Ik heb ooit in november ( jaren 80) op de Scilly’s een dergelijke Fitis gezien. Die had een hele lange handpenprojectie, donkere poten en een vage vleugelstreep over de grote armpendekveren. Werd toen beschouwd als een waarschijnlijke yakutensis.
Fotogalerij
Mozaïek |
Zeldzame soorten |
Schaarse soorten |
Overige |
WP-soorten |
Wereld-soorten |
Determinatie |
Historie |
Dutch Bird Alerts |
Dutch Birding 40 jaar |
België |
Belgian Bird Alerts |
Zeldzaamheden België |
Fitis
Phylloscopus trochilus · Willow Warbler
Datum | 10 november 2017 |
---|---|
Locatie | Hondsbossche Zeewering, NH. |
Fotograaf | Eric Menkveld |
Bekeken | 12806 × |
Zo zie ik ze niet zo vaak in november! |
Discussie
Albert Noorlander · 10 november 2017 21:18, gewijzigd 11 november 2017 17:25
Hugo Wieleman · 10 november 2017 21:45
Op 26 oktober had ik (ook op de Hondsbossche zeewering) een vergelijkbare Fitis. Hier zijn wat magere plaatjes van die vogel te vinden.
Max Berlijn · 11 november 2017 07:14, gewijzigd 11 november 2017 07:17
Volgens mij zijn er dit najaar meer “rare” Fitissen gezien dan normaal. Met name eind oktober zorgde voor een aantal gevallen . Ze krijgen eigenlijk weinig aandacht en zelf kan ik er weinig over vinden. Als “veldsoorten” vogelaar vraag ik me af of we later niet zeggen, waren we die maar gaan bekijken....
Maarten Wielstra · 11 november 2017 10:43
Ze lijken ook een aparte snavelvorm te hebben. Lang en ietwat gebogen. In combi met koptekening beetje herinnerd aan Ibericus. Maar dat roep ik nu even vanuit een impuls.
Max Berlijn · 11 november 2017 14:50, gewijzigd 11 november 2017 16:46
Vogel zit er nog echter nu wat minder spectaculair dan op eerdere plaatjes...
Frank Neijts · 11 november 2017 16:22, gewijzigd 11 november 2017 19:24
Als je goed kijkt naar de bij ons broedende Fitissen (ssp trochilus), zie je vogels die varieren van (grofweg) bruin-wit (met donkere pootjes) tot groen-geel (met vleeskleurige pootjes) en alles ertussen, zie hier bijv.: https://www.dutchbirding.nl/gallery/detail/20961?page=0#navbar-collapse (sorry Jan ..). Op grond daarvan zie ik, behalve de datum, aan deze (Hondsbossche) en die van Hugo eigenlijk niet veel geks. Sterker: bij die bruin-witte broedvogels zie ik meer kenmerken van yakutensis dan bij deze met die lichte pootjes en gele tinten.
Peter Adriaens · 11 november 2017 17:25
Vincent van der Spek · 12 november 2017 11:16, gewijzigd 12 november 2017 11:30
Zo is het, Frank! Het verbaast me een beetje dat - hoewel nog wel met vraagteken - zo'n beetje alle late bleke Fitissen als mogelijke yakuntensis worden gemeld. Waarom het zeldzaamste taxon als werkhypothese nemen, een taxon dat hier bovendien niet bewezen is?
Frank laat al de variatie van de nominaat zien (hoewel dat om gesleten adulte vogels gaat). Maar er is ook nog iets als acredula. Er is volledige overlap in uiterlijk met yakutensis: "some acredula look just the same!" (Svensson 1992).
Dat staat nog los van de geler ogende foto die Max van dit individu post.
Kortom: enige (lees: meer) terughoudendheid lijkt me op zijn plaats bij het melden van yakuntensis.
@ Peter: zang niet opgenomen gok ik? Op welke manier week die af? Kun je dat duiden? Interessant...
Peter de Knijff · 12 november 2017 11:56
Dat acredula en yakutensis veel op elkaar lijken is niet vreemd. Een serie zeer gedegen complete genoomstudies van Staffan Bensch heeft duidelijk gemaakt dat er geen enkel genetisch verschil is tussen die twee.
Ze verschillen wel subtiel van 'onze' fitis, maar die verschillen zijn beperkt, en met mtDNA kun je geen van de Fitis ondersoorten duiden.
Een aantal acredula (mogelijke) vangsten zijn de afgelopen jaren van een paar veertjes ontdaan, en wij gaan ze begin volgend jaar analyseren.
Frank Neijts · 12 november 2017 13:16
"Frank laat al de variatie van de nominaat zien (hoewel dat om gesleten adulte vogels gaat)."
Weliswaar zie je in het voorjaar soms sterk gesleten Fitissen maar vaak ook lijken ze nog behoorlijk vers (de 'groene' vogel in mijn link meer nog dan de 'bleke'), immers ruien ze dikwijls compleet in het overwinteringsgebied ...
Peter Adriaens · 12 november 2017 13:46
Fitis heeft inderdaad twee complete ruien per jaar.
@Vincent, die zang was niet zo relevant denk ik want de vogel moet kapotte stembanden gehad hebben. Meer dan een regelmatig herhaald, kort, staccato "tu-tu-tu" kwam er niet uit...
