Waar zit volgens jou die witte veer dan Frank?
Fotogalerij
Mozaïek |
Zeldzame soorten |
Schaarse soorten |
Overige |
WP-soorten |
Wereld-soorten |
Determinatie |
Historie |
Dutch Bird Alerts |
Dutch Birding 40 jaar |
België |
Belgian Bird Alerts |
Zeldzaamheden België |
Onbekende soort
Unknown species
Datum | 23 februari 2018 |
---|---|
Locatie | Oman |
Fotograaf | Frank Dröge |
Bekeken | 8172 × |
Nog een waar de stuit toch wat beter zichtbaar is dus sowieso Krombek / Bonaparte uitsluit. |
Discussie
Norman Deans van Swelm · 12 juni 2018 21:58
Frank Dröge · 12 juni 2018 22:08
Ik heb geen witte veer genoemd. Ik zie hier een donkere stuit/bovenstaartdekveren met aan de zijkanten wit zoals o.a. een Bonte heeft.
Fred Visscher · 12 juni 2018 22:18
Dat was David bij de vorige foto Norman! Die dacht een wit randje te zien wat in werkelijkheid 1 kant van het witte gedeelte van de stuit was..
Norman Deans van Swelm · 12 juni 2018 23:16
OK Fred. Waar komen we dan volgens jou op uit?
Fred Visscher · 13 juni 2018 09:07
Een Dunlintje maar dat had ik al aangegeven onder de andere foto. Niet te snel in de war raken van wat groenige pootjes..
Norman Deans van Swelm · 13 juni 2018 09:20
Nou Fred dan heeft zijn moeder even niet opgelet. Volgens mij is het geen zuivere koffie:
http://www.radioactiverobins.com/dunlins-calidris-alpina-in-juvenile-plumage/
Garry Bakker · 13 juni 2018 12:31, gewijzigd 13 juni 2018 12:44
Fred, de Bontjes waar je naar refereert zijn telkens in volledig winterkleed. Deze vogel heeft de nodige verse scaps en mantelveren, deze zijn grijs met een brede zwarte schachtstreep, een patroon dat in februari moeilijk te rijmen valt met Bonte Strandloper (zomer-mantelveren bij die soort bruin, niet grijs, winterveren grijs met een smalle zwarte schachstreep). Merk ook op dat de vogel geen spoor van zwart in de borst/buikveren vertoont. Dan wordt een 'Dunlintje' wel erg onwaarschijnlijk .... Ik zou zeggen: staar je niet blind op de pootjes en die lange snavel ;-)
Fred Visscher · 13 juni 2018 12:50
Zeker niet Garry! Ik denk dan ook aan een Dunlintje die niet alleen door pootkleur maar uiteraard ook door wat afwijkende pluimage opvalt. Als we dan direct aan een hybride moeten denken weet ik niet, hoe vaak zien we niet dat er 1 op de zoveel afwijkt van het verwachtingspatroon.. Al dat andere dat hier is genoemd zal het iig niet zijn, backcrossing ligt hier naast mijn optie uiteraard het meest voor de hand.
Garry Bakker · 13 juni 2018 12:52
In ieder geval passen scaps, mantel- en dekveren m.i. niet op Bonte Strandloper.
Hans Schekkerman · 13 juni 2018 15:09
Eens met Garry. Ook tekening (zij)borst past niet goed op Bontje, en ik vind de tibia ook te lang voor die soort en de proporties niet kloppen. (Heeft Frank al laten weten hoe groot de vogel ongeveer was?). Bovendelen, borst, tibialengte en pootkleur (m.i. geler dan bij de bontjes die Fred aandraagt) wijzen m.i. op Taiga-invloed, maar naast de lengte van de snavel is ook het ontbreken van een lichte basis fout. Er zou dus best Bontje in kunnen zitten.
Rinse van der Vliet · 13 juni 2018 15:42
Op hoeveel (hoe weinig) locaties zouden Taigastrandloper en Bonte Strandloper naast elkaar broeden?
Max Berlijn · 13 juni 2018 18:29, gewijzigd 13 juni 2018 18:30
Maar ik blijf zeggen; waarom geen Kleine, (met wat gelige poten)... verenkleed past er prima op toch?
Frank Dröge · 13 juni 2018 19:02
@Hans
Toen ik deze zag lopen wilde ik eerst zo snel mogelijk wat platen schieten. Kunnen we het achteraf eventueel op naam brengen dacht ik. Nu heb ik na uitzoeken alleen foto's over waar de vogel solitair op staat. Ik schatte hem qua formaat iets kleiner dan Bonte, maar grootte schatten van een solitair beest is toch lastig dus ik kan er naast zitten...
