Nummertje 630 op de Britse lijst.
Fotogalerij
Mozaïek |
Zeldzame soorten |
Schaarse soorten |
Overige |
WP-soorten |
Wereld-soorten |
Determinatie |
Historie |
Dutch Bird Alerts |
Dutch Birding 40 jaar |
België |
Belgian Bird Alerts |
Zeldzaamheden België |
Arendbuizerd
Buteo rufinus · Long-legged Buzzard
Datum | 8 juli 2018 |
---|---|
Locatie | Kreis Kleve - Großer Hetterbogen [DE] |
Fotograaf | Alex Bos |
Bekeken | 6093 × |
Discussie
Edwin Russer · 6 juli 2022 14:56
Folkert Jan Hoogstra · 6 juli 2022 20:30
Ik snap niks van de Britse lijst. Hoe kan die maar 630 zijn terwijl er toch al een aantal twitchers meer dan 600 soorten hebben gezien.
George Sangster · 6 juli 2022 21:02, gewijzigd 6 juli 2022 21:18
In Nederland is dat toch niet anders? Van de 534 NL soorten heeft de topscorer er 493 (+5 in de pipeline).
Dat de Britse toptwitchers procentueel een iets groter deel van de British List hebben gezien ten opzichte van de Nederlandse toptwitchers en de NL Lijst, is wellicht te verklaren door het feit dat de Britten Cat. C soorten tellen en wij niet.
Wim Wiegant · 6 juli 2022 23:26, gewijzigd 6 juli 2022 23:37
Folkert Jan,
Je snapt niet dat sommige twitchers de Mammoet (lees: Reuzenzwartkopmeeuw) nog op hun lijst hebben...! De top tien (ik bedoel vogelaars en hun aantal soorten in NL) is in Nederland gemiddeld 60+ (niet nageteld), in UK zal het niet anders zijn....
En verder, hoe groter het land is, hoe minder vogelsoorten -relatief gezien- er dwaalgast zijn! Op de hele aardbol heb je natuurlijk geen dwaalgasten en in de WP heb je er al heel wat, maar in Nederland zijn het er héél veel. Ik denk dat dat bij de vergelijking NL - UK ook een rol speelt.
We gaan (van deze vage theorie) er natuurlijk meteen werk van maken...!
Jan Hein van Steenis · 6 juli 2022 23:42, gewijzigd 6 juli 2022 23:45
@Wim: de leeftijd klopt. Overigens hebben ze als de Turkestaanse Klauwier die daar momenteel zit aanvaard wordt een nieuwe nummer één.
Het helpt ook wel dat de dwaalgasten vaak op kleine eilanden zitten die weliswaar lastig te bereiken zijn, maar voor de vogels ook onaangenaam om te verlaten. Overigens wachten ze met smart op een Grijze Wouw of Zwarte Specht.
Edwin Russer · 7 juli 2022 07:36
Waar is die lijst van UK twitchers eigenlijk te vinden? Ik heb wel eens gelezen dat die lijst op Surfbirds niet teveel waarde aan wordt gehecht?
Jan Hein van Steenis · 7 juli 2022 09:22
Deze lijst zat in de hoofden van mijn reisgenoten, haha! Hij is nergens officieel afgelegd.
Folkert Jan Hoogstra · 7 juli 2022 09:54, gewijzigd 7 juli 2022 10:10
Ik heb gister ook nog even wat lopen zoeken op het www en waar de crux volgens mij zit is dat die twitchers die 600+ soorten hebben dit hebben volgens de uk400 lijst van Lee Evans en blijkbaar heeft die lijst meer splitst dan de officiële lijst.
Hier staat een lijst maar deze is blijkbaar verre van compleet. Maar 561 op 630 soorten is wel iets meer in lijn der verwachting (voor mij althans)
En ondanks dat GB een stukje groter is dan NL hebben ze toch niet zoveel meer broedvogels dan ons? Ik kom dan niet verder dan wat zeevogels, Cirlgors, Provencaalse grasmus, Alpenkraai en een paar hoenders. Terwijl wij weer wat meer bossoorten en moerassoorten (Kleinst Waterhoen, Witwangstern etc) hebben.
Lijkt me eerder nog dat door de ligging en de grootte dat ze relatief gezien nog een hoger percentage dwaalgasten hebben.
