Zilvermeeuw

Larus argentatus  ·  European Herring Gull

Datum 20 februari 2017
Locatie Callantsoog
Fotograaf Herman Bouman Herman Bouman
Bekeken 10977 ×

Discussie

Herman Bouman  ·  22 februari 2017  15:59, gewijzigd 22 februari 2017  16:38

De discussie over de AHG/EHG gaat op verschillende plaatsen verder. O.a. via whatsappgroepjes, FB meeuwen groepen (besloten) en onder een paar foto's her en der op het web. Ondanks de reactie van Leon waarbij hij aangeeft geschrokken te zijn van de onderdelen en de waarneming intrekt als zekere AHG ben ik wat gaan zoeken naar vogels met vergelijkbare onderdelen. Deze zijn voldoende te vinden zoals deze vogel. Verder denk ik dat door het donkere weer / fotograferen met tegenlicht niet altijd het beste met de kenmerken doet. Je gaat overbelichten of je gaat in Photoshop de boel oplichten waardoor de vogel haar onderdelen ook wat lichter overkomen. Ik zeg niet dat het een AHG is maar bij navraag op de FB North American Gulls zegt Dave Brown woonachtig op St. John's Newfoundland Canada het volgende: I think in looking at other photos I do feel better about it being a Smithsonianus. The smooth brown flanks are quite apparent. The breast and belly seem to get work and blotchy, while the flanks tend to retain that smooth brown look farther into the season. Also, like I said, I could never entertain the notion of calling this a European Herring Gull in Newfoundland. The scapulars are also better for Smithsonianus as well and the tertials, which are pretty solid brown with not much notching on the ends, though they are very worn. Dus ondanks dat we kunnen afwachten wat de DNA analyse zegt (is de poep al ontvangen Peter?) zou ik op de afwijkende punten de variatie nog wel eens in beeld willen brengen van AHG en ook EHG. 

Edwin Schuller  ·  22 februari 2017  16:04

... en zou het mooi zijn als hij wordt terug gevonden!   

Herman Bouman  ·  22 februari 2017  16:08

Iedereen gaat kijken voor een plus 1 maar het is nog veel waardevoller te gaan kijken om te zien hoe dat er in het echt uitziet en zelf bekijkt hoe groot de variatie is. Niet gaan en achteraf balen heb je niets aan. 

Peter de Knijff  ·  22 februari 2017  16:18

Herman,

Nee, nog niets ontvangen, ook geen e-mail met verzoek om instructies.

Voor wat het waard is, ik vind het een zeer intrigerende vogel en zou, als ik hem in St Johns zag ook geen tweede blik hebben gegund (na wel een paar plaatjes te hebben gemaakt).

We werken ook nog aan een andere mogelijke smithsonianus (ook een poepmonster) en het zou handig zijn als we bovenstaande vogel mee kunnen nemen. Maakt het voor osn wel zo efficient.

Herman Bouman  ·  22 februari 2017  16:33

Nog een link naar lookalikes (vind ik persoonlijk geen goede voorbeelden, geen headturners) en een link naar de gull-research.org forum met mooie voorbeelden. 

Max Berlijn  ·  22 februari 2017  16:42, gewijzigd 22 februari 2017  16:48

Phiuuu Herman, ik was er al bang voor, "it aint over till the fat lady sings" is een uitspraak die ik wel eens gebruik bij dit soort discussies (en als ik een soort lijk te dippen). Zelf ben ik als leek ook al de aangeboden linkjes nagelopen. Die variatie is "bizar" bij AHG. Ik denk echter wel dat hetzelfde geld bij EHG en dat veel US/Can vogelaars daar niet zo van op de hoogte zijn. Jammer dat de vogel gisteren niet  meer is aangetroffen. Als ik het goed begrijp waren er ook minder meeuwen (geen werkzaamheden??) aanwezig. Hopelijk komen de uitwerpselen op de juiste plek (Peter) terecht. Zelf denk ik dat ik alleen nog ga rijden bij een klassiek chocolate brown individu zoals op de foto van vogel nummer 16 (met vier op een rij) in de link van Erwin van gisteren onder het commentaar van Leon.

Herman Bouman  ·  22 februari 2017  16:48

Het klassiek beeld willen we allemaal wel. We hebben ook een perfect voorbeeld voorgeschoteld gekregen van Pat Lonergan & Killian Mullarney. Een aantal verse september vogels en een paar uit begin januari. We zijn nu minimaal een ruime maand verder... 

