Onbekende soort

Unknown species

Datum 11 januari 2019
Locatie Andujar, Spanje
Fotograaf Eduard Sangster Eduard Sangster
Bekeken 12781 ×

Discussie

Diedert Koppenol  ·  25 november 2019  15:57

Zo, wat een foto! Dit tripje staat ook al enkele jaren op de 'to-do'-lijst.. Begeleidende vogels zijn ook erg leuk en misschien ook goed te combineren met het zuiden voor Huisgier, e.d. 

Dušan Brinkhuizen  ·  25 november 2019  16:09

Top! Hoe krijg je zo'n close-up, zijn die katten niet schuw?

Eduard Sangster  ·  25 november 2019  17:06, gewijzigd 2 december 2019  10:06

@Diedert, zeker als je op Sevilla vliegt is het goed te combineren met Chipiona. Grote Trappen is ook leuke combi. Heb ik beiden niet gedaan (ik had maar 3 nachten en vloog op Malaga).

@Dusan, er zijn 4 openbare plekken waar de lynxen worden gezien (begin jan beste tijd). Allemaal redelijk in buurt van elkaar. Eén plek geeft de beste zicht-kansen, maar vaak te ver voor goede foto's. Die andere plekken geven minder kans, maar als je ze ziet, kan je vaak leuke foto's maken. Dit jonge mannetje stak met z'n moeder de weg over, en was inderdaad niet schuw. Enkele dagen daarvoor hadden andere NLse birders dezelfde ervaring. Er gaan ook tours naar het gebied en die gaan op prive-terrein, wat goede kansen biedt op zicht én fotografie. 

Edit: foto is van 11/1/19.

Lennart Verheuvel  ·  25 november 2019  19:44

Mooi portret! Via Wildwatchingspain kun je ook een fotohut boeken. Ik had daar ook wel een prima waarneming een paar jaar terug. De kans dat je ze ziet is wel kleiner dan op de bekende plekken, maar àls hij langs komt is het vaak wel gelijk goed. Ik had twee waarnemingen in drie dagen: http://shutterednature.com/language/nl/2018/01/wachten-op-een-lynx/. Je ziet de laatste tijd ook wel aardig wat foto's waar ze prima op staan die niet gemaakt zijn in een hut, dus je kunt er ook voor kiezen om dat niet te doen. Het is in elk geval goedkoper!

Wouter van Pelt  ·  26 november 2019  09:44

Toffe beesten, gave foto! Ben afgelopen februari een lang weekend geweest. Lynxen twee dagen op verschillende plekken mooi gezien, en inderdaad veel rovers. We hadden een dag over en zijn toen 2u rijden naar het noorden de steppe op gegaan, met grote en kleine trappen, beide zandhoenders etc. Leuke combi!

Max Berlijn  ·  27 november 2019  16:10

Ben Gaxiola  ·  27 november 2019  17:35

Wat denk je zelf, Max?

Echnie

Bert de Bruin  ·  27 november 2019  18:52, gewijzigd 27 november 2019  18:57

Ik heb zelf drie katten en die horen buiten. Dat is altijd al zo geweest en dat moet ook altijd zo blijven! Jammer voor de vogeltjes, maar ook jammer voor de ratten, die hier een behoorlijke plaag kunnen zijn. Dit voorjaar had een van mijn katten een houtsnip mee in huis genomen, die ik overigens weer vrij heb gelaten. Is dat geen fantastische aanvulling voor de huislijst? Ik hoop trouwens dat ze een keer een echte knaller naar me toe brengen! 

George Sangster  ·  27 november 2019  19:49

Bert de Bruin  ·  27 november 2019  21:02

@George, Ik betwijfel of genoemde soorten in mijn tuin belanden;). Katten zijn ongetwijfeld mede schuldig aan allerlei natuurleed, maar ik ben nu eenmaal een gewetenloze kattenliefhebber...

Diedert Koppenol  ·  27 november 2019  21:11

Ben je dan ook een gewetenloos jachtliefhebber?

Bert de Bruin  ·  27 november 2019  22:01, gewijzigd 27 november 2019  22:05

Nee, niet bepaald. Ik neem aan dat je jacht door in groen geklede mannetjes bedoelt, Diedert. Maar wat hebben die met katten te maken?

