Kaspische Roodborsttapuit

Saxicola maurus hemprichii  ·  Caspian Stonechat

Datum 11 mei 2022
Locatie Texel - Noordpunt
Fotograaf Wietze Janse Wietze Janse
Bekeken 3282 ×

Discussie

Diederik Kok  ·  11 mei 2022  22:48

Deze laat het wit patroon van onderen inderdaad goed zien, top!

Wim Wiegant  ·  12 mei 2022  00:54, gewijzigd 12 mei 2022  01:00

Iets meer uitleg zou geen kwaad kunnen. Zie hierboven: Diederik Kok reageert volgens mij op iets dat Wietze Janse helemaal niet aangeeft. Andere waarnemers hebben het over witte staartzijden gehad, en die blijken kennelijk niet belangrijk te zijn. Waar hebben we het nu over...?

Off topic, of misschien wel on: supergave foto...!

Arnoud B van den Berg  ·  12 mei 2022  07:47, gewijzigd 12 mei 2022  09:17

@Wim: witte zijden van buitenstaartpennen hebben andere Aziatische ook maar witte basis van meer naar binnen gelegen pennen is karakteristiek voor Kaspische. Dat weten we nog van het mannetje Kaspische dat in oktobet 2012 op Vlieland verbleef. Vrouwtjes Kaspische hebben echter veel minder wit op de basis van die staartpennen dan mannetjes. Zo weinig, dat je dat in het veld niet kan zien: bedekt door opgevouwen staartpennen en de erboven liggende boven- en onderstaartdekveren, Het werd daarom tot nu toe als handkenmerk gezien (cf Svensson et al) en dat kan verklaren waarom er voor zover ik weet nog maar één eerder geval van vrouwtje Kaspische in W-Europa was (Öland). Bij Diederiks vogel bleken de witte bases op enkele foto’s echter toch zichtbaar: wanneer de onderstaartdekveren tijdens vliegen of bewegen wat verschoven. Alleen te zien op foto’s, zoals deze.

Diederik Kok  ·  12 mei 2022  10:36

Dag Wim, het is ook best een lastig en wat technisch kenmerk en je moet goed weten waar je naar moet kijken. Arnoud legt het prima uit. 

In aanvulling daarop: het gaat bij vrouwtjes hemprichii om het wit op de binnenvlag van de buitenste staartpennen. Op bovenstaande foto is dat zichtbaar op de buitenste drie staartpennen aan weerszijden (t4, t5, t6). Dit patroon kan bij goede foto's van de gespreide staart zowel van onderen als van boven zichtbaar zijn. Bij mannetjes hemprichii is het wit in de staart niet alleen uitgebreider maar bereikt ook de buitenvlag, waardoor het aanzienlijk makkelijker waar te nemen is. 

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?