Emperor Penguin

Aptenodytes forsteri

Datum 2 december 2016
Locatie Antarctic Peninsula, Antarctic Sound
Fotograaf Dušan Brinkhuizen Dušan Brinkhuizen
Bekeken 7594 ×

Discussie

Max Berlijn  ·  10 december 2016  19:06

Wow, dat gaat je een heeeeeele hoop geld schelen. Ik heb altijd begrepen dat om deze soort met zekerheid te zien je ongeveer 23.000 euro moet betalen....

Dušan Brinkhuizen  ·  10 december 2016  21:54

Klopt Max, de allergrootste is het allerduurste. Wat een beest! Een "Emperor special" met een helikopter vlucht naar de kolonie is inderdaad peperduur. Dit waren de 3de en 4de EP's voor de expeditie leider in 50+ trips naar Antarctica dus dat we er zelfs twee vonden was buitengewoon bijzonder; once in a lifetime.

Garry Bakker  ·  10 december 2016  22:01, gewijzigd 10 december 2016  22:03

Mazzel! Wij zagen er onverwacht ook een tijdens de Atlantic Odyssey 2011, op het Antarctisch schiereiland zijn kleine kolonies bekend. Maar voor zekerheid en de betere ervaring (ook wat waard naast het kruisje op je lijst) zou ik deze aanbieding overwegen!

Jan Hein van Steenis  ·  10 december 2016  22:03

Ik ken ook een vogelaar die een verdwaalde Keizerspinguïn heeft gezien: dat moet je best vaak van hem horen! Slecht jaar voor Antarctisch ijs: http://nsidc.org/data/seaice_index/

Dušan Brinkhuizen  ·  10 december 2016  22:39

Gaaf Garry! Ook foto's gemaakt?

Zeker mazzel maar ook hard werken. Vroeg opstaan, laat naar bed, en uren scannen  met een team vogelaars verspreid over het schip met walkietalkies. 

Die trip aanbieding lijkt superb maar in de itinerary wordt nergens een Emperor kolonie visit genoemd... Welke "emperor" trip je dan ook boekt het weer moet natuurlijk ook meezitten anders kun je alsnog naar je helicopter vlucht fluiten.

Garry Bakker  ·  11 december 2016  01:58, gewijzigd 11 december 2016  01:58

Hoi Dušan, klinkt bekend, het was hard werken, met een clubje hardcore-fanatici op dek from dawn till dusk bij vliegende storm, temperatuur -13 en continu sneeuwvlokken op je glaswerk. Het was daardoor, en door de grote afstand, alles behalve een topwaarneming en zonder foto's was het zeker niks geworden. We hadden net twee Adelie's gezien en al een reeks Chinstraps en Gentoos. Onze Keizer knalde er ondanks de afstand meteen uit door het enorme formaat. Ik ben meteen gaan fotograferen en het beest was zo vriendelijke op zijn buik te gaan liggen, waardoor snel duidelijk werd wat het was. Zie hier de foto's en aantekeningen die ik nadien heb gemaakt.  

Dušan Brinkhuizen  ·  11 december 2016  03:33

Hey Garry, geen twijfel dat jullie hard gewerkt hebben! Nu begrijp ik je opmerking over een kruisje op je lijst helemaal. Eerlijk gezegd beschouw ik jullie waarneming als een mogelijke Emperor, niet een zekere. King Penguin is op basis van de waarneming/foto’s niet uit te sluiten. King Penguin wordt blijkbaar met dezelfde regelmaat vastgesteld/gefotografeerd in de peninsula als Emperor (Dick Filby pers.comm). 

Max Berlijn  ·  11 december 2016  08:16, gewijzigd 11 december 2016  08:21

Filby, de man waaraan ik te danken heb dat ik hier nog ben, https://www.dutchbirding.nl/wpbirding/232/only_the_lonely_wenkbrauwalbatros-twitch#232 , vertelde mij dat verhaal op onze Beringzee oversteek  in 2004. Hij ontdekte al op grote afstand een EP tijdens een van zijn trips. Hij liet vervolgens iedereen die nog niet aan dek was optrommelen inclusief champagne. Met de glazen vol passeerde de waarnemers vervolgens de op een schots liggende EP. De kosten voor de champagne vielen in het niets bij het niet hoeven te maken ervan om deze soort bij te kunnen schrijven.

