Ross' Gans

Anser rossii  ·  Ross's Goose

Datum 11 oktober 2023
Locatie Vlissegem
Fotograaf Ludo Van Dorst Ludo Van Dorst
Bekeken 4920 ×

Discussie

Dominique Verbelen  ·  12 oktober 2023  13:40

Niet 'blijkbaar', wel 'zeker' wild (op basis van de afgelezen inscripties op de ring).

Wim Wiegant  ·  12 oktober 2023  21:52

"Blijkbaar" betekent volgens mij "naar gebleken is" en daarmee "zeker"...

Dominique Verbelen  ·  13 oktober 2023  10:15

'Blijkbaar' heeft hier de functie van een bijwoord van modaliteit bij het bijvoeglijk naamwoord 'wilde' en heeft dus de betekenis 'naar men mag of moet aannemen'. In de functie van een bijvoeglijk naamwoord wordt 'blijkbaar' in het hedendaags Nederlands nog zelden gebruikt. Enkel dan heeft het de betekenis 'wat blijkt zo te zijn als het zicht vertoont, duidelijk, geen twijfel overlatend. 

Max Berlijn  ·  13 oktober 2023  12:43

Wel grappig dat het stuk over de vogels die nu in België zitten wordt geschreven door jou Dominique 😉. Volgens mij ben jij een van de meest sceptische personen als het om dit soort soorten gaat. Erg gaaf maar ik zie het, net als bij die Flamingo’s meer als een onderbouwing dat deze soort naast escapes al jaren wilde gevallen kent in de Lage Landen.

Arnoud B van den Berg  ·  13 oktober 2023  22:07

Goed punt, Max. Overigens is met die ring ook nog niet ‘bewezen’ dat die Ross’ Ganzen wild zijn. Immers, het geringde exemplaar kan door iets of iemand vervoerd zijn. Lijkt vergezocht maar is eerder met andere dwaalgasten gebeurd. Zo'n ringterugmelding bewijst natuurlijk wel dat de vogel zich ooit in het areaal van de wilde populatie bevond (Canada).


Dominique Verbelen  ·  14 oktober 2023  14:34

Niets raars aan, Max. Voor mij zijn vogels met een hoge escape-kans pas wild als dat kan worden bewezen. Tuurlijk kunnen Flamingo's, Canadese ganzen, etc. hier op eigen kracht als wilde vogel geraken, maar dat moet dan wel aantoonbaar zijn op basis van ring, zender, isotopen, ... Jij tikt gewoon alles wat vliegt, zelfs al hangt er nog een kooi met een open deurtje rond. Deze Ross' ganzen zijn toch echt wel van een andere aard. En zoals steeds, Max: altijd even goeie vrienden (met soms ietwat andere meningen), hé. Een hoop pluimen is me in elk geval nooit een vijandelijke woordenwissel waard ;-)

Max Berlijn  ·  14 oktober 2023  16:43, gewijzigd 14 oktober 2023  16:48

Nooit gezien Arnoud. @Dominique, even goede vrienden hoor maar het is wel heel raar om alleen Ross Ganzen, Flamingo’s en Sneeuwganzen (want zoals je weet heeft NL daar ook een “bewezen” geval van) die een bewijs leveren middelste ring of zender serieus te nemen en vervolgens alle andere vogels die zich niet verdacht gedragen in de “prullekoetenbak” te gooien. Veel te makkelijk en daarbij allerlei feiten (zoals de verhonderdvoudiging van de Ross Ganzen populatie) niet meenemend in een oordeel. Helaas wordt namelijk maar een zeer klein aandeel van deze populaties geringd. Ik ben blij dat we het in NL tot op heden altijd anders deden en zie de Britten volgen ons met enige vertraging en nu zullen jullie Belgen dat ook moeten (in ieder geval betreffende deze soort). Ik zie dat de soort bij jullie op waarnemingen.be al een promotie heeft doorgemaakt 👏. In mijn jeugd was er iemand die met een dikke sigaar in de mond zei, I love it when a plan comes together”…

Arnoud B van den Berg  ·  14 oktober 2023  16:46, gewijzigd 15 oktober 2023  11:27

@Max: Inderdaad was ons in 1980 al bekend dat zowel Sneeuw- als Ross' Gans in aantal enorm waren toegenomen én in gemengde groepen in Texas overwinterden. Dat we beide soorten konden verwachten, werd op 18-26 april 1980 duidelijk met de in Manitoba geringde Sneeuwganzen in Andijk, NH.

Dominique Verbelen  ·  16 oktober 2023  16:54

Hoi Max, je blijft een fijne kerel maar je snap het écht niet: soorten waarvoor omgekeerde bewijslast geldt, daarvan moet worden aangetoond dat ze wild zijn, niet op basis van groeiende populaties, trekroutes of aannemelijkheid, wél op basis van onomstootbaar bewijs. Wat mij betreft zou dat moeten gelden voor soorten als Witte Pelikaan, Kroeskoppelikaan, Europese flamingo, Kleine flamingo, Casarca, Nijlgans, Sneeuwgans, de ganse winkel Canadese ganzen, Siberische taling, Bronskoptaling, ...: alle andere gevallen mag je wegschrijven als 'close but no sigar'.

Max Berlijn  ·  16 oktober 2023  23:18, gewijzigd 16 oktober 2023  23:31

In Nederland geeft de “omgekeerde bewijslast” enkel de plicht aan te tonen dat de vogel geen tekenen van gevangenschap heeft (zie handboek CDNA). Nogmaals blij dat wij op deze manier “in de wedstrijd zitten” net als de andere landen om België heen..😃 en zoals Arnoud hier boven al zegt, geen bewijs is “onomstotelijk” (zeggen wij in NL) dus die Belgische (of is het jou eigen?) uitleg van de omgekeerde bewijslast gaat zo niet werken. Maar eeh mijn hartelijke felicitaties hoor en ik hoop vurig dat ze volgend jaar nog even twitchbaar gaan pauzeren in NL op weg naar het noorden.

Edwin Schuller  ·  20 oktober 2023  17:47

Stukje op Birdguides.com over deze vogels: "Canadian-ringed Ross's Goose reaches Europe".


Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?