Sumatran Cochoa

Cochoa beccarii

Datum 23 maart 2014
Locatie Gunung Kerinci, Sumatra, Indonesië
Fotograaf Jan van der Laan Jan van der Laan
Bekeken 8135 ×

Discussie

Max Berlijn  ·  31 maart 2014  13:40

:-) hoe was die Pitta?

Jan van der Laan  ·  31 maart 2014  14:48, gewijzigd 8 mei 2014  15:02

Beide Pitta's geweldig gezien! Datum van de Cochoa was 23 maart, een magische dag waarop we binnen het uur deze Cochoa, Schneiders Pitta en Salvadori's Fazant hadden!

Henk Hendriks  ·  31 maart 2014  15:27

Jan, wel een erg gave lijst met leuke "bijvangstsoorten"!! Als je al die soorten allemaal in 8 dagen oprolt dan heb je het erg goed gedaan. Die pheasants en partridges worden erg bedreigd door illegaal vangen. Wiel en ik hebben Red-billed P. en die Peacock-Pheasant alleen maar gehoord. En de soort die je hier op de plaat hebt staan, die wordt ook niet door iedereen gevonden op Kerinci. En die targets moet je gewoon ergens anders gaan doen.

Wietze Janse  ·  31 maart 2014  15:35

Die targets zijn op Vlieland ook goed te doen ....

Max Berlijn  ·  31 maart 2014  15:51, gewijzigd 31 maart 2014  15:53

Wauw Jan wat een dag (denk ik :-)) Mijn beste buitenlandse vogelmiddag/avond was op 04-06-2002 met 1 Brileider, Ivoormeeuw (de hele pizzeria van Nome liep leeg, een boze eigenaar en mijzelf achterlatend..), 1 Koningseider, 2 spetterende zomerkleed Geelsnavelduikers, 2 Roodkeelstrandlopers en 2 minima Canadese Ganzen. Dit alles bij Safety Lagoon, Nome, Alaska. Volgens mij keken jullie toen naar een Geelsnavelige Stern bij Wassenaar of een LaGie op Texel.

Jan van der Laan  ·  31 maart 2014  16:57

@Max Vergeleken met deze drie soorten zijn die Alaska-soorten die je noemt een stel exhibitionistische drag-queens tijdens een gemiddelde Gay Parade! @Henk Pak Subandi vertelde me dat het met het stropen tegenwoordig meeviel. (en 5 Salvadori's Fazanten op één dag en de vele apen en gibbons die je gewoon rustig aankijken zijn daar wellicht een bewijs van). Encroachment is een veel grotere bedreiging voor de Pauwfazant en de Schneiders Pitta die eigenlijk veel lager horen te zitten). Er staat bv geen bos meer bij de car drop-off, de scrubtunnel is weg en het bos begint pas na de Archway. Maar het overige bos, vooral bij Burnt Tree, is nog prachtig primair.

Diederik Kok  ·  31 maart 2014  20:31

Jan & Arjan, petje af hoor. Buitengewoon indrukwekkende lijst voor een plek waar je zeldzaam hard moet werken voor je soorten. Peter Maaskant en ik hadden vooral veel missers in onze 4,5 dag; ik noemde het de 'hel van Sumatra'. Hoe hadden jullie die Schneider's Pitta?

Jan van der Laan  ·  31 maart 2014  21:08, gewijzigd 8 mei 2014  13:27

@Diederik De eerste ochtend (23/3) zijn we om half zeven begonnen met lopen. Arjan is de kleinste, dus die mocht voorop. Ik bleef er een halve meter achter, hoesten, niezen en praten is vanaf dan taboe. Eerst jagen we een Sumatran Whistling-Thrush van het pad. Bij iedere bocht de trail scannen. Op een bepaald moment (iets voor 7 uur) zien we iets voor ons uit weg de hoek om hippen, onmiskenbaar een Pitta! Het is net voor de plek die ze de banana clearing noemen. Even kort overleg en dan kijken we tegelijkertijd vanuit dekking naar het volgende deel van het pad. Daar hipt een man Schneiders het pad op en meteen een vrouw. We kunnen ze zo een paar minuten bekijken voordat ze verdwijnen...schitterende en grote Pitta! Het fototoestel zit echter nog in mijn rugzak (je moet op deze trail beide handen vrij hebben). Op de terugweg van de Cochoa zien we voor Air Minum nog een vrouwtje op de trail hippen en tussen Base Camp en de ingang horen we er nog twee. Onze gids ziet een van die twee (hij loopt altijd achteraan). De volgende drie dagen zullen we ze alleen nog maar horen. We besluiten onze laatste dag (30/3) geheel te besteden om de soort op de foto te zetten, maar de trail blijft dan angstvallig leeg.

