Mooi, wat bedoel je met R7?
Fotogalerij
Mozaïek |
Zeldzame soorten |
Schaarse soorten |
Overige |
WP-soorten |
Wereld-soorten |
Determinatie |
Historie |
Dutch Bird Alerts |
Dutch Birding 40 jaar |
België |
Belgian Bird Alerts |
Zeldzaamheden België |
Rhinoceros Auklet
Cerorhinca monocerata
Datum | 2 juni 2023 |
---|---|
Locatie | Tofino, Vancouver Island |
Fotograaf | Joachim Bertrands |
Bekeken | 2754 × |
Foto genomen op een georganiseerde pelagic tijdens onze groepsreis doorheen British Columbia. Rhinoceros Auklet is in feite de 4e papegaaiduiker, en heerlijk algemeen. Vanop het water zijn ze heel wat leuker dan vanop het land natuurlijk, en een dankbaar onderwerp voor de R7. |
Discussie
Max Berlijn · 19 juni 2023 09:17
Jan van der Laan · 19 juni 2023 09:45
Canon R7. De camera die ik je aanraadde te kopen.
Jos Welbedacht · 19 juni 2023 10:56
Sinds ik de R7 gebruik is de kwaliteit van mijn foto’s wel omhoog gegaan, met name omdat je een prettig aantal megapixels hebt, in combinatie met de eye-tracking focus. Alleen daarom al is het de moeite waard om over te stappen van DSLR naar de systeemcamera’s.
Echter, Canon heeft veel laten liggen bij de R7. De camera is eigenlijk te klein naar mijn smaak, waardoor hij wat fragiel aanvoelt. Daarnaast adverteren ze sterk met het feit dat dit apparaat tot 30 foto’s per seconde kan nemen, maar dit is feitelijk niet eerlijk. Ja, de camera kan dat, maar voor niet langer dan ongeveer een seconde, omdat er een veel te kleine buffer in de camera zit. Oftewel, na een seconde van schieten met 30 frames per seconde, moet de camera de boel verwerken en kun je dus een aantal seconden niet schieten. Tevens werkt dit alleen met de electronic shutter, maar dan heb je last van behoorlijke ‘wobble’ en ‘rolling shutter’. Dat valt echt tegen. Ook heeft de camera aanzienlijk meer moeite met het focussen op stipjes in de lucht, iets wat met mijn oude 80D geen probleem was.
Oftewel, die topfuncties zijn eigenlijk onbruikbaar/het niet waard. Gelukkig kun je dan altijd nog kiezen voor ‘electronic first shutter’ of ‘mechanical shutter’ (hoewel je bij die laatste weer aanzienlijke ‘shutter shock’ schijnt te hebben). Persoonlijk vind ik 30 frames per seconde ook zwaar overdreven, dus de 12-15 die ik nu overhoud zijn meer dan genoeg.
Persoonlijk denk ik dat Canon een iets beter apparaat had mogen maken, ook al was het ding dan 1000 euro duurder geweest. Misschien doen ze dat niet, omdat hun R6 en R6mII dan niet meer zo goed verkopen? Maar ja, als fotograferende vogelaar die geen fortuin wil uitgeven, ben je voor het bereik toch al snel genoodzaakt een camera met een RPS-C sensor te gebruiken en dan is de R7 eigenlijk de enige serieuze optie bij Canon.
En los daarvan, ik heb nog last van een ander probleem. Als ik een vliegende vogel in multiburst fotografeer met eye-tracking, wil de camera regelmatig doorratelen. De camera maakt dan dus ongeveer acht foto’s meer, terwijl ik de sluiterknop al lang heb losgelaten. Volgens mij wordt het hem dan te veel en heeft hij dan last van een soort ‘lag’. Zeer frustrerend. Ik ben er nog niet over uit of dit een defect aan mijn specifieke toestel is, of dat het te maken heeft met de oude lens die ik gebruik (400mm f5.6), of met de tussenring. Of misschien dat er iets mis gaat met een instelling?
Zo te zien werkt het bij jou allemaal wel goed, Joachim! Staat er heel fraai op!
