Is het mogelijk om op DB een mogelijkheid te maken om een WP lijst te vullen met de nieuwe WP grenzen zoals gehanteerd in het boek van deze mannen? Ik denk dat dit veel gebruikers en bezoekers zal trekken. Het enige wat er nu is, is dit maar dat is inmiddels achterhaald. Edit: dit is er wel maar hier staat alles door elkaar (False, inclusief C etc). Zou leuk zijn om een echte (nieuwe) WP lijst te maken (zonder C en daarvoor de landelijke regels aan houden) en deze te beheren zoals de NL rankings, als die staat komen er denk ik genoeg mensen die het vullen en loopt die oude Netfugl lijst vanzelf leeg. (als ik een helpende hand kan bieden (niet automatisering technisch), neem contact op)
Fotogalerij
Mozaïek |
Zeldzame soorten |
Schaarse soorten |
Overige |
WP-soorten |
Wereld-soorten |
Determinatie |
Historie |
Dutch Bird Alerts |
Dutch Birding 40 jaar |
België |
Belgian Bird Alerts |
Zeldzaamheden België |
Gambagavliegenvanger
Muscicapa gambagae · Gambaga Flycatcher
Datum | 2 juli 2023 |
---|---|
Locatie | Al Bahah Saudi Arabië |
Fotograaf | Max Berlijn |
Bekeken | 2809 × |
Niet de soort waarvan je droomde dat je die ooit wilde zien misschien maar best wel een goede WPer. Overigens vind hem maar eens buiten het broedseizoen in Afrika?.. we zagen er genoeg op deze en de volgende dag. Lijkt veel op een ongevlekte Grauwe Vlieg met vaak een opvallende lichte ondersnavel. |
Discussie
Max Berlijn · 1 oktober 2023 14:17, gewijzigd 1 oktober 2023 16:21
Eduard Sangster · 1 oktober 2023 18:56, gewijzigd 1 oktober 2023 19:58
Hey Max, goed plan, ik ben helemaal voor! Het zal denk ik te maken hebben met gebrek aan tijd bij de onvolprezen (en technisch onderlegde) DB vrijwilligers?
Een kleine WP lijst analyse voor de liefhebbers... Als ik de lijst van de nr 1 op netfugl bekijk, dan zie ik dat Pierre-Andre Crochet uit Frankrijk er 921 heeft volgens de oude grenzen. Dat is inclusief C-soorten. Als ik het goed heb zijn dat er 28 (zie hieronder).
Als je het 'vertaalt' naar de nieuwe grenzen, dan zullen denk ik 5 Mauretaanse soorten afvallen, omdat in de nieuwe grenzen Mauretanie niet meetelt, dus ook Banc d'Arguin niet. Op zich wel jammer, maar ja. Golden Nightjar, Grey-headed Gull, Kelp Gull, Reed Cormorant, White-breasted Cormorant, Blue-naped Mousebird, African Grey Woodpecker, Cricket Warbler, Abyssinian Roller, Sudan Golden Sparrow: deze soorten zag PAC nieuw in Mauretanie, maar de helft is zeker ook te doen in Westelijke Sahara.
Het Arabisch Schiereiland komt er natuurlijk bij als je de nieuwe grenzen hanteert. Dat levert ca 57 (reguliere) soorten op, als je Oman en Saudi-Arabië goed doet. Met Jemen erbij nog 4 soorten meer.
Tot slot Iran. Dat kan met een clean sweep 18 (reguliere) soorten opleveren die elders niet te doen zijn, dus ook niet in Kuwait, wat nog wel binnen de oude WP grenzen ligt: Mesopotanian Crow, African Sacred Ibis, African Darter, Yellow-eyed Pigeon, Black-headed Penduline Tit, White-crowned Penduline-Tit, White-winged Grosbeak, Pleskes Ground-Jay, Sistan Sparrow, Sykes Nightjar, Spotted Owlet, Asian Green Bee-eater, Sind Woodpecker, Sand Lark, Bay-backed Shrike, Common Myna, Grey Francolin, Jungle Sparrow.