Fred Visscher · 13 juni 2018 21:07
Dat is idd vaak niet te doen Frank, daarbij komt natuurlijk ook nog kijken dat mannen nogal wat kleiner zijn dan vrouwen. Max zoek nog even een gelijkende vogel dan ;-). Hans die tibia kan prima voor Bonte Strandloper hoor..
Dušan Brinkhuizen · 13 juni 2018 22:02
Ik zou er bijna een Western van maken met die snavel! Die kunnen soms ook wat gelige poten hebben, maar ook voor deze soort lijkt niet alles te kloppen. Wat een vreemd beest.
Norman Deans van Swelm · 13 juni 2018 22:35
De gedachte van Rinse dat hybridisatie plaats vindt wanneer broedgebieden overlappen is voor de hand liggend maar niet erg waarschijnlijk getuige de bekende gevallen. De eerste gemengde broedfgevallen met Geelpootmeeuwen in ons land betroffen mannetjes terwijl de broedgebieden van geelpootmeeuwen zich op aanzienlijke afstand van Nederland bevonden. Het meest waarschijnlijke patroon van hybrisatie is dat waarbij mannelijke vogels ver van het oorspronkelijke verspreidingsgebied terechtgekomen en daar in gesprek raken met een lokale chick. Dit is ook het meest waarschijnlijke scenario van de Wilsons Plevier die terecht kwam in het broedgebied van Canadees-Groenlandse Bontbekplevieren.
http://radioactiverobins.com/archive/snipes-waders/wilson's%20plover%20charadrius%20wilsonia-1.htm
http://radioactiverobins.com/archive/snipes-waders/wilson's%20plover%20charadrius%20wilsonia-2.htm
Er zijn inmiddels waarnemingen bekend van Amerikaanse steltlopers in de Perzische Golf dus Western Sandpiper is mogelijk maar zelf blijf ik de voorkeur geven aan Bonaparte's.
Rob Poot · 16 juli 2018 13:35
Bontje X Temmink's. Je gaat het pas zien als.....
Norman Deans van Swelm · 24 juli 2018 11:21, gewijzigd 25 juli 2018 11:23
Rob beide soorten hebben geen nieuwe broedkleedveren zo vroeg in het jaar. Een oplossing ligt niet in het verschiet, we kunnen eindeloos blijven speculeren, deze vogel is, dat zijn we denk ik eens, een hybride daarom stel ik voor de vogel Dröge's Sandpiper te noemen analoog aan Cox Sandpiper e.d. Cox Sandpiper werd aanvankelijk aangemerkt als nieuwe soort maar uiteindelijk werd gekozen voor hybride waarbij de Gestreepte Strandloper een hoofdrol werd toegedicht. Dröge's Sandpiper kan natuurlijk ook aangemerkt worden als nieuwe soort tot het tegendeel wordt aangetoond. Geen probleem en waarom ook niet het immens rijke zeegebied van Oman zal nog wel meer voor meer verrassingen zorgen.
Frank Dröge · 31 juli 2018 22:59
:D
Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.
Forum spelregels
Dutch Birding Association beoogt met het forum in de fotogalerij de lezer een platform te bieden waarop informatief en inhoudelijk gediscussieerd kan worden over zeldzame en schaarse vogels. Het forum staat daarmee in het verlengde van het (semi-) wetenschappelijke karakter van het blad Dutch Birding.
Om het gebruik van het forum in goede banen te leiden, heeft Dutch Birding de volgende regels opgesteld: de moderatoren kunnen reacties verwijderen die
- een degelijke onderbouwing van de determinatie missen
- als beledigend of kwetsend kunnen worden ervaren door andere forumgebruikers
- off-topic zijn
- spam of reclame bevatten
- zij beschouwen als trolling
Auteurs die zich niet houden aan de bovenstaande regels krijgen een waarschuwing en bij herhaling van het overtreden van bovenstaande regels behoudt het DBA bestuur zich het recht voor om het account van de auteur te blokkeren.
De moderatoren hebben het recht om zonder opgaaf van reden, onder verwijzing naar de spelregels, reacties te verwijderen.
Erger je je aan het trollen van anderen, realiseer je dan dat met niet-reageren cq doodzwijgen het trollen het snelst stopt. Reageer niet! Sein de moderatoren in via foto@dutchbirding.nl, zodat zij gepaste actie kunnen ondernemen.