Lennart Verheuvel · 19 juni 2023 13:00
Wat een aparte afwijking Jos. Ik kan het sws aanraden om alle updates bij te houden want met die mirrorless camera's kan dat soms echt veel schelen, maar geen idee of dit probleem daarmee is opgelost.
Verder vraagt het enige oefening om de voordelen uit dat autofocussysteem te halen. Stipjes fotograferen is een stuk moeilijker geworden, maar bij vogels tegen een achtergrond liggen er ineens een stuk meer mogelijkheden. Even goed kijken naar de knopjes kan het ook allemaal een stuk makkelijker maken. Toevallig schreef ik daar kortgeleden een stukje over.
Joachim Bertrands · 19 juni 2023 19:40
Inderdaad een aantal nieuwe kleine nadeeltjes, maar perfectie binnen dat budget is moeilijk te bekomen in deze tijd (misschien ooit in de toekomst ja). Vergeleken met mijn vorige setup (7D2) is het alleszins een flinke stap omhoog gegaan.
Wel klopt het wat Lennart zegt, en ben ik altijd wel te vinden voor tips rond het fotograferen van verre stipjes. Daar heeft ie het nu precies wel moeilijker mee. Verre ijsgorzen afplaten is een beetje manueel werk geworden nu, terwijl de 7D2 toch wel echt spikkeltjes wist 'scherp' te stellen.
Jos Welbedacht · 19 juni 2023 21:03
Mijn tekst klinkt misschien ook iets te negatief, omdat ik vooral de punten opnoem waar Canon m.i. wat heeft laten liggen, evenals de issue met mijn specifieke toestel. Ook kan ik me voorstellen dat het wat moeizamer gaat met een wat oudere lens.
Mijn foto's zijn er gelukkig wel duidelijk op vooruit gegaan sinds ik ben overgestapt. Ik vind met name de 32,5 megapixels een prettige vooruitgang t.o.v. mijn 80D. Ik merk dat ik veel strakker crop tegenwoordig, zonder dat er kwaliteit verloren gaat. En de eye-tracking focus is wat mij betreft de grootste vooruitgang. Vroeger had ik moeite met het focussen op de kop, met name tijdens het handheld fotograferen. De camera doet dit nu voor je, terwijl je zelf de compositie kunt veranderen. Dat is natuurlijk fantastisch! En ja, een R5 is dan misschien helemaal top, maar dan mis je dat extra bereik van een RPS-C sensor. Dat compenseer je nog niet met die 45 megapixels (om nog maar te zwijgen over de prijs).
Joachim Bertrands · 19 juni 2023 22:55
@Jos: inderdaad, die tracking negeer ik in mijn bericht, maar dus inderdaad: vroeger had je op een wonky pelagic als deze 1 half scherpe foto op 20 pogingen van een langs zoevende pijl, nu eerder 11 op 20 ofzo. Is echt een bizarre stap vooruit die animal tracking.
Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.
Forum spelregels
Dutch Birding Association beoogt met het forum in de fotogalerij de lezer een platform te bieden waarop informatief en inhoudelijk gediscussieerd kan worden over zeldzame en schaarse vogels. Het forum staat daarmee in het verlengde van het (semi-) wetenschappelijke karakter van het blad Dutch Birding.
Om het gebruik van het forum in goede banen te leiden, heeft Dutch Birding de volgende regels opgesteld: de moderatoren kunnen reacties verwijderen die
- een degelijke onderbouwing van de determinatie missen
- als beledigend of kwetsend kunnen worden ervaren door andere forumgebruikers
- off-topic zijn
- spam of reclame bevatten
- zij beschouwen als trolling
Auteurs die zich niet houden aan de bovenstaande regels krijgen een waarschuwing en bij herhaling van het overtreden van bovenstaande regels behoudt het DBA bestuur zich het recht voor om het account van de auteur te blokkeren.
De moderatoren hebben het recht om zonder opgaaf van reden, onder verwijzing naar de spelregels, reacties te verwijderen.
Erger je je aan het trollen van anderen, realiseer je dan dat met niet-reageren cq doodzwijgen het trollen het snelst stopt. Reageer niet! Sein de moderatoren in via foto@dutchbirding.nl, zodat zij gepaste actie kunnen ondernemen.