Balkanvliegenvanger

Ficedula semitorquata  ·  Semicollared Flycatcher

Datum 7 mei 2021
Locatie Veluwe
Fotograaf Folkert Jan Hoogstra Folkert Jan Hoogstra
Bekeken 8773 ×

Discussie

Wim Wiegant  ·  8 september 2021  23:08

Wat een kei-gaaf geval...!
Jammer dat de vogel niet bezocht mocht worden, maar wel begrijpelijk. 

Broedende Brilgrasmus (in Duitsland) is nog net iets minder buitenaards dan deze, zou ik denken... Dat broedgeval is wel gelukt, dacht ik. 

Max Berlijn  ·  8 september 2021  23:55, gewijzigd 10 september 2021  07:35

Geen verwijt aan jou (FJ) of Gijs maar ik zou niet kunnen beoordelen dat het begrijpelijk is dat de werkgever van Gijs of Staatsbosbeheer een goede verdedigbare keuze heeft gemaakt jullie te weerhouden het bekend te maken. Was het een kwetsbaar gebied? Broeden er zeldzame soorten? Of komen er zeldzame planten voor? Zo nee dan is deze vogel toch niet anders dan de in het verleden bezochte Withals of Kleine Vliegen? De vogel voldoet wat betreft de lengte van zijn verblijf ook niet aan de eisen van een territorium? Staatsbosbeheer financieren wij allemaal met ons belastinggeld mogelijk zou die organisatie daar eens meer aan kunnen denken bij hun optreden naar buiten toe (dat speelt bij veel meer zaken dan alleen bij het eventueel bekend maken van deze vogel waar veel mensen plezier aan hadden kunnen beleven). Ik wist overigens niet dat het daadwerkelijke hol van de voorjaars Dwerguil bekend was? Broodje aap verhaal van Staatsbosbeheer? Staatsbosbeheer maar ook organisaties als Natuurmonumenten staan helaas goed bekend om het onlogisch afsluiten van gebieden terwijl ze juist ook moeten opkomen voor de publieke zaak en natuurgenot op momenten dat dit kan, of is het allemaal te veel moeite voor de heren en dames boswachter/opzichter? (zie vooral het laatste gedeelte van het Trouw artikel). Tevens gaan er in de “wandelgangen in het veld” verhalen dat meer twitchers deze vogel gezien hebben buiten jullie om? Gefeliciteerd ermee overigens, gaaf geval natuurlijk.

Folkert Jan Hoogstra  ·  9 september 2021  00:41

Staring advies valt in deze niets te verwijten. Ze dienen zich te houden aan de overeenkomst met SBB. Ondanks dat hebben ze nog voor ons geprobeerd om iets te regelen, maar de betreffende boswachter wilde geen uitzondering maken. Daarbij werden dus de verstoring bij een nest van Rode Wouw en de omstandigheden bij de Dwerguil voor genoemd. Ik ben nog bij die Rode Wouw, nog bij die Dwerguil geweest dus heb geen idee wat daar dan precies gebeurd is. Ik ken alleen de verhalen. 


Ik ben wel heel benieuwd naar dat gerucht over andere twitchers. Ik heb het de afgelopen maanden lastig gehad in gesprekken met bevriende vogelaars om niks over deze vogel te zeggen. Ook weet ik zeker dat Gijs en Willem niemand iets hebben verteld. Het zou wel een hele zure nasmaak geven mocht er via andere wegen toch iets uitgelekt zijn, waarbij bepaalde mensen bevoorrecht zijn terwijl anderen in het duister zijn gehouden.


Wat betreft het gerucht over het broedgeval: daar weten wij niets van. Gijs heeft onder de favoriete zangpost een tijd lang een vuilniszak laten liggen om zo eventueel nog meer dna samples te verzamelen. Al snel bleek dat er geen nieuwe poepjes meer bij kwamen en ook het holletje waar de vogel binding mee had was verlaten. Dit is op meerdere latere rondes gecheckt. In de tijd dat de vogel er wel zat waren er geen vrouwelijke vliegenvangers in de buurt. 

Dan zou de vogel al moeten zijn verplaatst en vervolgens herontdekt door mensen buiten Staring Advies om. In dat geval reist dan alsnog de vraag waarom toen niets bekend gemaakt is aan het grote publiek. 


Wim Wiegant  ·  9 september 2021  09:34

De "wandelgangen in het veld", Max, zijn natuurlijk nog onbetrouwbaarder dan Russische nepnieuwsverspreiders...

