Why not a Little?
Fotogalerij
Mozaïek |
Zeldzame soorten |
Schaarse soorten |
Overige |
WP-soorten |
Wereld-soorten |
Determinatie |
Historie |
Dutch Bird Alerts |
Dutch Birding 40 jaar |
België |
Belgian Bird Alerts |
Zeldzaamheden België |
Roodkeelstrandloper
Calidris ruficollis · Red-necked Stint
Datum | 15 november 2016 |
---|---|
Locatie | Farhults viken, NV Skåne |
Fotograaf | Ronny Svensson |
Bekeken | 8395 × |
Discussie
Max Berlijn · 17 november 2016 20:06
Fred Visscher · 17 november 2016 20:12
What are those short legs still an extremely useful feature for this species..
Max Berlijn · 18 november 2016 07:24
Hier https://www.artportalen.se/Image/1687017 meer plaatjes, ik blijf het een uitdaging vinden.
Vincent Hart · 18 november 2016 08:53, gewijzigd 18 november 2016 08:54
Heb je dit gelezen. Max? http://birdingfrontiers.com/2016/09/29/juvenile-red-necked-stint-in-norway
Max Berlijn · 18 november 2016 10:00, gewijzigd 18 november 2016 10:01
Ja, en ik zie ook wel wat betreffende de structuur enige gelijkenis (korte poten, langgerekt) maar alle veren zijn geruid (ipv de vogel in dat stuk), dus hoe doen ze dat dan?
Vincent Hart · 18 november 2016 16:37
De contrasterende teugel (met typische vorm), wang en kruin lijken mij nog steeds opvallend t.o.v. een 1ew/ad w kleine.
Ronny Svensson · 18 november 2016 21:06
Rødhalset Ryle med almindelige Ryler. Check også Ronnies smukke nærbilleder! Her ses fuglen, som man normalt ser den på´lokaliteten - på afstand med en flok Almindelig Ryler, og den er overraskende svær at pille ud (det er rylen længst til højre). Størrelsen er kun lidt mindre end de Almindelige Ryler, og foruden dette er det meget kortere næb påfaldende; kortere end Dværgrylens. Kropsformen er kompakt med ret stort hoved og udposet undergump, der måske pustes ekstra op i det for arten nok kolde vejr (den burde være i Thailand nu), hvorfor det langstrakte bagparti var svært at erkende idag. Fuglen er en 1K, der har udskiftet ryg- og skulderfjerene med 1. vinterfjer, der i forhold til Dværgryle har smallere mørke tegninger omkring skaftestriben. Desuden er de juvenile tertiærer lysere og med svagere lyse rande end hos Dværgryle, hvor de er sortbrune med oftest varmt tonede og bedre afsatte rande.
Fuglen er set på en strækning på ca. 1 km , fra et stenrev udfor p-pladsen ved Skogsvägen mod syd til området nord for den lille havn ved Mellbystrand, hvor den stod fint midt på dagen idag (efter at have huseret på førstnævnte rev tidligere på dagen).
Klaus Malling Olsen, Danmark / Ronny Svensson
Netfugl.dk
Vincent Hart · 18 november 2016 22:45
Wim Wiegant · 19 november 2016 02:20, gewijzigd 19 november 2016 02:24
Ik ben het wel enigszins met Max eens. Het verhaal van de noorderlingen heeft een zeker "cirelredeningerings-gehalte", dat je in Nederland ook wel hoort: "Als het er een is, dan zie je het zó !". Dat is waar (bjivoorbeeld bij een Kleine Sprinkhaanrietzanger), totdat blijkt dat het er geen was (geweest).
De pootlengte. De tarsus (van de strandloper in kwestie), in volgens mijn -misschien volledig verouderde ("Shorebirds", 1986)- informatie ligt met 18-21 mm niet zo heel ver weg van de 19-23 mm die daar wordt aangegeven. De gegevens lijken op een zekere overlap te duiden.
Aan de hand van de gepresenteerde gegevens zou ik niet al te zeker willen zijn over de zekerheid van de determinatie aan de hand van de pootllengte! Verder kenmerken zie ik nog niet zo gauw!
