Woestijnmus

Passer simplex  ·  Desert Sparrow

Datum 31 maart 2014
Locatie Merzouga, Marokko
Fotograaf Arnoud B van den Berg Arnoud B van den Berg
Bekeken 8809 ×

Discussie

Vincent Hart  ·  13 april 2014  12:22

Valt mee, Arnoud: http://morocco.observatio... Minimaal 4 verschillende vogels, allemaal rond de auberges.

Garry Bakker  ·  13 april 2014  12:50, gewijzigd 13 april 2014  13:06

Op 24 en 25 maart j.l. was de soort niet te vinden rond de auberges. Ik had er al op gerekend dat ik, ook op de plekken van Vincent, geen succes zou hebben. Het wemelt er wel overal van de Huismussen. Je hebt echter (nog) geen 4x4 nodig om de soort te vinden. Met dank aan de niet-commercieel ingestelde vogelaars die zo vriendelijk waren om hun waarnemingen op observado.org te delen, ben ik in de vroege ochtend van 25 maart vanaf hotel Yasmina samen met mijn vader ruim 4 kilometer dwars door de zandduinen de woestijn ingelopen naar een klein bedoeienenkamp. Daar verbleef een territoriaal en nestbouwend paar op een klein lemen schuurtje. Ook hier overigens een huismussenpaar. Het was 5 kwartier lopen en met een GPS verdwaal je zeker niet. Zie HIER voor de plek en enkele foto's. Ik was voor het ontbijt weer terug. Ik wil ook hier graag kwijt dat men bij hotel Yasmina vermoedelijk niet zit te wachten op vogelaars die geen dure gids met fourwheeldrive willen huren (150 euro voor 4 uur!) en hun informatie met andere vogelaars willen delen. (Je kunt echter alle soorten prima zelf voorbereiden en vinden). De eigenaar stond er namelijk op dat ik mijn informatie op een blanco pagina in het vogellogboek noteerde. Deze is er dus hoogstwaarschijnlijk uitgescheurd ... In het logboek dan ook louter soortenlijstjes en lovende woorden voor gidsen, maar geen bruikbare plekinfo of tips van onafhankelijke vogelaars. Het gaat er alleen nog maar om geld (ook getuige de meer dan 20 Landcruisers die er in colonnes vol met toeristen de sfeer verziekten, mijn vader en ik waren er de enigen met eigen vervoer).

Arnoud B van den Berg  ·  13 april 2014  13:04

De evolutie van Yasmina is exemplarisch voor de regio. In de jaren 1970-80 was het een muisstille plek, geen ander gebouw in de wijde omtrek, verbazend koel maar zonder airco en er was zelden een generator. Als je wat wilde eten, moest je dat 1-2 uur van tevoren melden: iemand moest dan met een brommer heen en weer naar het dorp. De dichtstbijzijnde asfaltweg was die naar de vuilnisbelt van Erfoud... Yasmina heeft nu airco-kamers en zelfs een zwembad binnen de muren. Met alle gebouwen en asfaltwegen in Merzouga zijn ook veel Huismussen meegekomen: die broeden nu in alle holen in Ysamina's muren, waar vroeger Woestijnmussen nestelden.

Arnold Meijer  ·  13 april 2014  17:28

In 1990 moest je inderdaad Merzouga bereiken door de telegraafpalen te volgen, een weg was er niet. Wel nog Kraagtrappen en de mus was makkelijk. Evenals de Herdersplevier ;-)

Vincent Hart  ·  13 april 2014  18:26

Mogelijk is de soort rond de auberges 's winters makkelijker omdat bij absentie van het massale toerisme veel kamelen daar (langdurig) 'op stal staan' en er dus veel voedsel te vinden is voor de Woestijnmussen? En/of minder bedoeinen in de woestijn waardoor voedsel daar schaarser is?

Leo JR Boon  ·  13 april 2014  18:39

En er waren zeker geen toiletten met stromend water, een gat in de grond en een stok ernaast om het er doorheen te duwen..... those were the days....

Garry Bakker  ·  13 april 2014  18:50, gewijzigd 13 april 2014  18:56

Het lijkt hier wel "opa vertelt hoe het er in de oorlog aan toe ging". Ook in maart waren er massa's kamelen en keutels daarvan, dus voedsel in overvloed. Ik denk dat competitie om broedplaatsen met de grotere en klaarblijkelijk sterkere huismussen ze uiteindelijk nekt.

