De warmtebeeldkijker wordt al langer gebruikt bij vleermuisliefhebbers en jagers, maar de kijkers zijn dermate verbeterd dat het sinds kort ook voor vogelaars vele leuke nieuwe toepassingen geeft. Deze eenogige kijkers zijn zowel overdag als ’s nachts te gebruiken. Je ziet een silhouet, dus geen tekening. Een normale verrekijker blijft dus nodig (en een lamp als je er ’s nachts mee op pad gaat). De meeste warmtebeeldkijkers kunnen ook foto’s en video’s maken.
Dichtbij huis zijn bijvoorbeeld uilen of houtsnippen snel gevonden met een warmtebeeldkijker. Voor het vinden van zeldzame vogels kan zo’n kijker ook helpen. Denk aan de Witkeelgors. Met een warmtebeeldkijker was de vogel in Belgie binnen enkele seconden teruggevonden. Op de Maasvlakte in 2019 werd ie gezien met tussenpozen van soms enkele uren. Een Oehoe in een Steengroeve is snel gevonden. Of een pieper in het net iets te hoge gras. Skulkers zoals Orpheusgrasmus, Goudlijster of Siberische Sprinkhaanzanger, vinden we misschien net even sneller. En wat te denken van Kleine Sprinkhaanzanger, dat kan zo maar een jaarlijkse soort worden als velen zo’n kijker hebben? Wolf op de Veluwe, Wilde Kat in Limburg, kan zomaar kansrijk worden.
Op reis zijn er natuurlijk ook veel mogelijkheden. Sommige gidsen hebben al zo’n kijker en de ervaring leert dat het zeer bruikbaar is in het bos. Skulkers zoals pitta’s zijn veel gemakkelijker te vinden, overdag of ’s nachts slapend. Net als uilen, hoenders en apen. Zeevogels bij een kolonie, of een Rotskruiper in de bergen worden sneller gevonden. Bij een inventarisatie met een warmtebeeldkijker bleek de Dwergnijlpaard veel minder zeldzaam dan gedacht. Jagers lijken nu de grootste groep klanten te zijn, te zien aan de promotiefilmpjes en verkooppunten. Maar ze worden ook gebruikt om stropers op te sporen. Er zijn legio mogelijkheden te bedenken en ik ben erg benieuwd hoe dit zich ontwikkeld de komende jaren.
Een jaar of 3 geleden begonnen de eerste vogelaars een warmtebeeldkijker te kopen. De Pulsar XP28 was veruit het populairste model. Inmiddels is dat model achterhaald en is de XP50 de opvolger. Maar waarschijnlijk is de Scion OTM266 (ca 3339,-) dan een betere keuze. De ‘grote drie’ hebben de warmtebeeldtrend opgepikt. Van Swarovski kan ik niks vinden, maar Zeiss heeft de DTI 3/35 (ca 2950,-). Ik schat in dat Leica momenteel het verst is van iedereen met de Leica Calonox View. Maar ja, die is dan ook meteen de duurste (ca 4495,-). Ik heb er zelf nog geen en ben benieuwd naar ervaringen van vogelaars die er al wel eentje hebben.