Diedert Koppenol  ·  27 november 2019  22:30, gewijzigd 27 november 2019  22:31

Ja, zelf ben ik ook een groot kattenliefhebber en geen voorstander van nutteloze jacht, maar dat is in wezen wel wat huiskatten beoefenen. Jacht is voor mij alleen geoorloofd als het om te overleven is en niet vanuit plezier of "aard van het beestje". Zelf bezit ik geen katten maar mijn ouders wel en het zijn geweldige dieren. Echter, elk dier dat zij vangen dient geen overlevingsnut, er staat namelijk gewoon een bak voer klaar. Het beheren van plaagdieren als ratten en muizen is een nut dat in mijn ogen de 'collateral damage' niet legitimeert. Persoonlijk vind ik het probleem van verwilderde katten, zoals de toch aardig grote populatie op Schiermonnikoog, wel een groter probleem. Verder sluit ik me aan bij het standpunt van VBN, maar wilde toch even de gedachten prikkelen, waarschijnlijk vooral die van mijzelf. ;)

Bert de Bruin  ·  28 november 2019  02:02

Diedert, ik ontken het probleem niet. Ik wil mijn katten best aan een lijntje doen, maar dan moeten de jagers ook aangelijnd worden. Die hebben thuis ook een bak voer staan;)

Albert Noorlander  ·  28 november 2019  06:42

@Bert; als alle kattenliefhebbers er zo over denken dat blijft het probleem dus bestaan. Je ontkent het probleem niet maar houdt het op deze manier wel in stand. Wat mij betreft is het vrij simpel. Als je een kat als huisdier beschouwd dan hou je het binnen. Als een kat buiten loopt is het een 'ongewenste exoot' en dan mogen wat mij betreft de jagers zich een keertje nuttig maken.

Max Berlijn  ·  28 november 2019  07:57, gewijzigd 28 november 2019  07:59

Katten zijn fantastisch maar zouden niet buiten de omheining van een erf moeten kunnen/mogen komen zonder begeleiding, dat mag mijn hond ook niet. Indien dit niet “te regelen” is dan zouden we kunnen beginnen met een bel om een halsband (net als bij een hond zou een loslopende kat een halsband danwel chip moeten hebben zodat de baas traceerbaar is) te verplichten. Waar ik woon worden overigens jaarlijks vele loslopende (baaslooslijkende) katten afgeschoten. Niet leuk maar goed te voorkomen op deze voorgestelde manier.

Diedert Koppenol  ·  28 november 2019  09:08, gewijzigd 28 november 2019  09:14

@Bert, precies, mee eens wat die jagers betreft. En ook met Max eens betreffende de toch wel vrij simpele eerste stap van een halsband met belletjes.  

Vincent van der Spek  ·  28 november 2019  10:54, gewijzigd 28 november 2019  14:24

Als we het zouden verengen tot het indelen van katten- vs. hondenmensen, val ik - overtuigd huisdierloos - eerder in de eerste categorie. Maar wat mij nou oprecht verbaast is dat iemand die besluit katten te nemen, dat nooit in overleg met de buurt (en bijv. beheerders van natuurgebieden) doet, maar blijkbaar wél vindt dat die dieren het recht hebben om over andermans percelen te zwerven (ze worden immers losgelaten). 

Er volgt nu vanuit de politiek geen actie richting poezenbezitters, maar ik ben benieuwd wat er gebeurt als er een partij is die dit - analoog aan PAS/ stikstof - tot aan de Raad van State aanvecht.  

(M.b.t. predatie van vogels door katten in Nederland - ik heb het niet over eilanden - kun je overigens óók beredeneren dat dit deels de uitgeroeide natuurlijke predatie vervangt, al gok ik zo dat de dichtheden huiskatten vele malen hoger zijn dan natuurlijke predatoren als wilde katten en marters ooit waren)  

Max Berlijn  ·  28 november 2019  13:51

Ik denk dat je het traject van deze discussie moet zien al de “zwarte pietenduscussie”, het duurt een tijdje maar als je volhoud veranderen er zaken ten goede van de partij die er het meeste last van had.

