Javan Trogon

Apalharpactes reinwardtii

Datum 23 augustus 2015
Locatie Gunung Gede, Java Indonesia
Fotograaf Henk Hendriks Henk Hendriks
Bekeken 3946 ×

Discussie

Lieven De Temmerman  ·  18 juli 2022  13:27

Het is blijkbaar Week Van De Trogon, bij deze dan - let niet op de kwaliteit, het is de kwantiteit die telt :-)

Cuban, Choco, Black-tailed, White-tailed, Green-backed, Amazonian, Blue-crowned, Surucua (rood), Surucua (geel), Black-throated, Collared, Masked, Javan, Malabar, Red-naped, Whitehead's, Scarlet-rumped, Orange-breasted, Red-headed, Ward's.

Max Berlijn  ·  18 juli 2022  13:31, gewijzigd 18 juli 2022  13:34

Oef die Ward’s plaat van jou 👏 daar kan ik bij lange na niet tegenop. 

Eduard Sangster  ·  18 juli 2022  14:41

Gave plaat. Doet me denken aan mijn nachtelijke klim op de Gunung Gede, met prachtig uitzicht bovenop de berg bij zonsopgang. Op de terugweg deze unieke trogon én de Javan Woodcock gezien.

Jelle Scharringa  ·  19 juli 2022  10:21

Leuk die wedstrijd ver pissen met plaatjes van trogons, maar de absolute winnaar voor mij is het mannetjes Ward's Trogon .

Marc Guyt  ·  19 juli 2022  10:30

Dan vind je deze Ward's Trogon vast leuk Jelle.

(foto van James Eaton)

Wim Wiegant  ·  19 juli 2022  17:05, gewijzigd 19 juli 2022  18:12

De  drie verdiepingen in zijn staart (op de door Marc Guijt aangeleverde foto) zijn heel mooi! 
Jammer van die tattoo op zijn buik...

Jelle Scharringa  ·  19 juli 2022  20:41

Ja Wim, het gaat om die fantastisch roze onderstaart.

Remco Hofland  ·  24 juli 2022  19:43

Ik ben Heel Erg Jaloers op jouw Whitehead's Trogon Lieven, wat een k*tt*k*p is dat! Vijf dagen naar gezocht (en nog twee missers van Kinabalu), voor nop, maar gelukkig is het geen straf om terug te gaan ...

Remco Hofland  ·  24 juli 2022  19:44

Erg gave plaat Henk - die paar twijgjes ervoor maken het voor mij helemaal af! Een oerwoudsoort vrij op de plaat, ik vind het er gewoon nep uitzien ;-)

Lennart Verheuvel  ·  25 juli 2022  09:49

Ah, dan ben ik gelukkig niet de enige die daar dingen gemist heeft Remco! De trogon had ik de eerste nacht slapend in de warmtekijker, maar daarna niet meer overdag tegen gekomen. De spiderhunter had ik alleen roepend en de broadbill helemaal gemist... Fruithunter was voor mij een belangrijke target en ik stond elke ochtend bij zonsopkomst braaf bij de Tempohon Gate te wachten om de groep te checken die zich daar altijd verzamelt. Volgens een lokale gids dé plek om Fruithunter te zien, maar helaas... Ik vond het ook een hele prettige plek om vogels te kijken. Perfecte temperatuur, geen vervelende beestjes en heel veel op ooghoogte... Een paar Engelsen waar ik een deel van de trip mee gedaan had, had zelfs het geluk om 's ochtends een Banded Linsang aan te treffen die dronk uit een van de plassen bij de Temphon Gate, maar zij hadden ook geen Fruithunter. 


Ooit wil ik ook nog eens terug om iig die drie Whiteheads en ook Fruithunter te zien. Dan te combineren met Flat-headed Cat bij de Kinabatangan  (toen veel geluk gehad met een waarneming, maar die zelf om zeep geholpen, nog steeds pijnlijk...). Borneo blijft sws een hele fijne bestemming!



Jelle Scharringa  ·  25 juli 2022  12:39

Die Whitehead's Trogon is (voor een Trogon) een enorme lastpak.  ik heb ooit met Frank Rozendaal een maand lang veldwerk gedaan in zijn habitat in het  Kinabalu NP en we hadden de soort slechts twee keer, en de Fruithunter 1 keer. De directrice van het park had  nog nooit de Trogon gezien, maar ik denk dat ze niet vaak buiten haar kantoor kwam.

Maarten Wielstra  ·  25 juli 2022  17:09

Ik was begin maart 2011 enkele dagen op Kinabalu en liep vrij gemakkelijk tegen de trogons (en fruithunter etc.) aan langs de main road. Misschien dat de tijd van het jaar helpt?

Remco Hofland  ·  26 juli 2022  23:45

@Maarten: ik meen inderdaad dat maart de beste tijd is voor de trogon, en dat-ie heel erg lastig is in andere maanden van het jaar.

@Jelle/Lennart: wij hadden dan weer heel erg veel mazzel met de Fruithunter, waarvan we er meer dan 10 zagen, op drie plekken (waaronder Mt Kinabalu); het meest eenvoudig bij het Rafflesia Center in de Crocker range (voorheen wrsch niet zo'n bekende plek). Vanuit het boek had ik al de idee dat het een cochoa was en dat vermoeden werd in het veld bevestigd - een erg fraaie, want behoorlijk afwijkend van de rest.

Met Whitehead's Spiderhunter hadden we helemaal veel mazzel, want dat was letterlijk de tweede vogel die we zagen in Borneo: we postten bij het eerste licht bij het Rafflesia Center in de Crocker range op dag 1, en zagen als eerste vogel een Ashy Drongo op een kale staak. De tweede vogel die daarop plaatsnam was de Whitehead's Spiderhunter! Die bleek geregeld te foerageren op roze pijpbloemetjes op zo ongeveer ooghoogte langs de kant van de weg, en toen we dat doorgaven zijn naar verluidt diverse Borneose fotografen de daaropvolgende dagen bezig geweest dat exemplaar helemaal af te platen - toen we dagen later terugkwamen zat de (of een) vogel er nog ... Whitehead's Broadbill, de Trogon en Bare-headed Laughingthrush (nu Scimitar-babbler ...) dan weer dagen naar gezocht, zonder ook maar een spoor .....

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?