Noordse Boszanger

Phylloscopus borealis  ·  Arctic Warbler

Datum 17 oktober 2021
Locatie Schiermonnikoog
Fotograaf Thijs Glastra Thijs Glastra
Bekeken 7055 ×

Discussie

Max Berlijn  ·  18 oktober 2021  05:20, gewijzigd 18 oktober 2021  05:26

Mooi hoor, dit roepje idd NoBo maar bij deze weer meer SwiBo?

Jelle Scharringa  ·  18 oktober 2021  08:46

Ik hoor toch ECHT een plumbeitarsus bij "deze" !!?

Patrick Bouthoorn  ·  18 oktober 2021  09:52

Volgens mij ook geen borealis als je de andere geluidsfragmenten hoort. Typisch SwiBo denk ik. 

Johan van 't Bosch  ·  18 oktober 2021  10:08, gewijzigd 18 oktober 2021  10:16

De swibo staat op de tape die wordt afgespeeld. Dat staat in de toelichting. Bij de waarneming van Tim staat volgens mij de enige goede geluidsopname.

Tim Schipper  ·  18 oktober 2021  11:01

De vogel riep terwijl we aan het tapen waren met de 'titmix', waar ook roepjes van phyllo's op staan. Bij de opnames van Pim hoor je die mix (mezen en pallas), met zachter vier keer de bedoelde 'zip'. Ik heb bij mijn opname één van die roepjes geïsoleerd, en dus zonder alle herrie van de mix. Volgens mij past deze roep goed op Nobo, los van het uiterlijk waar later nog een beschrijving van volgt. Hopelijk is het zo wat duidelijker.

Frank Neijts  ·  18 oktober 2021  11:03

Plaatje 6 van de compilatie (linksboven is dan 1) laat met wat uitvergroten volgens mij 3 handpenversmallingen zien: Swinhoes heeft er 4..

Jan van der Laan  ·  18 oktober 2021  11:18

De opname van Tim laat m.i. inderdaad een Nobo horen.

Daarentegen deze foto van Pim Rijk, daar vind ik de handpenprojectie te kort voor Nobo en meer passend op Swibo. Buitenvlagversmallingen vind ik lastig te beoordelen op deze foto's. Gister had ik nog discussie met Steven Wytema over de lengte van p1. Ik meende die te zien op éém foto en wel voorbij de hp-dekveren. Steven vond dat juist p2. Na 10x goed kijken vond ik dat hij een punt had.

Frank Neijts  ·  18 oktober 2021  11:45

Op die foto van Pim zit de vogel toch net iets teveel naar je toe met het achtereind om die hpp echt lekker te kunnen beoordelen. Plaatje 5 van Thijs lijkt me dan wat dat betreft net iets betrouwbaarder (hoewel je daar de tertials net niet helemaal goed genoeg ziet..). Afgaande daarop zou de hpp rond de 70% zijn en volgens Nils (Adv. Bird ID Handb.) is dat de ondergrens van Noordse (70- 90%). Swinhoes heeft volgens Nils n hpp van 60-80% dus daar is n overlap.

P1 kan ik op geen enkele foto zodanig zien dat je de lengte kunt beoordelen. Tenzij op die van het vliegende beestje (rechtervleugel)? Misschien is t iets heel anders maar wellicht dat Thijs daar iets meer van kan maken?

Jan van der Laan  ·  18 oktober 2021  11:55

Wat je op de foto van de vliegende vogel ziet is zijn alula. Hij steekt als het ware zijn duim op.

Frank Neijts  ·  18 oktober 2021  12:02

Duidelijk Jan ..😎

Jan van der Laan  ·  18 oktober 2021  13:27

Als ik naar de 800+ (!) foto's op waarneming.nl kijk van de Swinhoes Boszanger dan zijn de drie buitenvlagversmallingen toch redelijk vaak en gemakkelijk te zien op de foto's. Dat is bij deze vogel niet het geval en daar ga ik mee met Frank. Tel daarbij de overlap in handpenprojectie bij op, dan is er geen reden meer aan de ID als Nobo te twijfelen.