Arnoud B van den Berg  ·  14 april 2014  10:55

@Garry: Bedoel je dat Yasmina tegenwoordig 4x4 met gidsen verhuurt? Dat deden ze vroeger nooit (maar sinds de metamorfose heb ik er niet meer geslapen). Een aantal bewoners van Merzouga krijgt de laatste 3-5 jaren inderdaad (eindelijk) door dat ze voor het zoeken/vinden en aanwijzen van soorten als nachtzwaluw, oehoe, zandhoenders en kraagtrap betaald kunnen krijgen.

Garry Bakker  ·  14 april 2014  11:07, gewijzigd 14 april 2014  11:11

@Arnoud, klopt. Bij aankomst werd mij gevraagd of ik interesse had in iemand doe mij alle soorten kon laten zien per 4wd. Toen dat 150 euro voor een halve dag bleek te kosten en 200 voor een hele, heb ik vriendelijk geweigerd. Uiteindelijk gaf het zelf zoeken en vinden van de meeste doelsoorten ook een stuk meer voldoening. Alleen voor kraagtrap is iemand inhuren noodzaak (maar de nauwverwante taxa op Fuerteventura en in Israel gezien hebbende, vond ik dat niet zo belangrijk).

Gijsbert van der Bent  ·  14 april 2014  11:46

Kom op Garry! Het aantal fourwheeldrives zal de spuigaten uitlopen, en die crossers door de woestijn zullen ongetwijfeld niet bijdragen aan het broedsucces van de woestijnvogels. Maar op zich is er niks mis met het stimuleren van de lokale economie door vogelgidsen in te huren. Met lekker lopen door het zand en zelf de soorten zoeken is overigens ook niks mis hoor. Mijn zegen heb je.

Garry Bakker  ·  14 april 2014  12:16, gewijzigd 14 april 2014  12:31

@Gijs: de Arnoud's, Leo's en Arnold's die daar al decennia geleden kwamen deden dat 'vroeger toen alles nog makkelijk en beter was' toch ook gewoon zelf?? Die telden echt geen 150 euro neer voor een gids! Dat betaal je in Zuid-Amerika niet eens, het zijn gewoon overdreven hoge tarieven. Dus zelf de plekken voorbereiden, erheen en zoeken maar! Vogels vinden kan ik prima zelf. En de lokale economie heb ik, getuige het 'Westerse' hoteltarief (ruim het dubbele van alle andere plaatsen waar ik sliep), al meer dan voldoende gestimuleerd.

Gijsbert van der Bent  ·  14 april 2014  16:42

Alles goed Garry! Tarieven lijken inderdaad hoog. Maar Marokko is geen ontwikkelingsland, en ik vraag me af wat je in Nederland betaalt voor een dikke auto met chauffeur voor een halve dag/vier uur....

Garry Bakker  ·  14 april 2014  16:47, gewijzigd 14 april 2014  16:48

Nou, te veel. Marokko is qua welvaartspeil/BNP onvergelijkbaar met Nederland.

Arnoud B van den Berg  ·  14 april 2014  17:14

Garry: 'vroeger alles makkelijk en beter'? Dat geldt voor het vinden van Woestijnmus en Kraagtrap maar niet voor de overige soorten, of de logistiek.

Leo JR Boon  ·  14 april 2014  19:57

Kraagtrap is denk ik de lastigste van de soorten daar. Is mij niet gelukt. De nachtzwaluw is een eitje met de plekken van Gosney....

Max Berlijn  ·  15 april 2014  08:15, gewijzigd 17 april 2014  15:47

Ik heb wel eens begrepen dat Kraagtrappen daar periodiek worden uitgezet door rijke Arabieren voor de jacht. In de eerste jaren van 00 hadden Justin, Ran, Karel en ondergetekende geen moeite met de WoeMu. Zarudny is een heel ander verhaal wie kan me daar aan helpen?

Justin Jansen  ·  15 april 2014  08:53

Ergens in Rusland is hij begraven in 1919 maar waar precies weet ik ook niet....

Joop Kooijman  ·  15 april 2014  09:04

In 2010 ging dat nog heel gemakkelijk met die mussen. Zie: http://www.everyoneweb.co... We kwamen daar en de waard van het concurrerende hotel, La Caravane, bood ons voor een schappelijk bedrag overnachting, avondeten, ontbijt en een tocht per dromedaris naar het 'buitenkamp', met garantie (anders alles gratis!) op het waarnemen van woestijnmussen. Dat geitenhok van Gosney, vlak bij La Caravane, was overigens vervangen door een nieuw hok, met een speciaal gaatje voor nestelende woestijnmussen (maar zonder die vogels).

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?