Vincent van der Spek  ·  28 november 2019  14:27, gewijzigd 28 november 2019  14:41

Dat zou kunnen, Max, maar een extra element hierbij is dat er ook nog een juridische basis lijkt te zijn die kan leiden tot een buitenverbod op katten. Een juridische basis die vooralsnog genegeerd wordt door de politiek. Overigens weet ik niet of er een maatschappelijke meerderheid te vinden is voor zo'n buitenverbod.

Dit is overigens wel een leuk dilemma voor de (al dan niet politieke) belangenbehartigers van dieren. Want kiezen ze voor de poes of voor de wilde vogels, muizen etc? Al lijken deze partijen dergelijke dilemma's doorgaans juist uit de weg te gaan (denk bijv. aan bescherming van huisdieren terwijl honden en katten veel vlees eten, wat in het licht van dierenleed en klimaatdoelen niet bepaald gunstig is).  

Bert de Bruin  ·  28 november 2019  15:04

Gelukkig woon ik buitende EU;)...maar ik wil mijn katten wel een belletje om doen, hoor. 

Leo Heemskerk  ·  28 november 2019  15:21

Vrij verspreidende huiskatten (Felis catus) beïnvloeden de biodiversiteit door predatie, verstoring, competitie, ziekte en hybridisatie.

In een wereld zonder loslopende huiskatten zal die ruimte die ontstaat ingenomen worden door andere predatoren. Deze niet ontsnapte predatoren zullen op hun beurt de biodiversiteit door predatie en verstoring beïnvloeden. Door het voeren van deze predatoren worden deze gedomesticeerd. Dan hebben de mensen die nu katten hebben weer hun huisdier. Wat is het leven toch mooi.

Pieter Vantieghem  ·  28 november 2019  16:44

De kat had een houtsnip mee naar huis... en er nog trots op ook :-/

Er is nochtans tonnen wetenschappelijke literatuur - wereldwijd - die de stelling bevestigt dat huiskatten een negatieve invloed hebben op vogelpopulaties.

Weet ook dat wonden veroorzaakt door katten heel vaak leiden tot Pasteurella infecties en de vogel achteraf zonder verzorging dus toch sterft als gevolg van de aanval.

Als je dan toch je kat buiten wil laten lopen, kies dan niet voor een belletje maar voor een wetenschappelijk ondersteunde oplossing, quasi 80% minder vogelprooien met deze kleurrijke halsbanden.


Eduard Sangster  ·  28 november 2019  17:08, gewijzigd 28 november 2019  17:10

Op de vraag 'katten moeten binnen blijven' van het Algemeen Dagblad hebben tot nu toe maar liefst 99.400 mensen gereageerd op ad.nl. 51% zegt 'nee' en 49% zegt 'ja'. Ik vind dat verrassend gunstig voor de vogels. Zwarte Piet begon met een grotere voorsprong, een prima start dus voor een nieuwe campagne :)  Wat een Spaanse Lynx niet allemaal los kan maken :)

Bert de Bruin  ·  28 november 2019  17:37

@Pieter, erg hè?

Peter Adriaens  ·  28 november 2019  18:16

Het enige dat mijn kat ooit naar huis bracht was een soepduif die al platgereden was door een vrachtwagen. 

Pieter Vantieghem  ·  28 november 2019  18:18

Welja, Bert, ik vind het confronterend dat iemand die met enige regelmaat deze site bezoekt en waarvan je dus kan verwachten dat die in bepaalde mate bezorgd is over bescherming van vogelpopulaties toch dergelijke stellingen inneemt. Ik heb heel wat vogelaarvrienden met katten maar geen enkele daarvan is trots dat zijn of haar kat vogels de dood in jaagt. Je was zo blij dat je die houtsnip hebt kunnen laten vliegen. De wetenschap leert ons dat die snip het wellicht geen week langer uitgehouden heeft en is gestorven aan een wondinfectie.

