Witstuitbarmsijs

Acanthis hornemanni exilipes  ·  Coues's Redpoll

Datum 3 februari 2018
Locatie Arnhem- Nieuwe Haven
Fotograaf Dick Pruiksma Dick Pruiksma
Bekeken 6790 ×

Discussie

Ruud Schenk  ·  7 februari 2018  03:14

Mytochondriaal eensgezind en dan zo konsekwent apart gaan zitten... het moet verboden worden!!! 

Gave foto trouwens!!!

Dick Pruiksma  ·  7 februari 2018  16:58

Dank je, tsja, en dat apart zitten....een adulte dwarse man he....

Jan Hein van Steenis  ·  26 november 2021  10:16

In een recent (open-access) artikel in Nature Communications waarin de morfologie van de barmsijzen wordt verklaard concluderen de auteurs dat het hier om één soort met verschillende "ecotypen" gaat.

Ik geef toe dat het een te technisch verhaal voor mij is, maar ik geloof er toch interessante punten uit af te kunnen leiden.

De situatie lijkt niet heel anders dan bij Blue-winged/Golden-winged Warbler (waar slechts zes genen de verschillen in uiterlijk bepalen), alleen heeft bij de barmsijzen één (forse) mutatie diverse genen tegelijk veranderd.

De auteurs suggereren dat de verschillen in stand gehouden worden doordat bijvoorbeeld de snavelvorm een ecologisch voordeel oplevert: doordat de verschillen in kleur daarmee samenhangen krijg je vormen die er verschillend uitzien.

Een bewijs dat (uiterlijke) verschillen daadwerkelijk onafhankelijk van elkaar zijn is nodig als je die gebruikt om verschillen tussen taxa statistisch te beschrijven.

Ben Wielstra  ·  26 november 2021  10:23

Erg gaaf artikel! De genetische homogeniteit in barmsijzen komt erg overeen met zuster taxon kruisbekken. Ik vraag me hoe veel overlap het evolutionaire mechanisme voor kruisbek ecotypen zal tonen.

Peter de Knijff  ·  26 november 2021  11:48, gewijzigd 27 november 2021  19:18

Nagenoeg identiek (qua model) aan het enige genetische verschil tussen Bonte en Zwarte kraai. Ook daar in essentie 1 inversie waarin 81 van de 82 (volgens mij, kan iets anders zijn) gefixeerde verschillen tussen deze twee taxa. M.i. nog steeds HET blauwdruk artikel, geschreven door Jelmer Poelstra, over genoom gebaseerde soortvormings reconstructies. 

Voor taxonomen zijn dit soort studies een nachtmerrie want de resultaten maken die idiote 2% verschil afspraken hopeloos achterhaald. Kortom, erg leuk en belangrijk werk!

Overigens wel erg vreemd dat het Science kraaienstuk niet wordt geciteerd, want dat was erg logisch geweest en had ze (als ze het echt niet kennen) ook op een paar slimme trucjes kunnen wijzen die ze nu gemist lijken te hebben. 

Leo Stegeman  ·  28 november 2021  08:14

Ach, het CSNA weet hier vast wel raad mee...

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?