Misschien klopt het "teveel mensen te dicht bij", dat ik juist op waarneming.nl lees, een heel klein beetje. Maar de vogel zal wel uit zichzelf vlak voor de camera zijn gaan zitten...
Het neemt niet weg dat de foto's bloedstollend zijn...!
Mozaïek |
Zeldzame soorten |
Schaarse soorten |
Overige |
WP-soorten |
Wereld-soorten |
Determinatie |
Historie |
Dutch Bird Alerts |
Dutch Birding 40 jaar |
België |
Belgian Bird Alerts |
Zeldzaamheden België |
Datum | 3 november 2022 |
---|---|
Locatie | Ouddorp ZH |
Fotograaf | Wietze Janse |
Bekeken | 6127 × |
Wim Wiegant · 3 november 2022 16:37, gewijzigd 3 november 2022 16:38
Misschien klopt het "teveel mensen te dicht bij", dat ik juist op waarneming.nl lees, een heel klein beetje. Maar de vogel zal wel uit zichzelf vlak voor de camera zijn gaan zitten...
Het neemt niet weg dat de foto's bloedstollend zijn...!
Johan Buckens · 3 november 2022 16:48
Duidelijk een andere vogel dan die van Middelburg.
Wietze Janse · 3 november 2022 16:48, gewijzigd 3 november 2022 16:57
@Wim, zijn mooie crops.
Vaak langere tijd rustig foeragerend voor de fotografen, bekijk bijvoorbeeld het filmpje van Vincent Hart, daar stond ik naast, je hoort mijn kwarteltje 😎. Vervloog ook regelmatig een stukje, dan was er wat meer geren tot de vogel weer rustig voor zat. Bij de eerste/bovenste foto kwam hij zelf zo voor zitten.
Wim Wiegant · 3 november 2022 16:58
Ik neem alles terug, en beweer het tegendeel...!
Peter van Santbrink · 3 november 2022 17:26
helaas is de vogel toch echt opgevlogen omdat ie werd ingesloten, was zelf gelukkig net op tijd maar had gehoopt op een langere waarneming....
Wietze Janse · 3 november 2022 17:37, gewijzigd 3 november 2022 17:38
@Peter, op dat moment was ik alweer weg, kan daar niet over oordelen. Met een grotere groep mensen kan het altijd beter, betekent niet dat het slecht ging (toen ik er was). Weet dat hij eerder in de ochtend ook een dik uur weg was en toen rustig foeragerend enkele honderden meters verder weer werd teruggevonden.
Peter van Santbrink · 3 november 2022 17:59
ik kwam zelf rond 14:30 het strand op vanaf de strandtent en na stukje lopen zag ik mensen mijn kant op rennen, vogel zat nu hogerop in het duin; liep er heen en vogel kort kunnen zien maar al snel liepen meerdere fotografen om de vogel heen en deze vloog toen vrij snel een meter of 10 naar ZW; ritueel herhaalde zich maar nu vloog de vogel dus een stuk verder naar ZW
toen ik er was zat de vogel dus vrij hoog in de duinrand en was soms lastig te zien vandaar waarschijnlijk de omtrekkende beweging van een aantal fotografen
Ed van Boheemen · 3 november 2022 19:15
14:30 Peter? Volgens mij is de vogel na 13:44 uur niet meer gezien. Ik was er zelf 14:15 uur. Volgens waarneming.nl (13:38 uur) "opgevlogen vanwege fotografen". Hoe dan ook, 30 minuten te laat voor een lifer blijft zuur..
Max Berlijn · 3 november 2022 19:25, gewijzigd 3 november 2022 19:28
Bah, Bah mensen, als je dit (posting Peter) leest ontbreekt hier de regie (zoals die er bijv. wel goed was bij de Geelbrauwgors). Op de eerste dag al meteen onnodig mis is zuur als je vanuit je werk alles op alles zet om het te halen (in deze korte dagen).. Ik was er niet maar maak me zorgen bij de volgende zanger die op een random plek zit en die ik wel graag wil bezoeken...
Robbin van Dijk · 3 november 2022 19:44
Ergens aangespoeld misschien?
Frank Roos · 3 november 2022 20:08, gewijzigd 3 november 2022 20:24
@Max @ 19:28
Heeft DB enige regie over fotografen die DB niet eens kennen, locaties van de DBsite en waarneming plukken, en dus de aanwijzingen niet voorgeschoteld krijgen of de mores niet kennen? Maar zelfs voor DBers @large zou ik mijn hand niet altijd in het vuur durven steken voor keurig gedrag op de plaats delict.
Wim Nap · 3 november 2022 21:21
Regie was lastig. De vogel was erg vliegerig, uit eigen beweging. Vloog dan telkens enkele tientallen meters. Wellicht dat een enkele keer iemand tijdens het herlokaliseren iets te dichtbij is gekomen, maar dat is bij de laatste waarneming zeker niet het geval geweest. Dat was deze: laatste waarneming , en we konden van een afstandje vaststellen dat de fotografen hier op een meter of 50 van de vogel stonden. Hun treft geen blaam wat mij betreft.