Bert de Bruin  ·  28 november 2019  18:42

Pieter, je moet nooit iets verwachten en zeker niet van mij. Ik vogel mijn leven lang al en ben graag in het veld. Ik hou er van om te vogelen, te twitchen, de wereld rond te reizen en dergelijke. Maar dat we allemaal hetzelfde moeten vinden over hoe we omgaan met vogels en de rest van de maatschappij is in mijn ogen een naïeve gedachte. Er zijn vogelpopulaties die bescherming nodig hebben, dat zal ik niet ontkennen. Maar een heleboel vogelpopulaties kunnen wel tegen een stootje. Om dan alle katten overal binnen te willen houden, vind ik een beetje wereldvreemd. Mensen, de mij kennen, weten dat ik veel dingen beweer met een knipoog en af en toe advocaat van de duivel speel.

We gunnen ook allemaal de kippen een vrije uitloop. Nu, mijn katten gun ik het dat ze ook vrij kunnen in- en uitlopen, met andere woorden een scharrelkat kunnen zijn;). Zo, nu houd ik er over op!

Vincent Hart  ·  28 november 2019  18:52

Als je écht van de natuur houdt ben je veganist of minimaal vegetariër, heb je een tuin met mooie inheemse beplanting met een zekere mate van verwaarlozing, ben je mordicus tegen de intensieve landbouw, heb je geen hond of kat en al helemaal geen kinderen, vlieg je niet, verplaats je je beperkt en zeker niet per auto laat staan dat je twitcht... Ik denk dat de echte natuurliefhebber bepaald zeldzaam is onder de DB'ers. Overigens een prima idee om de impact van gedomesticeerde katten (met en zonder eigenaar) zoveel mogelijk te beperken, aldus een katteneigenaar (mijne komt niet van het balkon af en op dat balkon hebben vogels niets te zoeken). Zoals Leo hierboven al treffend verwoord, denk ik dat de kat als vooral symptoom van hoe erg we ons land naar de t... geholpen hebben iets minder aandacht verdient - en ons grondgebruik ietsje meer - dan deze van de bezorgde natuurliefhebbers onder de vogelaars krijgt...

Kenny Hessel  ·  28 november 2019  19:37

Mikken met een loodjesgeweer ONDER de staart schijnt te helpen!

Ik snap Pieter volledig. De nesten van winterkoning, mezen, lijsters, ...dat de katten van de buren in mijn tuin al opgegeten/gedood hebben zijn nauwelijks nog bij te houden en om nog maar te zwijgen van de doortrekkers die ten prooi vallen (oa al Ijsvogel en Vuurgoudhaan in mijn tuin). Ik zal wel mijn best doen om mijn tuin vogelvriendelijk te maken...Een bel zou minstens verplicht moeten zijn en dan nog. Ik ben blij, mijn kindjes minder, dat de onze ondertussen plat gereden zijn (nu nog die van de buren), er komen alvast nooit nog nieuwe!

En Peter, veel meer soorten dan stadsduiven moet je daar ook niet verwachten he. In het beste geval brengt die van jou een geschenk in de vorm van een geringde (hybride) meeuw:)

Maar goed, ik begrijp ook wel dat er veel grotere milieuproblemen zijn dan dit. Anderzijds helpen alle kleine beetjes ook wel.

Vincent Hart  ·  28 november 2019  20:46

Maar het moeten wel andermans kleine beetjes zijn?

Lennart Verheuvel  ·  29 november 2019  09:39, gewijzigd 29 november 2019  09:45

De huiskat wordt overigens in het artikel ook genoemd als bedreiging voor de Iberische Lynx (pag. 8 van het paper)! Voor wie het paper zelf wil lezen trouwens deze link: https://academic.oup.com/jel/advance-article/doi/10.1093/jel/eqz035/5640440. Er wordt in elk geval een mooi overzicht gegeven van de schade die huiskatten kunnen aanrichten.


Het is zeker een interessant paper. Alle jurisprudentie die zij aanhalen ten spijt is de conclusie die getrokken wordt, namelijk dat alleen door de kat altijd binnen te houden het opzetvereiste niet vervuld wordt, er niet per se eentje die automatisch gevolgd zal worden. Voor de niet-juristen, waar ze het hier over hebben is voorwaardelijk opzet dat in Nederland wordt gedefinieerd als het 'welbewust aanvaarden van de aanmerkelijke kans dat...', het Hof van Justitie heeft blijkbaar in sommige gevallen besloten dat deze uitleg ook kan opgaan bij interpretatie van de Habitat- en Vogelrichtlijnen. Je kunt deze uitleg natuurlijk  enger of ruimer interpreteren. Zo heeft het Hof van Justitie bijvoorbeeld besloten dat het rijden op wegen waar otters af en toe over heen lopen, niet geldt als het welbewust aanvaarden van de aanmerkelijke kans dat otters overreden worden (even kort door de bocht gezet), het zetten van vallen voor vossen waar vervolgens andere dieren door gedood worden, kwalificeert dan weer wel.


