Afrikaanse Koningsstern

Sterna albididorsalis  ·  West African Crested Tern

Datum 17 maart 2018
Locatie Dakhla, Marokko
Fotograaf Arnoud B van den Berg Arnoud B van den Berg
Bekeken 14586 ×

Discussie

Norman Deans van Swelm  ·  12 april 2018  13:22

nu we het toch over zuidelijke sterns hebben even deze

    http://www.radioactiverobins.com/white-cheecked-tern/


Op 28 en 29 juli bevond zich een Arabische Stern Sterna repressa met een vliegvlug jong in de Haringvlietmond.Voor zover bekend is dit niet eerder voorgekomen in Europa. Waarom nu ineens wel? Ik vermoed dat er een verband is met de verbreding van het Suezkanaal die niet lang daar voor tot stand kwam. Het valt niet uit te sluiten dat de stern ergens langs de Middellandse zeekust gebroed had en na het vliegvlug worden van het kuiken noordwaarts is getrokken is zoals veel van onze sterns ook doen. In juli vindt ook massaal noordwaartse dispersie plaats vanuit alle populaties geelpootmeeuwen in het Middellands zeegebied ook die van de noordafrikaanse kust.


Peter Adriaens  ·  12 april 2018  14:41

Heb je er al eens aan gedacht dat Arabische Stern een volledig grijze stuit en staart heeft, Norman? 

Norman Deans van Swelm  ·  12 april 2018  22:10

Helaas, dergelijke vreemde intieme vragen beantwoord ik niet (meer) sinds de zaak Suikerberg. Voor je het weet staat morgen in de NT Norman heeft er niet;nooit;vaak;ieder uur;iedere dag,alleen 's nachts; uitsluitend tijdens het ontbijt;slechts op de fiets;met Pasen; tijdens de Sint Juttemis enz.enz.enz. aan gedacht. Trouwens toch je maakt mij niet wijs dat je in mijn gedachten geinteresseerd bent.

Peter Adriaens  ·  13 april 2018  00:35, gewijzigd 13 april 2018  00:39

Je ontwijkt weer eens de vraag.Het gaat mij uiteraard niet om je gedachten, maar wel om wat op de foto's te zien is en daar staat heus niets op dat wijst op Arabische Stern.

In alle kleden heeft Arabische Stern een effen grijze stuit en staart, even grijs als de rug en mantel. Ook de ondervleugel is typisch, met opvallend donkergrijze armpenbaan en donkere binnenste handpennen, waardoor een volledige donkere vleugelachterrand wordt gevormd (i.p.v. enkel beperkt tot de buitenste handpennen).

Op je eerste foto staat een adulte vogel (met visje) met duidelijk witte stuit en staart, als Visdief. De ondervleugel mist een donkere vleugelachterrand; enkel de toppen van de buitenste handpennen zijn donker, zoals bij Visdief. De pootkleur is meestal donkerrood bij adult zomer Arabische; bij deze vogel oranjerood zoals bij Visdief. De juveniele vogel die hij aan het voederen is, toont de typisch geelbruine tint op mantel- en schouderveren van juv. Visdief. De tertials tonen een mooi afgelijnd, fijn zwart subterminaal bandje. Bij Arabische zijn de verse juveniele veren iets kouder gekleurd (meer zandkleurig tot witachtig) en vaak zijn de tertials effen donker (typisch voorbeeldje hier).

Op foto's 2 en 3 staat een stern met bijna zwartachtige bovenvleugels; wellicht een bevuild of voor onderzoek geverfde vogel. In ieder geval is het contrast tussen de donkere mantel en de (grotendeels) witte stuit/staart erg opvallend. De gelijkenis met Arabische Stern is ver te zoeken.

In vlucht toont juveniel Arabische een erg donkere staart, donkerder dan de stuit en rug (voorbeeld 1; voorbeeld 2). De stuit en staart kunnen bij juveniele Visdief behoorlijk effen grijs zijn; zie bv. hier en hier.

