Fotogalerij
Mozaïek |
Zeldzame soorten |
Schaarse soorten |
Overige |
WP-soorten |
Wereld-soorten |
Determinatie |
Historie |
Dutch Bird Alerts |
Dutch Birding 40 jaar |
België |
Belgian Bird Alerts |
Zeldzaamheden België |
Iberische Tjiftjaf
Phylloscopus ibericus · Iberian Chiffchaff
Datum | 10 mei 2019 |
---|---|
Locatie | Houten-Noord (Utrecht) |
Fotograaf | Julian Bosch |
Bekeken | 6343 × |
Deze Iberische Tjiftjaf zong aflopen vrijdagochtend ongeveer 300 meter hemelsbreed verwijderd van onze tuin! Het betrof de eerste voor de gemeente Houten en de vierde voor de provincie Utrecht. |
Discussie
Julian Bosch · 15 mei 2019 11:04
Peter de Knijff · 15 mei 2020 19:21, gewijzigd 15 mei 2020 19:28
Er worden weer Iberische tjiffen gemeld. Wat vrijwel niemand weet is dat er zeer waarschijnlijk twee duidelijk verschillende ondersoorten van de Iberische tjif bestaan. Deze verschillen niet alleen in biometrie, maar ik vond als bijproduct van een veel groter tjiffen-project dat er ook duidelijke verschillen in mtDNA zijn. Om meer duidelijkheid te krijgen in de ondersoort-id van de in Nederland verblijvende ondersoorten zoek ik bruikbare DNA-monsters. Dus, als iemand in de gelegenheid is om poepmonsters te verzamelen dan graag.
Hoe?
Simpel, neem een paar wattenstaafjes mee het veld in, en, of een pergamijnen postzegelzakje, of een kleine papieren enveloppe.
Wattenstaafje(s) gebruiken om poepmonster af te vegen en in de enveloppe doen. Deze dichtvouwen en meenemen. Mij een e-mail sturen, dan komt alles in orde. Alvast bedankt!
Nooit in plastic doen, dan droogt de boel niet goed in en breekt het DNA af.
Peter de Knijff
Wim Wiegant · 15 mei 2020 19:35
Pergamijn …?
Bert de Bruin · 15 mei 2020 20:20
Ja Wim, pergamijn!
Jelle Scharringa · 15 mei 2020 20:57
Is jouw woordenschat ZO beperkt??
Arie Ros · 15 mei 2020 21:50
Pergamijn en wattenstaafjes: de shit kit!
Arie Ros · 15 mei 2020 21:51
Peter: is er al een idee over de geografische herkomst van deze twee mogelijke ondersoorten, of wordt daar nog naar gezocht?
Wim Wiegant · 15 mei 2020 22:05, gewijzigd 15 mei 2020 22:21
Dus mijn ID-kit wordt: auto, verrekijker, telescoop, Wat vliegt daar of gelijkwaardig (bijvoorbeeld de onovertroffen U denkt dat u wat ziet, maar dat is het niet-gids van Nils van Duivendijk), en voorts bakken vol met pergamijnen zakjes en wattenstaafjes. Jullie hebben -tenzij filatelist van geboorte- het woord natuurlijk ook allemaal op Google moeten opzoeken…!
Pergamijn is een langdurig gemalen, glanzend en doorschijnend houtvrij papier met een gewicht van 30-70 g/m². Het is erg glad, wat bereikt wordt door uitgebreid te kalanderen.
Nu weten jullie nog natuurlijk niet wat kalanderen (spreek uit: kalAnderen, niet kalandEren) is. Heeft niets met vogels te maken...! Kalanderen is het glad maken van papier door het geruime tijd strak langs een gladde stalen cilinder te voeren. Dat wist ik dan weer wel...
Jelle Scharringa · 15 mei 2020 22:21
@Wim: en een Minion sequencer en laptop, zodat je het DNA gelijk kunt analyseren. Overigens was ik inderdaad fervent postzegelverzamelaar in mijn jeugd. Vooral Derde Rijk en vogelpostzegels.
Jelle Scharringa · 15 mei 2020 22:21
@Wim: en een Minion sequencer en laptop, zodat je het DNA gelijk kunt analyseren. Overigens was ik inderdaad fervent postzegelverzamelaar in mijn jeugd. Vooral Derde Rijk en vogelpostzegels.
