Kemphaan

Calidris pugnax  ·  Ruff

Datum 23 mei 2015
Locatie Oulu, Finland
Fotograaf Martin Lok Martin Lok
Bekeken 4570 ×

Discussie

Albert Noorlander  ·  30 mei 2015  08:03

Even zomaar een gedachte, maar kan dit niet een soort van oefenspel zijn? Ik begreep dat er een Zuid Amerikaanse zangvogel is (een tangare?) die jaren bij een ouder mannetje in de leer gaat. Mooie foto's overigens.

Jan Hein van Steenis  ·  30 mei 2015  09:00

Ik denk dat je een manakin bedoelt.

Albert Noorlander  ·  30 mei 2015  09:08

Klopt inderdaad, en het was volgens mij de Long-tailed Manakin.

Martin Lok  ·  30 mei 2015  09:50

Zoals de zien aan de kragen is dit weer een ander "paartje" dan die van mijn vorige upload. Martin

Norman Deans van Swelm  ·  30 mei 2015  10:27

Tja, leuke foto's, heb je er nog meer? Helaas kunnen we hier in het zuidwesten dit soort tafereeltjes zelden meer zien dankzij de allesvernietigende landbouw maar wanneer ik probeer het vanuit de Kemphaan te bekijken dan maakt de gebogen haan de ander duidelijk dat wanneer hij nog een stap dichterbij komt hij een klap op zijn snavel kan verwachten. Die ander pikt dat natuurlijk niet en zal bovenop die grijze springen. Je ziet dit gedrag ook bij grutto's, tureluurs e.a. steltlopers in staat van opwinding. Albert's interpredatie gaat meer uit van een oefenprogramma in de trant van: 'als zij nou straks door de enkels zakt spring je d'r bovenop'enz.enz. Ik zie dat anders.

Roland Wantia  ·  30 mei 2015  10:38

Het temperen van arousal, opgewekt door prikkels van buitenaf, die afhankelijk van de gevoeligheid ervoor van zintuigen en het brein, in meer of mindere mate worden ervaren en geïnterpreteerd, is zo oud als de weg naar Rome * 100.000. Een verhevener motief zoals iets willen leren (hoe moeten die vogels weten wat ze willen leren?) lijkt me wat ver gezocht.

Martin Lok  ·  30 mei 2015  10:39

Hi Norman, Ik heb nog vele foto's maar ik wilde er niet meer plaatsen. Het vervolg is anders dan jij beschrijft. De hanen streken nog langdurig met hun snavel over elkaars kragen (ook gefotografeerd) waarbij geen enkele agressie getoond werd. Ik denk dat Albert's mening dichter bij de waarheid komt. Martin

Albert Noorlander  ·  30 mei 2015  11:04

@ Roland: Dat vogels vooraf weten wat ze willen leren is inderdaad vergezocht. Maar vogels leren wel degelijk door naar anderen te kijken. Daar doelde ik eigenlijk een beetje op. @ Martin: Ik las dat je ook copulatie gezien hebt tussen twee mannetjes. Heb je daar ook foto's van? Of staan je foto's ook ergens anders op het web?

Norman Deans van Swelm  ·  30 mei 2015  22:57

Tja, aangezien ze zich kunnen vermommen als vrouw ie. de Faar is er een mogelijkheid die nog niet besproken is namelijk die van vrouwtjes die zich als man verkleden! De Vraan! Hadden alle onderhanen dezelfde kleur kraag?

Norman Deans van Swelm  ·  13 juni 2015  23:15

bij deze foto mag de link natuurlijk niet ontbreken: http://www.willyvanstrien...

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?