Miljaar!
Fotogalerij
Mozaïek |
Zeldzame soorten |
Schaarse soorten |
Overige |
WP-soorten |
Wereld-soorten |
Determinatie |
Historie |
Dutch Bird Alerts |
Dutch Birding 40 jaar |
België |
Belgian Bird Alerts |
Zeldzaamheden België |
Ross' Meeuw
Rhodostethia rosea · Ross's Gull
Datum | 8 december 2021 |
---|---|
Locatie | Leffrinckoucke - Nord-Pas-de-Calais (FR) |
Fotograaf | Joachim Pintens |
Bekeken | 7895 × |
Met de Ross' Meeuw van Zeebrugge op zak was het heel erg genieten van de feitelijke eerste voor België die nu dus 8km over de grens in Frankrijk zit. Wat een luxe! Daar komt nog eens bij dat die laatste soms gewoon doodleuk komt aanvliegen om dan prompt op een paar meter voor je voeten neer te ploffen. Dat vroeg natuurlijk om een klassiek portretje... |
Discussie
Stijn Baeten · 10 december 2021 09:46
Arnoud B van den Berg · 10 december 2021 10:52, gewijzigd 10 december 2021 11:15
Het in 1979 gekozen logo van Dutch Birding heeft nu, na 43 jaren, in het hele Nederlandse taalgebied wat van zijn glans als twitchers' symbool verloren….
Frank Neijts · 10 december 2021 12:40
Ik snap wel wat je bedoelt Armoud maar het blijft een haast buitenaards mooi, zeldzaam en, ook qua kennis van zijn ‘where abouts’, nog steeds wat in nevelen gehuld beestje…
Gijsbert van der Bent · 10 december 2021 13:13
Maar voor de Belgen heeft het logo nog wel even glans. Nooit gerealiseerd dat de soort nog helemaal niet op de Belgische lijst stond. Proficiat hoor!
Vincent van der Spek · 10 december 2021 17:24, gewijzigd 10 december 2021 23:29
Wat een schitterende plaat van een schitterend dier! Om met Stijn te spreken: miljaar. Maar ik citeer hier nog liever Kabouter Wesley: godmiljaar! Een dikke felicitatie aan de Belgische vogelaars in het algemeen en Filip Deruwe in het bijzonder (voor het vinden van de eerste twitchbare)
Zoveel schoonheid, daar kan de glans niet van verdwijnen. #contraArnoud ;-)
De berichten uit de broedgebieden zijn dusdanig alarmerend, dat het - helaas- nog wel eens lang het logo van DB zou kunnen blijven...
Lodi Nauta · 10 december 2021 17:53
Wat Vincent zegt: zoveel schoonheid. Wat een voorzienigheid 43 jaar geleden om voor dit logo te kiezen. De naamgever, antivaxxer Ross (maar ook anti-slavernij), zou trots zijn geweest.
Arnoud B van den Berg · 10 december 2021 20:17
Weet nog dat een Ross’ Meeuw c 40 jaar geleden in New York opdook en dat van over heel Amerika vogelaars afreisden om hem te zien; als ik me goed herinner, werd er zelfs een tribune gebouwd en vloog bijv Stuart Keith vanuit Zuid-Afrika om hem te zien. Nadien kon de soort een aantal jaren in broedgebieden bij Churchill & Noord-Siberië worden bezocht en werd hij steeds vaker als dwaalgast gezien, vooral rond de Noordzee. Nu niet meer zo extreem zeldzaam dus als toen maar ik zou inderdaad geen tweede dwaalgastsoort kunnen bedenken die net zo adembenemend mysterieus is. Prima logo dus.
Max Berlijn · 10 december 2021 22:20
Zat die er vandaag nog? Wat een beest.
Joachim Pintens · 10 december 2021 22:42
Was vandaag nog de hele dag aanwezig, dus de kans lijkt me reëel dat hij morgen weer gewoon op zijn favoriete kilometertje strand zit.
