René, we hebben elkaar vanmiddag gesproken toen ik je vroeg afstand te houden omdat er mensen onderweg waren. Toen moest ik mn bek houden. Zullen we het hier maar gewoon op ‘ontdekkers’ houden?
Fotogalerij
Mozaïek |
Zeldzame soorten |
Schaarse soorten |
Overige |
WP-soorten |
Wereld-soorten |
Determinatie |
Historie |
Dutch Bird Alerts |
Dutch Birding 40 jaar |
België |
Belgian Bird Alerts |
Zeldzaamheden België |
Balkankwikstaart
Motacilla feldegg · Black-headed Wagtail
Datum | 11 mei 2018 |
---|---|
Locatie | Lentevreugd, Wassenaar |
Fotograaf | René van Rossum |
Bekeken | 6752 × |
Dankzij de ontdekker Jurriën van Deijk weer een Katwijk soort rijker ! (eigenlijk Wassenaar, maar we rekenen dit gewoon mee in Katwijk ;-) Een goed stekkie dus; op 17 april vond Hugo Woudenberg een Citroenkwikstaart op dezelfde plek ! |
Discussie
Jacob Lotz · 11 mei 2018 18:10
Jan van der Laan · 11 mei 2018 20:50
De nieuwe generatie ontdekt niet alleen hele goede soorten aan de lopende band, ze beginnen nu ook terug te blaffen. En terecht!
Jacob en Jurriën, bedankt voor het vinden en doorgeven. En succes met de big day morgen!
Jan Hein van Steenis · 11 mei 2018 21:55
Bedankt ontdekkers! Ook voor het proberen René tegen te houden...
Jacob Lotz · 11 mei 2018 22:44
Uiteraard mogen Anthonie Stip en Eveline van der Jagt dan ook niet onrbreken! Voor mij morgen helaas geen big day ;)
Jacob Lotz · 11 mei 2018 22:52
Voor de rest overigens wel!
Jan van der Laan · 11 mei 2018 23:18
Anthonie en Eveline, jullie ook heel erg bedankt!
Jaap Eerdmans · 11 mei 2018 23:53
Heren (en dame!) ontdekkers, dank. Heb genoten van de vogel. Vraag mij af of het een adulte vogel betreft; vleugelveren lijken gesleten (adult vogel kan dat ook hebben), vond de achterzijde/kant kop toch wat groen/grijs en zie ik bij snavel een klein wit lijntje (snorstreep)? Dat had de Scilly vogel van 2003 wat meer en daar is een eerste zomer van gemaakt (die vogel had minder duidelijke zwarte achterzijde kop, groene veertjes). Zie Scilly Bird and history review 2003 Krister Mild.
Vincent van der Spek · 12 mei 2018 06:33
Jaap, ik zit in het buitenland en heb alleen deze compilatie bekeken (geen wifi...), maar op mijn telefoon zie ik een ruigrens in de gdv.
Houd 'm vast, ik ben vanmiddag terug!
Bas van der Burg · 12 mei 2018 07:28
Helaas Vincent, vogel is om va. 0610u luidroepend weggevlogen richting ZW
Vincent van der Spek · 12 mei 2018 08:42
Ongelukkige timing! Ik geef gewoon René de schuld.
Bert-Jan Luijendijk · 12 mei 2018 10:34
Neig ook naar 2kj. Ruischeiding in GC en T op foto’s evident, maar zegt blijkens literatuur op zichzelf weinig over leeftijd.
Mate van sleet van beide veergeneraties lijkt me er wel op wijzen dat de vervanging niet onlangs (dit voorjaar) heeft plaatsgevonden. En dat pleit in het voordeel van een 2kj, maar sluit een adult afgaand op Demongin nog niet uit (adult kan volgens hem binnenste GC en T al in november vervangen en bij het uitblijven van een vervolg lijkt adult mij een vergelijkbare ruigrens te kunnen tonen).
Maar dan nog: bleke flanken, scherp begrensde bleke zomen aan GC, bruine kleur niet-geruide veren als buitenste GC, armpennen en handpennen en net niet helemaal uitgekleurde nek en bovendeken lijken ook op 2kj te duiden.
