Lammergier

Gypaetus barbatus  ·  Bearded Vulture

Datum 27 juni 2015
Locatie Melchsee-Frutt - Zwitserland
Fotograaf Jaap Denee Jaap Denee
Bekeken 7598 ×

Discussie

August van Rijn  ·  30 juni 2015  08:46

Waar zijn de ringen ?

Herman Bouman  ·  30 juni 2015  08:58

Om de pootjes August.

Jaap Denee  ·  30 juni 2015  09:03, gewijzigd 30 juni 2015  09:04

Om de poten, August. Maar terecht opgemerkt: alleen op foto’s recht van onderen en van dichtbij zijn ze (hoewel nog lastig) zichtbaar. Het is dus absoluut noodzakelijk om bij een volgende vogel de gestrekte poten op de foto te krijgen (bij het opstijgen of het landen): alleen dan zijn de 'melkbussen' goed zichtbaar. @ Herman: gamma ;)

Jaap Denee  ·  30 juni 2015  09:11

Ik heb nog een foto geplaatst om te laten zien dat de ringen laag op de voet hangen en bij hangende poten goed zichtbaar zijn.

Bas van der Burg  ·  30 juni 2015  10:06

Verhelderend Jaap, heb je toevallig ook foto's van een Lammergier, dichtbij en recht van onderen waar ringen zichtbaar zijn? Ben wel benieuwd hoe "zoiets" er dan uit ziet.

Jaap Denee  ·  30 juni 2015  11:20

Ik zal vanavond nog een foto plaatsen, Bas.

August van Rijn  ·  30 juni 2015  12:26

Dank Jaap voor de uitleg

Jaap Denee  ·  1 juli 2015  11:33, gewijzigd 1 juli 2015  12:32

Ik neem aan dat de foto's die beschikbaar zijn van de vogel van Castricum/Texel van 2002 allemaal op Dutch Avifauna staan? Of zijn er meer foto's? Overigens hóeft het wel of niet kunnen waarnemen van ringen niet perse een probleem te zijn. Naast de afwezigheid van ringen is de afwezigheid van gebleekte pennen bij een vogel van een bepaalde leeftijd ook een belangrijke pointer naar een herkomst uit het wild. Als de vogel een tweede of derde kalenderjaar (in het voorjaar) betreft, dan zou je gebleekte pennen moeten zien als het een losgelaten vogel betreft. Alle geherintroduceerde/losgelaten vogels zijn namelijk voorzien van twee ringen èn blekingen. Die gebleekte pennen raken ze pas in de loop van het derde en vierde kalenderjaar kwijt. Je hoeft dus alleen maar te verifiëren of dit binnen de projectopzet vanaf 1999 ook het geval was. Daarnaast is het belangrijk te weten dat de gehele Europese populatie Lammergieren in gevangenschap onderdeel uitmaakt van het fok- en herintroductieprogramma van de Vulture Conservation Federation (VCF) en dat alle vogels op een dergelijke manier behandeld worden (ringen en bleken). Het 'illegale' circuit wordt wel erkend als een potentiële bedreiging (er is vanuit vogelshows vraag naar de soort), maar de VCF doet er alles aan om de vogels in de dierentuinen binnenboord te houden.

Garry Bakker  ·  1 juli 2015  12:01, gewijzigd 1 juli 2015  12:01

@Jaap Naar aanleiding van je eerste vraag: merk op dat de beste foto's van de Lammergier van 2002 betrekking hebben op scans van dia. In 2002 fotografeerde nog maar een handvol mensen met een (dure) DSLR (en dat waren niet de mensen die er toen stonden). Het betekent dat er origineel analoog materiaal is dat een betere kwaliteit en resolutie biedt dan de scans in Dutch Avifauna. Marten van Dijl zou hierin wellicht iets kunnen betekenen.

Jaap Denee  ·  1 juli 2015  12:26

Dank je wel, Garry. Op basis van de foto die op de cover staat van de DB 2004-2 denk ik dat bij de Texel-vogel de buikveren minder ver over de poten hangen; je ziet namelijk meer 'poot' dan dat je hierboven op de foto van Trudi ziet. Met de wetenschap dat de gebruikte ringen direct op de tenen hangen zou daar -op gedetailleerder beeldmateriaal- misschien nog eens naar gekeken moeten worden. Als ik de vogel gezien zou hebben, zou ik dat in elk geval wel willen controleren...

Rob Halff  ·  1 juli 2015  14:31

Ik heb Marten van Dijl al gemaild gisteren maar (nog) geen reactie van ontvangen. Wordt hopelijk vervolgd..

Ton Eggenhuizen  ·  1 juli 2015  15:54, gewijzigd 1 juli 2015  15:57

t.a.v. het kwijtraken van gebleekte pennen: jaap schrijft dat de gebleekte pennen in de loop van het derde en vierde jaar kwijt raken. Volgens mij ligt dat iets anders. Het is juister om te schrijven dat vogels in hun derde en vierde jaar nog gebleekte pennen kunnen hebben. Of "in het 3e en 4e jaar de LAATSTE gebleekte pennen kwijtraken". Dit soort grote zwevers ruit niet alle slagpennen in één jaar. Daar doen ze wel drie jaar over. In jaar 4 (na de derde rui-golf) kunnen in principe nog de allerlaatste juveniele pennen in de vleugel en staart steken. Als we er van uit gaan dat bij het project juist die juveniele veren gebleekt worden die het meest kans hebben de tweede ruiperiode te overleven dan heb je in het derde jaar (na de tweede rui) nog een kans om juveniele (kunstmatig gebleekte) pennen te zien. Maar die kans wordt wel drastisch kleiner in het jaar erop. Met andere woorden aan het eind van het derde jaar zijn al vogels mogelijk die geen kustmatig gebleekte juveniele pennen meer hebben.

Hans Pohlmann  ·  1 juli 2015  16:01

t.a.v. de gebleekte pennen: we weten exact de ruivolgorde van de Lammergieren (uitzonderingen zijn er natuurlijk altijd). Wat Jaap bedoelt (al staat het er wat onduidelijk misschien), is dat eventuele gebleekte pennen in het kleed van de Texel-vogel nog aanwezig zouden moeten zijn. Aangezien het een 2eKJ is (heb ik overigens niet zelf gechecked), heeft hij het merendeel van het juveniele verenkleed nog. Afhankelijk van de posities van de gemarkeerde pennen, zitten deze er tenminste nog tot het 3e KJ. Sommige posities zelfs tot het 4e KJ. Dat hebben we voor de Sallandse vogel uitvoerig beschreven :)

Jaap Denee  ·  1 juli 2015  16:39

Wat jij schrijft klopt, Ton, en wat Hans schrijft is wat ik bedoel. We zullen doorgaans 2e kj vogels krijgen en wat minder 3e kj vogels omdat ze daarna simpelweg geen omzwervingen meer maken. Ze settelen als het ware. Als je daarbij optelt dat alle gevallen voorjaarsgevallen zijn (blijkbaar hebben ze net als Vale Gieren de warme, zuidelijke stromingen nodig om hier te komen?) dan kun je de voorzichtige conclusie trekken dat je bij alle vogels die je hier krijgt en die zijn los gelaten, gebleekte pennen zou moeten zien.

Ton Eggenhuizen  ·  1 juli 2015  17:15

@Jaap, dat zijn de puntjes op de i. Helder zo.

Bas van der Burg  ·  2 juli 2015  21:44

@Ton, de texel-vogel is, volgens het gevalsartikel in DB 2005:3, een 3e kj.

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?