Garry Bakker  ·  11 december 2016  09:42, gewijzigd 11 december 2016  12:01

Hoi Dušan, heb je daar ook documentatie van, foto's van Konings rond de Antarctic Sound? Want toentertijd (2011) was allerminst sprake van het 'met even grote regelmaat' voorkomen van Konings in de buurt van onze waarnemingslocatie, die werd als dwaalgast beschouwd (meest nabije kolonie op >1200 km). Keizerspinguin is weliswaar dungezaaid, maar vergeet niet dat er relatief dichtbij, op Snow Hill Island (150 km), 4000 paar zit. Jouw exemplaren moeten daar welhaast ook vandaan komen. Daarnaast vind ik op 2 foto's de hoeveelheid zwart op de kop eerder voor Keizer pleiten dan voor Konings, maar toegegeven, als Konings daar bewezen is gaat er een vraagteken voor. 

Dušan Brinkhuizen  ·  11 december 2016  15:27

Nee Garry, heb zelf geen documentatie van King in Antarctica maar Filby zeer waarschijnlijk wel. Ik was ook verbaasd toen hij mij vertelde dat de kans ongeveer 50/50 is als je een Aptenodytes ziet in de peninsula. Dick reist al 27 jaar naar Antarctica dus zijn ervaring en kennis van het gebied zijn uitmuntend. Snow Hill Island is inderdaad de dichtstbijzijnde “known” kolonie maar volgens Dick is dit geen garantie dat de “verdwaalde” emperor’s daar vandaan komen (natuurlijk wel aannemelijk voor de Antarctic Sound records). Het kan zelfs zo zijn dat er dichtbij nog niet-ontdekte kolonies zijn in de peninsula. De kans dat onze 1ste jaars vogel van Wilhelmina Bay ook van Snow Hill island populatie afkomstig was was volgens hem zeer klein.  Helemaal mee eens dat jouw foto’s, waarneming en locatie voor een Emperor pleiten. Echter, je weet dat het inschatten van formaat in deze omstandigheden super tricky is. Kleeddetails zoals de hals tekening, snavelvorm etc. zijn volgens mij niet hard te maken op jouw foto’s, helaas. Misschien een idee om Dick Filby te e-mailen en te vragen naar zijn mening?

Max, mag ik vragen, hoe heeft Dick jouw leven gered? Een bijzonder aardige man trouwens, Dick Filby.

Garry Bakker  ·  11 december 2016  18:43, gewijzigd 11 december 2016  18:46

Ha Dusan, tja, het blijft een baggerwaarneming en ik ga 'm er zeker niet doordrukken (vijf jaar geleden zou ik daar anders over gedacht hebben), maar ook mensen die 27 jaar naar Antarctica reizen moeten dat soort kennis m.b.t. vagrant King Penguins wat mij betreft goed documenteren. Hoewel er op 1200 km honderdduizenden King Penguins broeden, zit je rond het Peninsula in een wereld waar die soort gewoon niet thuishoort. 50% verbaast me dan inderdaad! Ik ga de beste man een mail sturen. Omdat wij door storm niet eens in staat waren te landen op het vasteland, staat een trip mét bezoek aan een kolonie Emperors zeker nog op mijn bucketlist! 

Jan van der Laan  ·  11 december 2016  21:19

Garry, is er nog wat te doen met de vleugellengte? Ik heb ooit geleerd uit een recensie (waar ik voor het eerst in mijn leven de uitdrukking sic! tegenkwam) van een boek over zeevogels dat Koningpinguins veel langere vleugels hadden dan Keizerpinguins (dat verschil stond nl niet in dat boek en de recensent vond dat een zwaar minpuntje).

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?