Witvleugelstern

Chlidonias leucopterus  ·  White-winged Tern

Datum 3 mei 2023
Locatie Ameide
Fotograaf Albert Noorlander Albert Noorlander
Bekeken 3887 ×

Discussie

Max Berlijn  ·  19 oktober 2024  20:43

huh??

Wim Wiegant  ·  20 oktober 2024  17:18, gewijzigd 20 oktober 2024  17:23

In het artikel dat Joachim Pintens hierboven aanhaalt, staat, over het zien van totaal zomerkleed van de Witvleugelstern in het late najaar: "This might suggest yet-to-be discovered local breeding in the Middle East in February–April". De huidige waarnemingen lijken me daarmee niet helemaal in lijn.... 

Joachim Pintens  ·  20 oktober 2024  19:48

Net zoals ze in het artikel geen uitsluitsel bieden over de precieze oorzaak van dit fenomeen, probeerde ik hiermee ook geen doorslag te geven over de vogels waar Max naar verwijst. Toevallig deelden ze dit artikel vandaag ook op BirdGuides.com. Louter "ter leering ende vermaeck" dus, zoals wij wel eens zeggen!

Dick Groenendijk  ·  21 oktober 2024  07:48

Iets dergelijks komt kennelijk ook voor bij Zwarte Stern. Ik heb hartje winter eens een volledig zomerkleed vogel bij de Zuidpier IJmuiden gehad. Ter lering en vermaak (met excuus voor de prehistorische slechte fotokwaliteit): zie hier.

Arjan Dwarshuis  ·  21 oktober 2024  11:31

Ha Dick,  bizar geval! Heb je hier surinamensis overwogen? Voor wat het waard is: de vogel lijkt een erg diep zwarte kop en dito donderdelen te hebben, ook lijkt de vleugelboeg opvallend licht. Of het wit ook daadwerkelijk doorloopt tot de alula, is uiteraard niet te beoordelen op basis van deze foto. Ik kan me voorstellen dat een Amerikaanse dwaalgast die aan onze kant van de plas terecht is gekomen een afwijkend ruipatroon kan vertonen...

Dick Groenendijk  ·  21 oktober 2024  11:42

Ha Arjan, suranamensis heb ik ten tijde van de waarneming nooit overwogen (begin jaren 90 had ik in ieder geval nooit bewust van dat taxon gehoord, laats staan dat de verschillen bekend waren.....), maar wel recent toen ik de dia terugvond en de waarneming invoerde. Maar zoals je al schrijft is op basis van zo'n dia onvoldoende zichtbaar om er iets nuttigs mee te doen (en dit is ook de enige foto).

Fred Visscher  ·  21 oktober 2024  12:08

Ik vermoed dat de sterns die in de winter een zomerkleed hebben geen adulte vogels zijn. Wel weet ik dat 2kj vogels (vaak zwervers die wat rondkijken bij een kolonie of daar in de buurt...), soms flink kunnen "doorbeuken" qua rui (stukje hormoonhuishouding die wat verstoord is b.v ivm die "pubertijd"...), en er dan vrijwel als een adult zomerkleed uitzien in de zomerperiode. Wonderbaarlijk, maar Dwergsterns zitten zelfs gewoon in hun tweede kalenderjaar in adult prachtkleed op hun nest. Voorbeelden van sterns in hun tweede kalenderjaar; (soms pas net of zelfs nog geen 365 dagen oud..), zoals deze Witwangstern (met nog 3/4 hp te gaan), is dus rond oktober helemaal klaar en zal daarna een rui-stop hebben.. Dus als je die in deze periode aantreft dan zullen ze overkomen als een adult zomerkleed. Voorbeeldjes van Zwarte sterns zijn er idd ook wel te vinden op e-bird. En zelf had ik mijn tweede 2kj Lachstern dit jaar die op 1 juv tertial na volledig adult zomerkleed was. Ook deze vogel is na zo'n rui-spurt wel even klaar als de hormoonhuishouding weer op orde is zeg maar.. Ongetwijfeld dat juist door deze schommelingen met name de 3kj en 4kj sterns (met uitzondering dus van de Dwergsterns), er vaak zo "rommelig" uitzien qua rui van de hp/ap. Dus uiteindelijk is door hun leeftijd  (vaak na 4kj adult), die hormoonhuishouding weer op orde en ruien ze vaak vanaf hun vijfde kalenderjaar pas weer zoals een volwassen stern dat ook doet. Tot slot, als je van de onderste vogels hier op pagina 1 nog even door al de 5 pagina's heen scrolt van 3kj Visdieven wordt het maar al te duidelijk dat op deze leeftijd er niet 1 overeenkomt met dat wat we zien bij volwassen Visdieven in de zomerperiode. Vanaf 4kj begint het er allemaal al veel beter uit te zien, zijn veelal de armpennen en de hp-wig donkerder dan bij een na 4kj/adult omdat ze deze vliegveren in hun derde kalenderjaar eerder hebben vervangen als dat de adulten dat doen. Dus hierdoor meer slijtage en invloed van zon, dus eerder donkerbruin/zwart ogend. Dit laatste komt doordat de microscopisch kleine keratine deeltjes die de "zilverglans" veroorzaken er vanaf raken/slijten bij de vliegveren en hierdoor verschijnt de donkere kleur van de melanine in de veer.

Vincent van der Spek  ·  21 oktober 2024  13:41

Over witvleugel: de laatste dagen van september zag ik in Roemenië tientallen vogels die nog in volledig zomerkleed waren. 

Fred Visscher  ·  21 oktober 2024  18:18

Het kan trouwens prima dat de vogels van Groningen dezelfde als deze twee zijn...  Volgens mij iig 1 2kj (alle hp als nieuw, zie ook mijn tekst hierboven..), en die andere ruit de hp als een adult (binnenste 5 nieuw en de rest  wordt vervangen in de winterperiode).

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?