Bedankt voor de complimenten!
Ted Hoogendoorn · 10 december 2021 23:01
Arnoud, dat was in 1975 rond Newburyport, Massachusetts <https://sora.unm.edu/sites/default/files/journals/nab/v029n03/p00643-p00646.pdf>
Ted Hoogendoorn · 10 december 2021 23:23
Vogelend Amerika was in grote staat van opwinding, de wildste verhalen deden de ronde, zoals over die tribune. Leuke anekdote. Had gekund als het New York was geweest, maar Newburyport, nee. Dat Stuart Keith even heen en weer vloog, is inderdaad historisch.
Arnoud B van den Berg · 11 december 2021 10:59
@Ted: Leuk dat artikel over die eerste Ross' Meeuw voor de VS die in het weekend van 8/9 maart 1975 door bijna 2000 vogelaars werd bezocht. Bij de opzet van Dutch Birding in 1979 was de in 1969 opgerichte American Birding Association het grote voorbeeld, al was het maar vanwege de open informatievoorziening van de ABA aan twitchers. De gebeurtenissen rond de Ross' Meeuw van Massachusetts hebben ongetwijfeld aan de keuze van het DB-logo bijgedragen.
Ted Hoogendoorn · 11 december 2021 11:31
Misschien is het tribuneverhaal de wereld ingekomen als metafoor voor de lokale birding-hotspot: de Seawall van Newburyport. Vele honderden vogelaars zullen daar op de topdagen dichtopeengepakt naar de vogel hebben gezocht en gekeken.
Hebben onze Belgische vrienden al plannen voor een bescheiden tribunetje? Of hebben jullie daar een kade o.i.d. die daartoe kan dienen? hoe dan ook , van harte gefeliciteerd met deze twee juweeltjes!
In aansluiting op Max en Billy (bij een andere draad): opmerkelijk dat ook deze twee Belgen, net als de laatste drie Nederlanders, eerste-winters zijn, terwijl die decennialang uiterst zeldzaam waren in West-Europa. Zoals Frank ook al aangaf, het wel en wee van de Ross' Meeuw blijft omgeven door mysteries en het ondenkbare wordt werkelijkheid bij deze soort, dat is een terugkerend patroon. Newburyport, overzomering op Vlieland, vijf eerste-winters op rij in NL/B, ik noem maar een paar voorbeelden.
Daar komt-ie dan maar: zou het kunnen dat Ross' Meeuw, door slechte omstandigheden weggedrukt uit de bekende broedgebieden, ergens in de buurt van West-Europa zijn heil heeft gezocht? Die eerste-winters, waar komen die opeens vandaan ?
Als je nu heel hard gaat lachen, bedenk dan wèl dat we het nog steeds over Ross' Meeuw hebben ....
Wim Wiegant · 11 december 2021 14:55
Ik zou dat artikel over de eerste van de USA wel willen lezen.
Iemand een link o.i.d....?
George Sangster · 11 december 2021 15:17
Hier.
Wim Wiegant · 11 december 2021 22:51, gewijzigd 11 december 2021 22:53
Dank je wel, George.
Wat een artikel....!
Oneindig veel gewauwel over Wel & Wee van Alles & Iedereen.
Het doet me denken aan de ouderwetse Limosa-artikelen.
Tribunes, daar lees ik dan weer niets over...