Norman Deans van Swelm · 12 november 2017 14:56
Wie zou durven yakutensis te claimen in W.Europa schreef Svensson! Is ook bepaald niet eenvoudig, ik ving ooit een grijswitte Fitis met een zeer lange vleugel in de duinen van Monster, midden mei in licht gesleten kleed. Die lange vleugels zijn geen overbodige luxe wanneer je bedenkt dat yakutensis van NO Siberie naar ZW Afrika trekt! De hierboven afgebeelde vogel kan heel goed een 1kj yakutensis zijn, is er ook een plaatje waarop de vleugelpunt staat?
Acredula behorend tot de N,Europese populatie worden meestal eind april gezien, zie link en scroll down, de grijze vogel van Frank lijkt mij ook een acredula te zijn. Hoe lang was hij territoriaal Frank?
Max Berlijn · 12 november 2017 16:39, gewijzigd 12 november 2017 16:42
Er zitten wel twee vogels, de bruin/grijze door menigeen nu als mogelijke Yakuntensis genoemd en een normale gelige vogel (waarvan ik blijkbaar gisteren een linkje plaatste). Mogelijk leuk om iets te verzamelen van de goede vogel? Kan het mee in Peter zijn toekomstig onderzoek.
Frank Neijts · 12 november 2017 17:14, gewijzigd 12 november 2017 17:48
* Norman: heb verder niet zo op die vogel gelet omdat ik elk voorjaar wel zulke 'grijze' Fitissen zie, ik beschouw ze dus niet als erg bijzonder. Zie ook hier: https://www.dutchbirding.nl/gallery/detail/20963?page=0#navbar-collapse.
* Max: ook die bruine vogel heeft erg lichte poten (tarsi+voeten) en dat is in elk geval niet goed voor yakutensis begrijp ik ..
EDIT: Die pootjes lijken zelfs vrij opvallend geeloranje, d.w.z. de voeten en het onderste deel van de tarsus. In dat verband is de volgende passage in het Handbook BWP (deel 6, p. 663 in "Bare parts" Willow Warbler) wel interessant:
"Rarely, birds of unknown race recorded in Britian, October - November, with bare parts largely bright orange: bill (except for dark culmen), foot and lower part of leg, orange reaching higher on rear of leg (Flumm 1989)". Deze verwijzing geldt 'Birds Cornwall' waar ik niet over beschik.
Max Berlijn · 12 november 2017 19:12
Thx Frank, hoop geleerd.
Maarten Wielstra · 11 november 2024 16:37, gewijzigd 11 november 2024 20:46
Laat, bruinig, met oranje naakte delen - weer eentje voor de verzameling
Waar zouden dit soort vogels toch vandaan komen?
Maarten Wielstra · 11 november 2024 21:16
Maarten Wielstra · 17 november 2024 01:15, gewijzigd 17 november 2024 04:54
Inspirerend stukje over verschillende type kleden en gelijktijdige aankomst van andere soorten.
Mijn 1e indruk is, van boven naar beneden: yakutensis type (geen geel en groen, doffe poten) - nominaattype (geel en groen)- 2x acredula type (vaal, gekleurde poten, 1e beest mogelijk wat bruiner en met mogelijk wat feller oranje poten)
Dit linkje is ook leuk, over de kleurloze beesten welke met Sibtjif verward kunnen worden wanneer ze donkere pootjes hebben.
Vreselijk al die variatie in late fitissen: vaak erg bruin, vaak groot lijkende snavels en kleine oogjes, soms knaloranje of juist hele donkere poten, soms opvallende koprui (welke snavelgrootte, vorm wenkbrauw en grootte oog mogelijk beinvloed)...maar helaas zijn combinaties van kenmerken weinig constant en morphen ze ook door fotografische en lichtomstandigheden (zoals bij sibtjiffen). Daarnaast vraag ik me ook af wat slijtage doet (bij late karekieten bijv. ook verwarrend). Fascinerende, maar gekmakende materie. Even wachten op DNA uitslagen (yakutensis/acredula vs nominaat)...
Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.
Forum spelregels
Dutch Birding Association beoogt met het forum in de fotogalerij de lezer een platform te bieden waarop informatief en inhoudelijk gediscussieerd kan worden over zeldzame en schaarse vogels. Het forum staat daarmee in het verlengde van het (semi-) wetenschappelijke karakter van het blad Dutch Birding.
Om het gebruik van het forum in goede banen te leiden, heeft Dutch Birding de volgende regels opgesteld: de moderatoren kunnen reacties verwijderen die
- een degelijke onderbouwing van de determinatie missen
- als beledigend of kwetsend kunnen worden ervaren door andere forumgebruikers
- off-topic zijn
- spam of reclame bevatten
- zij beschouwen als trolling
Auteurs die zich niet houden aan de bovenstaande regels krijgen een waarschuwing en bij herhaling van het overtreden van bovenstaande regels behoudt het DBA bestuur zich het recht voor om het account van de auteur te blokkeren.
De moderatoren hebben het recht om zonder opgaaf van reden, onder verwijzing naar de spelregels, reacties te verwijderen.
Erger je je aan het trollen van anderen, realiseer je dan dat met niet-reageren cq doodzwijgen het trollen het snelst stopt. Reageer niet! Sein de moderatoren in via foto@dutchbirding.nl, zodat zij gepaste actie kunnen ondernemen.