Ik kan me zo voorstellen dat het Hof eventueel zou zeggen dat je door je kat een bel om te doen of een kleurige halsband (die ook mij inderdaad een veel katvriendelijkere en bovendien veel effectievere oplossing lijkt dan het belletje), al niet meer welbewust de kans aan het aanvaarden bent. Het is overigens wel goed om te vermelden dat de Nederlandse rechter hier niet de knoop zal doorhakken, maar dat het Hof van Justitie dit zal doen omdat het om een richtlijn gaat (die moeten lidstaten weer implementeren). Als er al iets gaat veranderen dan duurt dat dus nog wel even. Het lijkt mij in elk geval de moeite waard om te procederen!


Het zou al mooi zijn als lidstaten op die manier gedwongen zouden kunnen worden om  huiskatten voortaan te voorzien van een halsband/bel of dat huiskatten wellicht verplicht 's nachts binnen moeten blijven. Misschien kan er ook gelijk een afschotverplichting voor verwilderde katten geregeld worden (het voorgestelde 'sprayen en neuteren' voor verwilderde katten is in mijn ogen echt volslagen irrationeel en zonde van het geld en dat mensen het als een serieuze oplossing zien om 2 miljoen verwilderde katten in Australië uit te roeien, daar snap ik helemaal niets van). Tegelijkertijd zal het Hof ook niet al te nauwgezet lidstaten beleid willen voorschrijven, dus het is afwachten hoe ver het Hof in dit geval zou gaan. In elk geval is de interpretatie van de onderzoekers van het voorwaardelijk opzetbegrip voorlopig niet meer dan dat: een interpretatie.


Eduard Sangster  ·  2 december 2019  10:05

De beste tijd voor de lynx is mating time en die schuift de laatste jaren naar voren op. Inmiddels is eind dec-medio jan de beste tijd.

Vincent Hart  ·  3 december 2019  19:03

Het artikel waarnaar Lennart linkt is interessant, maar noch in dat artikel noch in de bronnen ervan (bijv. die onder noot 28) wordt ingegaan op de interessante vraag namelijk welke impact hebben katten op populaties wilde vogels? Er wordt terecht geschermd met de catastrofale invloed die katten gehad hebben op bijv. eilandendemen maar hoe gaat het met de Nederlandse tuinvogels en bodembroeders? En voor zover het antwoord op die vraag 'slecht' is, welke invloed spelen katten daarin? De aantallen vogels die jaarlijks door katten worden gedood zijn schrikbarend natuurlijk, maar hoeveel van die beesten hadden voor nageslacht gezorgd als de kat ze niet te pakken had gekregen? Zomaar wat vragen die m.i. interessant zijn voor het complete plaatje en om de discussie iets minder door de emoties van kattenhaters beheerst te laten worden. Overigens laat dat alles onverlet dat - zoals ik al eerder zei - katten zoveel mogelijk uit de natuur gehouden moeten worden. Maar we moeten niet de illusie hebben dat alles aan de kat ligt - de factoren waarvan het verband met de achteruitgang van vogelpopulaties al is aangetoond kennen we. Er wordt nauwelijks iets gedaan met die kennis. 

George Sangster  ·  3 december 2019  19:56

Er is heel veel geschreven over dit onderwerp. Zomaar een paar relevante artikelen in chronologische volgorde:

Baker, PJ, Molony, SE, Stone, E, Cuthill, IC & Harris, S 2008. Cats about town: is predation by free‐ranging pet cats Felis catus likely to affect urban bird populations? Ibis 150: 86-99.

Citaat: "In summary, there is evidence that cat predation is potentially a significant mortality factor for some localized populations of some species of birds in urban landscapes. Furthermore, as over half of the cats in the current study never returned any prey home, the documented number of prey killed are, in general terms, likely to represent minimum levels of predation."

