AO/WPO-blog

Welkom op het BirdingBreaks.nl reisblog. Birdingbreaks.nl en Dutch Birding zijn in 2010 een nauwe samenwerking aangegaan. Een van de resultaten van deze samenwerking is dat leden van Dutch Birding aantrekkelijke kortingen krijgen op een select aantal reizen. Deze reizen zijn bijvoorbeeld vanwege hun bestemming extra interessant voor leden van Dutch Birding. Via dit blog doen wij verslag van deze reizen door middel van foto's, reisverhalen en nieuws uit het veld. Daarnaast vindt u op het blog reisverhalen van bijzondere reizen naar unieke, maar ook de meer bekende reisbestemmingen. Kortom allemaal plekken waar de reizende vogelaar kan genieten van geweldige vogels en prachtige natuur.

Westen Pacific Odyssey: after tour in Papoea Nieuw-Guinea

26 april 2013  ·  12508 × bekeken

12 april – 30 graden, half bewolkt, enkele buien Ochtend: Kavieng haven, New Ireland, Papoea Nieuw-Guinea – EINDE CRUISE
Bizar, alweer het einde van de cruise. Je bent zo gewend aan het ritme op het schip dat het heel vreemd voelt om het met al je bagage te verlaten. Dat gebeurde uiteindelijk ook, maar het was een langzaam proces…al rond zonsopgang waren we ter hoogte van Kavieng maar toen was het vooral rondjes varen omdat de officials pas om 9.00h aan boord zouden komen. Het werd dus een paar uur vogelen vanaf het schip en dat was best vermakelijk. Een groep sterns op een ponton bestond uit Visdief, Dwergstern, Great Crested en White-naped Terns terwijl even verderop een enorme groep van wel 800 Black Noddy’s een schol vissen volgde. We kwamen langzaam dichterbij het eiland en zagen Bismarck Crow, Moustached Treeswift en Eclectus Parrot vliegen langs de kustlijn. Het was overigens een prachtige omgeving met vele kleine tropische eilandjes die verspreid voor de kust van Kavieng lagen. Boven enkele vlogen Visarenden en toen we eindelijk met de zodiacs aan land konden kwam er nog een White-bellied See-Eagle over vliegen, schitterend! Nadat de officials het schip hadden ingeklaard en we onze visa hadden bemachtigd gingen we met de zodiacs aan land en meteen door naar onze lunchplaats die maar liefst 110 km van Kavieng lag. Een mooie plek met als welkomstritueel een krijgersdans door een lokale stam. Qua vogels was het rustig hoewel we wel enkele nieuwe hadden voor de lijst zoals Knob-billed Fruit-Dove, Black Sunbird en Red-flanked Lorikeet. De beboste heuvels waar we in de middag gingen vogelen waren veel beter. Enkele Red-bellied Pitta’s riepen vanuit de begroeiing langs de weg maar lieten zich niet zien. Een Red-banded Flowerpecker ging even fraai bovenin een dode tak zitten en even later zat er een White-bibbed Fruit-dove in een struik. Een Stephan’s Emerald Dove liep in de late middag even mooi midden op de weg. ’s Avonds was er afscheidsmaaltijd in het hotel met de hele groep, supergezellig maar het werd niet laat, voor velen was het vertrek de volgende ochtend al om 06:00h.

Red-knobbed Fruit DoveKnobbed-billed Fruit Dove Ptilinopus insolitus (Laurens Steijn)

13 april – New Ireland
In de ochtend eerst even vogelen vanuit het hotel met Hunstein’s Mannikin, Pacific Golden Plover, Australian Reed Warbler en Golden-headed Cisticola. Twee Oostelijke Visarenden zaten tegenover het hotel in een mast. Daarna afscheid genomen van de rest van de groep die geen verlenging deden in New Ireland. Ik ging samen met Jozef een hotel regelen en auto huren om nog wat te vogelen op het eiland. Na de lunch reden we in onze eigen Ford Ranger 4WD naar ons guesthouse in Malon, op 160 km van Kavieng. De wegen waren over het algemeen prima maar het was ontmoedigend om te zien dat er langs vrijwel het hele traject oliepalmplantages lagen. Een Shining Flycatcher zong in de mangrove en liet zich mooi zien. In de late middag konden we nog even een wandeling maken in de buurt van ons guesthouse maar dat leverde niet zoveel op. Het was een schitterende plek aan zee in en verder prachtig groene omgeving. Een kleine riviertje met prachtig helder water stroomde naast het hotel in zee.


14 april – Lelet plateau, New Ireland Ochtend regen, later opklaringen
We werden wakker in de stromende regen maar we besloten toch rond 05:15h te vertrekken naar het Lelet Plateau. Dit is de plek waar je de soorten van grotere hoogte kunt zien. Het was een kilometer of 7 naar de afslag en vervolgens nog eens 16 kilometer op een onverharde weg omhoog naar c 1000m. De 4WD kwam goed van pas! Het bleef een goed deel van de ochtend licht regenen maar de activiteit was prima. Op het plateau zijn er enkele kleine nederzettingen en was er veel ontbost. Toch zagen we hier de eerste Bismarck White-eyes, een Golden Monarch, White-bellied Cuckooshrike, Cicadebird en verschillende Black Imperial Pigeons. Wat lager langs de weg is er meer bos en gedurende de ochtend pikten we steeds wat specialiteiten mee: twee Finch’s Imperial Pigeons waren elkaar het hof aan het maken, twee White-backed Woodswallows waren vliegen aan het vangen vanaf hun uitkijkpunt, een White-necked Coucal zat fraai langs de weg, net als een Variable Goshawk en Red-chinned Lorikeets, Varied Trillers en Red Myzomela’s waren algemeen. Andere soorten waren Slender-billed, Bar-tailed en Mackinlay’s Cuckoo-dove, Barred Cuckoo-shrike en Long-tailed Myna. De middag werd besteed in het lage deel van de weg maar het was rustig met een enkele White-necked Coucal, Northern Fantail en Golden Monarch.

