Wie is die man op de foto?
Fotogalerij
Mozaïek |
Zeldzame soorten |
Schaarse soorten |
Overige |
WP-soorten |
Wereld-soorten |
Determinatie |
Historie |
Dutch Bird Alerts |
Dutch Birding 40 jaar |
België |
Belgian Bird Alerts |
Zeldzaamheden België |
Ross' Meeuw
Rhodostethia rosea · Ross's Gull
Datum | 24 januari 2018 |
---|---|
Locatie | ZL 48-33-51 |
Fotograaf | Remco Hofland |
Bekeken | 9401 × |
Discussie
Rienk Geene · 25 januari 2018 16:06
David Uit de Weerd · 25 januari 2018 18:22
Een neef van Rolf de Zoet zo te zien.
Jan van der Laan · 25 januari 2018 22:09
Ted Hoogendoorn?
Ted Hoogendoorn · 26 januari 2018 13:46
Yes ! En ontzettend blij dat ik dit heb mogen meemaken. Al meer dan 15 jaar geleden alle meeuwensoorten van de wereld gezien (en ook vrijwel alle -taxa met splitpotentieel), echter niet allemaal in zowel juveniel/1e-winter als adult kleed. Ontbraken nog Ivoormeeuw adult, vorig jaar gedaan in Duitsland, samen met iets minder oude makker Edward van IJzendoorn (en op dezelfde dag o.a. Max Berlijn), schitterend beestje, helaas echter jammerlijk naar adem happend, dus een behoorlijke domper op de feestvreugde. En als laatste, jullie raden het al, 1e-winter Ross' Meeuw ....
Nu dus Vlissingen, en eeuwig hulde aan Jan Goedbloed !! En dan ook nog een bloedmooi, puntgaaf beest, wat een juweel van een vogel !! Ik heb woensdagmiddag minstens een uur staan stuiteren, werd ondertussen geinterviewd door Omroep Zeeland, kon het allemaal nauwelijks geloven, weet je nog Paul (?). Paul Schrijvershof, die in 1982 naar Thurso in Noord-Schotland afreisde, evenals Arnoud van den Berg, Guus Hak, Ruud Schenk, Gerard Steinhaus, Gerald Oreel, Eus van der Burg, en yours truly, in twee auto's en in twee verschillende weekenden, om daar de magische Ross' Meeuw te gaan zien. Hetgeen na een nachtje doorrijden over besneeuwde wegen bij het krieken van de ochtend magistraal lukte. O, wat waren we blij. Ross' Meeuw, DE ultieme magische soort, niet voor niets logo van de DBA. Good Old Joop Swaab was bij mijn weten destijds de enige actieve twitcher die de vogel van 1958 van Vlieland had, enkele hardcore zeetrektellers hadden de (helaas eerst stilgehouden, maar een dag te laat toch uitgelekte) vogel van de Hondsbosse van 1981, en nu hadden wij hem ook, al was het niet in Nederland. Twitchbaar in Nederland, dat leek toen zo goed als onmogelijk.
Natuurlijk, de tijden zijn veranderd, dit is al weer het 18e geval voor NL (hoewel pas het eerste sinds 2011, en, inclusief Vlieland, het zesde twitchbare), vele twitchers die al lang meedoen hebben er inmiddels 3, 4 of zelfs meer, maar de magie blijft, zoveel is gisteren en eergisteren in Vlissingen wel duidelijk geworden !
Edwin Schuller · 26 januari 2018 15:48, gewijzigd 26 januari 2018 15:49
Mooi beestje inderdaad! Zie hier voor het bewuste stukje van Omroep Zeeland.
Ted Hoogendoorn · 26 januari 2018 15:53
Vergeet ik nota bene nog te vermelden dat dit het eerste fotografisch gedocumenteerde geval van eerste-winter Ross' Meeuw voor NL is. Het is een mysterie waarom bij deze soort eerste-winters veel zeldzamer zijn dan adulten als dwaalgast in NW-Europa en N-Amerika. Dit i.t.t. vrijwel alle andere soorten (niet-zangvogels), incl. de eveneens arctische Ivoormeeuw, waarbij we het gebruikelijke patroon zien van aanzienlijk meer jonge vogels dan adulten. Idem dito het patroon van vrijwel uitsluitend jonge vogels bij dwaalgast-zangvogels.
Erg jammer dat de vogel het vandaag heeft laten afweten.