Norman Deans van Swelm  ·  22 februari 2017  17:24

Ik moet er nog even op wijzen dat de 1e smithonianus voor Nederland, nl. de adult die op 3 februari 2004 in Scheveningen werd aangetroffen eerder door Mullarney in Ierland werd gezien, niet alleen was het ink-spot pattern opvallend maar ook het feit dat de meeuw aan 1 poot mank was.

       http://radioactiverobins.com/archive/gulls/american%20herr%20gull%20larus%20smithsonianus/american%20herr%20gull%20larus%20smithsonianus.htm

Norman

Koen Stork  ·  22 februari 2017  18:37

Herman, heb je ook voorbeelden van AHG met zo'n staart gevonden? Ik kan zo snel geen staart vinden bij een AHG die gelijk is aan de staart van deze vogel.

Herman Bouman  ·  22 februari 2017  19:03, gewijzigd 22 februari 2017  19:06

Hoi Koen, hier een paar voorbeelden. Deze vogel, deze vogel of deze vogel hebben een vergelijkbare onderstaart

Koen Stork  ·  22 februari 2017  19:19

De staart, niet de onderstaart ;)

Herman Bouman  ·  22 februari 2017  19:33, gewijzigd 22 februari 2017  19:35

Kun je iets specifieker zijn? Onderstaart dus niet. Bovenstaart? Eindband? Waar zou het om gaan, wat zou niet passen op een AHG? Alvast een bovenstaart

Jaap Denee  ·  22 februari 2017  20:20, gewijzigd 22 februari 2017  20:20

Tsjonge...

Gokje hoor... maar ik denk dat Koen de groep veren bedoelt tussen de veren die aan de bovenkant de staart afdekken (ook wel de bovenstaartdekveren) en de veren die aan de onderkant de staart afdekken (ook wel de onderstaartdekveren) en vermoedelijk vraagt hij dan naar voorbeelden van AHG's waarbij de tekening op de bovenkant van die tussen de onderstaartdekveren en bovenstaartdekveren liggende groep gelijk is aan de Callantsoogvogel. Kortom: heb je voorbeelden van AHG's waarbij de buitenste staartpennen ook in deze mate zwart/wit gebandeerd zijn (en de staartveren dus niet volledig zwart zijn)?

Ruud Altenburg  ·  22 februari 2017  20:43, gewijzigd 22 februari 2017  21:00

Jullie kennen deze site toch wel, hoop ik?

Jaap Denee  ·  22 februari 2017  20:55, gewijzigd 22 februari 2017  20:58

Daar word ik ongeveer zes keer per dag naar verwezen als ik flauwe vragen aan Herman stel, Ruud. Geen zorgen. ;) Het viel me nog mee dat hij Koen niet meteen naar Gull-Research verwees.

Ruud Altenburg  ·  22 februari 2017  21:01, gewijzigd 22 februari 2017  21:06

Overigens is het voor de discussie niet bijster interessant of ze het in de US een smithsonianus zouden noemen. Er zijn genoeg exemplaren te vinden van die soort die veel meer op argentatus lijken dan de vogel van Leon. Het is de vraag of argentatus zoveel op smithsonianus kan lijken. Peter, Mars en Rik hebben in DB#1 uit 2008 een aantal essentiële kenmerken opgesomd en blijkbaar zijn Peter en Leon tot de conclusie gekomen dat deze vogel toch niet alle plusjes uit dat artikel tikt.

Wat gezien de variabiliteit in beide taxa natuurlijk niet wegneemt dat dit geen smithsonianus kan zijn. Ik vond het ook erg jammer dat ik 'm gisteren niet kon terugvinden...

Jaap Denee  ·  22 februari 2017  21:21

De werkzaamheden bij Callantsoog zouden nog twee weken in beslag nemen, als ik het goed begrepen heb. Er zou dus nog een kans moeten zijn om (na de storm) de vogel terug te vinden.