Diedert Koppenol · 7 juli 2022 10:06, gewijzigd 7 juli 2022 10:09
Ja, het argument betreffende grootte = meer broedvogels is natuurlijk, excuse my French, onzin, Wim. IJsland is heel groot, daar broedt geen kip, of naja, ééntje dan. (Sterker nog, IJsland is het één-na-grootste eiland, alleen Groot-Brittannië is groter, en GB is ook echt wel meer dan een stukje groter dan Nederland (bijna 6x groter).)
Denk echter niet dat de twitchers die 'echt' zo hoog staan, zich aangesloten hebben bij de UK400 van Lee hoor. Ik heb het sterke gevoel dat hij steeds verder in ongenade is gevallen, maar verder is dat ook een sterk gepolariseerde wereld. Velen publiceren hun lijsten daar niet echt omdat ze bang zijn dat mensen dan soorten gaan stringen/claimen e.d. of ook juist kritiek gaan leveren op diegene zijn/haar lijst.
Jan Hein van Steenis · 7 juli 2022 13:39
Volgens mijn twitchende contact: "Haha, it's all smoke & mirrors".
De belangrijkste lijst voor de toptwitchers is Britain + Ireland (dus niet BOU) en die lijst heeft Steve Webb (de huidige nummer 1) op Bubo staan:
Steve Gantlett zou dan nu één meer moeten hebben (586 dus), maar die heeft dat niet vastgelegd. Dat toont wel aan hoeveel interesse er bestaat zulke dingen in de openbaarheid te brengen.
Edwin Russer · 7 juli 2022 13:45, gewijzigd 7 juli 2022 13:47
Dus deze lijst.
Jan Hein van Steenis · 7 juli 2022 15:49
@Edwin: bedankt, ik zag hem niet zo snel staan.
Wie meer over Britse twitchers wil weten moet me maar eens bij een twitch aanspreken. Voor je het weet word ik wegens smaad aangeklaagd, haha!
Folkert Jan Hoogstra · 19 juli 2022 21:53
Naar aanleiding van bovenstaande discussie er eens een projectje van gemaakt en de Nederlandse lijst naast de Britse gelegd.
Voor de liefhebber een video
Gert Ottens · 23 juli 2022 10:46
Erg leuk gedaan! Al zie ik - bij het scannen (heb nog lang niet alles gezien) - wel wat onvolkomenheden. Zo staan Mugimakivliegenvanger en Paddyfield Pipit bijvoorbeeld niet op de Britse Lijst (beide cat. D).
Folkert Jan Hoogstra · 23 juli 2022 15:47
Misschien moet je de video dan nog eens kijken en vooral de intro ;)
Daarin leg ik namelijk uit waarom ik categorie D soorten meeneem in de vergelijking! Bij sommige soorten noem ik ook nog specifiek welke in D zitten.
Gert Ottens · 23 juli 2022 18:45
Oh, dan heb ik niet goed op zitten letten. Maar tot we in NL ook die categorieen gaan hanteren blijf ik het een beetje raar vinden om deze soorten te noemen.
Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.
Forum spelregels
Dutch Birding Association beoogt met het forum in de fotogalerij de lezer een platform te bieden waarop informatief en inhoudelijk gediscussieerd kan worden over zeldzame en schaarse vogels. Het forum staat daarmee in het verlengde van het (semi-) wetenschappelijke karakter van het blad Dutch Birding.
Om het gebruik van het forum in goede banen te leiden, heeft Dutch Birding de volgende regels opgesteld: de moderatoren kunnen reacties verwijderen die
- een degelijke onderbouwing van de determinatie missen
- als beledigend of kwetsend kunnen worden ervaren door andere forumgebruikers
- off-topic zijn
- spam of reclame bevatten
- zij beschouwen als trolling
Auteurs die zich niet houden aan de bovenstaande regels krijgen een waarschuwing en bij herhaling van het overtreden van bovenstaande regels behoudt het DBA bestuur zich het recht voor om het account van de auteur te blokkeren.
De moderatoren hebben het recht om zonder opgaaf van reden, onder verwijzing naar de spelregels, reacties te verwijderen.
Erger je je aan het trollen van anderen, realiseer je dan dat met niet-reageren cq doodzwijgen het trollen het snelst stopt. Reageer niet! Sein de moderatoren in via foto@dutchbirding.nl, zodat zij gepaste actie kunnen ondernemen.