Dat de vogels op foto 1 trouwens geen lokale broedvogels zouden zijn, klinkt niet echt geloofwaardig. Mij zijn alleszins geen voorbeelden bekend van juveniele sterns die ergens als verre dwaalgast opdoken samen met één van de (of beide) ouders en er nog door gevoederd werden. Maar dat terzijde dus; de foto's zijn duidelijk genoeg en tonen niks dat tegen Visdief pleit.


Wietze Janse  ·  13 april 2018  09:24

Peter, niemand heeft gedacht dat er Arabische Stern op de foto stond ;-)


Voordeel van deze postings is wel dat ik een mooi gedetailleerd en leerzaam verhaal van jou krijg, daarvoor bedankt!

Norman Deans van Swelm  ·  13 april 2018  13:29

nee Wietze Peter zwetst om te zwetsen. Om maar wat te noemen de vogel die voert is dezelfde die in de vlucht is genomen. Peter heeft de klok gehoord maar weet niet dat de onderzoekers geen zwarte verf gebruiken!

Peter Adriaens  ·  13 april 2018  13:48

Wietze, blij dat je er iets aan hebt!

Norman, ik heb rustig alles onderbouwd, met directe links naar foto's ook. Dat kan je moeilijk als gezwets afdoen. Wat wel gezwets is, is om voedsel bedelende Visdieven fotograferen in Nederland en die dan Arabische Stern noemen.

Toen ik meehielp met verven van Visdieven in de Scheelhoek enkele jaren geleden gebruikten we o.a. donkerbruine verf, die de veren na enkele dagen zwartachtig maakte.

Norman Deans van Swelm  ·  13 april 2018  17:02

bruin ja maar niet zwart. En ook niet helemaal bruin. En voor degenen die je weer op het verkeerde spoor hebt gezet. De adulte Arabische Stern op mijn foto's betreft een en dezelfde vogel. Jonge sterns kunnen nog heel lang begeleid worden door een adult, tot in Afrika toe en op volle zee gevoerd terwijl ze zwemmen.

David Uit de Weerd  ·  13 april 2018  18:02

Kan deze herhaling van zetten alsjeblieft stoppen?

Wim Wiegant  ·  14 april 2018  00:35

Nee ...! Niet stoppen ... !

Wat een geniale discussie. Nu met foto's gedocumenteerd... Het is er niet, maar je ziet het toch ...!

De discussie over wat niet en wat wel, en waarom, heeft dimensies die me aan onze twittervriend Donald Trump doen denken.  Ik ben bang dat als het op stemmen aankomt, ik voor Peter Adriaens zal gaan ...

 


Lammert van der Veen  ·  14 april 2018  19:59

Het zou overigens niet de eerste maar de vierde voor NL zijn.

Even naar de sterns scrollen door al die anderen snoepje heen.

https://henriraben.page.tl/2005_2006.htm

En dat alles in Amsterdam e.o.

Norman Deans van Swelm  ·  14 april 2018  22:29

4 al! Een doodgewone soort en als ik die zie krijg ik die nare Adriaens op mijn nek met zijn schijnheilige vrienden. Was Jan Kist er nog maar die had je als landverrader vervolgd Wim! 

Peter Adriaens  ·  15 april 2018  00:15

Ah, ik dacht dat Raben en van Swelm ėėn en dezelfde persoon waren.

Wim Wiegant  ·  15 april 2018  00:21, gewijzigd 15 april 2018  00:55

Denk je wel Lammert. Ik was nog nooit op deze geniale site geweest. Daar kan Norman Deans van Swelm nog een puntje aan zuigen. De Maasvlakte wordt helemaal weggeblazen door de regio Amsterdam ...! Wat een soorten, fantastisch ...! En wat een gedurfd deteminatiewerk...! Gek dat-ie nooit wat indient ...

Albert Noorlander  ·  15 april 2018  00:59

Toch mis ik op de Rabenlijst de uitgestorven en zelfbedachte soorten. Wat mij betreft blijft Norman ID-fantast nummer één ;-)

Norman Deans van Swelm  ·  15 april 2018  12:26

jalouzie de metier Albert. Ik begrijp dat het allemaal heel pijnlijk voor de aanhangers van de kleurenblinde Belg is. Geeft niks jongen je komt er wel over hen.

