Kumliens Meeuw

Larus glaucoides kumlieni  ·  Kumlien's Gull

Datum 16 maart 2020
Locatie bollenvelden Julianadorp, Noord-Holland
Fotograaf Arnoud B van den Berg Arnoud B van den Berg
Bekeken 7648 ×

Discussie

Arnoud B van den Berg  ·  16 maart 2020  21:31, gewijzigd 16 maart 2020  21:31

'stage 1' (cf Howell) ?

Enno Ebels  ·  16 maart 2020  22:12

Op basis van de lichte subterminale band op de top van p9 zou ik eerder zeggen 'Stage 2' (en dan aan de lichte kant van het spectrum). Bij 'Stage 1' is er volgens Howell & Mactavish (Alula nr 1, 2003) alleen sprake van donkere tekening op de vlagen van de buitenste handpennen en zijn de toppen ongetekend.

Mars Muusse  ·  16 maart 2020  22:21

Als je een vogel wilt scoren op de schaal van Howell & Mactavish moet het wel om een adult gaan. Dat is deze vogel nog niet. Misschien nog een jaartje wachten...

Arnoud B van den Berg  ·  18 maart 2020  08:57

Inderdaad zie ik op tegenlichtfoto's van de bovenvleugels niet alleen een vaag subterminale bandje op de p9 (dan dus 'stage 2') maar zelfs iets als een hint van een bandje op p8 en p7. Realiseerde me overigens niet dat hij hier al voor de vierde achtereenvolgende winter aanwezig is.

Dick Groenendijk  ·  18 maart 2020  11:33, gewijzigd 18 maart 2020  11:33

Ik ben de meeuwendraad een beetje aan het kwijtraken (voor zover ik die voor meeuwen überhaupt al ergens gevonden had). Als de vogel hier voor een vierde winter zit, dan is de vogel toch een 5kj en in principe toch adult? En zelfs als deze vogel dus tekenen van onvolwassenheid heeft en/of subadultheid, dan nog zijn de waargenomen kenmerken (zoals donkere tekening op buitenvlaggen en subterminale bandjes) toch niet te verklaren als tekenen van nominaat glaucoides? Juist/zelfs voor onvolwassen kumlieni zouden donkere buitenvlaggen op de buitenste handpennen toch juist een sleutelkenmerk zijn? 

@Mars: ik heb geduld zat en ga met alle plezier een jaartje wachten (al is het alleen maar omdat de Atlantic Odyssey waar ik in 2020 mee zou meegaan een jaartje is uitgesteld), maar ik snap de logica van dat jaartje wachten niet in relatie tot deze vogel.


Max Berlijn  ·  18 maart 2020  11:48, gewijzigd 18 maart 2020  11:51

Het enige wat ik wel begrijp uit de discussie is dat de donkere gedeelten op de buitenste handpennen bruin is i.p.v grijs wat die veren dus niet adult maakt toch?

Arnoud B van den Berg  ·  18 maart 2020  13:08, gewijzigd 18 maart 2020  13:13

@Max: als je de foto's in Howell & Dunn (2007) erbij pakt, zie je dat bij adulte kumlieni niet alleen de hoeveelheid ('stages') van het donker in de buitenste handpennen variabel is maar ook de kleur.

De auteurs stellen dat 'third cycle' Kumliens op basis van dezelfde kenmerken van nominaat Kleine Burgemeester verschilt als adulte. Vanaf dat moment (4kj) zou je dan alleen Kumliens met ongetekende witte vleugelpunten nog met Kleine kunnen verwarren.

Geen idee in hoeverre je rekening moet houden met 'hybriden' maar dat lijkt me bij 'ondersoorten' per definitie niet nodig: het gaat erom naar welke kant de balans doorslaat.

Mars Muusse  ·  18 maart 2020  23:06

@Dick: Voor wat betreft deze vogel in Julianadorp zou ik de tint van het pigment op de primaries typeren als "vaalbruin". Dat lijkt me een kleur die past bij een onvolwassen kleed, en dat wordt ondersteund door het feit dat die tint terug te vinden is op de greater primary coverts, een locatie waar doorgaans sub-adulte kenmerken nog lang zichtbaar zijn bij meeuwen en waar je bij een volledige adulte vogel uit de glaucoides groep sowieso geen tekening zal verwachten.
Over kleur valt te discussiëren, maar ik zou het iig geen 'grijstint' noemen vooralsnog. Van meeuwen is bekend dat die bruine tonen van het onvolwassen kleed nog kunnen verdwijnen wanneer een vogel volledig adult is (en dat zal dus iig wel zo zijn volgend jaar bij de coverts verwacht ik, maar er zijn soms echt trage individuen).