Vincent van der Spek · 12 mei 2018 12:03, gewijzigd 12 mei 2018 12:03
Akkoord, maar - nogmaals, op basis van dit plaatje - lijken de buitenste gdv me van het juveniele type
René van Rossum · 14 mei 2018 16:42
Ik zag net de briljante foto van een van de ontdekkers Jurriën van Deijk. Niets meer dan lof voor alle ontdekkers, maar wat Jacob schreef is niet zo terecht als ik al deed vermoeden als ik die foto van Jurriën zag ... Dit omdat; toen ik aan kwam lopen, op zo'n 300 meter afstand, zag ik een van de ontdekkers/of een andere fotograaf hollen langs het dijkje en dook tussen de bosjes en kort hierop vloog de vogel op. Omdat ik veel op trekposten sta hoorde en zag ik de vogel direct als een stipje naar zuid gaan en viel gelukkig (voor het nog aanstormende volk wat nog moest komen) in een kleiner plasje. Hierop riep ik tegen de waarnemers: hij zit nu hier ! Gelijk liep ik er naar toe en op afstand maakte ik foto's. Het bewijs ligt er: ik met 840 mm en Jurriën met een veel kleinere lens en dan zo veel groter en beter, dan moet je dichtbij hebben gezeten ! En daardoor vloog hij misschien op ... Grappig is ook hoe Jan Hein van Steenis er gelijk op in springt met zijn tekst ... En natuurlijk ben ik geen heilig boontje, maar dit moest even rechtgetrokken worden ;-) De vogel is bij mij niet opgevlogen en bij de groep wel en had dus ook zo door kunnen vliegen ...
Norman Deans van Swelm · 14 mei 2018 22:42
Jammer dat Rene niet wat dichterbij is gegaan want m.n. op de foto rechtsonder blijkt de vogel wel degelijk vlekjes cq.streepjes op de borst te hebben!
Jacob Lotz · 14 mei 2018 23:01
Dag Rene,
De foto's van Jurriën zijn gemaakt toen we nog met de determinatie bezig waren en er dus goede foto's nodig waren. Het moment dat jij aan komt is de vogel net opgevlogen en geland, en is dus ril. Mijn ervaring leert dat als een vogel dan opgestoten wordt hij vaak de behoefte heeft om verder weg te vliegen. Een plasje terug vliegen is dan geen optie want die was door de vogel zojuist nog bestempeld als onveilig. Ik probeer je dus vriendelijk te vragen afstand te nemen. Dit wordt door jou niet gewaardeerd.
Na dit akkefietje, hebben we gelukkig ook nog even 'normaal' kunnen praten. Aan het onderschrift onder deze foto, zie ik dan dat je daar blijkbaar niet naar ons verhaal geluisterd hebt. Het is je namelijk meerdere keren uitgelegd wie de ontdekkers zijn. Weet je nu zeker dat mijn reactie niet terecht was?
Verder insinueer je dingen die niet waar zijn. Ik zou daar mee uitkijken.
Eduard Sangster · 14 mei 2018 23:17
Kom op guys, laten we ophouden met deze 'discussie' en gewoon genieten van al het moois dat in den lande te vinden is dezer dagen!
René van Rossum · 15 mei 2018 11:41
Prima idee Eduard :-))
Jan Hein van Steenis · 15 mei 2018 13:11
Ik wil mijn opmerking wel even verduidelijken hoor.
Ik heb ooit eens een Citroenkwikstaart (toen nog een lifer) in Katwijk gemist omdat die door een onvoorzichtige fotograaf (de legendarische Jaap van 't Hoff) was opgejaagd. Die was namelijk naar René van Rossum toegelopen, haha!
Jan Hein van Steenis · 15 mei 2018 13:18
(Dus al acht ik René best in staat een kwik succesvol te besluipen, de volgende fotograaf kan dat wellicht niet – resultaat: dip).
Norman Deans van Swelm · 15 mei 2018 14:02
laten we het over vlekjes en streepjes hebben!
Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.
Forum spelregels
Dutch Birding Association beoogt met het forum in de fotogalerij de lezer een platform te bieden waarop informatief en inhoudelijk gediscussieerd kan worden over zeldzame en schaarse vogels. Het forum staat daarmee in het verlengde van het (semi-) wetenschappelijke karakter van het blad Dutch Birding.
Om het gebruik van het forum in goede banen te leiden, heeft Dutch Birding de volgende regels opgesteld: de moderatoren kunnen reacties verwijderen die
- een degelijke onderbouwing van de determinatie missen
- als beledigend of kwetsend kunnen worden ervaren door andere forumgebruikers
- off-topic zijn
- spam of reclame bevatten
- zij beschouwen als trolling
Auteurs die zich niet houden aan de bovenstaande regels krijgen een waarschuwing en bij herhaling van het overtreden van bovenstaande regels behoudt het DBA bestuur zich het recht voor om het account van de auteur te blokkeren.
De moderatoren hebben het recht om zonder opgaaf van reden, onder verwijzing naar de spelregels, reacties te verwijderen.
Erger je je aan het trollen van anderen, realiseer je dan dat met niet-reageren cq doodzwijgen het trollen het snelst stopt. Reageer niet! Sein de moderatoren in via foto@dutchbirding.nl, zodat zij gepaste actie kunnen ondernemen.