Peter Adriaens  ·  15 april 2018  13:59

Tja... Als iemand glunderend van trots uitroept dat ie het monster van Loch Ness heeft gefotografeerd en op de foto staat een ringslang dan is dat maar pijnlijk voor ėėn iemand.

Norman Deans van Swelm  ·  16 april 2018  23:23

deze sterns zijn onmisbaar in dit debat:

http://www.radioactiverobins.com/painted-terns/

Menno van Duijn  ·  17 april 2018  10:25

Dan kan de Ringslang nog altijd het monster van Loch Nes zijn, aangezien niet bekend is wat het monster van Loch Nes is  ;)
Wat onbekend is kan van alles zijn maar wat bekend is kan niet van alles zijn. Dit principe wordt echter door de aanvoerder van deze discussie nogal eens door elkaar gehaald.

Norman Deans van Swelm  ·  17 april 2018  10:54

Menno het interessante is dat wat bekend is in meerder gedaanten kan voorkomen en voor sommigen is dat verwarrend, zij zijn oprecht verbaasd maar er zijn er ook die hun kans zien verwarring te zaaien teneinde hun eigen aanzien op te poetsen en er status door te verkrijgen.

Peter Adriaens  ·  17 april 2018  11:29

Ongelofelijk hoe jij je in bochten wringt, Norman. Wie jou tegenspreekt, zet je gewoon weg als naar, kleurenblind, aandachtzoeker enz. Alles liever dan het gewoon eens inhoudelijk over de determinatie van je vogels te hebben.

Jaap Denee  ·  17 april 2018  11:36

Op mijn beurt vind ik het ongelofelijk dat een verstandige kerel als jij, Peter, zich zo uit de tent laat lokken door een Norman. Do not feed the troll! Of, zoals we dat thuis plachten te zeggen: laat lullen.

Peter Adriaens  ·  17 april 2018  13:10

Je hebt gelijk Jaap.

Anderzijds vind ik dat Norman soms wel iets zinnigs te melden heeft; het verhaal van die Dwergsterns in Egypte lijkt me interessant bijvoorbeeld. Dat er verschillende populaties Geelpootmeeuwen zijn, is ook ergens juist. Beetje jammer dat dat verzuipt in onzin over Eskimowulpen, Arabische Sterns e.d. 

Albert Noorlander  ·  17 april 2018  18:50

Eindelijk een waar woord van je Norman. Wij zijn inderdaad oprecht verbaasd hoe jij iedere keer probeert je eigen aanzien op te poetsen. Dank voor deze openheid. 

Max Berlijn  ·  18 april 2018  08:11, gewijzigd 18 april 2018  08:27

Trollen zijn echter wel de doodsteek voor een forum. Zie dat van waarneming.nl (daar gebeurt niets meer) en ik ken persoonlijk meerdere mensen die vanwege onze (ex) trollen niets (meer) posten. Ik begreep dat de moderaters van het Engelse Birdforum er zeer streng op acteren en dat daardoor dit forum al jaren een interessante en veel aangehaalde bron is van kennis. In NL zijn ook veel discussies verschoven naar het steeds meer gehate FB. Daar kan je lekker buiten het zichtsveld van anderen met je zelf uitgekozen vriendjes praten, wat nu ook niet een bijdrage is voor objectiviteit. Al met al, ben ik geen voorstander van “trollen maar te laten lullen”.

Arnoud B van den Berg  ·  18 april 2018  08:45

Eens met Max.

Martijn Verdoes  ·  18 april 2018  08:54

Ik sluit me bij Max en Arnoud aan!

Jaap Denee  ·  18 april 2018  10:57

Met die argumentatie loop je het risico dat ook jij van dit forum verwijderd dient te worden, Max. De beslissing om iemand van dit forum te weren ligt bij het DB-bestuur, niet bij de admins. We zullen opnieuw jullie boodschap (Max, Arnoud en Martijn) onder de aandacht van het bestuur brengen.