Sims, V, Evans, KL, Newson, SE, Tratalos, JA & Gaston, KJ 2008. Avian assemblage structure and domestic cat densities in urban environments. Diversity and Distributions 14: 387-399.

Citaat: "Taking the availability of green space into account, we find negative relationships between cat densities and the number of bird species breeding in urban 1 km × 1 km squares. These relationships are particularly strong among groups of species that are vulnerable to cat predation."

van Heezik, Y, Smyth, A, Adams, A & Gordon, J 2010. Do domestic cats impose an unsustainable harvest on urban bird populations? Biological Conservation 143: 121-130.

Citaat1: "Modelling of three [bird] species indicated low likelihood of population persistence with cat predation. The observed persistence of these prey species suggests a meta-population structure with urban populations acting as sinks with source populations located on the city fringe."

Citaat2: "Some feel that the apportionment of blame for wildlife declines in urban areas is unfairly laid upon domestic cats, when human activities resulting in habitat loss and high levels of disturbance are in fact the most important cause of declines (...). A decline in average garden sizes and a desire for houses with larger floor areas in the UK (...) and Australia (...) is also evident in urban developments in New Zealand and results in fewer resources for birds and other fauna. However cat predation exacerbates these human-related impacts."

Bonnington, C, Gaston, KJ & Evans, KL 2013. Fearing the feline: domestic cats reduce avian fecundity through trait‐mediated indirect effects that increase nest predation by other species. Journal of Applied Ecology 50: 15-24.

Citaat: "The brief presence of a domestic cat at avian nest sites reduces subsequent provisioning rates and induces lethal trait-mediated indirect effects. We provide the first robust evidence for these latter effects in any avian predator–prey system, although they are likely to be common in many avian assemblages with high predator densities. ... Full mitigation of the sublethal and indirect effects of domestic cats would problematically require permanent indoor housing."

Loss, SR & Marra, PP 2017. Population impacts of free‐ranging domestic cats on mainland vertebrates. Frontiers in Ecology and the Environment 15: 502-509.

Citaat: "More than a dozen observational studies, as well as experimental research, provide unequivocal evidence that cats are capable of affecting multiple population-level processes among mainland vertebrates. In addition to predation, cats affect vertebrate populations through disease and fear-related effects, and they reduce population sizes, suppress vertebrate population sizes below their respective carrying capacities, and alter demographic processes such as source–sink dynamics."

Vincent Hart  ·  3 december 2019  20:24

Ok, dus er is veel onderzoek naar de invloed van katten op inheemse soorten in Nieuw-Zeeland en er is een model over de merel - de talrijkste broedvogel in Nederland, in elk geval tot het Usutu-virus (waarschijnlijk niet door katten overgebracht) kwam meedoen - en de Grijze Eekhoorn (een exoot) in de UK. Nogmaals, bij welke soorten die achteruitgaan in (landen vergelijkbaar met) NL is er een significante negatieve invloed van katten? Dat is een zinvolle vraag om te beantwoorden alvorens veel geld te steken in het uitschakelen van die katten. Ik denk dat je moet oppassen om niet te verzanden in symptoombestrijding  a la het doden van vossen en roofvogels. En ik denk ook dat je moet oppassen om niet de illusie te  hebben dat als je die katten (deels) uitschakelt je een significante bijdrage levert aan het tegengaan van de schrikbarende afname van de biodiversiteit in NL. Weten we iets over de populatiedynamiek bij huiskatten/feral katten trouwens?

Arnoud B van den Berg  ·  3 december 2019  21:55, gewijzigd 3 december 2019  23:03

@Vincent: wat moet ik me voorstellen van populatiedynamiek bij huiskatten? Doel je op verwilderde populaties?

Theo Muusse  ·  3 december 2019  22:18

In het Oudeland van Strijen, bekend van kleine ganzen, is er een poging gedaan om Grutto's wat beter uitvliegsucces te geven. Er zijn inmiddels 43 katten gevangen...

Leo JR Boon  ·  4 december 2019  00:49

En hoe is het met de Gruttos?