Peter Adriaens  ·  18 oktober 2021  15:15, gewijzigd 18 oktober 2021  15:17

Ik vind het niet zo evident.

Heeft Noordse Boszanger bijvoorbeeld ooit zo van die tweekleurige poten (donker vooraan, bleek achteraan)?

Beide vleugelstrepen zijn erg breed en wit voor een NoBo en het koppatroon past beter op Swinhoes, met dat grillig gevormde teugelstreepje dat net voor het oog duidelijk ingeknepen is. Bovendien lijkt op sommige foto's de wenkbrauwstreep door te lopen over het voorhoofd, een effect dat je normaal niet krijgt op foto's van NoBo.

Er staat ook een reeks roepjes van NoBo op de titmix; zeker dat het niet die zijn die werden opgenomen?

Max Berlijn  ·  18 oktober 2021  16:17

Ik voel zoiets aankomen?

Frank Neijts  ·  18 oktober 2021  16:33

@Peter: op de foto’s 1, 2, 4 (die vooral) en 10 van de compilatie van Thijs, kun je (deels) het voorhoofd zien en daarop is geen doorlopende wenkbrauwstreep te zien. Op de foto’s 1, 2 en 10 is m.i. ook vrij duidelijk te zien dat de wbs ook stopt voor de neushaartjes..



Peter Adriaens  ·  18 oktober 2021  16:43

Op de meeste foto's van Thijs zie je een licht 'boogje' over de snavelbasis heen op het voorhoofd; dat is wat ik bedoel.

Jan van der Laan  ·  18 oktober 2021  16:58

Op ebird vond ik deze nobo met grijzig schenen en lichte 'kuiten'

Tim Schipper  ·  18 oktober 2021  17:13, gewijzigd 18 oktober 2021  17:18

@Frank, we dachten gisteren met het bekijken van de foto's inderdaad dat op de foto van de vliegende vogel P1 zichtbaar is, en concludeerden toen dat deze kort is. Misschien moeten we daar nog eens naar kijken nu wordt geopperd dat dit de duimvleugel is. Zelf zou ik een wat dikkere en iets donkerdere veer verwachten die niet verder komt dan de breedste vleugelstreep, wellicht kan @Jan uitleggen waarom hij denkt dat dit de duimvleugel is?

@Jan, ik vind de handpenversmallingen lastig te beoordelen zo, maar dat is nog wel iets om naar te kijken voor de beschrijving inderdaad. Voor wat verduidelijking, want snap je punt niet helemaal, je zegt: "Als ik naar de 800+ (!) foto's op waarneming.nl kijk van de Swinhoes Boszanger dan zijn de drie buitenvlagversmallingen toch redelijk vaak en gemakkelijk te zien op de foto's.", maar Frank zei daarvoor toch dat Swinhoes vier versmallingen laat zien? En waarom zou het niet goed zichtbaar zijn van deze versmallingen pro Nobo zijn?

@Peter, de tweekleurige poten zijn volgens mij wel bij meer vogels te zien, zoals deze (vooral goed zichtbaar op de één na laatste foto). 

Verder eens dat de vleugelstrepen en het koppatroon (deels) Swinhoes-achtig overkomen, maar sluiten Nobo m.i. niet uit. We zaten gisteren erg te stoeien met de verschillende indrukken die de vogel maakte op de foto's en juist door de dingen die je noemt was onze aanvankelijke ID ook Swinhoes, totdat 'ie begon te roepen...

Dingen die volgens ons wel beter op Nobo passen: Groezelige oorstreek, lange snavel, korte P1 (als dat klopt) en de lange hpp (mogelijk in overlap). Daarnaast werden donkere ondersnavel en lange onderstaartdekveren nog als pro Nobo genoemd.

Over de roepjes: Dat is met zekerheid niet afkomstig van de titmix, gecheckt met de mix ernaast en op die plek zitten geen Nobo roepjes. Daarnaast zijn de roepjes van de tape nog veel harder, kon je in het veld duidelijk horen dat de roepjes vanuit de bosjes kwam (vogel niet zien roepen overigens) en is de roep later nog zo'n 4-5x gehoord toen de tape niet aan stond.