Ted Hoogendoorn · 26 januari 2018 16:46
Toch weer gezien ! Hopelijk morgen weer de hele dag !
Edwin Russer · 26 januari 2018 17:29
Mooi verhaal Ted!
Robbin van Dijk · 27 januari 2018 11:46
Norman Deans van Swelm · 27 januari 2018 18:23
Prima beschrijving door Kees, zeer aannemelijk dat het om de Vlissingse vogel gaat. En Max wilde nog wel alle waarnemingen zonder foto de prullenbak in hebben.
Henk Hendriks · 27 januari 2018 20:26
Naar aanleiding van het verhaal van Ted waarin hij aangeeft hoe belangrijk de Ross' Meeuw was en is voor een Nederlandse twitcher het volgende:
In juni 1988 werd een Ross' Meeuw ontdekt in de haven van Esbjerg, Denemarken. De vogel werd de gehele week gezien, ook door naar Denemarken afgereisde vogelaars uit Nederland. Op vrijdagavond besloten Rob Bouwman en ik de gok te wagen om te gaan rijden (ong.800 km.) naar Esbjerg. We moesten tenslotte allebei doordeweeks werken. Ik had om 23.00 uur nog telefonisch contact met een deense vogelaar die de meeuw tot het donker had waargenomen. Om 01.00 uur vertrokken en in de vroege zaterdagochtend rolden we Esbjerg binnen. De gehele dag tevergeefs naar de vogel gezocht in de haven en uiteindelijk aan het eind van de dag besloten om terug te rijden waar we behoorlijk depressief in de vroege zondagochtend weer in Geldrop arriveerden. Uiteindelijk is het allemaal goed gekomen en zagen we de vogel van IJmuiden.
Vandaag heb ik weer heerlijk ouderwets genoten van een prachtige twitch van dit sierlijke meeuwtje. Rob zou het ook geweldig hebben gevonden.
Max Berlijn · 28 januari 2018 00:10
Gaaf Henk, die Ross Meeuw in 88 in Esbjerg was (wel) mijn eerste ooit. Toen ook getwitcht met een aantal NL twitchers maar ik weet niet meer allemaal wie. De overeenkomst met ons is denk ik dat er bij jou je vriend Rob bij was en bij mijn vriend Oscar, die er beide niet meer zijn.
Jan van der Laan · 29 januari 2018 08:55
Max, we - Ed Opperman, Rob ter Ellen en ik - zaten bij jou in de auto. Oscar kwam op eigen gelegenheid met zijn toenmalige verkering. We sliepen bij een Deense vogelaar die heel erg lekkere vis had bereid. Hij toonde ons ook een eindeloze reeks dia's. Op de terugweg hoorden we dat een Roodstuitzwaluw zat bij Kornwerderzand. Toen het gas maar wat dieper ingetrapt, maar de zwaluw was al weg toen wij aankwamen
Max Berlijn · 29 januari 2018 09:03, gewijzigd 29 januari 2018 09:25
Thx, blijft jammer dat ik in mijn aantekeningen dat (wie erbij waren) nooit heb bijgehouden.
Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.
Forum spelregels
Dutch Birding Association beoogt met het forum in de fotogalerij de lezer een platform te bieden waarop informatief en inhoudelijk gediscussieerd kan worden over zeldzame en schaarse vogels. Het forum staat daarmee in het verlengde van het (semi-) wetenschappelijke karakter van het blad Dutch Birding.
Om het gebruik van het forum in goede banen te leiden, heeft Dutch Birding de volgende regels opgesteld: de moderatoren kunnen reacties verwijderen die
- een degelijke onderbouwing van de determinatie missen
- als beledigend of kwetsend kunnen worden ervaren door andere forumgebruikers
- off-topic zijn
- spam of reclame bevatten
- zij beschouwen als trolling
Auteurs die zich niet houden aan de bovenstaande regels krijgen een waarschuwing en bij herhaling van het overtreden van bovenstaande regels behoudt het DBA bestuur zich het recht voor om het account van de auteur te blokkeren.
De moderatoren hebben het recht om zonder opgaaf van reden, onder verwijzing naar de spelregels, reacties te verwijderen.
Erger je je aan het trollen van anderen, realiseer je dan dat met niet-reageren cq doodzwijgen het trollen het snelst stopt. Reageer niet! Sein de moderatoren in via foto@dutchbirding.nl, zodat zij gepaste actie kunnen ondernemen.