Bruinruggoudmus

Passer luteus  ·  Sudan Golden Sparrow

Datum 29 maart 2017
Locatie Oued Jenna, Western Sahara, Marokko
Fotograaf Max Berlijn Max Berlijn
Bekeken 7759 ×

Discussie

Robert van der Meer  ·  6 april 2020  12:54

Leuke foto. In september-oktober 2016 zat er eentje op de noordpunt van Texel. Nog steeds een van mijn leukste escapes in Nederland (of, of... 😉). 

Max Berlijn  ·  7 oktober 2021  12:41, gewijzigd 7 oktober 2021  12:42

Tja, zou best wild kunnen zijn toch?

Julian Overweg  ·  8 oktober 2021  00:27, gewijzigd 8 oktober 2021  00:28

De meest extreme dwaalgasten die bij ons opduiken behoren misschien wel juist tot de soorten waarvan 'wij' heel voorbarig vinden dat ze weinig 'vagrancy potential' hebben (en dus bij voorbaat niet serieus te nemen zijn als dwaalgast). Da's volgens mij een gevaarlijke self-fulfilling prophecy waarmee we echte mega's als escapes de boeken in laten gaan. In essentie niet anders dan een situatie waarbij een beginnende vogelaar die elke overvliegende roofvogel klakkeloos als Buizerd bestempelt desgevraagd beargumenteert: "Ik zie nooit andere roofvogelsoorten dus dan moet het wel een Buizerd zijn". Terecht dat de Indische kievit aanvaard is maar de vogel waar Robert naar verwijst en de Azuurmees van Bergen horen natuurlijk ook gewoon op de Nederlandse lijst... :)

Peter de Knijff  ·  8 oktober 2021  08:15

Volgens mij laat het groeien van de Nederlandse lijst de afgelopen 40 jaar toch iets anders zien dan het door jou gevreesde donkerste scenario.  Ook gaat de vergelijking met een beginnende vogelaar mank. “Hen’s” gebrekkige kennis is de oorzaak van “hen’s” beperkte lijst, niet het verschil van inzicht tussen een lijstbelanghebbende en een degelijke commissie.

Julian Overweg  ·  8 oktober 2021  13:13, gewijzigd 8 oktober 2021  13:57

@Peter: "Volgens mij laat het groeien van de Nederlandse lijst de afgelopen 40 jaar toch iets anders zien dan het door jou gevreesde donkerste scenario."

Zou je durven uitsluiten dat we soorten op onze lijst missen doordat ze niet goed 'voelden' bij diegenen die beslissen over inheems en uitheems ("dit geval zou wel heel extreem zijn als dwaalgast; de soort staat niet bekend als trekker dus zal een escape zijn")? Ik zeg trouwens niet dat de genoemde vogels géén escapes waren. Dergelijke twijfelvogels illustreren vooral waarom we van statusbeoordeling af zouden moeten willen. Het dient geen doel behalve dan dat het makkelijker is voor het telspel. Het telspel zou los moeten staan van de CDNA/CSNA/de "lijst met alle in Nederland waargenomen vogelsoorten" en de ranking op Waarneming.nl (gebaseerd op datzelfde telspel) zou los moeten staan van de persoonlijke en gebiedssoortenlijsten. Als je een lijst onderhoudt met álle Nederlandse vogelsoorten dan kun je geen uitzonderingen maken door (veronderstelde!) escapes en exoten weg te laten. Als je een website beheert die álle natuurwaarnemingen verzamelt dan zou elke waarneming even zwaar moeten wegen in de lijsten (dat de waarneming op basis van sporen was of met behulp van de cameraval gebeurde maakt niet uit). Vastgesteld is vastgesteld. Vervolgens kun je uiteraard vergelijkmodules maken aan de hand van die lijsten en een soort telspelcomissie aanstellen. Een CDNA zou zich echter niet met statusbeoordeling bezig moeten willen houden. Het is onhoudbaar en dient geen wetenschappelijk doel.

