Gele Kwikstaart

Motacilla flava  ·  Blue-headed Wagtail

Datum 4 juli 2022
Locatie Noordwijkerhout
Fotograaf Maarten Wielstra Maarten Wielstra
Bekeken 9212 ×

Discussie

Maarten Wielstra  ·  14 juli 2022  05:12, gewijzigd 15 juli 2022  03:59

rauwe noordwestelijke bedelroep Noordwijkerhout

Hier nog de link naar de opname die aanleiding gaf tot dit topic.

Ik heb xeno canto nog eens helemaal doorgespit en kwam slechts 1x een erg gemoduleerde roeper op ''noordwestelijk'' grondgebied tegen:

Deense vogel van 24 juli

Ook deze voldoet aan mijn ''voorlopige gedachte'' van een extreem rauwe ''noordwestelijke'' Gele, betreft de vorm van de ''stokjes'' in het sonogram (nauw op elkaar en zonder hevige haak) en een modulatie welke lijkt op juveniele Iberische.

Van Iberische vond ik in totaal twee opnamen van juvenielen met sterk gemoduleerde roep en zuidelijk type stokjes (wijd uit elkaar en met sterke haak). Bij volwassen exemplaren van de zuidwestelijke kwikstaarttaxa is de modulatie nog dieper en zijn de stokjes en de haak nog ruimer opgezet (zoals bij het meest rechter roepje in het plaatje en dikwijls extremer).

De Portugese juveniel uit het topic plaatje

18 juni Spanje



Maarten Wielstra  ·  15 juli 2022  03:51, gewijzigd 15 juli 2022  06:13

Ik heb ook nog even in detail gekeken naar die (oostelijke) Balkans met nauw op elkaar staande poten en flauwe haak. Deze zijn op dit punt vergelijkbaar met de juveniele iberae en anders dan de rauwe roepers van de noordwestelijke taxa (tot nu toe). Helaas kan ik het stukje over Balkan niet verwijderen in de hoofdtekst van dit topic, dus dat veroorzaakt wat onnodige ruis in het verhaal.

Maarten Wielstra  ·  15 juli 2022  20:08, gewijzigd 16 juli 2022  01:20

Er schiet me nog een nuttige toevoeging aan mijn monoloog te binnen. Naast het ontkrachten van de fabel dat gewone niet zo rauw kunnen roepen, klopt het ook niet dat off season vogels geen rauwe geluiden, anders dan vluchtroep, laten horen. Dat doen ze namelijk wel en in vlucht is dat voor het ongeoefende oor verwarrend. Zowel in najaar als winter is er kans om rauwe geluiden te horen (dus ook bij noordwestelijke taxa), lijkende op zangelementen. Ik weet echter niet in hoeverre het dan echt zang is of dat het om een alarmroep gaat. 

Maarten Wielstra  ·  8 januari 2024  08:41, gewijzigd 9 januari 2024  16:33

mystery yellow wagtail Normandië oktober

Gemeld als waarschijnlijke Balkan, maar ik vind hem eerder in de buurt komen van iberae als het een zuidelijke zou zijn. Dat berust op een vergelijking van de vorm van de modulaties van alternatieve roepjes van vermoedelijk jonge vogels. Ingewikkeld verhaal zonder harde conclusies.

Ik vraag me echter vooral af: waarom geen noordwestelijk taxon? Qua klank eerder schor dan ratelend (maargoed, het is geen klassieke roep dus dat zou het verschil niet moeten maken) en de pootjes lopen dan wel niet nauw op elkaar aan de bovenkant en hebben een soort ''hook'' (zie topicstart), maar verschillen ook niet wezenlijk van de eerste de beste flava die ik opsnor.

Deze bevestigt m.i. het beeld dat we met de huidige kennis nog niet goed in staat zijn om een aantal off season roepjes correct op naam te brengen wanneer het geen cliché sonogram (adult?) betreft. 


Maarten Wielstra  ·  19 juni 2024  21:53, gewijzigd 19 juni 2024  21:55

Rauwe bedelroep flava 17 juni

Thuis rauwe bedelroepjes opgenomen. Ik vermoed dat alle juvenielen hun leven gemoduleerd beginnen. Ze klinken te rinkelend in vergelijking met de zuidelijke taxa en ook de afzonderlijke en totale modulatie(s) zien er anders uit. Er zit bij opnamen uit deze link wel een "hook" in het sono die een zuidelijk taxon niet zou misstaan! Hopelijk kom ik ze nog vaker tegen deze zomer om de ontwikkeling ervan te volgen.