http://www.gull-research.org/hg/2011d/mjaublue.html
ter illustratie, een argenteus zilvermeeuw uit België b[MJAU], die net zo oud is als de Julianadorp vogel. Al dat bruin bij deze zilvermeeuw zal nog verdwijnen, en dat zou ook nog wel eens kunnen gebeuren bij de Julianadorp vogel (hoewel het me zou verbazen als er van dit patroon helemaal niets meer te zien zal zijn volgend jaar). 
Dick, ik zou met de boot gewoon even aanleggen in Julianadorp, want een leuke en tamme  vogel is het en blijft het.

Arnoud B van den Berg  ·  20 maart 2020  08:57, gewijzigd 20 maart 2020  08:59

Bruce Mactavish deelde me op basis van deze foto mee: 

"Yes I understand everyone’s confusion over this bird. Something is not right."

"Initial reactions often work best. The bill looks very adult like. The dark gray running up the leading web of the wing all the way to primary coverts on P8-P10 basically never happens on an adult Kumlien’s.  The clean gray upper parts, very clear iris and perfectly coloured adult -like bill do not fit this primary pattern. While it is hard to imagine such dark primaries on any age of glaucoides, there is something unusual about this bird that makes it very odd for a Kumlien’s.  Maybe tomorrow I’ll look for more pictures of it on the internet."

Wordt vervolgd / to be continued.

 


Martijn van Tol  ·  23 maart 2020  12:33

Is er nog een vervolg, Arnoud? Ik ben erg nieuwsgierig.

Mars Muusse  ·  23 maart 2020  14:09

Ik ben bang dat er niet veel meer te zeggen valt dan “there is something unusual about this bird that makes it very odd for a Kumlien’s”. Het probleem is/blijft tweeledig:

-          We definiëren een taxon kumlieni en geven aan dat een adulte Kleine Burgemeester met tekening op de handpennen behoort tot kumlieni. Maar: deze vogel is geen adult, dus wat doen we?

-          We definiëren voor het taxon kumlieni alléén het adult kleed, en doen dat ook nog eens voor maar één kenmerk. Welke kumlieni definitie geldt voor de overige kleden? Wat doen we met intermediaire adulte beesten die secondaire kenmerken vertoont van glaucoides (iris speckling, grey-tone, F1/F2 nazaten met enige handpentekening)? Waar ‘eindigt’ kumlieni en waar ‘begint’ thayeri?  

Afspraken maken dus… En dat is op populatieniveau nog wel te doen, maar voor individuele beesten waar je een "100% zeker stickertje" op wilt plakken erg lastig ben ik bang.


Arnoud B van den Berg  ·  29 november 2020  17:32, gewijzigd 29 november 2020  17:34

Mooi dat deze Kumliens opnieuw is teruggekeerd in Julianadorp, nu toch echt als adult, en nog steeds donker in de handpenpunten heeft.

Wim Wiegant  ·  29 november 2020  17:44, gewijzigd 29 november 2020  17:55

Wonderlijk, Arnoud,
(a) dat je hier reageert -in plaats van bij de "Kleine Burgemeester";
(b) dat de argumenten van Bruce Mactavish van begin dit jaar ("this bird looks very odd for kumlieni ") niet speciaal meewegen. Maar OK, de argumenten van Mars Muusse hierover zijn wel heel lezenswaardig...

Ik denk dat ik deze nog even laat zitten (kan ook goed, ik kan nog minstens vier maanden van mening veranderen...). 


Theo Muusse  ·  29 november 2020  18:24

Wel een erg fraaie burrie natuurlijk.

De opmerking van Bruce over the leading edge is inderdaad niet waterdicht.

Nota bene een geringde:

Gull Research Organisation (gull-research.org)

Theo Muusse  ·  29 november 2020  18:27

Voor degene die zelf dat primary patterning willen zien:

Gull Research Organisation (gull-research.org)

Arnoud B van den Berg  ·  29 november 2020  20:15

@Wim: laat je geen zand in de ogen strooien door iemand die de soortnaam en niet de ondersoortnaam voor het bijschrift gebruikt...

Wim Wiegant  ·  29 november 2020  20:25

I rest my case...!

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?