Als iemand het beter weet, graag !
Max Berlijn · 19 november 2016 09:13, gewijzigd 19 november 2016 09:17
Ik heb geprobeerd het te vertalen maar dat lukt slecht. Wat ik vertaald krijg gaat over waarnemingsomstandigheden en niet over kenmerken.. ik heb in het (late) najaar vaak geprobeerd van een ontdekte Kleine iets zeldzamers te "maken", gealarmeerd door afwijkende dingen die ik aan zo'n vogel zag (kruintekening, afwijkende structuur) en geleerd hoe variabel Kleine in dit soort kleden kan lijken....
Fred Visscher · 19 november 2016 09:34
Hier nog anderhalve pagina vol met deze Roodkeel; https://www.artportalen.se/Media/Taxon/233804/SortOrder/SortBySighting/1
Wim Wiegant · 19 november 2016 23:49, gewijzigd 20 november 2016 01:09
Met excuus!
Ik dacht dat ik mijn reactie had ingeslikt, maar nu zie ik dat-ie toch gepost is. Eigen schuld! Dat was -om half drie 's nachts- niet helemaal de bedoeling, na nadere bestudering van de plaatjes.
Dat van die pootlengte (overlap), dat staat overigens nog steeds. Op de foto op de site is beoordeling van de pootlengte zo goed as onmogelijk. Bij de verdere foto's is het nog steeds moeilijk....
Er had -in mijn reactie- moeten staan: Kleine Strandloper: 19-23 mm; Roodkeelstrandloper: 18-21 mm. Zonder enige statistische achtergrond (aantal ? standaardafwijking ? ) hebben deze getallen weinig betekenis.
De conclusie: "zie je wel: korte pootjes" is met de getallen die mij ter beschikking staan volgens mij maar matig rerechtvaardigd.
Fred Visscher · 20 november 2016 09:51
https://www.artportalen.se/Image/1686212
Het is iig geen eerste winter Wim zoals ze deze wel bestempelen. De vogel laat geen juveniele inner medians zien (geen veertje met een bruin randje te bekennen..) Alles is verder van het adulte type dus kijken we naar een adult.
Wouter Puyk · 20 november 2016 12:08
Leeftijdsbepaling a.d.h.v. juv. upper scaps en tertial op 2de foto bovenstaande link.
Fred Visscher · 20 november 2016 14:47
Ja dat lijkt toch wel op wat juveniele veertjes idd. Niet opgevallen helaas en dus een zeer nuttig plaatje. Zo zie je maar weer dat je ook zonder dat plaatje niet al te stellig moet zijn..
Garry Bakker · 20 november 2016 23:40, gewijzigd 20 november 2016 23:43
Klinkt best duur, "inner medians" en "upper scaps", oftewel de binnenste middelste dekveren en bovenste schouderveren. Veel gewone Hollandse vogelaars weten al niet waar die zitten, laat staan wanneer determinatiegoeroes ze steevast (en onnodig) in het Engels bezigen. Cor van de Laak zou zeggen: "De mensen weten het niet meer!"
Fred Visscher · 21 november 2016 09:14
Op waarneming.nl zal ik het niet snel doen, maar bij deze DB (Dutch Birding..) site waar ze niet onbekend zijn met de Engelse vogeltaal dacht ik dat het wel zou kunnen. Gelijk even een mooi bruggetje naar "ons" blad waarin je helaas alleen de samenvatting van een artikel in het Nederlands kan lezen(en dus zeer veel relevante info mist). Maar al te vaak hoorde ik na mijn/ons laatste artikel van veel mensen of het ook ergens in het Nederlands te lezen was omdat jargon in het Engels niet te doen is (ik had achteraf dus beter moeten weten en had idd geen Engelse benaming moeten gebruiken onder deze foto!).
Peter de Vries · 21 november 2016 11:54, gewijzigd 21 november 2016 13:52
Hier de vertaling van bovenstaande Deense bijdrage:
Roodkeelstrandloper met bonte strandlopers. Check ook de mooie detailfoto's van Ronnie. Daarop zie je de vogel zoals je strandlopers normaal ziet op deze plek, op afstand.