Als PAC zou overstappen naar de nieuwe grenzen, dan zou hij zal hij (na enkele bezoeken aan Iran, Oman en SA) uitkomen op 921 - 28 - 5 + 57 + 4 + 18 = 967. Een verschil van 46 soorten.
Het potentieel is natuurlijk groot, in het Midden-Oosten, met nog onontdekte hotspots, dus dat verschil van 46 zal stijgen. Die-hard WP twitchers zijn bijvoorbeeld ca 20x op Corvo geweest.
C-soorten op WP lijst Netfugl:
Helmeted Guineafowl (Numida meleagris)
California Quail (Callipepla californica)
Northern Bobwhite (Colinus virginianus)
Reeves's Pheasant (Syrmaticus reevesii)
Lady Amherst's Pheasant (Chrysolophus amherstiae)
Black Swan (Cygnus atratus)
Mandarin Duck (Aix galericulata)
African Sacred Ibis (Threskiornis aethiopicus)
Monk Parakeet (Myiopsitta monachus)
Nanday Parakeet (Aratinga nenday)
Red-masked Parakeet (Psittacara erythrogenys)
Alexandrine Parakeet (Psittacula eupatria)
Rose-ringed Parakeet (Psittacula krameri)
Red-whiskered Bulbul (Pycnonotus jocosus)
Red-billed Leiothrix (Leiothrix lutea)
Black-headed Weaver (Ploceus melanocephalus)
Rüppell's Weaver (Ploceus galbula)
Village Weaver (Ploceus cucullatus)
Yellow-crowned Bishop (Euplectes afer)
Orange-cheeked Waxbill (Estrilda melpoda)
Black-rumped Waxbill (Estrilda troglodytes)
Common Waxbill (Estrilda astrild)
Red Avadavat (Amandava amandava)
African Silverbill (Euodice cantans)
Indian Silverbill (Euodice malabarica)
Scaly-breasted Munia (Lonchura punctulata)
Pin-tailed Whydah (Vidua macroura)
Red-vented Bulbul (Pycnonotus cafer)
Max Berlijn · 1 oktober 2023 22:01
Mooie uiteenzetting Edu, "Als ik het goed heb zijn dat er 28", dat zijn er toch echt veel, die wil je toch graag inruilen tegen die mooie logische WPers op de rest van het Arabisch Schiereiland....
Diedert Koppenol · 2 oktober 2023 12:53
Wat Eduard zegt inderdaad. Mochten we een tweede Jeroen vinden, dan zullen we hier grotere slagen in kunnen maken.
Ondertussen zijn we wel bezig met een opschoonronde in de Lijsten sectie op DBA.
Het staat (helaas) nu iedereen nog vrij om welke WP-lijst dan ook bij te houden onder het kopje WP, het zou mooi zijn als dat inderdaad opgesplitst zou kunnen worden, maar zoiets staat mijlenver onderaan de prioriteitenlijst van de webmasters momenteel. Mocht iemand wel 'automatiseringstechnisch' of IT-handig zijn en willen bijdragen aan websitebeheer/onderhoud, dan horen we dat graag!
Julian Overweg · 2 oktober 2023 13:25, gewijzigd 2 oktober 2023 13:25
Eduard: "Tot slot Iran. Dat kan met een clean sweep 18 (reguliere) soorten opleveren die elders niet te doen zijn, dus ook niet in Kuwait, wat nog wel binnen de oude WP grenzen ligt: Mesopotanian Crow, African Sacred Ibis,"
Heilige Ibis kan ook in Oman. 👌
Eduard Sangster · 2 oktober 2023 14:45
@Julian, klopt, dat is een dwaalgast daar. Die 18 reguliere soorten van Iran zullen dan idd omlaag gaan als je gaat twitchen in het Arabische schiereiland. In de VAE is een reguliere basis met vogelende expats, in Oman in mindere mate, daar zijn het vaak toch buitenlandse bezoekers. Qua vagrant hotspots kan je denken aan NO Iran in de winter, de Saudische Farasan Eilanden (Arabische Trap enkele jaren terug!) of het Omaanse Masirah Eiland. Trektellen in zuidpunt Jemen of noordwestpunt Oman zal ook eea opleveren mettertijd.