@Max, volgens mij is de documentatie (incl. roep) van deze vogel al een stuk uitgebreider dan de Texel-vogel en lijkt me dus niet echt vergelijkbaar. 


Frank Neijts  ·  18 oktober 2021  18:07

@Tim: ik ging ervan uit dat Jan zich hier gewoon ‘versprak’ aangezien alleen al op de foto’s van de Swinhoes die op deze site staan, overduidelijk 4 versmallingen te zien zijn.. Jullie vogel heeft naar mijn idee slechts 3 versmallingen al geef ik onmiddellijk toe dat dit vrij lastig te zien is.

Jan van der Laan  ·  18 oktober 2021  18:11, gewijzigd 18 oktober 2021  18:25

@Tim

Ik bedoel natuurlijk vier (X) buitenvlagversmallingen bij Swinhoes en drie (X-1) bij Nobo. Hoe dan ook, het zorgt er voor dat je dat op foto's van Swinhoes die verspringingen duidelijker cq makkelijker te zien zijn t.o.v. Nobo. Immers, Swibo heeft er één meer.

En het is de alula en niet p1 omdat de top van p1 ongeveer samenvalt met de langste handpendekveer. De veer op de foto haalt dat bij lange na niet, bovendien zit p1 onder de vleugelboeg en p2, terwijl de alula er bovenop ligt. De functie van de alula is om luchtstromingen te corrigeren om zg overtrek te voorkomen. Overtrek is dat onder bepaalde hoek de vleugel geen lift meer heeft. In de pioniersdagen van het vliegen (gebroeders Wright, Lilienthal, Bleriot) kwam overtrek wel eens voor op slechts één vleugel en dan kwam het toestel in een zg overtrek-vrille, vergelijkbaar met een draaiend esdoornzaadje. 

Frank Neijts  ·  18 oktober 2021  19:36

@ Jan: Hoe scherpzinnig en interessant je verklaring voor dat 'liftende' veertje ook is,  als het gaat om de ware 'identiteit' ervan ben ik geneigd er anders over te denken. Duidelijk is te zien dat het veertje tussen de toppen van de middelste en grote dekveren zijn basis vindt, feitelijk zelfs n stuk dichter bij de grote dan de middelste. De alula zit echter relatief gezien een flink stuk hoger, je kunt dat hier duidelijk zien. Al met al geloof ik dat de foto dus toch p1 toont en dat die dus relatief kort is. (En als je googlet op 'flying phylloscopus' zie je best veel foto's van Phyllo's met zo'n uitstekend p1-tje..)

Jan van der Laan  ·  18 oktober 2021  20:01, gewijzigd 18 oktober 2021  20:13

@Frank, mooi dat een foto verschillende geïnterpreteerd kan worden. Ik ben er niet 100% zeker van natuurlijk, maar als je naar de foto linksboven van de alula/p1 foto kijkt, zie je duidelijk de alula. De top van de alula gaat nét voorbij de onderste vleugelstreep. De top van p1 zou ongeveer op de top van de handpendekveer moeten liggen. Op de  alula/p1 foto is de uitstekende veer net iets voorbij de vleugelstreep en niet voor de hpdv. Op deze foto kun je de ligging zien van de alula en van p1.

Gijs Woldhek  ·  9 januari 2022  18:56

Hoorde eergisteren hier in Groningen een geluid wat ik nog nooit had gehoord. Na wat zoeken kan ik alleen maar het "rits"roepje van een noordse boszanger vinden wat exact overeenkomt met wat ik hoorde, 3 x achter mijn huis in het struweel. (vanwege de weersomstandigheden na 10 minuten er de brui aan de gegeven) Aangezien ik niks heb gezien en kunnen opnemen en het wel heel erg buiten de tijd valt dat ze worden waargenomen, graag suggesties. (geen waterspreeuw)

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?