Mars Muusse  ·  22 februari 2017  21:55, gewijzigd 23 februari 2017  11:32

Probleem bij veel interessante meeuwen is, is het feit dat ze niet geringd zijn waardoor je geen betrouwbaar beeld kunt opbouwen van de extremen binnen een populatie. Maar soms heb je geluk zoals bij vogel "blauw J6XN". Dit is een Noorse argentatus die toont wat qua staart en onderstaartdekveren mogelijk is in continentaal Europa (IJsland zou nog veel interessanter zijn). Ik zie verder even af van een discussie dat je niet kunt uitsluiten dat een der ouders wellicht een Amerikaan was...

Zie www.gull-research.org/smithsonianus/1cyaugust.html 


Diederik Kok  ·  22 februari 2017  22:30

Interessante vogel Mars.

Hier een link naar het artikel waar Ruud naar verwijst: First-year Herring Gulls mimicking Smithsonian Gull, Peter Adriaens, Mars Muusse & Rik Winters. 

Een zeer bruikbaar artikel in de deze discussie aangezien het de problematiek van AHD determinatie beschrijft aan de hand van de variatie van EHG. Staartpatroon wordt daar overigens genoemd als 1 van de 4 belangrijkste kenmerken. De Callantsoog vogel heeft lichte tekening in het donker op alle staartpennen (dus niet alleen de buitenste een of twee, als klassieke AHG, maar er is uiteraard variatie). Dat is overigens ook een van de punten waar Dave Brown in zijn eerste reactie over deze vogel zorgen bij had voor een AHG; slechts het tweede, 'positievere' deel van zijn reactie is hierboven geciteerd.

Max Berlijn  ·  22 februari 2017  22:31, gewijzigd 23 februari 2017  04:01

Is er een openbare plek waar meeuwenkennend NL discussieert over deze (en andere) "spannende" meeuwen?

Norman Deans van Swelm  ·  23 februari 2017  14:38

Is DBA niet openbaar genoeg Max? Of had je een leuk cafe in gedachte? De locustella disaster heeft natuurlijk wel ondubbelzinnig aangetoond dat de sociale controle bijna iedereen de das om deed. Dat is jammer. De Locustella heeft ook aangetoond dat DNA niet perse nodig was, het vogeltje was prima te determineren zonder en dan ook nog eens op basis van enkele kenmerken net als mijn zuidelijke Pechorapieper die tegenwoordig Graspieper schijnt te heten. Bij de meeuw van Callantsoog herhaalt zich de geschiedenis, iedereen zit te wachten op het verlossende woord wat niet komt zolang niemand vrijuit durft te spreken. Zeg toch gewoon dat het een Amerikaan is maar wees ook eerlijk,, het is niet de eerste!

Norman

Robert Keizer  ·  23 februari 2017  14:42

@Peter volgens ingewijden zou Leon Edelaar de poep meegenomen hebben. Hopelijk gooit hij het kind niet met het badwater weg en neemt hij de moeite om het monster bij jou in te leveren.

Peter de Knijff  ·  23 februari 2017  15:20

Alles is geregeld Robert.

Robert Keizer  ·  23 februari 2017  15:22

Toppie! Ben benieuwd of je ons nog een keer kunt verrassen ;)

Norman Deans van Swelm  ·  23 februari 2017  16:26

en n u maar wachten op de bevestiging van Peter terwijl het nu al duidelijk is dat de meeuw van Callantsoog een Amerikaan is! Alleen niet de eerste. So what?

Norman

Koen Stork  ·  23 februari 2017  18:24

Waarop baseer je dat het nu al duidelijk is dat het een Amerikaan is?

Martijn Verdoes  ·  23 februari 2017  20:09

Dat is een gevoel Koen, dat kun je niet uitleggen.... ;-)

Herman Bouman  ·  26 februari 2017  21:44

Nog een link en nog een link naar die ene website waar wel e.e.a. aan informatie over de staart staat. Ik zie meer vergelijking dat past op een AHG dan EHG. Vooral de tweede link zie je dat de buitenste 2-3 staartpennen meer bandering laten zien dan een 'goede kandidaat' zou moeten hebben ; ) . Kortom de variatie is groot. Van Peter de Knijff begreep ik dat het poepmonster deze week in de molen gaat voor een analyse. Hoe lang dat duurt horen we vrij snel. 

Hugo Wieleman  ·  11 maart 2017  14:55

Op het strand thv Callantsoog zijn ze weer bezig met een zandsuppletie. Er zit alweer een duizendtal meeuwen daar. Wellicht zit er weer wat geinigs tussen.

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?