Maarten Wielstra  ·  31 augustus 2024  21:51

Nog zo eentje

Weer een typische gewone Gele met zo'n ''afwijkende'' rauwe roep. Dit roeptype klinkt zo leip, dat het behalve als zeldzame Kwikstaart, ook als Duinpieper kan worden gemeld! Fraaie opname, waardevol voor deze monoloog ;)


Folkert Jan Hoogstra  ·  31 augustus 2024  23:30

Wellicht een Monoloog, maar er wordt zeker meegelezen :)

Maarten Wielstra  ·  1 september 2024  13:06

Maarten Wielstra - 1 volgers

Denk dat ik een artiestennaam moet nemen!

Wim Wiegant  ·  1 september 2024  15:48

2 volgers

Maarten Wielstra  ·  5 september 2024  17:49, gewijzigd 6 september 2024  03:10

Wanneer je denkt dat je het begint te snappen:

Door vier waarnemers consistent aan Duinpieper gekoppelde roep

Hier maakte ik zonder enige twijfel een Gele van en hopelijk zou ik er niet opnieuw intrappen! 

Zouden we Duinpiepers over het hoofd horen? Of is deze vogel kapot? Ik moet me er nog eens goed in verdiepen. 

Koen Stork  ·  5 september 2024  17:58

Normaal volg ik je bijdragen met veel belang, maar hier ben je me even kwijt, Maarten. Waaruit blijkt dat de vogel op de opname daadwerkelijk een Duinpieper is, en geen Gele Kwikstaart? Ik had er zelf ook zonder al te veel twijfel een Gele Kwik van gemaakt.

Jonathan van Erkel  ·  5 september 2024  18:22

Omdat deze vogel gelijktijdig mooi in beeld was. Heb even foto toegevoegd: https://waarneming.nl/observation/326427486/ .

En ja, het geluid kwam echt uit deze vogel.


Maarten Wielstra  ·  6 september 2024  03:24, gewijzigd 6 september 2024  06:52

Ik ontving van verschillende mensen (die uitgebreide ervaring met Duinpieper hebben) soortgelijke verbaasde reacties als die van Koen. En dat had ik wel verwacht. Het sonogram heeft namelijk een opwaarts deel met twee pootjes, welke past op gele kwikstaarten en niet op Duinpieper. Ook het neerwaartse deel lijkt op dat van Gele. Je zou kunnen stellen: het is een Gele Kwikstaart roep. Dat was overigens ook de waarnemers zelf al opgevallen.

Maar er even van uitgaande dat de waarnemers zich niet vergist hebben: zou er genetisch iets uit het mioceen wakker kunnen zijn geschud? Of zou er recentelijker een schuinmarcheerder in de familie van deze Duinpieper kunnen zijn geweest? Ik kan me ergens wel voorstellen dat Duinpiepers en Ge(i)le Kwikstaarten zich aangetrokken kunnen voelen tot elkaar...

Frank Neijts  ·  6 september 2024  09:49

Misschien ligt het toch wat meer voor de hand dat de waarnemers n synchroon roepende Gele Kwikstaart over het hoofd hebben gezien?

Jonathan van Erkel  ·  6 september 2024  11:26, gewijzigd 6 september 2024  11:28

Als slechts één waarnemer deze (afwijkende) roepjes had opgenomen, dan zou dat logisch zijn.

Er zijn echter vier verschillende waarnemers (waaronder ikzelf) die, onafhankelijk, deze roepjes hebben opgenomen.

En nogmaals: ik weet zeker dat deze roepjes geproduceerd werden door de betreffende Duinpieper. De andere waanemers zijn daar ook zeker van.


Jacob Bosma  ·  6 september 2024  11:49

Op basis van sonogram zou je hier volgens mij ook niet zomaar de roep van een flava aan kunnen plakken. De pitch zit behoorlijk laag, 6.5kHz of minder. En het dalende gedeelte daalt erg snel, dus een korte explosieve roep (meer als lage Citroen of feldegg, maar dan zonder rasp).

Maarten Wielstra  ·  7 september 2024  00:25, gewijzigd 7 september 2024  00:43

@Jacob: ik ben je hier even kwijt, maar ik volg je nog wél ;)

Ik heb een roepje van de Schuinpieper in een (willekeurige) eigen opname met Gele Kwikken (in NL) uit deze tijdsperiode geplakt en zie geen opvallend verschil. Sterker nog, het lijkt bijna een kopie!

