Gestreepte Strandloper

Calidris melanotos  ·  Pectoral Sandpiper

Datum 6 september 2017
Locatie Zijpe - Nollen van Abbestede
Fotograaf Wim van Zwieten Wim van Zwieten
Bekeken 7214 ×

Discussie

Max Berlijn  ·  6 september 2017  18:12

Heel mooi Wim, het is opvallend hoeveel juveniele Gestreepte StraLo's er sinds midden Augustus worden gezien in NL. Het begon op 18 (!!)-08 al met deze Zou het iets te maken hebben met Gert,Harvey en dadelijk Irma??

Peter de Knijff  ·  6 september 2017  20:02

Maar Max,

Deze vogels kunnen toch ook gewoon uit Siberië komen?

Meen me te herinneren dat daar in BB en BW herhaaldelijk over is geschreven.

Max Berlijn  ·  6 september 2017  23:39

Zeker kan dat, het is niet meer dan een speculatie mede vanwege die vroege juvenielen.

Arjan Boele  ·  7 september 2017  09:16

Voor de liefhebbers: met Erik van Winden heb ik eens wat over de soort geschreven in Sovon-Nieuws (2006-3: Gestreepte Strandloper: een zeldzame gast uit Amerika... of Siberië?). Figuur 4 laat bijvoorbeeld een aardige overeenkomst zien tussen het aantal Krombekstrandlopers en Gestreepte Strandlopers in ons land. In de tekst nog wat meer aanwijzingen voor een 'Siberische' herkomst.

Max Berlijn  ·  7 september 2017  10:23

Leuk stuk Arjan. Ik deel je mening niet helemaal dat een Amerikaanse herkomst zo schaars zou zijn. Blonde Ruiter en Baird's zijn ook geen algemene soorten aan de oostkant van Canada en de US en daar krijgen we er toch ook genoeg van? In mijn optiek komen ze van beide kanten, het ene jaar meer vanuit het westen en andere jaren meer vanuit het oosten.

Alwin van Lubeck  ·  7 september 2017  10:39

Ik ben het in deze met Max eens en ik vermoed dat de recente vogels voornamelijk uit het westen komen, getuige ook de hoge aantallen Amerikaanse stelten in bijvoorbeeld Engeland en Ierland. Maar dat gezegd hebbende, vermoed ik dat er geregeld Gestreepte Strandlopers uit het oosten komen!

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?