Kolgans

Anser albifrons  ·  Greater White-fronted Goose

Datum 23 januari 2014
Locatie Wieringen
Fotograaf Fred Visscher Fred Visscher
Bekeken 8862 ×

Discussie

Fred Visscher  ·  1 februari 2014  09:09

Op 30-1 had ik ook nog een opvallende Kolgans, zie hier; http://waarneming.nl/waar... en nogmaals het linkje van de vogel die hierboven in beeld; http://waarneming.nl/waar...

Albert de Jong  ·  1 februari 2014  18:53, gewijzigd 1 februari 2014  18:54

Over de vogel in je tweede post: ik vind frontalis een interessante suggestie, maar durf zeker niet zover te gaan als Leo van den Bergh zonder keiharde ringgegevens. Heb je hybride toendra x kolgans ook overwogen? Die hybrides duiken geregeld op en dat is niet heel erg verwonderlijk: beide ansersoorten broeden in hetzelfde habitat en hebben deels dezelfde ecologie. Ik zie elke winter wel een of twee toendra's die een paarband hebben met een kolgans. Jouw vogel is groot, heeft -voor zover ik kan zien- geen buikstreping en best lichte zomen aan de dekveren. PieterGeert Gelderblom heeft er twee blogs over geschreven: http://birdingwageningen.... Wat betreft de vogel op de foto hierboven: volgens mij kan dit net zo goed een 2kj zijn. 3kj's hebben bij uitzondering een zwarte snavelpunt en een witte bles krijgen 2kj's ook al. Behalve dat de vogel al een aardige vetscore heeft zie ik er niets geks aan.

Fred Visscher  ·  1 februari 2014  19:41

Het was Leo zelf die mij op deze vogel attendeerde (vogel hierboven op de foto). Vervolgens viel mij de grootte op en tevens de indruk van de gehele kopvorm met wat lange snavel, duidelijk anders dan b.v. bij deze jonge vogels; http://waarneming.nl/waar... Had ik dit ex los ingevoerd op waarneming dan had ik hem als 2kj ingevoerd, puur omdat ik zelf een volwassen uiterlijk zou verwachten in een derde kalenderjaar. Hybride mogelijkheid van die andere vogel heb ik niet overwogen, ik zal me er eens in gaan verdiepen!

Rob Halff  ·  1 februari 2014  19:51, gewijzigd 1 februari 2014  20:12

De ganzen discussie's barsten weer los. Zal de winter dan nu eindelijk begonnen zijn!? Fijn, eindelijk een beetje rust ;)

Fred Visscher  ·  1 februari 2014  19:59

Wie de gans niet eert Rob..... @ Albert; Ik heb de blogs gelezen, moet zeggen dat ik na het zien van de foto's samen met de tekst, dat zeker als een prima mogelijkheid zie voor de vogel van de link.

Jan Hein van Steenis  ·  1 februari 2014  20:51, gewijzigd 1 februari 2014  20:51

Geinig, die hybriden. Een betere kennis van het uiterlijk van de Amerikaanse kolganzen zou welkom zijn... De taxonomie was een zootje: dat is met dit artikel slechts deels opgelost. Het lijkt er wel op dat de "grote" Amerikaanse kolganzen (incl. elgasi) lange snavels en dunne nekken hebben, zie bv. de (helaas al wat oudere) website van Martin Reid of Tagging Tule Geese. Maar wat zijn de Oost-Siberische Kolganzen nu precies? En kunnen die er zo uitzien als de vogel op de foto?

Albert de Jong  ·  1 februari 2014  22:49, gewijzigd 11 februari 2014  15:59

Hoi Jan-Hein, In het stuk van Banks mis ik een plaatje, dat staat wel in de robuuste studie van Ely et al Ze noemen alle palearctische kolganzen 'albifrons', waarbinnen een cline van west naar oost loopt. Oost-Siberische kolganzen zijn groter, maar hun snavellengte verschilt niet significant. Wél hebben Oost-Siberische kollen dikkere snavels. Het is de vraag of deze vogels te herkennen zijn tussen onze kolgansjes. Leo van de Bergh gebruikt de gedateerde taxanomie van Delacour bij zijn determinaties, vandaar dat hij Oost-Siberische kolganzen nog 'frontalis' noemt. Speculeren over de vagrancy potential van heel oostelijke toendrabroeders, zoals die oostelijke kollen, maar ook de rietganzen 'serrirostris' en 'middendorffi' blijft spannend, vind ik. Ze kunnen natuurlijk gewoon een keer de verkeerde kant op vliegen. Alleen een middendorffi zal makkelijk te herkennen zijn. De rietganzen specs die we nog steeds in Nederland zien, geven aan dat het rietganzencomplex nog steeds een complex is. Van hoever oostelijk komen onze rietganzen? Niemand weet het. En Rob: iedereen wil in januari toch altijd opvallend rap alle ganzensoorten zien. Ik kom er openlijk voor uit dat ik graag naar ganzen kijk.

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?