Steven Wytema  ·  4 december 2019  10:51

Ik denk niet dat je zonder meer direct veel geld moet gaan steken in het uitschakelen van katten, maar het is aannemelijk dat de impact van een snachts levend roofdier dat zich de laatste decennia sterk uitbreidt (door de uitbreiding van de mens) merkbaar is. Een eerste stap zou al zijn om katten niet (onaangelijnd) buiten te laten, zeker niet snachts. Je zou ook kunnen afvragen waarom een kat niet aangelijnd hoeft te worden en een hond wel?

Sowieso is het aantal katten natuurlijk maar 1 factor van predatie op vogels, naast roofvogels, marters, blauwe reigers, etc etc.

Arnoud B van den Berg  ·  4 december 2019  11:17, gewijzigd 4 december 2019  11:18

@Steven: het gaat blijkbaar niet alleen om predatie door katten maar ook om het effect van katten op andere predatoren. Op boerderijen met veel katten zijn bijv weinig of geen kerkuilen (al was het maar omdat het voedselconcurrenten zijn); in terrein met veel katten zijn weinig of geen kleine marters (hermelijn, wezel); etc.

Vincent Hart  ·  4 december 2019  17:51

@Arnoud, ik bedoel komen er meer (vrijlevende en loslopende) katten bij, blijft dat aantal gelijk, daalt dat aantal. Concurrentie met Kerkuilen, ok. Daalt het aantal Kerkuilen? Gruttopredatie, ok. Gebeurt dat veel door de kat? Is het aannemelijk dat die predatie omlaag gaat als andere factoren die de grutto negatief beinvloeden (maaibeheer e.d.) hetzelfde blijven? Of nemen natuurlijke predatoren het gespreide bedje over? Lang verhaal kort zul je toch een correlatie moeten aantonen tussen de achteruitgang van prooisoorten en de aanwezigheid van die katten in de natuur. Ik lees die correlatie nog niet zo, zeker niet als er vooral prooisoorten genoemd worden waarmee het goed gaat in Nederland. Bedenk ook de impact op de natuur als je op industriële schaal katten uit de natuur gaat weghalen - en dat moet je blijven doen, net als dat bij ganzen gebeurt.

George Sangster  ·  4 december 2019  19:46

Vincent, je hebt inmiddels al een hoop vragen gesteld, maar een deel daarvan is al beantwoord in de papers die hierboven zijn genoemd (of daarin worden geciteerd). Een goed startpunt is het overzichtsartikel van Loss & Marra (2017). Het kan geen kwaad om zelf een middagje de literatuur in te duiken. Google Scholar is je vriend (eventueel in combinatie met Sci-hub.tw).

Pas op voor de valkuil dat als een paar heel specifieke vragen nog niet zijn beantwoord (e.g. Wat is de rol van katten bij de achteruitgang van de Grutto in Nederland?) je de schade van katten op de vogelstand voorlopig in twijfel kunt trekken. Er wordt door bepaalde belangengroepen namelijk graag ingespeeld op twijfels bij mensen die katten liever niet zien als een groot gevaar voor andere dieren. Ook daar is al een artikel over geschreven:

Loss, SR & Marra, PP 2018. Merchants of doubt in the free-ranging cat conflict. Conservation Biology 32: 265–266.

Vincent Hart  ·  6 december 2019  13:39

Mijn belangrijkste vraag, welke soorten nu precies achteruitgaan wordt anders zorgvuldig vermeden. Maar prima hoor, die katten moeten dood. De kat die woensdag de eerste Roodkeelnachtegaal voor België greep zal daar vermoedelijk niet erg populair door worden.

George Sangster  ·  6 december 2019  15:06, gewijzigd 6 december 2019  15:10

Die vraag is superrelevant en wordt gelukkig niet vermeden. De IUCN Global Invasive Species Database (zie tabblad 'Impact') noemt 587 soorten (vogels, zoogdieren, reptielen etc) die in meer of mindere mate te lijden hebben onder katten (of hadden, omdat ze inmiddels zijn uitgestorven). Meer dan 100 daarvan zijn Critically Endangered. Tussen die 587 soorten zitten ook 'leuke' soorten die jij en ik graag zien, zoals Kaapverdische Stormvogel, Canarische Roodborsttapuit en Azorengoudvink.

P.S. In het sept 2017 nummer van de Waardvogel (pp. 12-15) stond een informatief, kwantitatief verhaal over de situatie rond katten in Nederland. De onderliggende berekeningen staan hier.