Folkert Jan Hoogstra  ·  9 september 2021  11:26

Blijkbaar was er dit jaar ook een enorme influx van deze soort in Noord Italië (Andrea Corso op facebook bij de post van Remco Hofland in Global Rare Bird Alert)

Martijn Verdoes  ·  9 september 2021  23:14

Wegenbelasting, waterschapsbelasting, onroerende zaakbelasting, loonbelasting, hondenbelasting, rioolbelasting... Je kunt het zo gek niet bedenken... Maar dat we kennelijk ook Max-moet-nondeju-alles-kunnen-zien-belasting betalen wist ik ook niet.... 😜


Waanzinnige ontdekking en mooi gedocumenteerd! 

David Uit de Weerd  ·  10 september 2021  03:41

Gaaf geval! 

@Max: je bekijkt het nu redelijk vanuit je eigen perspectief en belang. Ik begrijp de gemaakte afwegingen prima. En fijn dat niemand bevoordeeld is/lijkt. Van tevoren weet je niet hoe lang zo'n vogel blijft zitten. En de aanloop bij een zeldzame vogel is, wat ik af en toe zie (ik bezoek tegenwoordig nauwelijks zeldzaamheden), best 'bijzonder'.

Max Berlijn  ·  10 september 2021  09:01, gewijzigd 10 september 2021  09:04

Als ik jullie reacties zo lees vraag ik me af of dit een forum is van DB, zijn wij echt lid van dezelfde club? Nogmaals (en dan hou ik er over op), voor SBB is het het makkelijkst om niets bekend te maken, geen risico, geen werk. Hek, draadje er om heen en je afnemers van opdrachten de mond snoeren (en hooguit wat ingewijde laten kijken?). Maar in de media zie ik dan wel weer allerlei leuke (vaak) dames in SBB jasjes rondlopen (vaak op plekken waar wij niet mogen komen) die enthousiast vertellen hoe mooi het er allemaal is. Publieke organisaties dienen afwegingen te maken tussen de mogelijkheden van natuurbeleving en bescherming en niet dat laatste misbruiken om het eerste te laten (en daardoor minder werk hebben). Gelukkig zaten blijkbaar de door mij getwitchte zingende Kleine en Withalsvliegevangers buiten de invloedssfeer van hen. Ik heb bij die twitches nooit het idee gehad iets verkeerds te hebben gedaan. Wie weet gaat een volgende Balkanvlieg op een bereikbare plek zitten?? maar ja of er nog es zo’n influx komt??

Jan Hein van Steenis  ·  10 september 2021  09:09

Ik vind het opvolgen van adviezen van terreinbezitters en rijksoverheden belangrijker dan mijn lijst.

Fraai geval hoor – en in twee jaar twee gevallen geeft de burger moed.

Peter de Knijff  ·  10 september 2021  09:21

Exact Jan Hein.

Hopelijk zijn deze twee gevallen ook een goede aanleiding om weer eens te kijken naar de door ons gevreesde hybride optie welke voor verwarring zou kunnen zorgen. Onze kennis daarover kan volgens mij wel weer een opfriscursus gebruiken (tip voor de redactie!).

Max Berlijn  ·  10 september 2021  11:52, gewijzigd 10 september 2021  12:15

@JH, De begrippen “terreinbezitters (en Rijksoverheden in mindere mate)” hebben na bijna 30 jaar zuid-Limburg voor mij een heel andere lading gekregen 🥴 (maar lees over hun optreden even de link van Bijlsma na in mijn vorige posting) en @Martijn ook die abonnementen probeer ik elk jaar op te zeggen maar dat is nog niet gelukt 😀 (grap niet van mijzelf)

Eduard Sangster  ·  10 september 2021  12:06

Max is kritisch op de argumentatie van SBB en dat mag, want SBB wordt (deels) met publiek geld betaald. Anderen reageren daarop door te zeggen dat besluiten gevolgd moeten worden. Dat is wat anders…

Ik vind dat Max een terecht punt opwerpt. De vraag dient zich vervolgens aan: wat willen/kunnen/moeten we als DB met recente besluiten van terreinbeheerders?  Hoe kunnen we (nog meer) onze invloed pakken, zodat, als het kan, vaker wordt gekozen voor maatwerk in plaats van geheim houden/afsluiten? Wat kunnen we het bestuur meegeven in deze?