Peter van Santbrink · 3 november 2022 22:02
was inderdaad 13:30, typo.. die laatste waarneming is nadat ie over strandtent was gevlogen in niet toegankelijk stuk duin en blijkbaar nog even zichtbaar was, maar dat was maar voor een paar mensen weggelegd
blij dat ik een metro eerder heb genomen anders had deze OV twitch slecht kunnen aflopen.
Na 2 eerdere dips nu dus wel binnen maar had op een betere waarneming gehoopt
Anton Duijnhouwer · 4 november 2022 22:15
De meeste fotografen gedroegen zich best, maar sommigen moesten toch steeds weer een paar meter dichter naar de vogel. Daar is in het veld ook iets van gezegd. De vraag is of je zelf een leuk plaatje wilt of een andere vogelaar een lifer gunt.
Robbin van Dijk · 5 november 2022 09:19
De vraag lijkt me meer of er bij de aanwezigen voldoende besef bestaat dat een vogel (lifer of geen lifer) ook gewoon verstoord kan worden als je te dichtbij komt. Of is er meer geoorloofd omdat het om een zeldzaamheid gaat? Vogelaars (waarvan toch enige kennis en moreel besef over het welzijn van vogels verwacht mag worden) zouden een mooi voorbeeld kunnen zijn voor alle plaatjesjagers waarbij die kennis ontbreekt, of die hun eigen gewin (+1 of mooie plaat) boven het welzijn van de vogel plaatsen.
Daarnaast wordt anderen natuurlijk de kans ontnomen om te genieten van een zeldzaamheid, wat natuurlijk ook sneu is. Maar dat er op dit aspect meer nadruk wordt gelegd dan op het welzijn van de vogel zelf is tekenend voor de hele discussie.
Max Berlijn · 5 november 2022 12:44, gewijzigd 5 november 2022 12:51
@Robbin, het nimmer in het belang van een vogel dat wij hem gaan bezoeken omdat we hem willen zien maar als het dan toch gebeurt (omdat iemand bekend maakt dat die er zit) is regie wenselijk om te opdringerige waarnemers (vaak met een camera, en ja, als ik zo’n ding in mijn hand heb “verander” ik ook soms ten nadele) in toom te houden. Dit komt zowel ten goede aan de vogel zelf als aan de waarnemers die later komen.
Wietze Janse · 5 november 2022 13:17, gewijzigd 5 november 2022 13:18
Ik zie dat helaas de siuatie, door mensen die helmaal niet aanwezig waren en/of balen van het missen van de vogel (dat terecht trouwens) zo wordt gedraaid dat hier (bewust) de vogel zou zijn verstoord.
Nogmaals de vogel verplaatste zichzelf regelmatig van het ene duinpannetje langs het pad naar het andere en dan weer terug, waarbij de aanwezigen zich ook weer naar de nieuwe plek begaven. De vogel was tam, de aanwezigen situeerden zich in het algemeen op juiste afstand en dan kwam de vogel regelmatig zelfs naar de waarnemers toegelopen. waarbij hij dan regelmatig 5 minuten lang rustig voor de aanwezigen aan het foerageren was. En dan uit zichzelf weer een pannetje verderop zocht. Eenmaal stond ik zelfs achteraan, kwam de vogel over mij heen gevlogen en ging zelf vlak voor me op het duin zitten, toen bijvoorbeeld de bovenste foto kunnen maken. Dat door dit vlieggedrag de aanwezigen zich ook regelmatig verplaatsen was dit hooguit niet de "meest ídeale omstandigheden" te noemen, maar ook niet meer dan dat.
Laten we de feiten voorop stellen niet de frustraties, hoe begrijpelijk ook.
Robbin van Dijk · 5 november 2022 14:18
@Max helemaal mee eens. Het ging me er meer om dat in de discussie die de laatste tijd wordt gevoerd het belang van de vogel en de evt. verstoringsgevoeligheid amper genoemd wordt in tegenstelling tot het belang van dippende vogelaars die onderweg zijn. Dit lijken me twee verschillende invalshoeken om naar dit soort gebeurtenissen te kijken.
@ Wietze. Als ik de indruk heb gewekt dat ik deze dingen vanuit frustratie over het missen van de soort schrijf dan wil ik dit toch wel even rechtzetten. Ik was niet onderweg of van plan erheen te gaan en van frustratie was dan ook geen sprake. Dat ik er niet bij was klopt dus wel. Het valt me alleen op dat (ondanks dat het vaak lang goed gaat) er uiteindelijk toch vaak weer verhalen (of soms zelfs filmpjes) opduiken waarin op zijn minst de indruk wordt gewekt dat de vogel vertrekt vanwege toenemende drukte en/of te dichte benadering.