Wim Wiegant · 15 mei 2020 23:43, gewijzigd 15 mei 2020 23:57
Inderdaad… Fototoestel, geluidsapparatuur, DNA-molen, laptop, allemaal vergeten! Heb je het allemaal voor elkaar, vind je nog steeds niks…! 60+...! Nu nog een jong talent in de kit die iets kan vinden…! Het wordt wel vol in de ID-kit...!
Maar dan zou ik me net voelen als het stelletje dat, 45 jaar geleden, uitgerust met de destijds meest blitze apparatuur, in de Vlietlanden bij Leidschendam, aan mij vroegen, over een vogel op ongeveer 40 m afstand: Wat is dat nu toch …?, waarop ik moest antwoorden: man Slobeend …!
Peter de Knijff · 16 mei 2020 07:12
Arie, niet exact, maar wel, globaal uiterst noord Spanje vs centraal/zuid west Spanje en Portugal.
Er is een Ibis paper betreffende biometrische verschillen hierover, heb de link niet nu bij de hand, dus komt later.
De DNA studie loopt nog, maar ziet er goed uit.
Max Berlijn · 16 mei 2020 07:18, gewijzigd 16 mei 2020 07:19
En deze populatie Peter valt dan onder die van ZW Spanje en Portugal?
Peter de Knijff · 16 mei 2020 09:56
Daar weten we niets van Max.
Eric Jan Alblas · 16 mei 2020 10:43, gewijzigd 16 mei 2020 22:49
Ook in Birding World 16-01 van februari 2003 (voor wie die nog bewaard heeft) wordt de mogelijkheid van 2 ondersoorten bij Iberische Tjiftjaf al genoemd, gebaseerd op een studie van Salomon, Voisin en Bried (Ibis 145:87-97). De 'noordelijke vorm' ('biscayensis') zou dan voorkomen van het uiterste noorden van Portugal, Galicië en het Cantabrisch gebergte tot in Frans Baskenland. De 'zuidelijke vorm' komt dan voor van centraal Portugal (Coimbra) tot in Andalusië.
@Max: Aangezien er een duidelijk verschil in habitat wordt beschreven en de zuidelijke vorm voorkomt in een 'area composed of relatively wet Mediterranean habitats, mainly cork-oaks formations, wherever eucalyptus and pines and pines have not been planted' verwacht ik dat de Iberische Tjiftjaffen die we hebben gezien in noord-Algerije tot de zuidelijke vorm behoren. Hierover wordt in het artikel echter niets gezegd (alleen de situatie op het Iberisch schiereiland wordt beschreven).
Peter de Knijff · 16 mei 2020 11:32
Dat was het artikel waar ik nu niet bij kon, Eric-Jan, en ik vermoed dat jij t.a.v. de Noord-Afrikaanse populatie gelijk hebt, maar zonder onderzoek weten we dat nooit zeker, zeker niet bij tjiffen. Denk maar eens aan die genetisch zeer merkwaardige Mt-Hermon populatie.
Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.
Forum spelregels
Dutch Birding Association beoogt met het forum in de fotogalerij de lezer een platform te bieden waarop informatief en inhoudelijk gediscussieerd kan worden over zeldzame en schaarse vogels. Het forum staat daarmee in het verlengde van het (semi-) wetenschappelijke karakter van het blad Dutch Birding.
Om het gebruik van het forum in goede banen te leiden, heeft Dutch Birding de volgende regels opgesteld: de moderatoren kunnen reacties verwijderen die
- een degelijke onderbouwing van de determinatie missen
- als beledigend of kwetsend kunnen worden ervaren door andere forumgebruikers
- off-topic zijn
- spam of reclame bevatten
- zij beschouwen als trolling
Auteurs die zich niet houden aan de bovenstaande regels krijgen een waarschuwing en bij herhaling van het overtreden van bovenstaande regels behoudt het DBA bestuur zich het recht voor om het account van de auteur te blokkeren.
De moderatoren hebben het recht om zonder opgaaf van reden, onder verwijzing naar de spelregels, reacties te verwijderen.
Erger je je aan het trollen van anderen, realiseer je dan dat met niet-reageren cq doodzwijgen het trollen het snelst stopt. Reageer niet! Sein de moderatoren in via foto@dutchbirding.nl, zodat zij gepaste actie kunnen ondernemen.