Hierbij rekening houdend met zaken als:

-        Beeldvorming door slechte voorbeelden Rode Wouw (oorzaak: fotograferen die langdurig te dichtbij staan) en Dwerguil (wat is hier het verhaal dat rondgaat?). Hier staan genoeg voorbeelden tegenover die wel goed zijn gegaan.  

-        De toenemende aantallen vogelaars bij zeldzaamheden en de druk die hierbij ontstaat op het gebied en de vogel

-        Twitchers, wrn.nl-vogelaars en fotografen gedragen zich anders, wat kunnen we hier mee in ons advies richting terreinbeheerders?

-        Trots/gastvrijheid vs beschermen/afsluiten ?

Peter de Knijff  ·  10 september 2021  12:19

Die financiele argumenten zijn niet echt serieus hoop ik. Het is toch niet zo moeilijk om gewoon te accepteren dat anderen een afweging hebben gemaakt welke voor ons deze keer ongunstig uitpakte?


Jan van der Laan  ·  10 september 2021  14:06

Dat is best lastig, Peter, maar laten we ons troosten met de gedachte dat de soort in Nederland kan en dat er best nog wel eentje kan komen. In de tussentijd de kenmerken goed leren en het geluid in je hoofd opslaan.

Folkert Jan Hoogstra  ·  10 september 2021  17:14

Ik ben het in deze ook met Max eens. Ambtenaren (dit ben ikzelf ook) en dus ook SBB staan in dienst van de burger en niet andersom. 

Daarbij dient natuurlijk altijd een afweging gemaakt te worden tussen het plezier voor de één en schade voor de ander. Elke boswachter/tereinbeheerder maakt daar een andere afweging in. Er zijn nu eenmaal personen die per definitie een hekel hebben aan twitchers en van een muis (er staan wellicht wat mensen net naast het pad) een olifant maken (het hele bos wordt vetrapt en alle flora en fauna gaat eraan).

Het contact tussen mij en de beheerder is via via gegaan. Wat er precies gezegd is en op welke toon dit gegaan is weet ik niet. Ik weet alleen dat de situatie omtrent de Rode Wouw en de Dwerguil naast de afspraak die op papier staat over bijzondere soorten als argument is genoemd. Wat er volgens de betreffende beheerder precies mis gegaan is weet ik dus niet.

Wat wij in ieder geval kunnen doen is ons bij twitches in natuurgebieden zo goed mogelijk gedragen en elkaar blijven aanspraken op gedrag dat mogelijk schadelijk is en een negatief imago kan veroorzaken. Een eenmaal ontstaan negatief imago is zeer lastig weer weg te nemen, maar hoe meer we het kunnen voorkomen hoe beter. 

Een ander lastig punt is langdurig aanwezige fotogenieke subzeldzaamheden. Vroeg of laat gaat het daar toch mis. Denk dus twee keer na voordat je zoiets met het grote publiek deelt dat zodra er wel een hele harde klapper valt we welkom zijn. 

Wie weet kan onze voorzitter daarnaast eens contact opnemen met natuurmonumenten en/of SBB om het één en ander te bespreken zonder dat er een specifieke twitch is. Dat er bijvoorbeeld bij voorbaat bij SBB al duidelijk is welke acties DB onderneemt om problemen te voorkomen. 

Max Berlijn  ·  10 september 2021  22:09

👍🙏

Max Berlijn  ·  26 oktober 2021  14:05, gewijzigd 26 oktober 2021  14:13

De super actie van de personen die alles geregeld hebben rond het zien van de recente Renvogel (ik kon helaas niet, kost zeker wat inspanning maar dan heb je ook wat) geeft aan hoeveel mensen er een niet te evenaren plezier aan hebben beleeft, zonder problemen en zonder negatieve gevolgen voor de omgeving en vogel. Ik hoop dat men bij SBB dit ook allemaal ziet en leest en dat dit een positieve invloed heeft op toekomstige bezoekjes aan zeldzaamheden in hun gebieden, uiteraard wel wanneer het verantwoord kan. Een donatie van de bezoekers goedkomend aan het gebied of gerelateerde zaken is hierbij geen probleem (iedereen kocht immers een kaartje). Zo kan het dus ook….🤔

Folkert Jan Hoogstra  ·  14 april 2022  16:50

4 april de eerste voor Slovenië (balkan rare birds facebook).


Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?