Max Berlijn  ·  18 april 2018  12:30, gewijzigd 18 april 2018  13:41

Huh, ben me niet bewust van trollen? en er is nooit een posting van mij verwijderd moeten worden, toch? Ik pleit ook niet meteen over “verwijderen”, aanspreken (achter de schermen) kan toch ook een hoop oplossen? Ik ben vorig najaar door een (Amsterdamse) moderator van DB gebeld met het verzoek de postings niet te persoonlijk te maken (bijv. over hoeveel gevallen ikzelf van een soort heb gezien). Ik probeer dat daarna dan ook.

Wietze Janse  ·  18 april 2018  13:02, gewijzigd 18 april 2018  13:22

Begin nou eens met trollen dood te zwijgen, ze geilen namelijk op jouw reactie en hebben dan weer stof om door te gaan. Bij geen reactie zal je zien dat ze al gauw niets meer te melden hebben. Stappen ze over of op nuttige berichten of houden ze hun mond.

Echter met toch reageren ben jezelf evenveel debet aan een non-discussie en mag je ook hand in eigen boezem steken (in plaats van te vragen anderen te bannen) ......

Jaap Denee  ·  18 april 2018  15:11

Max, het gaat niet sec om trollen; het gaat er om of je op basis van bepaalde vrijpostigheden (die anderen weghouden van dit forum) mensen een ban zou moeten opleggen. Dat kan alleen als met die vrijpostigheden bepaalde grenzen overschreden worden. En nogmaals: de beslissing tot het instellen van een ban neemt het bestuur, niet de moderatoren van de fotogalerij.

Verder zouden jij (en anderen) mijn boodschap aan Peter niet moeten verdraaien. Wietze verwoordt op een heldere manier de boodschap die van mijn opmerking uit ging.

Commentaar verwijderd vanwege overtreding van de forumregels  ·  18 april 2018  15:13

Max Berlijn  ·  18 april 2018  17:26, gewijzigd 18 april 2018  19:02

@Jaap, ik verdraai volgens mij niets (niet bewust in ieder geval). Ik ben het alleen totaal niet met jou en Wietze eens. Negeren helpt niet. Trollen, trollen door en doen als laatste het licht uit op een forum. Ooit hebben o.a Arnoud en ik ene D. Forrestman tijden genegeerd. Hij bleef maar doorgaan tot er door DB ingegrepen werd (nu gaat hij overigens verder op twitter voor die, die hem willen volgen) Het is een mening he. Ik stop er maar verder mee.

Commentaar verwijderd vanwege overtreding van de forumregels  ·  19 april 2018  12:39

Edwin Russer  ·  29 juni 2023  17:45

Afrikaanse Koningsstern gisteren Portugal, vandaag zelfde vogel? Frankrijk. 

Eduard Sangster  ·  29 juni 2023  20:31

Het betreft twee vogels.

De vogel in Portugal (5e voor vasteland en 3e in 3 opeenvolgende jaren) vloog strak langs Cabo Raso (Lissabon) naar het noorden. Deze vogel was in zomerkleed.

De vogel van vandaag nabij Nice is al flink aan het ruien. Vierde (?) geval voor Frankrijk.

Edwin Russer  ·  30 juni 2023  08:13, gewijzigd 30 juni 2023  08:15

Klopt Eduard, ik zie het nu ook, op de kop. Wel gaaf, twee gevallen zo kort op elkaar. 

Sander Bruylants  ·  21 juni 2024  15:18

Momenteel is in de grote sternenkolonie op Noirmoutier (Frankrijk) naast de bekende sierlijke stern nu ook een (zeer waarschijnlijke) Afrikaanse koningsstern te zien. Wellicht een vrij uniek duo om samen te zien.


Folkert Jan Hoogstra  ·  23 juni 2024  21:37

En nu ook nog een Amerikaanse Koningsstern 🤯

Max Berlijn  ·  23 juni 2024  21:57

eeeh ik zag een (geringde) Sierlijke Stern bij de Afrikaanse Konings op Insta.

Eduard Sangster  ·  23 juni 2024  22:51

Er zit een Elegant Tern en een Westafrikaanse Koningsstern. Iemand heeft die laatste genoteerd als een Amerikaanse, maar dat zal een invoerfout zijn, neem ik aan. Het betreft ieg dezelfde vogel die door de rest als Westafrikaan wordt gezien.

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?