Fotogalerij
Mozaïek |
Zeldzame soorten |
Schaarse soorten |
Overige |
WP-soorten |
Wereld-soorten |
Determinatie |
Historie |
Dutch Bird Alerts |
Dutch Birding 40 jaar |
België |
Belgian Bird Alerts |
Zeldzaamheden België |
Onbekende soort
Unknown species
Datum | 29 juli 2019 |
---|---|
Locatie | Colombia, above Cali (PN Farellones) |
Fotograaf | Dušan Brinkhuizen |
Bekeken | 5306 × |
Grallaricula sp. Primeurtje voor DB. Het nieuws was uitgelekt dus vandaar dat ik hem met jullie deel. Dit is het vrouwtje. |
Discussie
Eduard Sangster · 22 oktober 2019 09:15
Jan Hein van Steenis · 22 oktober 2019 09:58
Leuk, las het gisteren op Birdforum! Weer eentje erbij voor de Colombia-mop-up-trip...
Arnoud B van den Berg · 22 oktober 2019 10:20
Marc Guyt · 22 oktober 2019 12:03
Het is allemaal nogal cryptisch...
Wellicht goed om wat meer info erbij te zetten.
Nu weten we alleen dat Jan Hein het al ergens gelezen heeft (en dat konden we vooraf al weten).
Johan van 't Bosch · 22 oktober 2019 12:15
Check op fb de timeline van bv Diego Calderon en je vindt tig recente posts over deze vondst, waarin Diego is getagd.
Eduard Sangster · 22 oktober 2019 12:33, gewijzigd 22 oktober 2019 12:34
De Burgemeester van Cali heeft het nieuws bekend gemaakt.
Door Google getrensleet:
Tororoi Dancer, de nieuwe soort vogels ontdekt in de kliffen van Cali milieu 21 okt 2019 - 19:23 uur -Milieu schrijven De stad heeft maandag haar laatste nieuws over biodiversiteit gepresenteerd: het is de 562 vogelsoorten die de stad bewoont. Een persoon die niet meer dan 8 centimeter meet, van weinig vlucht is en geconcentreerd is, is tot nu toe bekend, in vijf geïdentificeerde landelijke gebieden. De nieuwe vogelsoort werd Tororoi Dancer genoemd, met 562 vogels die de 'tak van de hemel' bewoonden. Overgenomen van Twitter Mayor of Cali Vóór deze maandag, toen de burgemeester van Cali de aankondiging deed, wist bijna niemand de tororoi-danser. Dit is de nieuwe soort vogels ontdekt door onderzoekers van de Icesi University in het Farallones National Natural Park. Deze persoon, met wie ze 562 vogelsoorten in de hoofdstad Valle del Cauca toevoegen, behoort tot een genre dat al 15 jaar geen nieuwigheid had. (Lees: Soorten die alleen in Colombia voorkomen, vallen niet volledig onder beschermde gebieden)Voor deze vogel is er voor nu een korte beschrijving gemaakt door de onderzoekers die hem hebben gevonden op een natuurreservaat dat wordt beheerd door de administratieve afdeling voor milieubeheer (Dagma). Volgens zijn aantekeningen is het een kleine vogel die niet meer dan 8 centimeter meet en weinig vliegt. Zijn lichaam is rond, zijn staart is kort, het heeft bruine veren en lange benen. Bij het vrouwtje heeft de dansende tororoi een donkerbruine vacht op het hoofd terwijl de kroon van het mannetje terracotta is. Door deze eigenschap is het geclassificeerd als een dimorfe soort. Deze persoon, beschouwd als een inwoner van Cali, is slechts in vijf plattelandsgebieden gezien, dus, vrezen experts, hij wordt net geboren en wordt al bedreigd.
Jelle Scharringa · 22 oktober 2019 13:33
Wij kennen de omgeving van Cali vooral vanwege Narcos, seizoen 3: een aanrader!
Eduard Sangster · 22 oktober 2019 13:58
Seizoen 1,2 en Narcos Mexico zijn ook errug goed.
Dušan Brinkhuizen · 22 oktober 2019 17:39
Inderdaad een nieuwe soort voor de wetenschap. Het nieuws was een beetje te vroeg uitgelekt via de burgemeester van Cali (collega’s hadden veel liever de formele beschrijving eerst gepubliceerd; deze is nog steeds in prep). De vogel heeft nog geen officiële naam maar wordt lokaal Tororoi Bailador, “dansende antpitta” genoemd. Net als vele anderen soorten van het genus Grallaricula schudt deze nieuwe soort ook met de flanken heen en weer. Dit is bijvoorbeeld de reden waarom Angel Paz zijn Ochre-breasted Antpitta “Shakira” heeft genaamd. In 2017 kreeg ik een berichtje van Diego Calderon met foto’s van Colombia’s eerste geval van “Peruvian Antpitta”, en of ik dit kon bevestigen. De vogel leek inderdaad erg veel op peruviana maar het meest intrigerend was de locatie van de vogel: de bergen boven Cali op 2300 m hoogte (west Andes) - dat is c. 450 km noordelijk van de Ecuadoriaanse verspreiding en twee Cordillera ‘s naar het westen - dat moet iets nieuws zijn Diego! Na genetisch onderzoek schijnt de Cali vogel nauwer verwant te zijn aan Hooded Antpitta dan aan peruviana, dus de vermoedens van een nieuwe soort werden bevestigd. De vogel was overigens al meer dan 10 jaar geleden in een mist net gevangen maar destijds door studenten geïdentificeerd als juveniele Scaled Antpitta. Ik heb begrepen dat de plek voor deze nieuwe soort nog niet openbaar toegankelijk is. De locals proberen eerst een paartje te temmen (worm feeder) zodat het voor de wereldlijsters straks hopelijk een stuk eenvoudiger wordt om deze soort te zien.
Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.
Forum spelregels
Dutch Birding Association beoogt met het forum in de fotogalerij de lezer een platform te bieden waarop informatief en inhoudelijk gediscussieerd kan worden over zeldzame en schaarse vogels. Het forum staat daarmee in het verlengde van het (semi-) wetenschappelijke karakter van het blad Dutch Birding.
Om het gebruik van het forum in goede banen te leiden, heeft Dutch Birding de volgende regels opgesteld: de moderatoren kunnen reacties verwijderen die
- een degelijke onderbouwing van de determinatie missen
- als beledigend of kwetsend kunnen worden ervaren door andere forumgebruikers
- off-topic zijn
- spam of reclame bevatten
- zij beschouwen als trolling
Auteurs die zich niet houden aan de bovenstaande regels krijgen een waarschuwing en bij herhaling van het overtreden van bovenstaande regels behoudt het DBA bestuur zich het recht voor om het account van de auteur te blokkeren.
De moderatoren hebben het recht om zonder opgaaf van reden, onder verwijzing naar de spelregels, reacties te verwijderen.
Erger je je aan het trollen van anderen, realiseer je dan dat met niet-reageren cq doodzwijgen het trollen het snelst stopt. Reageer niet! Sein de moderatoren in via foto@dutchbirding.nl, zodat zij gepaste actie kunnen ondernemen.