Mountain Peacock-Pheasant

Polyplectron inopinatum

Datum 29 november 2014
Locatie Bukit Tinggi, 2u van Kuala Lumpur, W Maleisië
Fotograaf Remco Hofland Remco Hofland
Bekeken 7228 ×

Discussie

Remco Hofland  ·  7 december 2014  09:15

Liefhebbers van de soort willen misschien even checken wat voor plaatjes James Eaton gelijktijdig maakte: http://www.surfbirds.com/... Drie topplaten van dezelfde vogel op (nagenoeg) hetzelfde moment!

Jaap Denee  ·  7 december 2014  09:21

Omdat de foto’s anders naar de achtergrond verdwijnen en om te voorkomen dat je moet scrollen, hier de directe links naar foto 1 , foto 2 en foto 3 van James Eaton.

David Uit de Weerd  ·  7 december 2014  09:38

Wow. Toch maar eens naar Azië dan ;)

Jan Hein van Steenis  ·  7 december 2014  09:54

Nou, daar had ik beter niet op geklikt...

Max Berlijn  ·  7 december 2014  09:56

Waarom worden ze eigenlijk op eens zo goed gezien? Worden ze daar gevoerd?

Remco Hofland  ·  7 december 2014  11:37

Dank Jaap! Ja, ze worden gevoerd met meelwormen, nu al ong. een jaar. En zijn dus (met name doordeweeks) lekker twitchbaar. Op dezelfde meelwormen komt ook een White-rumped Shama, en af en toe ook Railbabbler en Ferruginous Partridge af. In het weekend willen er nog wel 'ns wandelaars langslopen, of zijn er doorgaans veel meer fotografen te vinden. Volgens James op zaterdag 29 nov 2014 wrsch niet, omdat het de avond ervoor ongenadig hard plensde van de regen (zoals ik ondervond toen mijn B777 van Malaysian Airlines vanuit Bali landde op KLIA - nog nooit zoiets meegemaakt)!

Theo Admiraal  ·  7 december 2014  11:38

Dat zou me niet verbazen, Max. Toen ik er was werd er hier op allerlei plekken meelwormen gevoerd om de fotografen hun plaatjes te laten maken. Die leidde toen tot heel dicht benaderbare Orange-headed Thrush, Siver-breasted Broadbills, Siberian Bleu Robin en Mugimaki Flycatcher.

Remco Hofland  ·  7 december 2014  11:40

@Jan Hein: daar kan ik beter ook niet op klikken, want dan schaam ik me diep dat ik deze baggervideostills hier durf te plaatsen. Ik zou haast durven beweren dat James ze mooier op de plaat heeft dan ik ze tp met de kijker heb gezien, terwijl ze toch op maximaal 10m afstand liepen (het vrouwtje, de tamste van de drie en ook niet bezig met andere dingen, zoals opponenten wegjagen, kwam zelfs op minder dan 3m).

Remco Hofland  ·  7 december 2014  11:41

@David: als je serieuze Azië plannen hebt, heb ik nog wel wat tips voor je (en een paar reisjes op de plank om aan te haken :-)

Remco Hofland  ·  7 december 2014  11:51

@Theo: ik moet zeggen, ik vind de combi wel fijn. Zowel in Zuid-Amerika als in (zeer beperkte delen van) Azië, moet je met je poten (of buik) in de modder soms uren je best doen voor een droomsoort, en dan is het af en toe best lekker om er tegenwoordig één of twee op een presenteerblaadje aangereikt te krijgen. Of het nu zware soorten betreft of algemene soorten die je op je gemakkie (en, zoals bijv in Hotel do Ype in Itatiaia (ZO Brazilië), onder het genot van een lekker vruchtensappie (anderen zouden zeggen: een biertje)) van alle kanten kunt bekijken...

Davy Bosman  ·  7 december 2014  12:11

De echte ecotoerist annex avonturier wil 's avonds natuurlijk ook zo'n vetgemest fazantje proeven. Ik heb mij laten wijsmaken dat ze worden geserveerd op de buik van een plaatselijke schone en dat je er achteraf de saus mag aflikken! Inderdaad! Daar wil ik wel een biertje bij!

Max Berlijn  ·  7 december 2014  12:39

"Meelwormen rules" zou ik zeggen, maar sommige vogelaars denken daar heel anders over http://www.dutchbirding.n...

Theo Admiraal  ·  7 december 2014  12:41

@Remco. Eens..op steeds meer plekken hebben mensen in het kader van "Eco tourisme" voerplekken aangelegd. En ik loop er niet voor weg.... Een betere manier om Antpitta's, Quail Pigeons, Hummingbirds en veel ander moois te zien is er niet. Het is jammer dat die Peacock-Pheasant plek er in 2012 nog niet was. @Davy: Dat laatste doe ik zelfs zonder biertje...;-))

Davy Bosman  ·  7 december 2014  13:04, gewijzigd 7 december 2014  22:04

Wel Theo, mijn vriend, laat me je een verhaaltje vertellen! 15 jaar geleden, toen ik nog zo naïef was als wat liep ik rond op dat strontvervelende Tiritiri matangi eiland. Daar heb ik mijn zeldzaamste soorten gezien! De takahe's liepen als kippen op het erf terwijl wat verder de critically endangered species bij bosjes aan de feeders hingen. Effe dacht ik dat ik op een Nederlandse twitch terecht was gekomen. De horror! ;-)

Jelle Scharringa  ·  7 december 2014  13:05

@mannen: in de jaren 80 (van de vorige eeuw..) heb ik een week rondgelopen in Cameron Highlands en er eenmaal twee zien lopen. Later op Bukit Fraser vergeefs naar gezocht.