Diederik Kok  ·  31 maart 2014  21:13

Gaaf hoor. En dat op de eerste ochtend. Je moest eens weten om hoeveel bochten ik daar voorzichtig mijn hoofd gestoken heb... Ik heb hem alleen gehoord. Velen (de meesten volgens mij) missen hem daar. Ik kan me niet voorstellen dat er pitta soorten zijn die nog lastiger zijn.

Jan van der Laan  ·  31 maart 2014  21:16

Arjan en ik denken dat maart een betere tijd is voor Kerinci (net voor het broedseizoen) en vooral voor de Pitta, maar een mindere tijd voor de Tapan Road. Daar waren geen flocks te bekennen, alleen maar nestelende vogels of vogels met bedelende jongen.

Henk Hendriks  ·  31 maart 2014  22:09

Pas op de 7e dag dat we de Kerinci trail liepen, zag ik aan het eind van de middag toen we een bocht omgingen een vrouwtje Schneider's Pitta midden op de trail. Het bleef bij deze ene waarneming.

Jelle Scharringa  ·  31 maart 2014  22:21

Alaska? boeien.... Die Cochoa is mondiaal een heeele zware.. Engbekken zijn jullie Ar- en gewoon Jan!

Arnold Meijer  ·  31 maart 2014  22:28

There is no place like Nome.

Max Berlijn  ·  31 maart 2014  22:49, gewijzigd 31 maart 2014  22:49

Kijk, met Arnold kan ik praten..

Diederik Kok  ·  31 maart 2014  23:33

@ Jan, zou goed kunnen. Juli (ik heb er zelfs onze verloren WK finale gezien, midden in de nacht in de huiskamer van Pak Subandi) was op voorhand al niet de meest ideale tijd en dat bleek. Wel veel flocks in Tapan Road.

Jelle Scharringa  ·  1 april 2014  10:34

@ Max: Correctie! die Kleine Canadese ganzen zijn natuurlijk pas echt buiten categorie!

Jan van der Laan  ·  2 april 2014  08:43

@Diederik Pak Subandi herinnerde zich je nog van de verloren Wk-finale. Icm lege trails moet dat een zwaar moment zijn geweest...ik doe mijn ogen ern oren altijd dicht als die goal van Iniesta wordt vertoond. @Henk Je verslag hadden we bij ons en de kaartjes waren mee in het veld. Perfect verslag, zoals trouwens je hele oeuvre! @Jelle Dank. Ik zit al aan een t-shirt te denken. Zie je op DT2.

Jan van der Laan  ·  16 april 2014  18:00

Een eerste versie van het verslag is hier te bewonderen: http://jnvdlaan.home.xs4a...

David Uit de Weerd  ·  16 april 2014  20:07

Gaaf verslag Jan! En WAG's was nog nieuw voor mij ;)

Sander Lagerveld  ·  27 april 2014  20:14

Netjes hoor. Ik ben helemaal gestoord geworden van die Pitta; heb de trail tot basecamp minstens 50x voetje voor voetje afgelegd (zonder takjes of blaadjes te raken..) maar geen pitta. Maar gelukkig is horen ook scoren.

Remco Hofland  ·  12 juli 2022  18:23

Geweldige verhalen en een topscore Jan, waar je nu alleen maar van kunt dromen. Helaas kan ik er (nog steeds) niet uit eigen ervaring van verhalen, want ik heb na een week Java de Birdtour Asia reis (waar ik zo'n vier jaar op heb gewacht) moeten verlaten vanwege een verdraaide knie (op dag 2 ...) en een ongeplande operatie van mijn vader. Het feit dat ik gister teruggevlogen ben naar huis betekent wel dat ik jullie nu al kan laten meegenieten van, n.m.m., topvideo's van de Javan Cochoa (Cochoa azurea) waarvan tot mijn grote verbazing nog geen enkele foto op onze website staat! We dachten dat dit een mannetje Javan Cochoa is, en dit een vrouwtje Javan Cochoa. We genoten gedurende een uur van een groepje van drie (2 man, 1 vrouw), geregeld op ooghoogte, en hadden de beide mannen zelfs vechtend mid-air!

Overigens vernam ik op de tour dat pre-corona er een hide was nabij de start van de trail op Mt. Kerinci, waar Schneider's Pitta, Sumatran Peacock-Pheasant, Salvadori's Pheasant en Red-billed Partridge konden worden waargenomen. Naar alle waarschijnlijkheid moet een dergelijke onderneming na twee vogelaar- en ecotoerisme-loze jaren weer worden opgestart ...

Remco Hofland  ·  12 juli 2022  20:52

Een video van ruim negen minuten Javan Cochoa staat inmiddels ook op mijn YouTube.

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?