Bobolink

Dolichonyx oryzivorus  ·  Bobolink

Datum 21 oktober 2022
Locatie ZH 30-56-25
Fotograaf Wietze Janse Wietze Janse
Bekeken 5095 ×

Discussie

Remco Hofland  ·  24 oktober 2022  09:58

Heb zowel op vrijdag 21 oktober, als zatermiddag 22 oktober gezocht naar de vogel, die er echt prima nog zou kunnen zitten. Het hele terrein is één grote aaneenschakeling van zuring- en andere zaaddragende planten waar een groot aantal Vinken, Kepen, Rietgorzen en Veldleeuweriken op af komt.

Dat de Bobolink zich jl vrijdag en zaterdag niet in de groep zaadeters, die regelmatig opvloog, ophield, zegt weinig - mijn ervaring met een jonge vogel op de Scillies begin jaren '90 was dat deze solitair op de grond  foerageerde op 2m afstand, en maar af en toe bovenin ging zitten - net zoals hij deed voor Elly Stevens en Hemme Batjes dinsdag 18 oktober 2022.

Overigens sprak ik zaterdag Elly uitgebreid over haar waarneming: vanuit haar geparkeerde auto zag ze de vogel opeens bovenin zitten waarbij het gelige voorkomen en het formaat ("iets groter dan een Vink") opviel. De exacte plek van waarnemen was de hoek in het dijkje dat binnen het (niet betreedbare) baggerdepot ligt. Vóór de in-/uitgang van de parkeerplaats bij de camping ligt een weg, neem die naar links en waar de weg c 300m verderop naar links afbuigt ligt rechtsvoor de hoek in het wat hogere en iets lagere dijkje. Jl zaterdag heb ik daar met Paul Schrijvershof een dik uur gestaan (daar en elders rond het depot af en toe zang van Bobolink tapend); opvallend was dat op 'de plek' zowel vanaf de grond af en toe een Vink of Rietgors omhoog kwam, alsook vanuit de lucht daar invielen en bovenin de zuring gingen zitten; kennelijk is het een gewild uitkijkpunt.

De plek is sowieso geen straf, want vrijdag waren op het baggerdepot een groep van 34 Patrijzen en een Roodkeelpieper ter plaatse, en zaterdag zagen we behalve veel (meer) Vinken, Kepen en Veldleeuweriken diverse stelten en beide zilverreigers.

Folkert Jan Hoogstra  ·  24 oktober 2022  12:56

Die Bobolink is niet de enige Yank die wat meer in het binnenland is gevonden met deze Franse Dickcissel

Edwin Schuller  ·  24 oktober 2022  13:35, gewijzigd 25 oktober 2022  08:32

Die Dickcissel:

"Edit: under investigation, might be an error with the location…

Edit bis: looks more and more fishy !!"

En

"it’s highly likely to be a mistake by the observer that has probably mixed up her photos from the US. The bird has been looked for today but the birders on the spot couldn’t find any vegetation relatable to what’s visible in the picture in the area. The record is under review, we’ll see…"

Jan Hein van Steenis  ·  25 oktober 2022  10:09

Inderdaad "een foutje".

Folkert Jan Hoogstra  ·  21 december 2022  10:01

Voor de liefhebber. Ik ben eens in de data van elke nieuwe soort voor Nederland sinds 1980 gedoken om te kijken in welke weken en op welke dag de meeste nieuwe soorten voor nederland zijn gevonden.

Youtube

Dennis Meeuwissen  ·  1 februari 2023  15:22

Aanvaard!

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?