Guido Meeuwissen  ·  6 december 2019  15:15, gewijzigd 6 december 2019  15:19

De ene kat is de andere niet. De rasechte vogeljager onder de katten kan een echte plaag vormen voor vogelvriendelijke tuinen. De schuttingen van mijn tuin heb ik daarom afgerasterd met schapengaas zodat de tuinvogels rustig kunnen foerageren. De rekening van het gaas overigens niet naar al mijn buren gestuurd. Met een meterslang waterpistool spuit ik de hardnekkige katten alsnog de tuin uit. Het omgekeerde is een veel betere oplossing: kattenliefhebbers zouden zelf hun tuin moeten omheinen. Hondenliefhebbers weten niet beter!  

Vincent Hart  ·  6 december 2019  15:25

En we hebben het over Nederland waar precies twee van die bijna 600 soorten ooit zijn vastgesteld. Het risico om door een kat gegrepen te worden in NL is voor die beide pijlstormvogels gelukkig redelijk laag. Niemand bestrijdt dat vrijlopende katten een enorme impact hebben op eilanden/op plekken zonder natuurlijke predatoren maar als je de impact in NL wilt inschatten dan heb je toch onderzoek hier of op zijn minst in een vergelijkbare situatie nodig? Welk probleem willen we nu precies adresseren, dat de katten heel veel vogeltjes opvreten, of de achteruitgang van NL vogelpopulaties?

Leo Heemskerk  ·  6 december 2019  22:19

In Nederland een andere situatie

Diedert Koppenol  ·  6 december 2019  22:23

Elke vogel die door een kat gegrepen wordt, had nog kunnen leven als die kat daar niet was. Die kat had die vogel niet hoeven grijpen om te overleven, want thuis staat er gewoon een bak voer klaar. Mij boeit het dus niet hoeveel vogels een kat pakt, elke is er één te veel, merkbare achteruitgang van vogelpopulaties of niet. Alle katten dus aan de lijn, met een belletje of een halsband of dood ja!

George Sangster  ·  6 december 2019  23:13

Vincent, die 600 soorten noemde ik naar aanleiding van jouw stelling "Mijn belangrijkste vraag, welke soorten nu precies achteruitgaan wordt anders zorgvuldig vermeden." Als vogelaars zijn we toch niet alleen geïnteresseerd in de situatie in NL?

"maar als je de impact in NL wilt inschatten dan heb je toch onderzoek hier of op zijn minst in een vergelijkbare situatie nodig?"

Dat is er ook: in het VK, de VS, Canada, Australie en Nieuw-Zeeland. Een deel van die resultaten kun je vertalen naar de NL situatie, en dat is ook gebeurd (zie het Waardvogel artikel waarnaar ik refereerde). Meer onderzoek is uiteraard welkom.

“In Nederland zijn er geen vogelsoorten die door toedoen van katten verdwijnen,” zegt ecoloog Lars Soerink, woordvoerder van Vogelbescherming Nederland, “maar er zijn wel soorten die het moeilijk hebben en waarvoor katten een bijkomend probleem zijn, zoals de grutto en andere weidevogels.” bron

Met camera's is inderdaad vastgesteld dat weidevogelnesten nog wel eens worden geplunderd door katten:

"Vorig jaar hebben we camera's bij nesten in Middag-Humsterland geplaatst. Hieruit bleek dat de verwilderde kat en de boerderijkat in ruim 30 tot 40 procent van de gevallen verantwoordelijk is voor predatie van weidevogelkuikens en uitkomende eieren. Daar waar de kat relatief veel in beeld kwam, kwam de vos er maar heel bescheiden voor. Die wordt goed beheerd." bron1 bron2

Er loopt nu een GPS onderzoek naar de invloed van katten op broedsucces bij weidevogels.

Ben Gaxiola  ·  7 december 2019  12:57

De Belgische Roodkeelnachtegaal is vast door een kat gepakt, maar (hoe) is dit vastgesteld?

Leo Heemskerk  ·  7 december 2019  16:44

@Diedert Zoveel mogelijk huiskatten/zwerfkatten laten castreren/steriliseren helpt op den duur beter.


Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?