"Ook gaat de vergelijking met een beginnende vogelaar mank. “Hen’s” gebrekkige kennis is de oorzaak van “hen’s” beperkte lijst, niet het verschil van inzicht tussen een lijstbelanghebbende en een degelijke commissie".

Nee hoor, de vergelijking van de essentie is hetzelfde. Dat is wat ik schreef. In beide situaties wordt een oordeel gebaseerd op een op kansberekening gebaseerde vooringenomenheid.

Je mag van mij overigens best wel "hij" of "hij/zij" zeggen. Ik ben dan wel vasthoudend maar zeker niet woke. ;)

Folkert Jan Hoogstra  ·  7 september 2023  08:25

Zonet komt een bericht door van een Bruinruggoudmus op Sien (Frankrijk). Zou er toch iets aan de hand zijn met die soort na ook al wat meldingen in Spanje en Gibraltar..

Jan Hein van Steenis  ·  7 september 2023  11:54, gewijzigd 7 september 2023  11:54

Bedoeld is Île-de-Sein, Bretagne.

Sander Bruylants  ·  7 september 2023  15:38

Op Faune-france staat al een BOC. Vogels werd blijkbaar al gezien en gefotografeerd vorige vrijdag door bewoners van het eiland 

Max Berlijn  ·  9 september 2023  09:19, gewijzigd 9 september 2023  09:24

Ik weet niet of deze soort in staat moet worden geacht zo ver te verdwalen? Ze zitten nog net in de westelijke Sahara maar is dat niet het maximum wat je moet verwachten? Ook zijn oostelijke “neefje” kent bijv gevallen buiten het bekende verspreidingsgebied (hoofdstad Riyadh, Israël) maar die worden ook toegeschreven aan escapes. Beide zijn gewilde kooivogels.

Eduard Sangster  ·  20 november 2023  09:57, gewijzigd 20 november 2023  18:47

Het eerste geval van deze soort is gemeld op Sao Vicente en het is meteen een broedgeval: 14 adulte vogels en 11 juvenielen.

Tevens op Sao Vicente (zelfde plek?) is de eerste Roodbekwever voor de Kaap Verden en, indien aanvaard, voor de WP.

EDIT: idd zelfde plek

Max Berlijn  ·  20 november 2023  16:34, gewijzigd 20 november 2023  16:55

Ik had vorig jaar die Quelea's (Roodbekwever) tussen Goudmussen (Sudan Golden Sparrow) in west Senegal dus dat lijkt me een prima kandidaat voor een eerste voor de WP.

Eduard Sangster  ·  26 november 2023  21:39

Bericht vanaf de Canarische Eilanden: category A Sudan Golden sparrow relocated today on Gran Canaria.

Rubén Barone  ·  2 december 2023  12:02

Hi.

In my opinion, at least the early records of Passer luteus for the Canary Islands must be due to birds escaping from captivity (sometimes people have this sparrow as a pet in the islands), but this very recent one in Gran Canaria and probably one previous from Fuerteventura are real, natural arrivals, knowing that the species is expanding between the northern Mauritanian borders and Western Sahara, and also that there is at least one record for the Cape Verdes...

Best regards. 

Frank Neijts  ·  2 december 2023  12:49

@Ruben: What makes you so sure that the earlier records must have been escapes and the recent one(s) are “..real natural arrivals”? What are the differences between these records or what has changed?

Rubén Barone  ·  2 december 2023  13:55

Well, I have explained that in the recent past (e.g. in the 80s and 90s) it was not so rare to find Passer luteus in cages, at least in some islands. I know cases of people who had this bird in captivity in Tenerife. On the other hand, until recent years the species was not so common in the southern fringe of Western Sahara and North Mauritania like today. If you check the classic literature of early explorers of the local birdlife in Northwest Africa, like José Antonio Valverde in the 50s (he visited wide areas of the old "Spanish Sahara"), there were almost no records of this sparrow. 

Best regards. 

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?