Krakeend

Mareca strepera  ·  Gadwall

Datum 15 april 2020
Locatie Wieringermeer
Fotograaf Fred Visscher Fred Visscher
Bekeken 5296 ×

Discussie

Peter de Knijff  ·  15 april 2020  19:37

Mijn eerste indruk is dat het geen zuivere koffie is. Als ik af ga op o.a. de foto's van de Guide to the sex and age of European ducks, dan zie ik aardig wat issues die niet kloppen voor een zuivere Krakeend. Mijn eerste indruk is dat er aardig wat vrouwtjes Wilde eend invloeden zijn te zien.

Om zeker te zijn moeten we natuurlijk naar meer Krakkers in vlucht kijken, maar misschien het jij dat al gedaan?

Fred Visscher  ·  15 april 2020  20:49

Klopt Peter, dat heb ik al gedaan (wekelijks zelfs). Dit is dus een 2kj vrouw hè, en dus geen adult die je wellicht voor ogen hebt..? Hier een ander voorbeeld van een eerste winter vrouw (geen verschillen los van de vreemde als hierboven..). Wilde eend vrouw heeft deze veren ook niet op die plek dus ook met een hybride was dit niet gebeurd. Er is zeker nog wat variatie bij Krakeenden maar dit heb ik dus nog nooit gezien.

Rinse van der Vliet  ·  15 april 2020  22:08

Bijzonder Fred. De afwijkende binnenste grote en middelste dekveren die nu brede lichte zomen hebben zouden normaal gesproken helemaal zwart moeten zijn (met hooguit een heel smalle lichte top). Zou er misschien een pigmentstoornis kunnen zijn?

Fred Visscher  ·  16 april 2020  08:01

Goede mogelijkheid Rinse! Het lijkt zelfs vaker voor te komen zie ik. Dus valt het binnen de variatie of is het een "afwijking" die vaker voorkomt..? Het zal niet de best onderzochte eend in de wereld zijn dus ik voel weer een nieuw projectje aankomen. ;-)

Fred Visscher  ·  16 april 2020  08:32, gewijzigd 16 april 2020  08:40

Klein stukje controle werk geeft mij al sterk de indruk dat het gewoon past op de soort, zie hier alweer eentje..! Hier zitten er een paar tussen.

Fred Visscher  ·  16 april 2020  21:49

@Rinse en Peter, vandaag drie keer een vrouw Krakeend gefotografeerd in vlucht (als je met de auto stopt gaan ze al..) en alle drie hadden ze op dezelfde plek deze veren met lichte zomen. Ongelooflijk, het was mij nooit opgevallen, maar het hoort dus bij de soort..

Peter de Knijff  ·  17 april 2020  17:38

Was zelf ook aan het spitten gegaan, en je hebt gelijk. Lijkt redelijk normaal te zijn. 

Fred Visscher  ·  17 april 2020  19:21

Vandaag zag ik het ook bij adulte vrouwen en heb ik Sébastien Reeber (Wildfowl 2015) maar even benaderd. Hier zijn antwoord; Hi Fred. Yes nearly all females show such moult pattern in the genus Anas (and Aythya at least), and in both ad. and first winter. This is part of the moult that occurs between february and may ( = prealternate moult). It usually includes many body feathers and tertials, as some secondary coverts. Usually, the replaced coverts are more often on the inner side of the wing, but I agree that the location of this moult on the wing has to be more precisely studied ! Actually, all books about moult just state that the wing part of this moult starts from the inside and goes outwards, which is not exactly true !

Peter de Knijff  ·  17 april 2020  20:25

Hmm, ik wist dat er bij die eenden nog heel erg veel te leren was, daar is dit een fraai bewijs voor. Leuk!

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?