Remco Hofland · 6 oktober 2023 11:47, gewijzigd 6 oktober 2023 11:52
@Eduard: een clean sweep in Iran wordt lastig (helemaal nu je het risico loopt voor een onzin-vergrijp opgepakt te worden), omdat enkele soorten lastig te vinden zijn (Yellow-eyed Pigeon, White-winged Grosbeak, Sykes Nightjar) en de Sind Sparrow er wrsch alleen overwintert terwijl in die tijd van het jaar de endemische Pleskes Ground-Jay zo goed als niet te doen is. In april 2019 zagen we, in het zuidelijkste 2/3e deel van het land, Great Stone Curlew, White-breasted Waterhen (officieel dwaalgast maar zou er zo maar kunnen broeden), Mesopotamian Crow (zie ook deze en deze), Zijdestaart, Spotted Owlet, Indian Roller, Asian Green Bee-eater, Sind Woodpecker (zie ook deze), Sand Lark, White-eared Bulbul, Sykes' Warbler, Afghan Babbler, Bay-backed Shrike, Common Myna, Pied Bush Chat (overigens ook één erg ver buiten het normale verspreidingsgebied), Variable, Hume's en Persian Mourning Wheatear (ssp persica), Indian Silverbill en Grey Francolin. De broedplekken van African Sacred Ibis, African Darter en Basra Karekiet waren helaas niet bereikbaar door de extreem hoge waterstanden in het zuidwesten van Iran; de broedplek van de Sistan Sparrow op de grens met Afghanistan hebben we niet bezocht omdat het gebied volgens Buitenlandse Zaken 'rood' was (heb ik wel een beetje spijt van) en de Black-headed en White-crowned Penduline-Tit zaten alleen in het noorden waar we niet kwamen. In de winter behoren in het noordoosten van Iran soorten als Zwarte en Witvleugelleeuwerik en Steppehoen tot de mogelijkheden - die overwinteren in potentie in het nationale park waar de laatste Aziatische Jachtluipaarden ter wereld voorkomen. Tot slot, ik vond de endemische 'tschitscherini' ondersoort van de Rotsklever (en deze) wel de moeite (alsook de endemische Luristan Beeksalamander en de Asian Wild Ass), en in het zuidwestelijke Zagros-gebergte huizen nog wel een paar endemische ondersoorten die de moeite waard zijn (van oa Middelste Bonte Specht). Qua zowel cultuur als natuur een van mijn mooiere reizen! Zie mijn uitgebreide verslag mét foto's.
Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.
Forum spelregels
Dutch Birding Association beoogt met het forum in de fotogalerij de lezer een platform te bieden waarop informatief en inhoudelijk gediscussieerd kan worden over zeldzame en schaarse vogels. Het forum staat daarmee in het verlengde van het (semi-) wetenschappelijke karakter van het blad Dutch Birding.
Om het gebruik van het forum in goede banen te leiden, heeft Dutch Birding de volgende regels opgesteld: de moderatoren kunnen reacties verwijderen die
- een degelijke onderbouwing van de determinatie missen
- als beledigend of kwetsend kunnen worden ervaren door andere forumgebruikers
- off-topic zijn
- spam of reclame bevatten
- zij beschouwen als trolling
Auteurs die zich niet houden aan de bovenstaande regels krijgen een waarschuwing en bij herhaling van het overtreden van bovenstaande regels behoudt het DBA bestuur zich het recht voor om het account van de auteur te blokkeren.
De moderatoren hebben het recht om zonder opgaaf van reden, onder verwijzing naar de spelregels, reacties te verwijderen.
Erger je je aan het trollen van anderen, realiseer je dan dat met niet-reageren cq doodzwijgen het trollen het snelst stopt. Reageer niet! Sein de moderatoren in via foto@dutchbirding.nl, zodat zij gepaste actie kunnen ondernemen.