Arnoud B van den Berg · 12 december 2021 10:14, gewijzigd 12 december 2021 12:13
een foto waarop de seawall vol met mensen inderdaad lijkt op een tribune
als je op google zoekt naar de woordencombinatie - Ross' Gull (oude spelling van Ross's Gull), Massachusetts, Birding en 1975 - dan kom je allerlei publicaties over deze vogel tegen
terugkijkend wordt de gebeurtenis gezien als een omslagpunt waarbij vogelaars van alle staten in Amerika plotseling merkten dat ze hun hobby met vele anderen deelden; zoiets gebeurde ook in de geelsnavelduikers/grotetrappen-winter van 1978/79 in Nederland/België
Wim Wiegant · 12 december 2021 21:02, gewijzigd 12 december 2021 21:11
Terugkijkend, durf ik wel te zeggen dat dit een krankzinnig artikel is…! In een ander artikel zie ik een leerzaam woord, met betrekking tot de flapdoodle discussie over wie nu de echte ontdekker van de vogel is (de vogel zat er pas twee maanden toen hij "ontdekt" werd). Als dit de ware geboorte van mijn hobby is, dan schaam ik me achterwaarts zo'n 45 jaar kapot...!
Over de winter 1978/1979, Arnoud, verwar je nu niet - net als heel veel andere mensen - je eigen geschiedenis met die van de rest van de wereld? Van de circa 500 - 800 twitchers die Nederland kent, waren de meeste in de genoemde winter nog niet geboren...!
Ted Hoogendoorn · 13 december 2021 16:08
@Wim, “oneindig veel gewauwel” en “krankzinnig” … Wat mij betreft een nogal eenzijdige kijk op een typisch Amerikaans artikel. Dit is niet ingetogen Nederland anno 2021, maar extatisch Amerika anno 1975. Anno 2021 zouden ze het trouwens net zo vertolken. Amerikaanse lezers verwachten niet anders dan dat de relevante lotgevallen van celebrities als Paul A. Buckley, Walter G. Ellison en Roger T. Peterson de revue passeren. Gaat er bij hen in als gods woord in een ouderling. Ellison en zijn voorganger Buckley zijn o.a. jarenlang redacteur geweest van het driemaandelijks verschijnende Regional Report/New England Region in de rubriek Changing Seasons in het destijds door de National Audubon Society gepubliceerde American Birds (en haar voorganger Audubon Field Notes), later voortgezet door de ABA (zie Arnoud, 11 dec., 10:59) als North American Birds. De rubrieken WP reports/Recente meldingen in DB zijn in niet onbelangrijke mate door Changing Seasons geïnspireerd. De opstellers van die rubrieken genieten zowel hier als daar veel waardering, en er zijn geen vijf Amerikaanse vogelaars te vinden die zich storen aan een kleurrijk verslag van de “antics” van Buckley.
87% van het artikel is inhoudelijk (ja, ik heb de regels geteld). Ik ga ervan uit dat het niet je bedoeling is de inhoud als “gewauwel” en “krankzinnig” te kwalificeren, maar je rept er met geen woord over, afgezien van de sneer naar de late “ontdekking”. Spijtig dat je het hele artikel hebt moeten doorploegen, inclusief de buitengewoon informatieve inhoud, zonder een tribune te vinden. Is misschien maar een metafoor Wim, dat had ik al geroepen. De link naar het artikel had ik ook al genoemd, zij het in wat minder handige vorm dan George.
Ironisch genoeg noem jij in je eigen – overigens voortreffelijke, proficiat, en ga zeker zo door – oktober 2021-verhaal twee namen van vogelaars die helemaal niets met de betreffende waarnemingen van doen hadden, nl. Gerard Ouweneel en wijlen Kees Tiemstra. Daar stoort toch ook niemand zich aan?
Verder denk ik dat Arnoud het niet zozeer over zijn “eigen geschiedenis” heeft, maar over de geschiedenis van het vogelen in Nederland. Wat is er op tegen om de aanstormende jeugd enig historisch besef bij te brengen?
Last but not least: ik vermoed natuurlijk een typisch Wimmiaans opzetje: balletje opgooien, kijken of ze het inkoppen. Is je weer gelukt, chapeau!