Theo Admiraal  ·  7 december 2014  13:19

Eens, Davy dat is overdreven. Maar zoals Remo al schreef gaat het om de combi. Een goede soort, waar je hard voor gewerkt hebt geeft absoluut meer voldoening. Maar als ik een goede soort, die anders bijna niet te doen is, op een man controlled plek kan zien, dan doe ik mijn ogen niet dicht. Een mooi voorbeeld zijn de Hummingbirds. Ik kan niet ontkennen dat ik een groot deel hiervan op of in de nabijheid van een feeder hebt gezien. En dat geldt voor velen van ons.

Jaap Denee  ·  7 december 2014  13:44

De meesten van jullie zijn je vrouw/vriendin ook gewoon in de kroeg op een 'feeder' tegengekomen... Daar hoor je niemand over.

Jelle Scharringa  ·  7 december 2014  13:55

Ik zou met de combinatie feeders en vrouwen voorzichtig zijn. Ik zal maar geen links doorsturen aangaande dit onderwerp...

Lieven De Temmerman  ·  7 december 2014  14:30

Ik ben de mijne tegengekomen op een trouwfeest. Beetje analoog aan een fruiting tree. Daar vind je altijd wel toppertjes. Feeders zijn toch meer iets voor de binge drinkers (kolibries) en eetstoornissers (antpittas). Daar associeerl ik mijn vrouw niet mee.

Theo Admiraal  ·  7 december 2014  14:37

Lieven, je bent er toch niet met de bruid van door gegaan??

Eduard Sangster  ·  7 december 2014  15:03, gewijzigd 7 december 2014  15:04

Ja, op Tiritiri Matangi is alles geintroduceerd en door de grootte is het net een ZOO. Voor de Stitchbird zijn we (Ed Opperman en ik) daarom naar Little Barrier Island gegaan. Gedropt in het water, waden naar het eiland, rugzakken gecheckt op ratten en ander gespuis. En toen de groene muur op. Na uren zwoegen zagen we er 2. Overnachten voor de Kakapo mocht niet, helaas. Forse papegaaien die niet kunnen vliegen en daarom ca 15km per nacht wandelen door de ondergroei. Niet raar dat die evolutie niet (zelfstandig) overleven. De foto's heb ik nog niet durven kijken...

Max Berlijn  ·  7 december 2014  19:46

@Davy "15 jaar geleden, toen ik nog zo naïef was als Max", grapje hoop ik?

Davy Bosman  ·  7 december 2014  22:06

Ik weet niet waar je het over hebt Max! Er staat toch: "toen ik nog zo naïef was als wat".

Remco Hofland  ·  8 december 2014  11:05

Tja, fruiting trees. Vind je er eindelijk één, zit de soort die je zoekt er niet in (Khao Yai: wel Great Hornbills, geen Sun Bears bijv). Of, vorige week op Sumba: 5 vrouwtjes Black-naped Fruitdove maar nergens een Sumba Green Pigeon te bekennen.

Remco Hofland  ·  8 december 2014  11:11

Overigens is er nog een tussenweg (a la fruiting tree). Je volgt 'gewoon' een Army Ant swarm tot waar 'ie gaat slapen, en weet dus elke dag waar de swarm, en de ernaast foeragerende specialisten, zich bevinden. Naast geinige dingetjes als Bicolored en Ocellated Antbird af en toe een Toucanet, Woodcreeper, Woodrail of Forest-Falcon, loopt er een aantal dagen/weken/maanden per jaar ineens een Banded Groundcuckoo bij! Oftewel: reist allen subiet af naar Un poco del Choco (5u van Quito, Ecuador)! Hij zit er weer (zie foto van Dusan op Surfbirds). Vanavond maak ik ff mijn verslag van Dec 2012 af; dan kan je meteen Long-wattled Umbrellabird, Black-tipped Cotinga en Golden-chested Tanager inkoppen ..

Remco Hofland  ·  10 december 2014  11:04

Vijf van mijn videoclips van de Mountain Peacock-Pheasants van vorig weekend staan nu op Surfbirds. Foeragerend, poetsend en baltsend. Zoek op Most recent of op Remco ...

Arnold Meijer  ·  10 december 2014  15:25

Als je echt wilt kwijlen kijk dan even op www.surfbirds.com

Remco Hofland  ·  7 juni 2022  20:30

Het heeft even geduurd, maar ik heb dan nu toch eindelijk ook de hiervoor reeds gememoreerde videos online gezet, en wel als volgt: een uitgebreid poetsende Mountain Peacock-Pheasant die geregeld de staartveren met ocelli oplicht; een baltsende man Mountain Peacock-Pheasant; en de volledige video van bijna 18 minuten aan foeragerende, poetsende én baltsende fazanten.

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?