Noordwestelijke Gele Kwikstaart is erg variabel: in de vorm van de pootjes in het opwaartse deel, de pootjes t.o.v. elkaar, zeker ook in pitch, in helling en lengte v.d. afdaling en zoals jij beter weet dan de meesten ook in de mate van stabiliteit van de neerwaartse lijn. De ellende is zo groot dat ik me er niet te veel in wil verdiepen wanneer het niet om sterk gemoduleerde roepjes gaat. Zo lijkt er bijv. enorme overlap te zijn in Engelse, gewone en Noordse. Een klusje voor A.i.!

@Jonathan: de keuze is natuurlijk aan jullie als waarnemers of jullie de stuurlui aan wal willen overtuigen. Ik vind overigens het argument van vier waarnemers wel sterk ondersteunend, daar in de link met geluiden te zien is dat er een Gele Kwikstaart roep is gehoord op drie hele verschillende tijdstippen door die verschillende waarnemers. Dat maakt de kans toch al een stuk kleiner dat er elke keer een onzichtbare Gele werd verward met de pieper. Ik denk dat je, als je meer vertelt over de exacte cohesie tussen het geluid en het beest tijdens de waarneming, je meer mensen zult overtuigen. Dan blijft het ook beter hangen en gaan mensen in de toekomst misschien vaker dubbelchecken als ze een Duinpieper zien en tegelijk een Gele horen. Beide soorten trekken vaak samen op en wie weet kan Duinpieper de roep aanleren? Bij phyllo's schijnt de roep ''altijd'' erfelijk te zijn, maar misschien werkt dat bij pipits en wagtails wel anders?

Maarten Wielstra  ·  8 september 2024  06:12, gewijzigd 8 september 2024  06:14

Weer eentje die in het plaatje van rauwe juv Gele past

Let op de ´´glijbaan-vormige'' modulaties.

Hans Tetteroo  ·  9 september 2024  09:30

In aanvulling op de reactie van Jonathan: ook in het veld viel de atypische roep al op. Sterker: toen ik het geluid wilde uploaden twijfelde ik of dit wel het goede geluid was. Maar dit is zonder twijfel toch echt de roep die de vogel (steeds) liet horen als de vogel werd opgestoten.

Jonathan van Erkel  ·  9 september 2024  15:17, gewijzigd 9 september 2024  15:18

Toen ik de vogel vlak voor me opstootte (onafhankelijk van Hans), riep 'ie daarbij ook meerdere keren en dan hoorde je toch echt duidelijk dat deze 'gele kwikstaart'-roep door de Duinpieper in kwestie werd geproduceerd.

Overigens is dit verder lastig te bewijzen helaas, maar zelf ben ik in ieder geval absoluut overtuigt dat deze roepjes van die Duinpieper kwamen.

Maarten Wielstra  ·  22 september 2024  02:56, gewijzigd 22 september 2024  04:12

Weer twee waarnemingen passend in het beeld van de rauwe roep die ik toeschrijf aan juveniele flava flava:


rinkelend, pieperachtige associatie bij waarnemers, afremmende daling/glijbaan modulaties

Door het hoge puntje aan het begin van de afdaling (en ook de vrij krappe ruimte tussen de twee pootjes in de aanloop) doet het in de verte, op basis van sonogram (niet op gehoor), zelfs denken aan Oostelijke Gele van het ''taxon'' plexa. Echter zijn de modulaties bij de vogel uit de link veel meer uitgerekt en is het gemoduleerde (dalende deel) veel geleidelijker afdalend.

Ook doet de vorm van het sono en ook de rinkelende klank wat denken aan (vermeende en wellicht onvolwassen) feldegg uit Noord-Oost Afrika in de winter (linkje vermeende Balkan van xenocanto). Echter zijn de roepjes van die laatste minstens 2 keer zo lang uitgerekt over de tijd as, incl. uitgerekte pootjes en modulaties. 


Rinkelend/tsjilpend, erg rauw. Associatie met Citroenkwik door waarnemers

Eerste deel v.d. afdaling is niet echt gemoduleerd en het laatste deel is nogal ruig gemoduleerd (beide punten contra Citroen en verder ook geen aanleiding om aan zuidelijk taxon te denken).

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?