Kleine Sprinkhaanzanger

Locustella lanceolata  ·  Lanceolated Warbler

Datum 4 oktober 2016
Locatie Maasvlakte
Fotograaf Arnold Meijer Arnold Meijer
Bekeken 5929 ×

Discussie

Diederik Kok  ·  4 oktober 2016  22:46, gewijzigd 5 oktober 2016  09:14

Hier is duidelijk te zien hoe de tertial fringe verbreedt naar de basis toe, en hoe de afscheiding tussen lichte fringe en donker centrum minder strak wordt naar de basis: niet goed voor Lancy. Overigens opvallend hoe in meer zijaanzicht het tertial patroon een 'strakkere' indruk maakt op diverse foto's. 

Bas van den Boogaard  ·  5 oktober 2016  09:49, gewijzigd 5 oktober 2016  09:58

Wat hier ook opvalt is dat het kenmerk wat Diederik noemt over de verschillende tertialveren varieert. Er zijn tertialveren bij deze vogel waarvan de fringe gelijkmatig in breedte blijft (b.v. 1ste tertialveer linkervleugel), maar ook tertialveren waarva de fringe juist sterk verbreed (2de en 3de tertialveer rechtervleugel). Dat viel me gister al op (natuurlijk in de gekte zeker gaan rijden). Het verschil in fringe breedte tussen binnen- en buitenvlag van de tertials kan dus per veer (en dus per individue) varieren! Overigens zijn kleur en scherpte van de fringes niet pro Kleine, wat Diederik hiervoor al aangeeft. Tot slot: ik zag een foto van de voorlaatste Lancie op Fair Isle, met tertial fringes op de buitenvlag die naar de basis toe verbreden. En heel weinig flank en borsttekening. Maar goed, andere zaken kloppen op die Fair Isle vogel wel veel beter voor Lancie. Hopelijk hebben we met dit geval de variatie van Sprinkhaanzanger en Kleine Sprinkhaanzanger nu wel goed op 't netvlies.    

Ben Gaxiola  ·  5 oktober 2016  16:47

Ik besloot te gaan rijden omdat op een van de foto's van Jorrit de langste tertial duidelijk voorbij de secondaries lijkt te steken. Dat is ook bij deze foto zichtbaar volgens mij.

Is dat kenmerk pro Kleine minder hard dan gedacht of houdingafhankelijk?

Rinse van der Vliet  ·  5 oktober 2016  16:52, gewijzigd 5 oktober 2016  16:59

Er schijnen foto's van Sprinkhaanzangers te zijn, waarop te zien is dat dat kan. Vincent weet meer.

Bas, ga er maar vanuit dat je met deze ene vogel de variatie nog niet voldoende op het netvlies hebt, ze zien er allemaal anders uit..

Jaap Denee  ·  5 oktober 2016  17:02

Een simpele search met Google op afbeeldingen van Locustella naevia laat zien dat die foto's niet bepaald zeldzaam zijn en dat het voorbij de armpennen uitsteken van de langste tertial meer regel dan uitzondering is, Ben. Valt het bij lanceolata misschien meer op vanwege de kortere hpp?

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?