Wietze Janse · 5 november 2022 14:55, gewijzigd 5 november 2022 15:01
@Robin, even in het algemeen, niet persoonlijk, maar wel in reactie op jou:
Zelfs bij de Geelsnavelkoekoek (waarbij een geknipt filmpje een heel verkeerd beeld geeft) en Geelbrauwgors kregen we achteraf negatief commentaar, zo gemakkelijk tegenwoordig om achteraf op internet/sociale media een (onterecht) negatief beeld te schetsen. Waarbij we/ik niet ontkennen dat ook zaken (kunnen) verkeerd lopen, zo'n actie/protocol als bij de Geelbrauwgors wordt niet voor niets gemaakt. Maar laten we wel het juiste onderscheid maken en houden en niet onze "onderbuikgevoelens" maar wel de feiten laten spreken en zaken zeker niet veralgemeniseren. En ik wordt af en toe een beetje moe om me/ons steeds onterecht te moeten verantwoorden naar mensen die er niet waren, via via verhalen horen en dat omzetten in de/hun waarheid, terwijl aan het echte verhaal (meermalen verwoord) totaal voorbij gegaan wordt.
Peter van Santbrink · 5 november 2022 17:41
@Wietze, de vogel is rond 13:30 echt vanwege te dicht benaderen gaan vliegen en niet omdat hij dat zelf wilde:
zoals ik al zei zat de vogel op een gegeven moment vrij hoog in het duin (lastig zichtbaar), een aantal mensen stonden links foto's te maken maar al snel liepen meerdere mensen om de vogel heen om deze beter te kunnen fotograferen; hierdoor vloog de vogel op (zat er pas een paar minuten) en landde stukje verder. ritueel herhaalde zich maar nu vloog hij dus verder.
Probleem is dat je niet in de kop van de vogel kan kijken hoe hij zich voelt maar normaal gesproken als er 5-10 mensen op 4-5 meter om een vogel staan te fotograferen (ook duidelijk hoorbaar trouwens) dan vind een vogel dit niet oke.
Ben het helemaal eens met commentaar van Robin (post 09:19)
Wietze Janse · 5 november 2022 18:14, gewijzigd 5 november 2022 18:20
@Peter, over dat ene moment kan ik niet oordelen, daar was ik niet bij. Maar om dat door te trekken naar de hele ochtend is onterecht. Lees ook het commentaar van Wim over het laatste moment, pas daarna verdween de vogel uit beeld. De vogel werd vroeg in de ochtend ook pas na 1.5 uur gevonden, was tussentijds ook een uur kwijt, en als hij na half 2 weer was teruggevonden was dat ene moment hier niet zo uitgelicht. Mogelijk zat de vogel gewoon verderop rustig te foerageren als daarvoor, alleen op een plekje uit het zicht voor jullie. Dus om een negatief imago aan deze gebeurtenis te hangen vanwege één moment is mijn inziens onterecht, wel had je degene terplaatse kunnen aanspreken.
Maar ik heb genoeg gezegd en zijn mijn reacties duidelijk genoeg geweest, tijd om weer verder te gaan ....
Ed van Boheemen · 8 november 2022 19:27
Vandaag (misschien wel dezelfde) in Hoek van Holland.
Diederik Kok · 8 november 2022 20:25
Ik zou zeggen, zonder uitvoerige analyse, een nieuw exemplaar: de grote dekveren hebben een meer zwarte grondkleur in de Ouddorp vogel. Bij de Hoek van Holland vogel zijn de grote dekveren wat minder zwart dan de middelste dekveren, met meer bruintint. De Middelburg vogel verschilt weer van zowel de Ouddorp als Hoek van Holland vogel door meer gesleten toppen van de grote dekveren.
Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.
Dutch Birding Association beoogt met het forum in de fotogalerij de lezer een platform te bieden waarop informatief en inhoudelijk gediscussieerd kan worden over zeldzame en schaarse vogels. Het forum staat daarmee in het verlengde van het (semi-) wetenschappelijke karakter van het blad Dutch Birding.
Om het gebruik van het forum in goede banen te leiden, heeft Dutch Birding de volgende regels opgesteld: de moderatoren kunnen reacties verwijderen die
Auteurs die zich niet houden aan de bovenstaande regels krijgen een waarschuwing en bij herhaling van het overtreden van bovenstaande regels behoudt het DBA bestuur zich het recht voor om het account van de auteur te blokkeren.
De moderatoren hebben het recht om zonder opgaaf van reden, onder verwijzing naar de spelregels, reacties te verwijderen.
Erger je je aan het trollen van anderen, realiseer je dan dat met niet-reageren cq doodzwijgen het trollen het snelst stopt. Reageer niet! Sein de moderatoren in via foto@dutchbirding.nl, zodat zij gepaste actie kunnen ondernemen.
Dutch Birding is wettelijk verplicht om je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken, en je te informeren over het gebruik daarvan op de site. Dutch Birding gebruikt cookies en soortgelijke technieken voor de volgende doeleinden: het optimaliseren van de website, het gebruik, beheer en gericht kunnen tonen van advertenties, de integratie van social media, het verzamelen en analyseren van statistieken.
Voor een aantal van bovenstaande punten is het vastleggen van bezoekersgedrag noodzakelijk. Ook derde partijen kunnen deze cookies plaatsen, zoals bijvoorbeeld het geval is bij embedded video's van YouTube.