstekend tegen een spierwitte buik. Ondervleugels licht, bovendelen egaal donker zonder witte stuit (zo ver ik dat kon zien).

Meteen maar even doorgegeven, maar de code 'vrij zeker' was in de snelheid van het moment wat optimistisch.

Maarten zegt (nu) dat hij dit soort vogels vaker ziet, ik zie ze echt nooit zo! Leerzaam, dus. Morgen meer (even slechte) foto's op het blog van Birdingholland.nl.

Bas Lagerveld  ·  2 oktober 2024  22:21, gewijzigd 2 oktober 2024  22:22

Beter zo doorgeven Martijn dan niet. Er zijn vele lokalo's die na zo'n melding met gezwinde spoed naar zee kunnen gaan. Ik hoefde vanochtend slechts een duin bij Egmond over te rennen. Denk ook dat ik de vogel op de foto heb gezien (erg ver met kleine kijker), maar idd ik kan mij een dergelijk verenkleed ook niet heugen!

Maarten Wielstra  ·  3 oktober 2024  05:31, gewijzigd 3 oktober 2024  05:36

Ik vind het heel goed en moedig dat de vogel is doorgegeven. Vanuit de leunstoel is het wellicht te zien dat het geen Bruine is, maar tijdens de schrik in het veld is zelfs eventuele parate kennis vaak naar de kloten. Je neemt dan het risico dat je faalt, om anderen de mogelijkheid te bieden een zeldzame soort op te kunnen pikken. Er ligt altijd zo'n taboe op ''stringen'', maar zolang men een claim van een vraagteken voorziet moedig ik het enorm aan! Nu scheelt het natuurlijk ook wel dat de reputatie van Martijn al nooit meer stuk kon ;)

Maarten Platteeuw  ·  3 oktober 2024  08:08

Begrijp mij goed, beste mensen, ik heb nooit bedoeld dat de melding niet doorgegeven had moeten worden. Het enige dat ik aan heb willen geven is dat de vogel inderdaad sterk deed denken aan Bruine Gent, maar dat toch bij nadere beschouwing niet was, om de aangegeven redenen. That's all folks...


Koen Stork  ·  4 oktober 2024  10:56

Ik vond het ook een intrigerende vogel. Naast wat vogels die globaal wel een heel klein beetje op Bruine Gent leken, maar het duidelijk niet waren, had ik ook nog nooit zoiets gezien. Tot deze zomer; toen zagen we met de NJN op Terschelling een vergelijkbare look-a-like. Robin Drenth wist er een mooi filmpje van te maken. 

Net als deze vogel vooral te ontmaskeren op de scheiding bruin-wit die op de keel zit ipv bij de voorvleugel, maar ook de jizz was niet opvallend anders dan de Jan-van-Genten waar we hem direct mee konden vergelijken. In de scope was het lichte bandje op de bovenstaart ook te zien.

Rinse van der Vliet  ·  4 oktober 2024  12:34

Zulke beesten zien we toch wel iets vaker, iig thv Scheveningen. Maar vast ook wel elders? Meerdere p/j schat ik.

Michel de Lange  ·  4 oktober 2024  14:19, gewijzigd 4 oktober 2024  14:20

Ik zie de soort “altijd” (N=4) vanaf 23 meter boven de oceaan en genoemde scheiding is bij onvolwassen en dichtbij vliegende vogels daardoor niet direct goed te zien. Mijn eerste reactie in die gevallen was altijd: “hé dat was geen Kuhls Pijlstormvogel”. Nimmer had ik het gevoel naar een JVG te kijken en ik snap de verwarring die een JVG kennelijk kan veroorzaken dan ook niet. De soort is kleiner en vliegt in mijn beleving (N=4 en niet al te harde wind met lange golflengte) dan ook niet als een JVG.  

@Eduard. De soort neemt aan de oostkust van de VS ook toe. Ik denk niet dat we een westelijke herkomst kunnen uitsluiten.  Gr. M. 


Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?