Gijsbert van der Bent · 13 december 2021 17:08
Leuk wat zo'n Ross' Meeuw toch altijd weer los weet te maken. Minstens tien jaar geleden heb ik, het terecht door Arnoud aangeduide omslagpunt indachtig, een artikel geschreven over Ross' Meeuwen en het bij vogelaars ingedaalde besef dat ze met meer zijn. Zal verdwaald zijn in de krochten van onze inmiddels oneindige website.
Max Berlijn · 13 december 2021 18:47
Vogel is vandaag niet (meer) gemeld.
Wietze Janse · 13 december 2021 19:04
Max, beide vogels zijn vandaag in België gemeld en gezien 🙂
Edwin Russer · 13 december 2021 19:47
Gijs, in die krochten kun je altijd nog e.e.a. terugvinden :-))
Wim Wiegant · 13 december 2021 20:38, gewijzigd 14 december 2021 14:18
Ted,
Het in mijn optiek “oneindig veel gewauwel” heeft veel met name dropping te maken. Als je dat acceptabel vindt, omdat je het “typisch Amerikaans” vindt, mij best. Als je 87% van de tekst van artikel inhoudelijk vind, heb je kennelijk een heel andere mening over wat inhoudelijk is dan ik…! Ik kom op 79% (ik heb woorden geteld), maar moet toegeven dat ik dacht dat het inhoudelijke aandeel veel geringer was! Ik lees de namen van Walter Ellison, Paul Miliotis, P.A. Buckley, Francine Buckley, Ken Harte, Guy Tudor, Roger Peterson (Halleluja..!), Philip Parsons, Hermon Weissberg, Tom Wills en dominee A. Wash. Ik weet niet of er vijf Amerikaanse vogelaars te vinden zijn die zich eraan storen, in Nederland is er in ieder geval één…!
Van alle gewauwel is natuurlijk deze geniale zin dan weer de allerbeste: “Birding (het blad wordt bedoeld) is threatening to devote an entire issue to the ornithosociology of The Ross' Gull, perhaps the most enchanting aspect of this hyperborean waif; we will defer to them.” Nog afgezien van de moeite die het kost om deze zin te begrijpen, dan wel correct te vertalen (“waif”= “wees, verdwaalde” en dus een romantisch woord voor “dwaalgast”), en te begrijpen waar “them” op slaat, ik vraag me sterk af of het bedoelde issue ook daadwerkelijk is verschenen…
In Nederland is er maar één vogel die in de buurt komt van deze Ross’ Meeuw: de Zwolse Sperweruil.
Ik moet na lezing van het artikel van Gijsbert van der Bent (slechts 36.000 views; dank je wel, Edwin) wel toegeven dat mijn kritiek op de geschiedkundige aantekeningen van Arnoud van den Berg over de impact van de American Birding Association onjuist was...!
Max Berlijn · 14 december 2021 05:24, gewijzigd 14 december 2021 05:25
Dank Wietze, was mij helemaal ontgaan. Wat een gruwelijk mooi beest.
Gijsbert van der Bent · 14 december 2021 12:46
Bedankt Edwin! Wat al een gewauwel.... ;-)
Ted Hoogendoorn · 14 december 2021 15:50
@Wim, gossie, woord voor woord, hoop werk, voorzetsels en lidwoorden soms in de wauwelbox, vaker in de inhoudbox, ik moet er niet aan denken. Bij de namen die je opsomt staan er zes die of ontdekker of achterafontdekker zijn, relevante info dus. Ook in DB zouden die namen gewoon voorbijkomen, of jij dat leuk vindt of niet. Als jouw name dropping-aversie zover gaat dat die zes met bijbehorende tekst in de wauwelbox beland zijn, dan zul je ze moeten overhevelen naar de inhoudbox. Zeker weten dat je percentage dan uitkomt op 83, zodat we alsnog akelig dicht bij elkaar zitten.
Fijn te horen dat je genoten hebt van de hyperborean waif-zin; maar dat them betrekking heeft op de redactie van Birding is niet bepaald een hersenbreker te noemen.