Golden MonarchGolden Monarch Carterornis chrysomela New Ireland (Laurens Steijn)

White-bellied Cuckooshrike
White-bellied Cuckooshrike Coracina papuensis New Ireland (Laurens Steijn)

white-necked coucalWhite-necked Coucal Centropus ateralbus New Ireland (Laurens Steijn)

15 april – Lelet Plateau – Nusa Island, New Ireland. Licht bewolkt, in de middag een enkele bui
We gingen vroeg in de ochtend nog even het plateau op voor wat laatste soorten en zagen naast de soorten van gisteren enkele prachtig baltsende Pied Cuckoo-Doves, een White-rumped Swiftlet (Mayrs Swiftlet niet met zekerheid gezien), meer Golden Monarchs, een Velvet Flycatcher en twee Rainbow Bee-eaters. Vervolgens was het naar het hotel, spullen pakken, afscheid nemen en de 160 km terug naar Kavieng. Onderweg zagen we Black Bittern maar verder was het rustig. De accommodatie van de laatste avond in New Ireland lag op Nusa Island, een prachtig resort langs het strand. Een wandeling over het eiland leverde behalve een Stephan’s Emerald Dove en Wandering Tattler, niet veel op. Wel interessant was een Laysan Albatros op het strand! De vogel is iets minder dan een jaar geleden verzwakt gevonden en sindsdien wordt ie bijgevoerd. De vogel heeft een kleurring en is in 1990 als kuiken geringd op Hawaii! Bijna 23 jaar oud dus! Minder leuk om te zien zijn de Red-knobbed Imperial Pigeon, Nicobar Pigeon en lory’s die hier in kooien zitten. Maar goed, het eten was heerlijk en het uitzicht over het blauw-groene water vanaf de veranda eveneens.

Laysan Albatross
Laysan Albatross Phoebastria immutabilis New Ireland (Laurens Steijn)

16 april – van New Ireland via New Britain naar Port Moresby
Een vroege transfer per boot naar de wal want om 06:00h vertrok onze vlucht naar Rabaul in New Britain. Het regende licht toen we vertrokken vanaf Nusa maar eenmaal aangekomen aan de wal stortregende het….met zeil werd de bagage in de open pick-up toegedekt maar helemaal droog hielden de koffers het niet. Onderweg was er een schitterend uitzicht op een actieve vulkaan, er zijn er 5 op New Britain. In Kokopo regelden we een taxi en vervolgens reden we naar het dichtstbijzijnde bos. Dat was wel een minuut of 20 rijden maar het zag er op zich veelbelovend uit. Onderweg zagen we enkele endemische Hooded Mannikins. Een Ashy Myzomela was een van de eerste vogels die we in het bos zagen, snel gevolgd door New Britain Friarbird. Een ander bosgebied leverde Violeceous Coucal, Variable Goshawk en een Black Bittern. Het was inmiddels tijd om terug te gaan naar de luchthaven, op naar Port Moresby! Bij aankomst werden we netjes opgewacht voor een transfer naar ons hotel. In de tuin van het hotel zaten meteen enkele Rufous-banded Honey-eaters en vanuit het hotel zagen we Fawn-breasted Bowerbird, toch nog een paradijsvogel deze trip!

Fawn-breasted Bowerbird
Fawn-breasted Bowerbird Chlamydera cerviniventris nabij Port Moresby (Laurens Steijn)

17- 18 april – Port Moresby – Singapore – Amsterdam
In de ochtend was er nog wat tijd om te vogelen dus we gingen naar het Nature Park wat naast de universiteit van Port Moresby ligt. Het nature park was niet veel soeps hoewel we wel enkele leuke soorten zagen: Fawn-breasted Bowerbirds, Yellow-faced Myna, Grey-headed Mannikin, Torresian Imperial Pigeon, Peaceful Dove en White-breasted Woodswallow. Een Raggiana’s Bird-of-Paradise was een mooie verrassing maar we hoorden dat ie was ontsnapt hier….helaas. Een wandeling over het aangrenzende universiteitsterrein was leuker met Black-backed Butcherbird, Pheasant Coucal, Yellow-tinted Honey-eater, Torresian Crow, Helmeted Friarbird en twee Sacred Kingfishers. Toen was het tijd om terug te gaan, spullen in te pakken voor de lange vlucht terug en naar het vliegveld te gaan. En wie kwamen we daar tegen? Graham en Erling, mede WPO-ers, die ook op de vlucht naar Singapore zaten! Gezellig! De vlucht vertrok prima op tijd en in het vliegtuig hadden we ruim de tijd om terug te denken aan een fantastische en bijzondere reis.

New Ireland vanuit het vliegtuig
New Ireland vanuit het vliegtuig (Laurens Steijn)

Laurens Steijn, 18 april 2013

Discussie

Gijsbert van der Bent  ·  3 mei 2013  16:14

Wellekom thuis. Weer een hoop bijgeleerd en gelezen!

Laurens Steijn  ·  4 mei 2013  23:20

Dank je Gijs!

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?