Kleine Geelpootruiter

Tringa flavipes  ·  Lesser Yellowlegs

Datum 4 december 2014
Locatie Cape Verde - Boa Vista, Rabil Lagoon
Fotograaf Max Dettori Max Dettori
Bekeken 5284 ×

Discussie

Max Berlijn  ·  12 december 2014  12:26, gewijzigd 12 december 2014  12:47

Gaaf, op die plek ook een gezien in Maart 2000. Helaas heb ik mijn verslag niet digitaal (alleen in word) maar ik zie veel overeenkomstige Amerikaantjes met mijn bezoek (wij hadden o.a., Grijze Stralo, Kleine Geelpoot, Blauwvleugeltaling). Toch naast de Azoren ook een leuke plek voor WP twitchers alleen te ver voor zangers?? Wij hadden op onze trip een 100% score met de endemen (inclusief de ondersoorten nu door sommige als soort gepromoveerd). Ook hadden we 2 wouwen. Door sommige als Kaapverdische Wouwen bestempeld. Ik maakte er twee Zwarte Wouwen van hetgeen ook later de algemene mening is geworden. Ik ben het eigenlijk even kwijt wat betreft Kaapverdische Wouw, was dat nu achteraf een hybride Rode Wouw??

Arnoud B van den Berg  ·  12 december 2014  13:05

Ben het ook wel eens kwijt en dan kijk ik naar de laatste stand op de WP-namenlijst: hij staat genoteerd als Milvus fasciicauda en is uitgestorven.

Max Dettori  ·  12 december 2014  13:57

I think Cape Verde could be a nice place to see nearctic species, I stayed only in Boavista and seen, beside all the local birds, Lesser Scaup, Blue-winged teal and these 2 LY-legs plus some maybe interesting palearctic ones that are not so common over there, like Garganey, Gull-billed Tern, Dunlin and Green Sandpiper.

Jan van der Laan  ·  12 december 2014  14:26

Cape Verde Kite was een Rode Wouw (met staartbanden en gemiddeld iets donkerder), en had niets met Zwarte Wouw te maken. Kees Hazevoet spreekt er nog steeds schande van dat die &@* die Wouwen op eilanden hadden gevangen waar in het verleden ook geen CV Wouwen zaten. En dan nog verbaasd waren dat het Zwarte Wouwen bleken te zijn. De laatste stronghold was Santo Antão, de laaste ex. zijn daar ergens eind jaren 90 gezien.

Max Berlijn  ·  13 december 2014  07:53, gewijzigd 13 december 2014  08:08

Grappig dat onze waarneminig van 22-03-2000 is genoemd door Hille als "alleged CV Kites". Ik ben en was in de heilige overtuiging dat onze waarneming om Zwarte Wouwen ging al dacht mijn medewaarnemer daar anders over. Ik heb alles "diagonaal" doorgelezen en vraag me nog steeds af of CV wouw een zekere daadwerkelijke (onder)soort was of dat er toch een kans bestaat dat het een standaard hybride van RodeXZwarte betrof.

Jan van der Laan  ·  13 december 2014  12:20

Al het DNA-materiaal wees op een verwantschap met Rode Wouw. Ook foto's die ik heb van diverse balgen uit Lissabon en een mooie opgezette vogel in Naturalis wijst erop dat het geen standaard hybride was. DNA-materiaal heeft dat ook uitgesloten. George Sangster kan weliicht meer vertellen hoe het DNA-materiaal zich verhoudt, dat is niet mijn expertise.

David Uit de Weerd  ·  13 december 2014  15:52, gewijzigd 13 december 2014  15:58

Jij deed toch iets met statistiek, Jan? ;-)

Peter de Knijff  ·  13 december 2014  17:17

Het is complex, maar niet minder interessant, lees hiervoor het volgende verhaal; http://people.ds.cam.ac.u... De conclusie van KH betreffende de status als soort wordt - als je tussen de regels door leest - in twijfel getrokken, en de huidige DNA resultaten (ook die van onbetwiste CV Wouwen) zijn te beperkt om een betrouwbare conclusie te trekken. DUIdW: statistiek heeft vrij weinig met statistiek te maken, en zeker niet de statistiek waar JvdL mee te maken heeft.

Jan van der Laan  ·  13 december 2014  18:14, gewijzigd 13 december 2014  18:20

Hoe dan ook de Peregrine Fund heeft hier zijn hand duidelijk overspeeld en ik durf te zeggen: onsterfelijk belachelijk gemaakt met die actie om vijf Zwarte Wouwen te vangen en die met veel bombarie naar de UK te verschepen en aan te kondigen als Captive Breeding Program. Hier trouwens dat artikel met het DNA onderzoek: http://www.ncbi.nlm.nih.g... Fascicauda clusterde met twee Milvus-clades en was daardoor niet monophyletisch begreep ik eruit (maar Peter of George kunnen dat beter uitleggen). Merk op dat die vijf gevangen wouwen gewoon bij Zwarte Wouw horen. Maar dat zagen we destijds al aan de foto's.

Peter de Knijff  ·  13 december 2014  18:55

Er zijn een paar kleine stukjes mtDNA gebruikt, en de daarmee verkregen stamboom is te onbetrouwbaar om daar heldere conclusies aan te verbinden. Zoveel zou voor iedereen duidelijk moeten zijn, en ja, die hele aktie van PF is ridicuul te noemen. Het stoppen van onderzoek naar de CV Wouw na dit DNA onderzoek is evenzeer dramatisch naief.

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?