Nog fijner dat Arnoud eindelijk eens wat credits van je krijgt. Is hier sprake van het door hem en Gijs gebezigde O-woord, maar dan in de zin van de onderlinge bejegening? Ik mag het hopen. En Gijs, bedankt natuurlijk voor de broodnodige reminder, evenals Edwin. Ik moet tot mijn schande bekennen dat ik je heilige graal-verhaal niet meer paraat had.
Ja, die Zwolse Sperweruil was geweldig, maar geen nieuwe voor NL en voor flink wat twitchers hun tweede. Zou mijn keus niet zijn, vooral omdat vogelaars vaak een minderheid vormden te midden van (of achter) de opdringerige hobbyfotografen. Ik kan wel een andere vogel noemen die de magie van de Ross’ Meeuw van Newburyport benadert: de door Dirk Moerbeek in 1992 ontdekte Ross’ Meeuw van IJmuiden! Weliswaar de derde voor NL, maar dat maakt hem er niet minder magisch om.
Tot slot Wim, laat in je maandelijkse stukjes af en toe een naam vallen. Dat kun jij heel goed doseren, en veel van je lezers zullen dat kunnen waarderen. ;-)
Jan Hein van Steenis · 14 december 2021 20:52
@Ted: jouw typering van de Zwolse Sperweruil zou de mijne kunnen zijn. Ik ben er alleen in combinatie met de Swinhoes Boszanger geweest: dáár kwamen de vogelaars elkaar tegen!
@Wim: Dat Amerikaanse stuk over de Ross' Meeuw had inderdaad wel wat strenger geredigeerd mogen worden.
Zo lees ik "Holland" in plaats van "The Netherlands" – een fout die door de ToH-vogelaars natuurlijk ook wordt gemaakt, maar die kun je een fout in hun tweede (of zelfs derde) taal nog vergeven. Voor wie dat spijkers op laag water zoeken vindt: "Caligari Bay" (een heel enge baai in Italië?) is echt fout.
Wim Wiegant · 14 december 2021 21:52, gewijzigd 14 december 2021 22:48
Nog even en dan houd ik op.
Als je rustig het lemma Birdwatching in de Engelstalige Wikipedia leest, dan is mijn minder positieve visie ten aanzien van het overbelichten van de eigen rol in de wereldgeschiedenis van zowel bezoekers van de Ross' Meeuw in Massachusetts in 1975 als die van de vogeltechnische gebeurtenissen in Nederland in de winter 1978/79, toch niet helemaal onterecht...! Overtuigt u allen zelf...!
Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.
Forum spelregels
Dutch Birding Association beoogt met het forum in de fotogalerij de lezer een platform te bieden waarop informatief en inhoudelijk gediscussieerd kan worden over zeldzame en schaarse vogels. Het forum staat daarmee in het verlengde van het (semi-) wetenschappelijke karakter van het blad Dutch Birding.
Om het gebruik van het forum in goede banen te leiden, heeft Dutch Birding de volgende regels opgesteld: de moderatoren kunnen reacties verwijderen die
- een degelijke onderbouwing van de determinatie missen
- als beledigend of kwetsend kunnen worden ervaren door andere forumgebruikers
- off-topic zijn
- spam of reclame bevatten
- zij beschouwen als trolling
Auteurs die zich niet houden aan de bovenstaande regels krijgen een waarschuwing en bij herhaling van het overtreden van bovenstaande regels behoudt het DBA bestuur zich het recht voor om het account van de auteur te blokkeren.
De moderatoren hebben het recht om zonder opgaaf van reden, onder verwijzing naar de spelregels, reacties te verwijderen.
Erger je je aan het trollen van anderen, realiseer je dan dat met niet-reageren cq doodzwijgen het trollen het snelst stopt. Reageer niet! Sein de moderatoren in via foto@dutchbirding.nl, zodat zij gepaste actie kunnen ondernemen.