Het is bijzonder lastig om de vogel eruit te pikken - maar het is de strandloper uiterst rechts in beeld. De vogel is iets minder groot dan een kleine strandloper en de veel kortere snavel is opvallend. Deze is korter dan de snavel van de kleintjes. De vorm van het lichaam is compact, met een grotere kop en een dik achterlijf. Het achterlijf bij dit exemplaar is wellicht wat meer opgezet dan normaal, daar de vogel het mogelijk koud heeft - deze hoort nu immers in Thailand te zijn. Mede hierdoor was het lastig de ‘langgerektheid’ van het achterlijf goed te in te schatten. De vogel is een 1e kj; de juveniele rug- en schouderveren zijn vervangen door het winterkleed, die in vergelijking met het winterkleed van de kleine strandloper donkerder getekend zijn. Bovendien zijn de juveniele tertails lichter en hebben ze zachte-lichtere randen dan die van de kleine strandloper. Bij deze soort zijn ze zwart-bruin, met veelal warmere getinte en scherper afgebakende randen.
De vogel is waargenomen over een afstand/strekking van ca 1km, bij een steenkribbe bij de parkeerplaats aan de 'Skogsvägen' (naam weg), in zuidelijke richting, in de omgeving ten noorden van het haventje bij Mellbystrand. De roodkeel was hier vandaag vanaf halverwege de dag aanwezig - het kwam waarschijnlijk van de eerder vermeldde plek.
Max Berlijn · 21 november 2016 12:52, gewijzigd 21 november 2016 12:54
Peter, veel dank, ik weet nu eindelijk waarom en hoe ze de vogel determineren. Wel zit de vogel volgens mij tussen Bonte Strandlopers, ipv Kleine.
Peter de Vries · 21 november 2016 13:52, gewijzigd 21 november 2016 13:53
Ah, dank je Max. Bontjes ipv kleintjes. Zo goed is mijn Deens dus nog niet ;-)
Leo JR Boon · 1 december 2016 22:10
De vogel word dus qua ID vergeleken met Bonte Strandlopers en niet met Kleine Strandlopers. Dan rest nog steeds de vraag waarom het een Roodkeel is (logisch dat ie kleiner is met een kleinere snavel.....)
Jan Hein van Steenis · 2 december 2016 10:57
@Leo: Er wordt gezegd dat de vogel iets kleiner is dan de Bonte Strandlopers (Almindelige Ryle) waar hij tussen zit.
Alle andere vergelijkingen (snavelgrootte, winterkleed en juveniele veren) worden met Kleine Strandloper (Dværgryle) gemaakt.
Folkert Jan Hoogstra · 12 maart 2024 21:02
Ik wist zo niet waar dit te plaatsen, maar ik kwam deze toch wel leerzame video tegen die ik jullie niet wilde onthouden. Wel in het Engels overigens ;)
Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.
Forum spelregels
Dutch Birding Association beoogt met het forum in de fotogalerij de lezer een platform te bieden waarop informatief en inhoudelijk gediscussieerd kan worden over zeldzame en schaarse vogels. Het forum staat daarmee in het verlengde van het (semi-) wetenschappelijke karakter van het blad Dutch Birding.
Om het gebruik van het forum in goede banen te leiden, heeft Dutch Birding de volgende regels opgesteld: de moderatoren kunnen reacties verwijderen die
- een degelijke onderbouwing van de determinatie missen
- als beledigend of kwetsend kunnen worden ervaren door andere forumgebruikers
- off-topic zijn
- spam of reclame bevatten
- zij beschouwen als trolling
Auteurs die zich niet houden aan de bovenstaande regels krijgen een waarschuwing en bij herhaling van het overtreden van bovenstaande regels behoudt het DBA bestuur zich het recht voor om het account van de auteur te blokkeren.
De moderatoren hebben het recht om zonder opgaaf van reden, onder verwijzing naar de spelregels, reacties te verwijderen.
Erger je je aan het trollen van anderen, realiseer je dan dat met niet-reageren cq doodzwijgen het trollen het snelst stopt. Reageer niet! Sein de moderatoren in via foto@dutchbirding.nl, zodat zij gepaste actie kunnen ondernemen.