Wild Turkey

Meleagris gallopavo gallopavo

Datum 10 juni 2022
Locatie Manitoba, Canada
Fotograaf René van Rossum René van Rossum
Bekeken 3579 ×

Discussie

Albert Noorlander  ·  14 juli 2022  17:09

Wat was die 'Europese' Kalkoen dan?

René van Rossum  ·  15 juli 2022  16:43

Geen idee 🤔

Peter de Knijff  ·  15 juli 2022  17:42

De eerste Amerikaanse Kalkoenen werden in 1526 naar de UK gebracht. Met kerst werd daar vooral Kip, Gans, en (door mensen met geld en status) Knobbelzwaan en Pauw gegeten. Pas aan het einde van de 16e eeuw, en in de 17e eeuw werd Kalkoen langzamerhand een Kerst traditie in de UK. Hier in Europa werd de kerstkalkoen pas aan het einde van de 20ste eeuw populairder, maar het is nu nog steeds niet zo populair als in de UK.

Wim Wiegant  ·  15 juli 2022  17:51, gewijzigd 15 juli 2022  17:53

Knobbelzwaan met kerst, dat lijkt me een ambitieus project...! Misschien weet Eddy Nieuwstraten - van de gevulde doperwten -  nog een geschikt recept...! Met een goed recept kan de overpopulatie misschien binnen de perken worden gehouden...

Jan Hein van Steenis  ·  15 juli 2022  18:27

Eén van de vele Spaanse namen voor kalkoen is pavo, wat natuurlijk ook pauw betekent. Met Peters verhaal erbij lijkt me dan de bron van de verwarring wel duidelijk. De Wilde Kalkoen is in Manitoba overigens niet oorspronkelijk wild (bron).

Max Berlijn  ·  7 augustus 2022  15:49, gewijzigd 7 augustus 2022  16:05

In de US wordt de laatste tijd regelmatig geopperd dat de ondersoort mexicana een soort status zou krijgen onder de naam Goulds Turkey. Ze zijn groter en er zijn ook verenkleed verschillen (witte tips aan bovenstaartdekveren en stuitveren??) Weet iemand daar misschien meer over? Ze komen voor in zuid Arizona (zag ze daar ooit gelukkig maar wist toen hier nog niks van) en Mexico.

Peter de Knijff  ·  7 augustus 2022  17:52

Max, waarom bezoek en tel je niet gewoon alle ondersoorten? Hoef je je ook nooit meer zorgen te maken over de wispelturige / ambitieuze  taxonimische beslissingen.

Max Berlijn  ·  7 augustus 2022  22:46

Dat doe ik ook zo veel mogelijk, overigens omdat het leuk is als ze te herkennen zijn (veldsoorten) maar veel zie ik niet aankomen (zoals deze? en bijv die Heggenmussen).

Wim Wiegant  ·  7 augustus 2022  23:11, gewijzigd 7 augustus 2022  23:13

Beste Peter, of iets een ondersoort is of niet, dat is toch precies dezelfde discussie als die over de vraag of iets een soort is of niet ...?
Ik zie het verschil in ieder geval niet zo duidelijk...

Wij - van de vogels - hebben het maar makkelijk. Als je je in planten en hun taxonomie gaat verdiepen, dan kom je pas in een oerwoud terecht...! 

Peter de Knijff  ·  8 augustus 2022  11:42

Dat weet ik ook wel Wim, mij maakt dat ook verder niets uit, die grenzen zijn natuurlijk boterzacht.

Echter, voor de serieuze kruisjeszetters lijkt het me een nachtmerrie (of uitdaging!): b.v. moet ik nu wel of niet naar Majorca en Cyprus om de lokale Kruisbekken alvast te scoren? 

Moet ik de Winterkoning van de Shetlands gaan tikken, etc etc.

Dus kun je beter een lijst met (erkende) ondersoorten aflopen, dan heb je geen last meer van het gesplitst en gelump.

Max Berlijn  ·  8 augustus 2022  12:21, gewijzigd 8 augustus 2022  12:41

Niks “moet” Peter, deze kruisjeszetter doet wat zijn gezond verstand zegt (dus geen Kruisbekken 😂 want als ze die consequent gaan splitsen zijn dat alleen al 50+ soorten…en dat geld in mindere mate ook voor eiland Winterkoninkjes). Maar mijn “verstand” blijkt bij lange niet toereikend. Soms in het begin belachelijke “Out of the Blue” splits blijken later heel logisch (Pontische Meeuw) sommige blijken onwerkbaar (Rietganzen) en zo is het zaak om alles, naast vogelen, op de voet te volgen. Niks mis mee, erg leuk zelfs (dus verre van een nachtmerrie) en het beste medicijn in soms lastige tijden van het leven 😏. Maar goed nu terug naar de kalkoenen, is Goulds Turkey een losse flodder of gaat dat wat worden?

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?